e-Mobility vagyonkezelt részvénykosár

A Tesla részvényfelosztást jelentett be

A Tesla a hét elején bejelentette, hogy a vezetőség belegyezett egy 4 az 1-hez történő részvényfelosztásba, részvény osztalék formájában, így a befektetők a vállalat részvényeit könnyebben meg tudják vásárolni. A Tesla részvényei 5,87%-kal emelkedtek a bejelentés után, részvényenkénti 1,455.12 dollárra.

Az eheti emelkedéssel a Tesla megdöntötte a július 20-i 1.643 dolláros korábbi történelmi csúcsát. A Bank of America, mind pedig a Morgan Stanley változtatott a korábbi pesszimista szemléletén, és semlegesre változtatta az ajánlását.

A Tesla részvényárfolyama ezen a héten 13,63%-ot emelkedett. A Tesla vállalat az elektromos autózás úttörője. A vállalat 2010-től található meg a New-Yorki tőzsdén, a cég folyamatosan fejleszt és bővít. A Tesla vállalat bevétele az elmúlt öt év alatt évi 4,1%-kal növekedett.

 

Az Intel új technológiával állt elő

Az Intel csütörtökön bemutatta a félvezetőkön lévő tranzisztorok készítésének új módszerét, mely 20%-kal növelheti az Intel következő processzorainak teljesítményét. Az Intel saját chipeket tervez és gyárt. Azonban a befektetők körében aggodalomra adott okot az, hogy az Intel kijelentette, hogy a következő generációs chip gyártása a vírushelyzet miatt késni fognak.

Az Intel részvényárfolyama 2,17%-ot emelkedett ezen a héten. Az Intel vállalat részvényei egy portfolióban jó választás, hiszen a cég a legújabb generációs processzoraival és memóriáival rendelkezik a számitástechnikai területen. Az Intel kapitalizciós tőkéje 216,6 milliárd dollár, amely stabilitást mutat a befektetők számára.

 

Az Alphabet felülmúlta az elvárásokat

A Google anyavállalata, az Alphabet az elmúlt negyedévben figyelmeztette a részvényeseket, hogy a második negyedév eredményeiben várhatóan látni fogják a koronavírus hatását. Viszont ennek ellenére is sikerült a vállalatnak felülmúlnia a Wall Street előrejelzését. A negyedév összes bevétele 38,3 milliárd dollár volt, szemben a várt 37,4 milliárd dollárral, ez azonban 2 százalékos csökkenést jelent 2019 második negyedévéhez képest. A nettó jövedelem 6,9 milliárd dollárra esett vissza, az egy évvel ezelőtti 9,9 milliárd dollárról. A YouTube hirdetéseiből érkező bevétel viszont 5%-kal meghaladta az előző évi értéket.

Az Alphabet részvényárfolyama 0,68%-ot emelkedett. Az Alphabet vállalat részvénye egy kiváló lehetőség, hiszen egy részvényért már négy számjegyű kifizetés várható, a vállalat az internetet folyamatosan uralja, illetve a cég társadalmi felelőség szerepvállalása is jelentős. A cég jelenleg is ernyővállalatként működik.

 

Healthcare vagyonkezelt részvénykosár

A Gilead és a vakcina

A Gilead bár megalkotta az eddigi leghatásosabb koronavírus elleni vakcinát, azonban kritizálják a céget, hogy nem sikerült megteremteniük az olcsóbb alternatívát egy olyan gyógyszer esetében, amelyre szinte mindenkinek szüksége van. A Gilead 520 dollár értékben forgalmazza majd a készítményt az amerikai magánbiztosító társaságoknál, viszont a kormány támogatásával ez az érték akár 390 dollárra is lecsökkenhet. A probléma a szakértők szerint, hogy a legtöbb betegnek 5 adagra van szüksége a készítményből a vírus kezeléséhez.

A Gilead Sciences részvényárfolyama 0,87%-ot korrigált. A Gilead egy amerikai egészségügyi vállalat, amely a Biotech szektor zászlóshajója, illetve a vállat erős készpénzállománnyal és erős osztalékfizetéssel rendelkezik. A cég részvénye azért is jó lehetőség, hiszen a Gilead gyógyszeréből, a Remdesivir-ből július végén az Európai Bizottság 63 millió euró értékben vásárolt.

 

A Johnson&Johnson vakcinájára hatalmas a kereslet

Az Európai Bizottság kijelentette, hogy 200 millió adag Covid-19 oltást szeretne venni a Johnson&Johnson-tól. Az amerikai gyógyszeripari óriással megkötött szerződés lehetővé tenné az Európai Unió valamennyi tagállamának a vakcina megvásárlását. A vásárlás után az EU később további 200 millió adagot szerezhet be.

A Johnson&Johnson vállalat részvényei ezen a héten 0,28%-ot korrigáltak. A Johnson&Johnson részvénye már csak azért is jó lehet, mert a vállalat termékeit folyamatosan vásároljuk, még a koronavírusos időszakban is. A Johnson&Johnson együttműködik a Save the Children alapítvánnyal abban a nemzetközi törekvésben, hogy a szegénység vagy válság sújtotta közösségek családjai is kapjanak orvosi ellátást, segítséget és oktatást.

 

Az Essilor programja

Az Essilor of America meghosszabbítja a partnerségi programját, amelynek keretében pénzügyileg támogatja azon betegeket, akik rászorulnak a vállalat termékeire. Az új Essilor Preferred Rewards (EPR) programhoz olyan partnermárkák is társulnak, mint a KODAK és a Shamir, az Essilor prémium márkák, a Varilux, a Crizal és a Transitions.

Az EssilorLuxottica vállalat részvényei 0,68%-ot erősödtek. Az Essilor termékei a globális válság ellenére továbbra is keresettek. A vállalat erős stratégiával rendelkezik és folyamatosan javítja optikai részlegét.

Telemedia vagyonkezelt kosár

Az Alibaba is tiltólistára kerülhet

Az Egyesült Államok az utóbbi időszakban jelentősen célba vette Kína legnagyobb technológia márkáit (pl.: Huawei, a ByteDance, TikTok, a Tencent, a WeChat). Szakértők szerint az Alibaba a világ egyik legnagyobb kiskereskedelmi és internetes konglomerátuma lehet a következő a listán, amely kitiltásra kerülhet az Egyesült Államok területén. Amerikában több nagyobb vállalat is feljelentést tett a kínai alkalmazásokkal szemben, azon indokkal, hogy nem felelnek meg a GDPR követelményeinek.

Az Alibaba vállalat részvényárfolyama 0,74%-ot emelkedett ezen a héten. Az Alibaba vállalat stratégiája az online kereskedelmen alapszik, így a jövőben is nagy lehetőség a cég részvényébe fektetni, hiszen a vállalat folyamatosan fejleszti a weboldalait, a kiszolgálás minőségét és annak gyorsaságát is. Az Alibaba leányvállalatai megtalálhatók a startup és fintech területen, de az egészségügyi szektorban is, a cég több milliárd dollárt költ a társadalmi egyenlőségre és fenntarthatóságra is.

 

A Facebook finomítja a közösségi oldalát

A Google, a Facebook, a Twitter és más nagyobb technológiai társaságok gyűlést tartottak az amerikai kormányzati tisztviselőkkel, ahol megbeszélésre került a novemberi választások előtti, a közösségi médiában megmutatkozó dezinformáció kezelése.

A vállalat kijelentette, hogy a felhasználókra való tekintettel finomítani fog az oldalon megjelenő hirdetéseken, illetve politikai szempontból minden induló számára csak ellenőrzött kampányhirdetéseket fog engedélyezni.

A Facebook részvényei ezen a héten 1,68%-ot korrigáltak. A Facebook részvény közép és hosszútávra azért is jó lehetőség, mert a vállalat képes hosszútávon megújulni és az adatvédelmi bírságok ellenére is fejlődni. A cég folyamatosan bővíti a Facebook megjelenési felületét és magas osztalékot fizet.

 

Elbocsátások az Oracle-nél

Az Oracle-nek nem sikerült jelentős piaci részesedést szereznie, ennek következményeként elbocsátja munkatársait a Commerce Cloud csapatából. A hivatalos beszámoló szerint a koronavírus helyzet alatt jelentősen lecsökkent a vállalat platformját használók száma. Bár az Oracle nem kommentálta a munkahelyi tevékenységeket, több volt munkatárs is felszólalt a vállalat döntésével szemben. A Cambridge-ben található iroda jelentős része került elbocsátása, ahol is a legtöbben arra panaszkodtak, hogy menedzsment szempontjából az Oracle nem kezelte megfelelően a járványhelyzetet.

Az Oracle vállalat részvényárfolyama ezen a héten 1,86%-ot korrigált. Az Oracle vállalat részvényeinek ára 54, 2 dollár lett ezen a héten. Az Oracle folyamatosan kapcsolatot tart az SAP-vel, a Xerox-szal és a Microsoft-tal. A vállalat részvényei a Seeking Alpha elemzői szerint vételi pozícióban vannak, mivel a vállalat a felhőszolgálatásokat, az AWS-t részesíti előnyben, illetve a nemzetközi beruházásokban is elég erős lett.

 

Kopernikus vagyonkezelt részvénykosár

A Novartis újítása megváltoztathatja a cég további termékeit

A Novartis bejelentette, hogy az Egyesült Államok Élelmezési és Gyógyszerészeti Igazgatósága (FDA) elfogadta a társaság kiegészítő Biologics License Application (sBLA) alkalmazását a Xolair orvosi beavatkozást mellőző használatára. Ha jóváhagyják, akkor a Xolair előretöltött fecskendői elérhetők lesznek a betegek vagy gondozóik általi beadásra. Az Egyesült Államokban a Xolair az egyetlen jóváhagyott termék, amely alkalmazható a súlyos allergiás asztmában szenvedő betegek számára. A Novartis terméke már 17 éve van a piacon, viszont az igazgató, Victor Bultó szerint ez az innováció jelentősen előre fogja lendíteni a vállalat további fejlesztéseit.

A Novartis részvényeinek árfolyama ezen a héten 2,32%-ot emelkedett. A svájci Novartis anyavállalata és leányvállalata a Sandoz, illetve az osztrák kormányzat az elmúlt hetekben megegyezett arról, hogy az elkövetkezendő öt év alatt, mintegy 150 millió eurót fektetnek be antibiotikumok gyártására. A Novartis arra is ígéretet tett, hogy az elkövetkezendő években az európai igényeket is kielégíti új gyógyszereivel és nemcsak Kínára és Amerikára fog összpontosítani. Ráadásul a Novartis a koronavírussal kapcsolatos gyógyszerei és vakcináit Ausztriának profitmentesen szeretné biztosítani.

 

A McDonald’s már felkészült

A gyorséttermi vállalkozásoknak jelentős változtatásokat kellett hozniuk a koronavírus járvány alatt. Most, hogy több helyszínen ismét riasztást adtak ki egy lehetséges újabb hullámra, ismét megkezdődött a tervezés. A McDonald’s az utóbbi hónapokban teljesen megváltoztatta éttermeinek működését, főként higiéniai szempontokból. A napokban a McDonald’s szóvivője, Simon Kenny szerint az aucklandi üzletek már a hetekben vissza fognak térni a McDrive-ra és az ételkiszállításra.

A McDonald’s vállalat részvényei szombat reggelig 1,19%-ot emelkedtek. A McDonald’s vállalat az online rendeléssel és házhozszállítással, illetve a gyorséttermi hálózat megújításával a jövő üzlete maradhat. A vállalat a koronavírus időszakában is képes volt újítani és átalakítani a belső és külső költségeit. Az étlapját rendszeresen alakítja a megváltozott fogyasztási szokásokhoz, trendekhez, illetve országok szokásaihoz is kreál szendvicseket, egyéb termékeket.

 

A Mastercard és a Pollinate partneri kapcsolata

Annak érdekében, hogy a kis- és középvállalkozásokat (SMB-ket) kiszolgáló bankok számára a legújabb technológiát biztosítsák az egész világon, a Mastercard és a Pollinate megállapodtak egy új stratégiai partnerségben. „A Pollinate-tal végzett munkánk támogatja azt a közös célkitűzést, hogy digitális fizetési megoldásokat tudjunk kínálni kis- és középvállalkozások számára, ezzel zökkenőmentes tranzakciókezelést biztosítva”-mondta Zahir Khoja, ügyvezető alelnök. A Pollinate technológiája lehetővé teszi a bankok számára, hogy bővítsék jelenlegi tevékenységeiket anélkül, hogy módosítanák az infrastruktúrájukat.

A Mastercard részvényeinek az árfolyama 0,39%-ot korrigált. A Mastercard vállalat részvényeinél évek óta folyamatos emelkedést tapasztalhattunk. A megváltozott gazdasági helyzetben is előszeretettel használják az emberek a bankártyájukat fizetéskor, igaz kevesebbszer, mert a fizetőképeskereslet csökkent, a turizmus és a vendéglátás visszaesett. A Mastercard előszeretettel vág bele innovációs fejlesztésekbe és bővítésekbe, illetve terjeszti ki rendszerét számos nemzetközi vonalon.

 

Best of Dividends vagyonkezelt részvénykosár

Az Emerson Electric STEM csomagja

Ezen a héten az Emerson Electric  több ezer tudományos, technológiai, mérnöki és matematikai csomagot szállított ki középiskolák számára, a Ferguson-Florissant és a Jennings iskolai körzetekben, illetve St. Louis megyében. A software biztosításával a gyerekek felkészülhetnek az iskolai tanórákra és az új hibrid oktatásra, ami várhatóan egész Amerikát, illetve ezen belül Louisiana-t is érinteni fogja. Ezzel a csomaggal felkészülhetnek az induló B-tervre is, amely szerint az oktatás nagy valószínűséggel ismét otthonról fog megvalósulni. Az adomány az Emerson „We Love STEM” kezdeményezésének része és célja, hogy gyakorlati tudást nyújtson a hallgatóknak. Mindegyik csomag lépésről lépésre tartalmaz oktatóanyagokat.

Az Emerson Electric Company részvényárfolyama ezen a héten 5,02%-ot erősödött. A vállalat éves szinten 2,85%-os osztalékot fizet befektetőinek, amelyből részvényenként 0,42 eurót pont a napokban, azaz augusztus 13-án kaptak meg a befektetők. Az Emerson Electric termékportfoliójához tartoznak ellenőrző rendszerek és automatizált szoftverek folyamatmenedzsmenthez és a különböző ipari felhasználási területekre, energia rendszerek a telekommunikáció területére, klíma rendszerek, valamint szerszámok és tárolási megoldások. A termékei a Fisher, DeltaV, TopWorx, vagy az ASCO márkanevek alatt ismertek.

 

A Bank of Nova Scotia elismerésben részesült

A Scotiabank-ot a The Banker magazin, a Financial Times kiadványa Észak-Amerika leginnovatívabb bankjának nevezte. A díj elismeri a pénzügyi technológia kiválóságát és a bankok innovatív stratégiáit, melyek alapvető fontosságúak a digitális átalakulás felé. „2017-ben a Scotiabank elkötelezte magát amellett, hogy vezető szerepet töltsön be a digitális banki szolgáltatásokban”-nyilatkozta Brian Porter, a Scotiabank vezérigazgatója.

A Scotiabank vezetői évek óta fejlesztik digitális bankrendszerüket, így elmondható az is, hogy ma már Kanada legnagyobb digitális óriásbankja lett a Bank of Nova Scotia. A bank biztonsági felületére több millió dollárt költöttek a fejlesztők, így a koronavírus idején akár otthonokból tudtak a lakosok banki, vagy biztosítási vagy hitel ügyleteket intézni a kanadai polgárok.

A Bank of Nova Scotia egy erős osztalékfizető részvényt kibocsájtó vállalat, jelenleg 6,24%-os osztalékot fizet befektetőinek. A vállalat részvényei ezen a héten 2,42%-ot emelkedtek. Az is elmondható, hogy több amerikai intézményi befektető márciustól kezdve folyamatosan emelte kitettségét a vállalat részvényeiből és a cég kapitalizációs tőkéje majdnem eléri az 54 milliárd dollárt.

 

Az IBM hibrid felhőt alkot

Az IBM már 34 milliárd dollárt fektetett be a Raleigh-ben működő Red Hat üzletébe felhőalapú számítástechnikai üzletágának kibővítése érdekében. Most a Big Blue az IBM másik részlege azt tervezi, hogy kiszélesíti felhőalapú rendszereit, egy 1 milliárd dolláros befektetéssel, egy úgynevezett hibrid felhővel. „Az IBM harmadik féltől származó szoftver-szolgáltatókba és digitális IT-szállítókba szeretne befektetni, a hibrid felhőplatformon működő cégek ökoszisztéma fejlesztésére”-nyilatkozta a napokban Bob Lord, az IBM kognitív alkalmazások vezető alelnöke.

Az IBM hosszútávon egy jó befektetés lehet egy diverzifikált portfolióban, hiszen egy pár hete jelent meg, hogy az IBM 5,4 milliárd, teljes felhőalapú számítási bevételt jelentett az első negyedévben és 6,3 milliárd dollárt 2020 második negyedévében. A felhőszolgáltatás területén az IBM-nél 20%-os növekedést láthatunk, amely felveszi a versenyt az Amazon felhőrendszerével is.

Az IBM vállalat részvényei ezen a héten 0,25%-ot emelkedtek, viszont a vállalat stabilan 5,19%-os éves osztalékfizetéssel rendelkezik. Az osztalékjait a cég 22 éve folyamatosan fizeti és annak mértékét lineárisan is emelni szokta.

 

Egyedi részvények:

A hét nyertese a Continental részvénye lett

Az elmúlt héten jelent meg a német gumiabroncsgyártó a Continental negyedéves beszámolója. A vártnak megfelelően a cég árbevétele és eredménye jelentősen csökkent a koronavírus-járvány miatt. Ennek ellenére a Continental sikeresebb és nagyobb eredményt tudott elérni. Európában is jobb eredményt ért el, mint bármely európai autóalkatrészgyártó hangzott el a vállalat szóvivőjétől, viszont a személygépkocsik és könnyű haszongépjárművek előállítása világszinten az előzetes adatok szerint a második negyedévben közel 45 százalékkal, összesen 12,3 millió darabra csökkent. De Kínában az állami támogatás miatt 9%-kal haladta meg az azonos időszakot és jóval több, azaz 5,9 millió személygépkocsinak tudtak autógumit és alkatrészt biztosítani. A cégnél fokozott költséggazdálkodás folyt a második negyedévben és csökkentett munkaidőben dolgoztak a munkavállalók. A váratlanul romló gazdasági környezet miatt a Continental a második negyedévben 400 millió euróval csökkentette fix költségeit az előző év azonos időszakához képest. Bár a Continental csoport üzleti fejlesztése javult a második negyedév során, a gazdasági környezet nem kedvezett sem az eladásnak, sem a gyártásnak. A 2020 harmadik negyedévére a Continental az előző év megfelelő negyedévével összehasonlítva világszinten a járműgyártás 10-20 százalékos csökkenését várja.

A Continental részvényei a kedvezőbb jelentés és a realisztikus jövőbeli árazás miatt a héten 14,2%-ot erősödtek. A Continental-nál a jövőben is a versenyképesség és a fenntarthatóság szempontjait szem előtt tartva fejlesztik a termékeit.

A Continental termékeit 35 országban gyártja és fogalmazza és a egyre magasabb színvonalon környezetvédelmi tudatosságot épít ki munkavállalóinál a környezetvédelmi területeken is.

 

A hónap várományosa a LION Smart GmbH lehet

Pozitív kilátások jelentkeztek a svájci Lion E-mobility vállalatnál a 2020-as költségvetésben. A 2018-2020 között lezajló eladási számok folyamatosan növekedtek. 2020. augusztus elejéig a 4,41 millió euró árbevétel jelentős növekedés az előző évhez képest. A válallat már az első negyedévben 2,32 millió euró árbevételt ért el, amit a második negyedévben csak fokozni tudott. ami köszönhető a pozitív üzlet kiépítésének az észak-amerikai befektetőkkel és a további fejlesztési szerződések megjelenésének. A második negyedévben keletkezett EBITDA 83 ezer euró volt, ami jóval kevesebb az első negyedévben elért 207 ezer euróhoz képest, de a cég minősítése továbbra is pozitív maradt. Elmondható az is, hogy svájci akkumulátorra és elektromos kisautóra specializálódott cég fejlesztési projektjei az elmúlt két negyedévben sikeresen lezárultak. A LION Smart 2006-ban kifejlesztett egy kiváló minőségű és egyedi prototípusú nagy teljesítményű akkumulátort exkluzív, elektromos hajtású sportautók számára. A Lion E-Mobility vállalat vezetése a 2020-as pénzügyi évben továbbra is pozitív üzleti fejleményeket vár a Lion Smart GmbH-tól is. A svájci holdingtársaság ígéretes stratégiai befektetésekkel szeretne megjelenni még az idén az elektromos autózás terén, különös tekintettel az elektromos energia tárolásában és a Lítium-ion akkumulátor rendszer technológia területén is. A cég a LION Smart GmbH fejlesztő 100%-ának tulajdonosa, amely akkumulátorcsomagokat és akkumulátorkezelő rendszereket fejleszt és épít ki. A Lion az akkumulátorait egy kifejezett másik szegmensnek a légiiparnak, vagyis az európai repülőgép ipar számára is fejleszti, speciális célra.

A Lion E-mobility részvényárfolyama ezen a héten 12,73%-ot emelkedett. Ez a vállalat érdekes lehet azon befektetők számára, akik bíznak a lítium-ion akkumulátor átalakításában az elektromos autózás fejlesztése miatt.

 

Értékpapír vásárlás és vagyonkezelés Ausztrián keresztül a Partner Bank közreműködésével. Vegye fel velünk a kapcsolatot →

Szólj hozzá

Küldjön üzenetet!