Egyedi részvények

A Continental AG. is osztalékot csökkent

By június 29, 2020 október 1st, 2020 No Comments
A Continental AG, közismertebb nevén Continental egy vezető német autóipari konszern, amely autógumik, fékrendszerek, autóbiztonsági berendezések, erőátviteli és alváz alkatrészek, tachográfok és egyéb autó- és szállítmányozás-ipari alkatrészek gyártására specializálódott.

A Continental a világ negyedik legnagyobb gumiabroncsgyártó cége.

A Continentalt 1871-ben gumigyártó cégként alapították Continental-Caoutchouc und Gutta-Perch Compagnie néven. A Vahrenwalderstrassén álló központi üzemben többek közt lágygumitermékeket, gumírozott szöveteket, valamint lovaskocsikra és kerékpárokra való tömör gumiabroncsokat gyártottak. A Continental az első német vállalat, amely pneumatikus abroncsokat gyárt kerékpárokra.  1901-ben az első Daimler gyártmányú autó, amely a Mercedes nevet viseli, Continental-féle pneumatikus abroncsokkal arat szenzációs győzelmet a Nizza–Salon–Nizza futamon. 1935-ben már a Continental versenyabroncsokkal felszerelt Mercedes és Auto-Union autók töretlen sikersorozatot tudhat magáénak a Formula1 versenyeken. 1936-ban az abroncsgyártási folyamatba bevezetik a szintetikus gumit. 1950-re már a Continental AG anyavállalata 13. 500 főt foglalkoztat. 1951-ben a Continental szoros együttműködésben a Daimler-Benz-zel és a Porscheval megismétli a háború előtti verseny sikereit. 1979-ben a Continental átveszi az Egyesült Államokbeli Uniroyal Inc. európai abroncsüzletágát.  1995-ben a Continental többségi tulajdont szerez a cseh Barum vállalatban, ennek során átveszi annak személy- és haszongépjármű-abroncsokat gyártó üzemét Otrokovicében, valamint kb. 50 üzlettel rendelkező forgalmazói hálózatát.

A Continental-nak most már több mint 2200 abroncsforgalmazója és franchise-a működik. 2011-ben nyitotta meg Hofejben az első kínai abroncsgyártó üzemét.  A Continental felvásárolta az indiai székhelyű Modi Tyres Company Ltd. abroncsüzletágát. 2018-ban az Osram Licht AG és a Continental megalapítják az Osram Continental GmbH vegyesvállalatot, melyben mindkét fél 50-százalékos részesedéssel rendelkezik. Az Osram vállalattal való partnerség megteremti az autóipari világítási piacon a technológiai átalakulás feltételeit. A napokban derült ki a hír, hogy a Covid-19 vírus miatt a Continental vállalatnak több százmillió eurót kellene megspórolnia, ehhez pedig nagy valószínűséggel létszámleépítésre is szükség lehet. A folyamatos gazdasági bizonytalanság miatt a Continental AG igazgatótanácsa és felügyelő bizottsága úgy határozott, hogy az osztalékfizetési javaslatot részvényenkénti 4,00 euróról 3,00 euróra módosítja. Az osztalékfizetési javaslat így tehát 37 százalékkal alacsonyabb, mint a tavalyi részvényenkénti 4,75 euró osztalék.

A Continental egy jó portfolió része maradhat hosszútávon. A Continental AG. részvények ezen a héten 0,67%-ot korrigáltak, így a részvény árfolyama 85,58 euró lett. A Continental AG.  kapitalizációs tőkéje 17,1 milliárd euró lett.

 

Értékpapír vásárlás és vagyonkezelés Ausztrián keresztül a Partner Bank közreműködésével. Vegye fel velünk a kapcsolatot →

Szólj hozzá

Küldjön üzenetet!