Hírlevelek

35.heti gyorsjelentés- Dont cry for me Argentina

By szeptember 3, 2018 július 2nd, 2020 No Comments

A hét közepén egy szokatlan újságcikkre és bejegyzésre lettem figyelmes az interneten. Azért volt szokatlan, mert a hír teljes egészében a brit gazdaságról szólt, de volt benne egy rész, ami megütötte a fülemet. Utána akartam nézni. Ugyanis kiderült, hogy 500 millió dollárt fektet be a Toyota az Uber-be. A Toyota az Uber-rel közösen szeretne önvezető autókat fejleszteni. Mindeközben kiderült, hogy az Uber értéke elérte a 72 millió dollárt is. A tervek szerint az Uber saját technológiáját a Toyota Guardian rendszerével fogja kombinálni. Jeff Miller, a Toyota üzletfejlesztési igazgatója elismerte azt, hogy 2020-ig megkezdik az önvezető autók tesztelését, addig az Uber vállalattal nagyszabású kutatásokban vesznek részt.

Ezen a héten sem volt időm a pihenésre, mivel az ország több pontján volt tárgyalásom. Minden tárgyalás előtt viszont arra ügyeltem, hogy átolvassam a CNBC, a Reuters és a Bloomberg híreit. Csütörtökön Károlynál és Rózsánál tárgyaltam Szombathelyen. Károlyék már régi ügyfeleim, valamikor négy éve egy Unit-linked megtakarításos biztosítás optimalizálásából helyezték el az első két millió forintjukat a banknál. Akkor kötvényeket, kötvényalapokat vásároltak, megbízást adtak a 4,25% Strabag kötvényre, illetve a Templeton Global Bond kötvényalapjára és ugyanakkor elindítottak egy havi részvényalapú megtakarítási vagyonkezelt számlát, a Global Stratey Dynamic-ot. A szombathelyi utazásom előtt is a Bloomberg híreit olvastam, itt lettem figyelmes arra, hogy az Apple bejelentette, hogy szeptember 12-én két új iPhone-t dob a piacra. A hír szerint az Apple megjelenik az új iPhone 10 Xs telefonnal, amely kiváló OLED képernyővel rendelkezik, illetve egy új Apple Watch termékkel. A hírből kiderült, hogy az Apple cégben nemrég Warren Buffet növelte a részesedését. Warren Buffet szerint az iPhone-kal foglalkozó értékesítés alulbecsült. Csütörtökön, a hír hatására az Apple részvények értéke 1,5 százalékkal, 226,37 dollárra emelkedett.

Szombathelyen Károly és Rózsa azzal fogadott, hogy újabb 5 millió forintot részvényekben szeretne elhelyezni. A beszélgetéskor kiderült, hogy mindenképp vagyonkezelt kosarakban gondolkoznak, ugyanis szeretnék, ha azt a bank kezelné a diverzifikálás miatt. Elmondták, hogy bíznak az elektromos autózásban és az internetes kereskedelemben is. Végezetül megbízást adtak az eMobility vagyonkezelt kosár megvételére, mert több olyan hírről tájékoztattam, ami tetszett neki. Tájékoztattam őket arról, hogy az Amphenol cég utolsó negyedéves jelentése kiválóra sikerült, mivel az a cég eladási számai 1,13%-os növekedést értek el. Szintén a vagyonkezelt kosárban található Marvell részvénye az elmúlt héten erősödött, illetve kiszivárgott, hogy a Marvell Technology idén szeptember 6-án magasabb negyedéves bevételről és kisebb költségekről számolhat be. Ismét menetelt az Nvidia részvénye. Hiszen az Nvidia új grafikus kártyái sikert hoztak Gamescom céges bemutatón, ami a múlt héten került megrendezésre. Az Nvidia három új videokártyáról rántotta le a leplet. Kiderült, hogy az Nvidia nyilvánvaló célja az, hogy paradigmaváltás legyen a PC játékok megjelenítésében, amely közelebb hozza egymáshoz valóságot és a grafikus megjelenítést. Az Nvidia részvénye a hét közepére meghaladta a 281 dolláros árfolyamot, amivel egy jó pár éves csúcsot is döntött.

Péntek este viszont egy új ügyfél Adél hívott fel, mint telefonban kiderült az internetről ismerte a cégünket és 20 millió forintnyi céges vagyonból származó tőkéje van, amit középtávra helyezne el, magasabb hozamú értékpapírokban.

Szombaton, Gödöllőn a Solier kávézóban találkoztam Adéllal. Adél egy művészeti galéria, illetve egy kozmetikai cég tulajdonosa. A kávézóban mindketten egy-egy mézes latte kávét rendeltünk, majd Adél rátért jövetele céljára. Elmondta, hogy a kozmetikai cége a 2017-es évben több, mint 30 millió forintnyi nyereséget termelt, amiből 20 millió forintot szeretne elhelyezni 5-7 évre, 6% körüli éves hozamra. Elmondta, hogy a hozamokat és a számlát is dollárban szeretné, mivel hisz a dollár hosszabb távú erősödésében. Tájékoztattam, hogy akár ötéves kamat adómentes Tartós Befektetési Számlát is nyithat dolláralapú értékpapírszámlán. Adél a konstruktív konzultáció elkészítése közben elmondta, hogy a szolgáltatási, a kiskereskedelmi és a vegyszerek előállításában jártas szektorban gondolkodik, mivel ezek állnak közel a munkájához. Majd tájékoztatást kért a múlt heti gazdasági eseményekről.

Tájékoztattam, hogy Amerikában kis mértékben gyengült a dollár az euróval szemben, a hétvégére 1,16 ponton zárt. Mexikóval még a hét elején megállapodás született a szabadkereskedelmi egyezménnyel kapcsolatosan. Az egyezségben USA Mexikóval egy olyan megállapodás kötött, amelyben Mexikó önkéntes alapon betartja ezentúl az exportkorlátozást, amely 2,4 millió autóra is vonatkozik. Mexikó után Trump kanadai külügyminiszterrel is leült az északi szabad kereskedelemmel (NAFTA) kapcsolatosan, hogy megújítsa az elveket és kétoldalúak legyenek a szerződések. Chrystia Freeland kanadai külügyminisztertől megtudtuk, hogy nem sikerült a megegyezés, így Donald Trump akár már a napokban vámot is kivethet az autókra. Donald Trump a héten azt is bejelentette, hogy az Egyesült Államok kilép a Kereskedelmi Világszervezetből (WTO), ha az nem hagy fel az Amerikával szemben tanúsított tisztességtelen bánásmódjával. Amerika a hét végén ismét hadat üzent Kínának, mármint a kereskedelmi egyezmény szempontjából, ugyanis Donald Trump bejelentette, hogy 2019 év elejétől újabb 200 milliárd dollárnyi árura szeretne büntetővámot kivetni Kínával szemben. Argentína 50 milliárd dolláros mentő csomagért folyamadott az IMF-hez, illetve kiderült, hogy argentin peso idén több mint 40%-kal értékelődött le a dollárral szemben. Amerikában a héten a Tiffany Company számolt be kiváló negyedéves számokról, így a hét elején 7%-ot emelkedett a részvény ára, de miután bejelentették, hogy Európában nem tud a következő negyedévben erősödni az amerikai kiskereskedelmi óriás, hétvégére 6,69% mínuszban zárt. A hét nyertese a Microsoft (3,63%), Mastercard (2,94%), illetve a Danaher (3,38%). Ezen a héten kismértékben emelkedett a kőolaj világpiaci ára. 1,88%-ot emelkedett a WTI kőolaj, míg 2,29%-ot a jobb minőségű Brent kőolaj ára. Már ötödik hónapja esik az arany ára. A hét végére 1199 dolláron zárt az arany ára. Adél miután rendelt egy-egy jeges kávét és narancslevelet, pár szóban információt kért Európáról is.

Még az európai hírek előtt Adélnak elmondtam, hogy Japánban nem várt adatok derültek ki, ugyanis a munkanélküliségi ráta a várt 2,4%-os stagnálás helyett 2,5%-ra emelkedett, az ipari termelés pedig a várt 2,7%-os fellendüléssel szemben csak 2,3%-kal növekedett a tavalyi év azonos időszakához képest.

Tájékoztattam, hogy a Deutsche Bank újabb 1000 fő elbocsájtását tervezi. A német Fresenius Medical Care továbbra is élvezte a HSBC vásárlási felminősítését. A héten a Continental abroncsgyártó több mint 1,6%-os pluszban zárt, de jól ment az európai autóiparnak, mert a BMW, a Daimler és a Volkswagen is egyaránt 1,7% feletti nyereséget könyvelhetett el ezen a héten. A Fitch Ratings megerősítette pozitív kilátással Magyarország “BBB mínusz” befektetési ajánlású államadós-besorolását. Ismét jelentősebb nyomás alá került a török líra, az USD/TRY árfolyama 6,55 ponton zárt a hétvégén, miután a Török Jegybank alelnöke bejelentette, hogy távozna posztjáról és a Török Fejlesztési Bankba ülne át.

Adél miután megköszönte a beszélgetést kérte, hogy a jövő hét végén, Visegrádon találkozzunk. Majd Adél egy kiállításra, míg én moziba siettem, ugyanis az új Mission Impossible filmre volt jegyünk a családommal.

Szólj hozzá

Küldjön üzenetet!