Hírlevelek

27.heti gyorsjelentés-Twitteren kapott figyelmeztetés

By július 9, 2018 július 2nd, 2020 No Comments

Mindannyian voltunk már olyan helyzetbe, hogy valami nem sikerül. Mert én hétfőn voltam így, nem úgy sikerült a parkolás, ahogy szerettem volna, ezért késtem egy hétfői tárgyalásról. A tárgyalás előtt azért volt időm átolvasni a híreket. Két hír fogott meg a Bloombergen, az egyik az, hogy a Glencore PLC alaposabb felügyeletet kap, mint eddig és szigorúbb szabályozás alá vetik, a pénzmosás és a korrupció miatt a szénbányászattal foglalkozó svájci vállalatot. Kiderült, hogy a héten a Glencore egy milliárd dollár értékű részvény visszavásárlási programba kezdett, ami az év végéig tart. A másik hír pedig az volt, hogy a Commerzbank egyezségre jutott a Societe Generale-lal a részvény- és nyersanyag kereskedési üzletág értékesítéséről. A Commerzbank azért tette meg ezt a lépést, hogy ezzel költséget csökkentsen, és nagyobb bevételre tegyen szert.

A tárgyalás hétfőn az Andrássy úti irodában volt, erről késtem a parkolás miatt. Akkor Dominikával és Richárddal, egy pszichológus és asszisztens párral találkoztam. Ügyfelemnek négy évvel ezelőtt segítettem megvásárolni a női ruházattal foglalkozó cég kötvényét, az éves 5,95%-os GAP kötvényt, a Visa és az American Express részvényét és az egészségüggyel foglalkozó német cég, a Bayer részvényét. Dominika és Richárd elégedett volt az itt elhelyezett 4 millió forint összegű befektetéssel, hiszen 4 év alatt majdnem 1 millió forint nyereséget hozott. Dominikáék ezúttal 5 millió forintot szerettek volna elhelyezni Mastercard, Netflix, a Geely, a BYD, illetve a BMW részvényeibe. Richárdék azért fektetnének be ezen szektorba, mert hisznek az elektromos autózás fejlődésében és egyébként is nemrég lettek boldog tulajdonosai egy elektromos BMWi3 autónak. Tőlük tudtam meg, hogy Csehországban most debütált egy bemutatón a BMW egy 24 karátos BMWI3-mal és egy BMW i8 autóval. A két gépjárműnél a különleges megjelenésen kívül nem csupán az aranyszínű fényezés volt látható, hanem a konkrét 24 karátos aranyozás is. Mint elmondták a drezdai Liebscher Blattgold GmbH-tól beszerzett aranyport Miroslav Špičák festő vitte fel az autóra, de segítségére volt a folyamatban Zoltán Matuška tervező és a helyi festékpartner, a Toplac is. Tájékoztattam őket, hogy a BMW több, mint százmillió euró befektetésével készítette fel a dél-bajorországi dingolfingi üzemét arra, hogy legurulhassanak róla az első BMW 8-as coupe autók. Illetve elmondtam azt is, hogy a BMW a héten 3,31%-ot erősödött.

A héten több találkozóm volt a budapesti irodában, de akadt egypár vidéken is Szombaton is vidékre kellett utaznom, miután telefonon már azt leegyeztettük Beszélgetés közben leendő ügyfelemet tájékoztattam arról, hogy Japánban javult a szolgáltatóipar hangulata. A beszerzési menedzser index 51,0 pontról 51,4 pontra emelkedett. A szombati találkozó során egy ötvenéves nagyvállalkozóval, Andrással konzultáltam, akit egy régi barátom ajánlott. Andrással Szentpéterszegen, Berettyóújfalu mellett találkozunk az otthonában. András megérkezésemkor egy jeges kávéval fogadott majd elmondta, hogy a mezőgazdaságban dolgozik, még a kilencvenes végén vett bérbe egy nagyobb termőföldet, kukorica és árpa termesztésére. Jelenleg az összegyűjtött 12 millió forintnyi tőkéjét szeretné befektetni értékpapírba. András elmesélte, hogy egy családi vállalkozást vezet és több, mint 6 hektárnyi földdel rendelkezik, ezt az összeget inkább magasabb kockázatú részvényekbe szeretné elhelyezni hosszabb távra. Elmondta azt is, hogy szerinte 10 évig nem lesz szüksége a tőkére, de euró alapú befektetéseken gondolkodik. A meglátása szerint a technológiai részvényeknek, a mesterséges intelligenciának és a fogyasztási szektornak van jövője, így ebben gondolkodik. A konstruktív konzultációból az is kiderült, hogy 4-6%-os éves eurós hozamot szeretne, illetve azt is, hogy akár a 20 % feletti veszteségtűrést is elviseli. A befektetési döntés előtt mindketten ittunk egy-egy kolumbiai supremo kávét és András tájékoztatást kért az eheti gazdasági eseményekről.

Tájékoztattam, hogy a hétvégére fordult a piac. Erősödtek az amerikai részvények és részvényindexek. Viszont a dollár gyengült az euróval szemben és 1,17 ponton zárt. A héten a technológiai vállalatok közül különösen a chipgyártók erősödtek, az Intel 3,30%-ot, az Nvidia 4,40%-kal menetelt előre, míg a Micron Technology árfolyama közel 1,4%-kal ugrott meg. De erősödött ezenkívül a számítástechnikai szektor, a Google részvénye, az Alphabet 2,29 %-ot, míg a Microsoft 2,59%-ot haladt előre. A héten folytatódott a kereskedelmi háború, amit tetézett, hogy a kínai bíróság betiltotta a Micron Technology chipjeinek forgalmazását. A héten előtérbe került az USA és Kína, illetve az EU között húzódó kereskedelmi konfliktus. A Financial Times múlt heti számában már megjelent, hogy az Európai Unió 300 milliárd dolláros importvám kivetésével fenyeget, amennyiben az USA védővámmal sújtja az európai autóexportőröket. A hét elején viszont jó hírt is olvashatunk, kiderült, hogy a Tesla teljesíteni tudta Elon Musk januárban tett vállalását és meglett az ötezer darabos heti termelés, gyártás a Modell 3-ból a negyedév utolsó hetében. Egészen pontosan 5031 darabot gyártott le a Tesla 7 nap leforgása alatt. A héten, a tengerentúlon kiváló Markit és ISM beszerzési menedzser-index jelentetek meg. Szerdán a függetlenségi nap miatt zárva volt az amerikai tőzsde. Kiderült, hogy megállt a Saudi Aramco vállalat tőzsdére vitelével kapcsolatos előkészület, elképzelhető, hogy nem is bocsájtják tőzsdére az olajnagyhatalom részvényét. Csütörtökön Donald Trump egy Twitter üzenetben üzent az OPEC tagjainak, hogy csökkentsen az olaj áron, illetve arra kérte a szaúdi uralkodót, hogy napi kétmillió hordóval növelje az olajkitermelését. Egyre jobban látszódik, hogy túlvett az olaj árfolyama, miközben Kína ráadásul beáll az olajharcba. Mindezt úgy, hogy a Kínai Fejlesztési Bank 250 millió dollárnyi beruházást hajt végre a venezuelai olajszektorban. A hétvégére a Brent kőolaj picit korrigált és 77,10 dolláron zárt. Nem így az arany, ugyanis nemhogy emelkedni nem tudott, hanem féléves mutatóban sosem tartózkodott 1240 dollár körül. A hétvégére 1255 dolláron zárt az arany unciája. Pénteken, július 6-án életbe léptek Donald Trump által kivetett vámok 34 milliárd dollár értékű kínai export termékre.

Ezen a héten Európában a forint a hét közepéig 330 forint/euró fölött is járt, viszont hétvégére jelentős mértékben erősödni tudott. Az európai részvények közül az egyik legnagyobbat a Deutsche Bank hozta 5,84%-os emelkedésével. De emelkedtek a szolgáltatói szektorok és az autóértékesítői szektor is. Az RWE St 12,98%-ot, míg a Linde 4,21%-ot emelkedett. Zürichben a Nestlé értékpapírjai megindultak egy nagyfokú átalakítás miatt, a hétvégét 4,04% pluszban zárta a papír. A héten megjelent az a hír, hogy jövő szeptemberben jöhet az első kamatemelés az EKB részéről. Ezen a héten a Tata Steel és a nagy német acélóriás, a Thyssenkrupp megállapodott egy közös vállalkozáson. Ázsiában mindeközben a kínai Li Keqiang miniszterelnök kijelentette, hogy Szófiában az e-heti csúcstalálkozón aláírhatnak egy fontos szerződést a közép- és kelet-európai vezetőkkel. Amelyben Kína ragaszkodni fog ahhoz, hogy megnyissa piacát Kelet-Európa felé, mert Amerika mellett itt lát olyan lehetőséget, ami a gazdaságát erősítheti. Ezen a héten a Bank of China részvénye a kereskedelmi háború miatt esett, míg a japán Softbank részvénye 5,32%-ot emelkedett. Valószínűleg a kínai jegybank a héten közbelépett a jüan árfolyamának védelmében.

A beszélgetést félbehagytuk, mert Andrásnak mennie kellett a megbeszéltek szerint egy céges tárgyalásra. A konzultációt a jövő héten a fővárosban folytatjuk.

Szólj hozzá

Küldjön üzenetet!