e-Mobility vagyonkezelt részvénykosár

 

A Tesla modellje, a Cybertruck

Az autózás történelmében jelentős pillanat a Tesla Cybertruck bejelentése. Az autó minden eddigi képzeletet felülírt, mind külsőleg, mind belsőleg. Elon Musk hatalmas rizikót vállalat, ami a jelek szerint meg fog térülni, mivel a járműre kiadott előrendelések száma a mai napig rohamosan növekszik. Egyetlen probléma, hogy az előírt uniós szabványok előírásainak nem felel meg teljes mértékben a Cybertruck kialakítása. Elon Musk a bejelentette, hogy változtatásokat fog eszközölni az autón az említett hibák kiküszöbölése érdekében.

A Tesla részvény árfolyama ezen a héten 5,44%-ot korrigált, viszont az elmúlt egy hónap alatt 39,80%-ot menetelt. A vállalat hosszútávon stabil, megbízható alapokkal rendelkezik, több gyára van és vélhetően egy gyárat még Missouriban szeretne megnyitni, ezen kívül a cég gyártósora a COVID-19 által okozott járvány időszakban könnyen váltott profilt és elkezdtek lélegeztető gépeket gyártani.

 

Az Intel hamis processzorai kerültek ki a piacra

A napokban hívta fel a vásárlók figyelmét az Intel arra, hogy több hamisított processzor került ki a webáruházakban. A vállalat 8. és 9. generációs processzorai után hatalmas a kereslet, így most a cég mindent megtesz annak érdekében, hogy a termékek másolatai lekerüljenek az oldalakról. A helyzetet nehezíti, hogy a hamis központi egységek még olyan oldalakra is felkerültek, mint az Amazon vagy az Aliexpress. Az eddigi vizsgálatok alapján a legtöbb csaló régi Intel processzorokra nyomtatja az újgenerációs termékek védjegyét, ezzel átverve a gyanútlan vásárlókat. Ennek ellenére is az Intel részvényei tudtak emelkedni a hét elején. A legtöbb szakértő ezt azzal magyarázza, hogy a koronavírus okozta karantén helyzet miatt a cégek nagy része átállt az otthoni munkavégzésre, melyhez elengedhetetlen a megfelelő minőségű számítógép. Az Intel, bár nem rendelkezik olyan erős processzorokkal, mint a rivális Nvidia, mégis termékeinek ára jelentősen barátibbá teszi a gépeket a vásárlók számára. A részvényelemzők bár látják, hogy az Intel is jelentős károkat szenvedett a Covid-19 járvány miatt, mégis úgy vélik a vállalat első negyedéve stabil lesz.

Az Nvidia részvényei a héten 0,47%-ot meneteltek, míg az Intel részvényei 3,58%-ot korrigáltak. Jelenleg mindkét cég hosszú távú befektetésre ajánlott, mivel erős és stabil cash-flow-val rendelkeznek és több vállalattal állnak partneri kapcsolatban, illetve erősek processzor és videokártya gyártásában és forgalmazásában.

 

Az Amazon innovatív megoldást vezet be

Az elmúlt hetekben többször is beszámoltunk arról, hogyan is hat az Amazon-ra a Covid-19 okozta világjárvány. Míg a legtöbb cég teljesen bezárta kapuit, addig az Amazon raktárai–elmondásuk alapján-a legbiztonságosabb óvintézkedések mellett, de folytatják a munkát. Szakértők szerint a megnövekedett online vásárlási ráta miatt hihetetlen nagy felelősség szállt a vállalat vállára, mivel az olyan termékekre, mint a kézfertőtlenítő gélek és maszkok miatt hatalmas kereslet alakult ki az online piactéren is. Jeff Bezos többször is nyilatkozott sajtóközleményekben arról, miszerint a cégnél a legfontosabb az emberek egészsége, ennek ellenére többen is felszólaltak már az Amazon tevékenységei miatt a jelenlegi COVID-19 által alakított helyzetben. A napokban ehhez kapcsolódóan egy új innovatív megoldással állt elő a vállalat, miszerint minden raktárépületét felszereli hőkamerával és így hatékonyabban ki lehet szúrni a lázas dolgozókat.

Az Amazon részvényei ezen a héten 3,51%-ot erősödtek. Az Amazon vállalat azért is lehet a jövőben jó megoldás a befektetőknek, mivel a cég az online térben működik és akármilyen válságos helyzetben megfelelő szolgáltatást tud nyújtani a vásárlóknak, ezáltal a befektetőknek is.

 

 

Telemedia vagyonkezelt részvénykosár

 

Az Alibaba ismét jelentős összegben adományoz

Bár a hírek alapján Kína már kilábalt a COVID-19 okozta világjárványból, a nagyobb vállalatok mégis rendíthetetlenül dolgoznak az immáron világszerte tomboló járvány megfékezése érdekében. Jack Ma, az Alibaba vezérigazgatója már többször is jelentős mennyiségű pénzt és eszközt juttatott el olyan szervezetek számára, akik segítségre szorulnak. A hivatalos adatok alapján február óta az Alibaba Csoport Alapítvány a világ több mint 150 országának adományozott különféle orvosi eszközöket, berendezéseket. A héten ez a szám tovább növekedett, mivel a vállalat ismét bejelentette, hogy százmillió orvosi maszkot, egymillió lélegeztető-gépet és egymillió tesztkészletet adományoz az Egészségügyi Világszervezetnek.

A koronavírus elleni küzdelem mellett az Alibaba jelentős erőfeszítéseket tesz a felhő alapú piac dominálása érdekében. Az elkövetkezendő 3 év során 18 millió dollárt terveznek befektetni a felhőalapú rendszereikbe. Az elemzők kimutatásai alapján a vállalat bevételének csaknem 62%-át teszi ki ezen részleg.

A héten az Alibaba részvényei 2,07%-ot emelkedtek, míg az elmúlt egy hónap alatt 8,87%-ot erősödtek. A Wells Fargo elemzői szerint az Alibaba rövid és középtávon is jó befektetési lehetőség. A cég a kialakult gazdasági helyzetben arra is képes volt, hogy reagáljon a piaci igényekre, a felhő alapú szolgáltatásokat kiterjesztette, megmutatva azt, hogy képes a cég több lábon állni.

 

A Fiserv új megoldást talált ki a koronavírus időszakában

A Virginia-i FinTech vállalat, amely kisvállalkozású hitelek nyújtására specializálódott, bejelentette, hogy megkezdi az együttműködését a globális pénzügyi szolgáltatóval, a Fiserv-vel. A partneri szerződés célja, hogy új, innovatív technológiai megoldásokat fejlesszenek ki a hitelkérvényezők számára, hogy ezáltal rugalmasabbá tudjon válni a kifizetés. A bejelentés a Paycheck Protection Program új részeként, a PPP 2.0 néven fut, amelyet a COVID-19 világjárvány okozta pénzügyi válság leküzdésére jött létre. A PPP 2.0 60 milliárd dollárt tart fent a közösségi bankok számára és közösségi fejlesztési pénzügyi intézményeknek PPP-kölcsönök nyújtására. A Paycheck Protection Program (PPP 1.0) első verziója, amelyet április 3-án indítottak el, mindössze 13 nap alatt felélte a teljes finanszírozást, mivel a nagyobb bankok túl sok kölcsönt folyósítottak. A második változat további 310 milliárd dolláros finanszírozást tervez, melyből 60 milliárd dollárt közösségi hitelezőknek, például közösségi bankoknak szánnak. A FinTech stratégiai megállapodást írt alá a Fiserv-vel annak érdekében, hogy az ügyfelek átvezetést tudjanak alkalmazni, azon esetekben, amikor nem használják a Fiserv Számlafeldolgozó Platformját.

A Fiserv részvényei ezen a héten 5,21%-ot estek, míg egy év alatt 12,61% nyereséget hozott a befektetőknek. 2021-re a vállalat több elemző szerint ismét az élvonalba tartozhat az egészségügy és az informatika különböző területén.

 

A Microsoft intézkedései a járvány időszakában

Hatalmas súly nehezedik a Microsoft vállára a koronavírus okozta időszakban, mivel radikálisan megnövekedett az otthon dolgozók száma, akik a vállalat platformjait használják. A Microsoft Teams és az Office elengedhetetlen a vállalatok és tanulók számára, hogy fenn tudják tartani a munkájukat, hogy eleget tudjanak tenni kötelezettségeiknek, így ennek megfelelően a vállalat is prioritásnak vette az online termékeinek és szolgáltatásainak fejlesztését. A Windows jelenlegi operációs rendszere, a Windows 10 minden frissítését előbbre hozták, beleértve a biztonsági frissítéseket és az ellenőrzéseket. Továbbá az említett Teams és Office 365 alkalmazás minden felhasználó számára ingyenesen elérhető a COVID-19 ideje alatt. A jelenlegi gazdasági helyzetben a Microsoft bejelentette, hogy az idén érkező új generációs konzolok közül elsőként egy kisebb teljesítményű Xbox fog kikerülni a piacra. Ez jelentősen befolyásolhatja a Sony és a vállalat közt kialakult versenyt, mivel a Sony Playstation 5 jelenleg 400-500 dolláros értéken fog megjelenni a piacon, míg az új, alacsonyabb teljesítményű Xbox a hírek alapján 300 dollár lehet.

A Microsoft részvényei ezen a héten 1,39%-ot estek. Viszont a cég tőkéje stabil, hosszú évtizedek óta piacvezetőként van jelen a gazdasági életben, termékei keresettek, így várhatóan a koronavírust követően a cég újra a régi emelkedő, jó hozamokat produkálhat. A cég osztaléka jelenleg magas, az amerikai elemzőházak tartásra javasolják a vállalat részvényeit.

 

 

Kopernikus vagyonkezelt részvénykosár

 

A SAP még most is jól teljesít

Az SAP erős időszakon van túl, ugyanis a tőzsdei árfolyama visszatért 115 euró közelébe. Az év elején még csak 130 euró körül járt a cég árfolyama, innen esett vissza egészen 82 euróig a koronavírus-járvány negatív hatásai miatt. Az elmúlt időben viszont a piac erőssége sokat javult és ez a vállalatra jelentős hatással volt. Ezzel az eredménnyel az SAP megközelítette a korábbi csúcs árfolyamát. A társaság a héten bejelentette előrejelzéseit következő negyedévre. Ez alapján 30 százalékos üzemi eredményt várnak, vagyis továbbra is erős profittal számol a cég vezetése, a gyenge gazdasági környezet ellenére is. Az SAP 2020 első negyedéves eredménye 6,521 milliárd eurós bevételt mutat a főkönyvekben, ami 7%-kal haladja meg az előző évi eredményt. Az egy részvényre jutó alapjövedelem 0,68 euró, ez hatalmas javulás, összehasonlítva a 2019. első negyedév eredményéhez képest, amikor a befektetők részvényenkénti jövedelme 0,10 USD volt. A vállalat legerősebb szektora a felhő alapú rendszer, melynek értéke 29%-kal nőtt a COVID-19 ideje alatt. Szakértők szerint ez a szektor jelentős növekedés előtt állhat, mivel hatalmas kereslet alakult ki a biztonságos felhő alapú rendszerek iránt.

Az SAP vállalat részvényei ezen a héten 4,92%-kot korrigáltak. Az SAP vállalat hosszútávon a stabilitásáról és a magas osztalékfizetéséről híres, illetve a szoftverei keresettek a világban, így a jövőben is szükség lesz a cég termékeire. Befektetésre hosszútávon ajánlotta a Seeking Alpha és Goldman Sachs elemzői.

 

A Mastercard egy online felülettel segít a vállalkozóknak

A vcita, a CRM startup és a Mastercard Európában indítja el új közös programját, a Business Unusual-t, amellyel kifejezetten a mikro- és kisvállalkozások digitalizációját szeretnék segíteni. A program része, hogy ezen vállalkozók számára online nyújtsanak segítséget és tanfolyamokat a platform használatához. A Business Unusual rendszerén belül minden szükséges adminisztrációs feladatot el lehet majd végezni, ideértve például a számlázásokat vagy az e-mailezést. A Mastercard saját európai partnerhálózata számára lehetővé teszi, hogy a Business Unusual platformmal a hagyományos banki szolgáltatásokon felül is támogatni tudják a vállalkozói ügyfélkört. A szolgáltatást a regisztrációtól számított 3 hónapig ingyenesen használható minden vállalkozó számára és támogatja a rövid és hosszútávú üzleti igényeket. Továbbá a vállalat lehetővé teszi, hogy a platformon a felhasználók egymás közt üzleti tanácsokat és személyes tapasztalatokat osszanak meg, elősegítve ezáltal a vállalkozók felkészülését a COVID-19 okozta járványhelyzet további szakaszaira. „A kisvállalkozások nehézségeit a helyi gazdaságok is megérzik, ezért a Mastercard örömmel támogatja közösségeink e fontos pilléreit”–mondta Marcus O’Toole, a Mastercard Europe kisvállalati szegmenséért felelős alelnöke.

A Mastercard vállalat részvényei ezen a héten 0,70%-ot emelkedtek. A Mastercard hosszútávon jó befektetés, hiszen mintegy 50 éve formálja a világ fizetési szokásait, folyamatosan újabb és újabb pénzügyi tranzakciós megoldásokat kínál a piacon.

 

A Walt Disney nehéz döntést hozott

A Walt Disney összes vidámparkja zárva tart a koronavírus járvány alatt, mivel a létesítmények fertőtlenítése és biztonságossá tétele szinte kivitelezhetetlen a vállalat számára. A kiesett profitot a vállalat orlandói parkja több, mint 43.000 munkás ideiglenes leépítésével kompenzálja. Ez a döntés gyakori az USA-ban, ahol már 6 millióra nőtt a munkanélküliek száma a COVID-19 kitörése óta. A hír azután érkezett, hogy a vállalat bejelentette, hogy előreláthatólag 3,4 milliárd dolláros veszteséggel kell számolniuk a kialakult helyzetben. Eric Clinton szakszervezeti elnök elmondta, nem örülnek a döntésnek, de a jelenlegi körülmények között a vállalatnak lehetősége van az alkalmazottak elbocsátására. De hozzátette, hogy a vállalat további 12 hónapig fizeti a munkavállalók egészségbiztosítását és egyéb járulékokat. Illetve a járvány végével segítséget nyújtanak majd a volt dolgozók számára, hogy könnyebben vissza tudjanak térni a munka világába, esetlegesen a Disney parkokba. A létesítmények bezárása mellett a cég több mozifilm premierjét is jövőre halasztotta.

A Walt Disney részvényei ezen a héten 3, 92%-ot esett, de a Walt Disney hosszútávon stabil cég, hiszen a tőzsdén is 1996 óta megtalálható. A streaming szolgáltatás és a szórakoztató ipar jövője még mindig közép és hosszú távon jó lehetőség a befektetőknek.

 

 

Healthcare vagyonkezelt részvénykosár

 

Az Abott Laboratories tesztje veszélyes lehet?

A laboratóriumi munkatársak szerint aggodalmak merülnek fel az Abbott Laboratories gyors koronavírus-tesztjének biztonságával kapcsolatban, amelyet Donald Trump elnök többször dicsért. Trump és a szövetségi egészségügyi tisztviselők elősegítették az Abbott-teszt elérhetőségét a betegek számára, mely immáron akár otthon, akár az egészségügyi központokban is elvégezhető. Az orvosok és szakértők azonban úgy vélik, hogy súlyos veszély áll fenn a tesztben, mert a teszt elvégzése során a potenciálisan fertőzött személy mintáját egy nyílt tartályban kell elhelyezni, ezzel növelve a fertőző vírus levegőbe történő kibocsátásának esélyét. Az Egészségügyi Szervezet bejelentette, hogy több tízezer Abbott tesztet vásárolt az állami laboratóriumok és orvosok számára, megjegyezte, hogy „csak kesztyűre és arcmaszkra van szükség” az alkalmazásához, félre tájékoztatva ezáltal a használókat.

Az Abbot Laboratories amerikai vállalat részvényei 2,82%-ot estek. Az Abbott világszinten leányvállalatok és viszonteladók segítségével értékesíti termékeit és jelen van mind a gyógyszeripar és mind a kutatás területén. A cég kapitalizációs tőkéje meghaladja a 199 milliárd eurót.

 

Az Amgen a COVID-19 ellen küzd

Az Amgen biotechnológiai társaság 12,5 millió dollár összegű adományt szán az Egyesült Államok támogatására és a COVID-19 világjárvány által sújtott közösségek kritikus szükségleteinek kielégítését célzó globális segítségnyújtás keretében. A kaliforniai Thousand Oaks cég szerint a pénzeszközöket az Egyesült Államok és a nemzetközi közösségek, a betegközpontú szervezetek, valamint a Közvetlen Segítségnyújtás és a Nemzetközi Orvosi Testület nemzetközi segélyezési erőfeszítéseinek támogatására fogják felhasználni. Az adományhoz nemcsak az Amgen Alapítványa, hanem a vállalat munkatársai is hozzájárulnak. „A COVID-19 világjárvány soha nem látott kihívást jelent az emberek, a kormányok és az egészségügyi rendszerek számára. A kialakult helyzet a sürgős segítséget igényel a közösségi intézkedések azonnali támogatása érdekében, hogy lassítsák a vírus terjedését. Mi itt a vállalatnál elköteleztük magunkat segítségnyújtásban”-nyilatkozta az Amgen elnöke, Robert Bradway.

Az Amgen vállalat részvényei ezen a héten 1,1%-ot emelkedtek. Az Amgen vállalat arra törekszik, hogy az egészségügy jelentős részét fogják továbbra is birtokolni és hosszútávon szeretnék megtartani piacvezető pozíciójukat.

 

A Colgate Palmolive és a koronavírus

Összevetve a Colgate Palmolive részvényeinek az elmúlt hónapokban megfigyelt tendenciáját a 2008. évi nagy recesszió ideje és utáni értékekkel, a legtöbb szakértő úgy látja, hogy a részvényállomány helyreállhat a válság előtti szintre és tovább emelkedhet körülbelül 80 dollár körüli összegre, ha egyszer a koronavírus okozta problémák mérséklődnek. Az Egészségügyi Világszervezet január végén globális egészségügyi veszélyhelyzetet hirdetett ki a koronavírus terjedése miatt. Február 19. és április 15. között a Colgate részvényei értékének csak ~3,5%-át veszítették el, szemben az S&P500 mintegy 18%-os csökkenésével. A Colgate bevétele viszonylag kis mértékben csökkent, mivel a vállalat a napi tisztálkodási termékeket forgalmaz és ez a cég üzleti bevételének közel 80%-át teszi ki, és a válság idején is ezen termékek napi használatban vannak.

A Colgate-Palmolive vállalat részvényei ezen a héten 1,04%-kot korrigáltak. A cég termékei kiválóak, napi szinten vásárolja a lakosság, ezáltal a cég hosszútávon is jelentős szereplője maradhat a piacnak.

 

Az Ecolab a kormánnyal együtt küzd a Covid-19 ellen

Az Ecolab vezérigazgatója, Doug Baker hétfőn egy sajtótájékoztatón csatlakozott Tim Walz kormányzóhoz, ahol a két fél megvitatta az állam stratégiáját, amely szerint több személyi védőeszközt (PPE) kell beszerezni, hogy védelmet biztosítsanak az egészségügyi dolgozóknak a koronavírus időszakában. Baker és az Ecolab vezető szerepet vállaltak a Minnesota-társaságok szervezésében, hogy segítsék az államot védőfelszerelések, például maszkok és kesztyűk beszerzésében. Az Ecolab erre a feladatra saját elnökét, Jill Wyant is az állam szolgálatába állította, hogy vezesse az erőfeszítéseket a több védőfelszerelés biztosításában. A vállalat ezen felül együttműködik a 3M-mel, együttesen lépnek fel a hamisított, gyenge minőségű N95-maszkok terjesztésének megakadályozásában. „A globális beszerzési csapatok szakértelme alapvető fontosságú a hamis termékek eltávolításában a piacról”–nyilatkozott Jill Wyant.

Az Ecolab részvényei ezen a héten 0,40%-ot emelkedtek. Az Ecolab jövője a fenntartható fejlődésről és a vízminőség biztosításáról szól, ami a jövőben is kiváló lehetőséget nyújt a klímaváltozás elleni küzdelemben is.

 

A Medtronic jobb időkre vár

Napjainkban a kórházak és az egészségügyi központok erőforrásaikat szinte teljes mértékben a COVID-19 járvány kezelésére fordítják, ezáltal több műtét, szükséges orvosi kezelés elmaradt. A Medtronic bevételei ezáltal 60%-kal csökkent az Egyesült Államok területén, ahol a vállalat legtöbb központja működik. Napokkal a negyedéves beszámoló előtt hirdette ki a vállalat, hogy a vártnál alacsonyabb eredményre számíthatnak a részvényesek. A Medtronic szerint az üzleti vállalkozások túlnyomó többsége az eladások csökkenését tapasztalta a COVID-19 miatt. Noha a katéterek és lélegeztetőgépek iránti globális igény jelentős, ez a társaság bevételeinek csak körülbelül 10%-át teszik ki. Viszont a vállalat cukormérői még mindig jól teljesítenek a piacon. Nyugat-Európában, amely a társaság bevételeinek mintegy ötödét hozza, a Medtronic azt mondta, hogy március 23. hététől kezdve a heti bevételek mintegy 20–30%-os csökkenését tapasztalta. „Amint a kórházak elkezdik a nem COVID-19 betegek szélesebb körű kezelését, a Medtronic radikálisan vissza fog térni a járvány előtti értékekre”-nyilatkozta a vállalat szóvivője.

A Medtronic vállalat részvényei 3,91%-ot korrigáltak ezen a héten. A vállalat a jövőben is kész a fejlődésre és hasznos tanácsokkal szolgál a most németországi és európai helyzetekben is. A vállalat 43 éve kiválóan teljesít az egészségügyben.

 

A United Health most az idősebbekre figyel

A United Health Group az AARP Alapítvánnyal kezdett együttműködést az idős amerikaiak támogatása érdekében a COVID-19 vészhelyzet során. Az 5 millió dolláros partneri kapcsolat, amely országos szinten foglalkozik az időskorúak társadalmi elszigeteltségével és az élelmezés biztosításával, a UnitedHealth Group közel 70 millió dollárral segíti a COVID-19 elleni küzdelemet. A kutatások azt mutatják, hogy az időskorúakat, különösen az alacsony jövedelemmel rendelkezőket érinti leginkább a járvány okozta veszélyek. „A társadalmi elszigeteltség és az élelmezés biztosítása mindig is közvetlen hatással volt az idősek fizikai és mentális egészségére és a COVID-19 vészhelyzet csak tovább súlyosbította ezt a helyzetet”-mondta Brian Thompson, az UnitedHealthcare kormányzati programjának vezérigazgatója. „Az AARP Alapítvány régóta elkötelezett amellett, hogy foglalkozzon a kiszolgáltatott idős felnőttek igényeivel, és ezzel a partneri kapcsolattal hozzájárulhatunk annak biztosításához, hogy az időseknek alapvető támogatást tudjunk biztosítani szerte az országban.”

A United Health Group amerikai egészségbiztosító ezen a héten 0,13%-ot korrigált. Viszont kiváló befektetés, hiszen a vállalat mélypontja 2009 volt, akkor 12,17 euró volt a cég részvénye, de egy év múlva ez már 24 euró felett mozgott. Jelenleg a vállalat részvényei után 264,75 eurót kell fizetni.

 

 

Global High Yield Bonds vagyonkezelt kötvénykosár

 

A Jaguár-Land Rover két új hibridet is piacra dob

Az elektromos autóipar kereskedelemből egyetlen autógyártó sem szeretne kimaradni. A Jaguár Land Rover már bejelentette, hogy ikonikus Defender járművét szeretné elektromosan felújítani, viszont előtte a cég két hibrid autóval jelenne meg a piacon. Jelentősen éleződik a környezetkímélő terepjárók közötti verseny. Míg a Rivian megalkotta az egyik legegyedibb tisztán elektromos terepjárót, addig a Tesla is bejelentette a szintén nem mindennapi Cybertruck-et. Ide sorolható az Audi terepjárója is, vagy akár a Mercedes EQC. Várhatóan jövőre hatalmas verseny lehet az elektromos terepjárók piacán. Talán ezért is döntött úgy a Jaguar-Land Rover, hogy inkább két nagyobb teljesítményű hibriddel tör be a piacra. A tervek alapján az Evoque 66 km, míg a Discovery Sport 61 km-es tisztán elektromos hatótávval érkezik. Hozzá kell tenni, hogy a két jármű szennyezőanyag kibocsátására is odafigyelt a cég, és alig 32-36 g/km légszennyező gázt bocsátanak ki a kocsik. Ez szinte a legjobbak közé sorolja mindkét járművet ebben a kategóriában. Jelenleg a végleges teljesítmény és a kocsikban található extrák még nem publikusak, viszont a szakértők számítanak az alapvető funkciókra, ilyen az érintőképernyő, beépített GPS is. A Jaguar-Land Rover a hivatalos közleménye alapján azoknak készíti ezt a két hibridet, akik szeretnének környezettudatosan közlekedni, viszont a lakóterületükön/munkahelyükön kevés lehetőség van a töltésre.

A Jaguár Land Rover vállalat kötvénye 2024 november 15-én jár le és fix 5,88%-os kamatot fizet befektetői részére. Ez a vállalati kötvény is megtalálható a most április 27-ig jegyezhető Global High Yield Bonds kötvényben. A Global High Yield Bonds befektetési célja a folyamatos, középtávú értéknövekedés vonzó kamatlábak és árfolyamemelések révén. Elsősorban olyan nemzetközi vállalati kötvényekbe fektetnek be, amelyek átlag feletti hozamesélyt kínálnak, de magasabb a kockázatuk is.

 

Szárnyal a Teva, ezért is biztonságos a Global High Yield Bonds

Teva Pharmaceutical Industries Ltd. részvényeinek ára az elmúlt időszakban a New York-i tőzsdén az átlag feletti forgalma emelkedett, miután az Egyesült Államok Élelmezési és Gyógyszerügyi Igazgatósága (FDA) jóváhagyta a klórkin-foszfát és hidroxi-klorokin használatát a COVID-19 betegek sürgősségi kezelésére. A Teva vállalat még márciusban bejelentette, hogy tízmillió tablettát adományoz az amerikai kórházaknak, köztük hatmilliót még március végéig, a másik 4 milliót április végéig. Az újonnan jóváhagyott gyógyszerek egy régi gyógyszer feljavított fajtája, amelyet malária kezelésére fejlesztettek ki pár évvel ezelőtt. Az FDA ellenőrzött klinikai vizsgálatokat javasol a gyógyszerek hatékonyságának tesztelésére a COVID-19 kezelésében. Az Élelmezési és Gyógyszerügyi Igazgatósága azt nyilatkozta, hogy a gyógyszereket gyártó vállalatok között az Amneal, a Dr. Reddy’s Laboratories, a Laurus Labs, a Mylan, a Prasco Labs, a Sandoz, a Teva és a Zydus Cadila az, amely hatékony gyógyszert tudna fejleszteni a COVID-19-re. Az Egyesült Államokban a hidroxiklorokin-szulfát-piacot a generikus gyártók uralják. A Teva piaci részesedése 9,2% és a negyedik helyet foglalja el ezen a piacon, a Prasco (30,5%), a Sandoz (28,2%) és a Zydos Cadila (14%) után. Nem meglepő, hogy az utóbbi hetekben megnövekedett a gyógyszerre vonatkozó kereslet száma. Az is kiderült, hogy India megtiltotta a gyógyszer kivitelét az országból, ahol ezt évek óta raktározzák, mert szerintük ezzel a lépéssel Izrael befolyásolná az indiai gyártókat.

A tőkepiaci volatilitással a Teva részvényeinek ára az elmúlt három hónapban 6,69 és 13,45 dollár között mozgott. A Teva 2016-ban is bocsátott ki kötvényt, 100 ezer eurós nominál értékben, 1,5 milliárd euró értékig. A kötvény lejárata 2024, viszont elmondható, hogy a vállalat részvényei tavaly szeptembertől igen elég erős emelkedésnek indultak.

 

 

Egyedi Részvények

A Bank of Nova Scotia és az összefogás

A Bank of Nova Scotia Kanada harmadik legnagyobb bankja. Privát ügyfelek, letétesek, nemzetközi, céges ügyfelek, valamint befektetési vállalkozások számára kínál termékeket és szolgáltatásokat. A Scotia Bank Kanadában több mint 950 leányvállalattal és mintegy 45 országban 2000 fióküzlettel rendelkezik. A vállalat több mint 98.000 embert foglalkoztat, éves forgalma pedig 2018-ban 19,3 milliárd euró volt. A kanadaiak már 1833 óta fizetnek osztalékot minden évben, sem a recesszió, sem a világháborúk nem tudták megtörni ezt a szériát. A bank még a 2008-2009-es gazdasági válság alatt is stabilan utalta a kifizetéseket a befektetőknek, miközben a versenytársak sorra csökkentették vagy elhagyták az osztalékokat.

A napokban közleményt adott ki a Bank of Nova Scotia „Mivel közösségünk együtt működik több alapító partnerrel a COVID-19 világjárvány gyors legyőzésében, köztük az MLSE-vel, a Tangerine Bank-kal, a Rogers-szel és Bell társasággal összefogtunk egy nagyszabású élelmezési program kidolgozása érdekében, amely támogatja és megköszöni a torontói vonalbeli egészségügyi dolgozóknak és családtagjaiknak a kitartó munkát”. A Bank of Nova Scotia Bank több társával együtt működteti az egy „Arénából működő közösségi étkezési programot”, aminek a célja napi 10.000 főtt étel elkészítése és kiszállítása a helyi kórházi vezetők és dolgozók számára. A Bank of Nova nem először tett ilyet 1832-es fennállása óta. A Bank bevétele 28,8 milliárd kanadai dollár.

A Bank of Nova részvénye önállóan is megvásárolható, illetve előjegyezhető lesz hamarosan egy osztalékfizető vagyonkezelt kosárban. A részvény 35,05 eurón tartózkodik és az elmúlt egy hónap alatt 5,05%-ot emelkedett.

 

A BASF magas osztalékfizető részvény

A BASF a forgalmat tekintve a világ legnagyobb vegyipari vállalata, amely a vegyszerek, a műanyag, a nagy teljesítményű termékek, a funkcionális mezőgazdasági megoldások, valamint az olaj és a gáz területén tevékenykedik. Termékeiket széles körben használják az autógyártás, építészet, mezőgazdaság, elektronika, elektrotechnika, műanyag-, vegy- és bútoripar, illetve a papírgyártás ágazatain belül. A vállalat világszerte kereken 117.000 munkatársat foglalkoztat.

Az 1865-ben alapított cég éves forgalma 2019-ben 59,3 milliárd euró volt. A BASF továbbá különféle rendszermegoldásokat és szolgáltatásokat is kínál. Már 1988 óta a német első részvényliga tagja, azóta soha nem került ki belőle. A világ legnagyobb vegyipari vállalata évek óta kényezteti részvényeseit. A vegyipar alapvetően konjunktúrafüggő, azonban a ludwigshafeni székhelyű, piacvezető cég termékeire szinte az összes ágazat vállalatainak szüksége van. Az osztalékpolitika rendkívül kedvező a részvényesek számára, hiszen az osztalékot évente növelik. 2015 májusában a BASF beleegyezett abba, hogy gyógyszerészeti összetevőinek üzletágát eladja a svájci gyógyszergyártó Siegfried Holdingnak, 270 millió euró díj ellenében, ideértve a feltételezett adósságot is. A BASF Csoport Magyarországon elért árbevétele meghaladta a 172 millió eurót. A BASF Hungária 2009-ben 140 főt foglalkoztatott.

A BASF jelenleg 3,20 eurós osztalékot fizet részvényenként. A BASF vegyipari vállalata egy hosszú távú portfólió engedhetetlen része, a vállalat részvénye 44,05 euró.

 

Értékpapír vásárlás és vagyonkezelés Ausztrián keresztül a Partner Bank közreműködésével.  Vegye fel velünk a kapcsolatot → 

Szólj hozzá

Küldjön üzenetet!