Hírlevelek

3. heti gyorsjelentés- Az Amerikai Egyesült Államok 45. elnöke

By január 23, 2017 No Comments

Szmoggal teli városon keresztül utazva, délután négyre értem be a 3. kerületi irodába. Kevés idő maradt az esti programig, de azért átolvastam a sajtóhíreket, melyekből kiderült, hogy a várt számokkal nagyjából megegyezve, éves alapon 6,8%-kal bővült a kínai GDP 2016 utolsó negyedévében. Így összesen tavaly 6,7%-kal növekedett a kínai gazdaság, ami pontosan a Kínai Kommunista Párt és Hszi Csin-ping Kínai Népköztársaság elnöke által kijelölt 6,5%-7%-os sáv közepére esik.

Majd a hírek elolvasása után, felgyalogoltam a várba egy rendezvényre, ahol barátom, Sándor várt, hogy bemutassa nekem Karolát és Ábelt. A budai várban már régóta csak rendezvényeket működtető Budavári Fortuna étteremben volt a megbeszélésünk és a találkozónk helyszíne. Miután mindannyian egy kis bankettre voltunk hivatalosak, egy félreeső kis asztalnál foglaltunk helyet. Az esti bemutatkozás és egy-két finom ital elfogyasztása után beszélgetésbe kezdtünk Karoláékkal. Ábellel egy-egy kókuszos Mocca Latte kávét ittunk, Karola pedig egy ír melange-ot rendelt. A pár egy fitness stúdiót vezet Törökbálinton. „A heti rendszeres tréningek és edzések karban tartják a testet és lelket” -állítja a pár egybehangzóan.

Sándortól tudják, hogy Ausztria híres a banktitokról. Az osztrák biztonság és rugalmasság, illetve a vagyonkezelés fontos lenne a számukra is. A beszélgetés elején elmesélik, hogy eddig különböző Unit-linked befektetésekben tartották a pénzüket, de mindenhonnan csak veszteségesen tudtak kiszállni. Jelenleg még 3 millió forint van Unit-linked életbiztosításban és 9 millió forint egy magyar állami bankban, lekötetlen számlán, amelyet szeretnének elhelyezni az osztrák bankban. Ábel szülei jelenleg egy Charlottesville nevű kisvárosban, Virginiában élnek nyugdíjasként, ezért is érdeklődtek az amerikai gazdaságról.

Tájékoztattam őket, hogy Amerikában a héten nemcsak Donald Trump, az Amerikai Egyesült Államok 45. elnökének beiktatása történt meg. Trump, miután a szertartáson elsétált három volt elnök kíséretében a Capitoliumtól a Fehér Házig, beszédet tartott. Majd az első aláírt rendeletében a Barack Obama által előterjesztett, megfizethető ellátásról szóló, a republikánusok körében Obamacare-nek nevezett törvény visszavonását kezdeményezte, és az ő és a most megalakuló kormánya által javasolt új törvény megszületéséig könnyítéseket rendelt el.

Még a hét elején Janet Yellen, Fed elnök mondott beszédet. A Fed elnöke szerint a munkaerőpiac egyre közelebb kerül a teljes foglalkoztatottsághoz, így a decemberben előre jelzett fokozatos szigorítás továbbra is megfelelő stratégiának tűnik. A Fed 2017-re három kamatemelést tervez. De azt, hogy milyen szigorító lépésre kerül sor és milyen ütemben, mindig a gazdaságpolitika határozza meg. A Fed nyíltpiaci bizottsága szerint főkérdés, hogy miként változik meg az adócsökkentés, a dereguláció, az infrastrukturális beruházások, és az új kereskedelempolitika, Donald Trump kormányzása alatt. Azt is kiemelte, hogy mivel lassan felzárkóznak a bérek, így van még lehetőség az ipari kihasználtság bővítésére is. A beszédet követően az USD/EUR kurzus lassan visszakapaszkodott az 1,06-os sávba.

A hétvére a S&P 500-as 0,26%-ot erősödött, míg a Nasdaq100 0,24%-ot emelkedett. Az amerikai kereskedés legjobb szektorai az ipar és a telekommunikáció volt. A legnagyobb meglepetést a Procter&Gamble hozta. A cég elemzői 16,9 milliárd dolláros árbevétel mellett, 1,06 dolláros tisztított EPS-t vártak, a vállalat pedig 16,9 milliárd dolláros árbevételre, 1,08 dolláros EPS-t közölt a negyedéves jelentésében. Az IBM a vártnál jobb elemzést közölt, így pénteken 2,24 százalékot emelkedett a részvények árfolyama. Az American Express negyedéves jelentésében nem szerepeltek jó számok, így a részvény kis mértékben, 0,64%-ot esett. Az új elnökkel kapcsolatos félelmek, illetve a feszült politikai helyzet miatt, egyre jobban erősödnek az amerikai elemzők félelmei. A befektetési aranyat látják jó kilátásnak, befektetési lehetőségnek. Az arany ára péntekre 0,67%-ot erősödött, jelenleg 1213,33 dollár az árfolyama. A hétvégére egy amerikai félvezető cég (az Apple egyik külső cége), a Skyworks Solutions 13%-ot erősödött, miután 901.740.000 dollárú bevételt jelentett. A hét vesztese viszont a rossz negyedéves számai (-2,18%) miatt a General Electric lett. Ábel és Karola kért egy-két perc szünetet a beszélgetés folytatása előtt. Addig én a szépen megterített süteményes tálakról két zserbót és egy dobos tortát fogyasztottam el, hogy karban tartsam a lelkem. Illetve Sándorral közösen megittunk egy ír cappuccinot. A beszélgetést folytatva tájékoztattam őket, hogy Európában Mario Draghi kijelentette, hogy folytatják a már megkezdett munkát, a mennyiségi lazításokat. A most tartott csúcson az EKB sem az irányadó kamatokon, sem pedig eszközvásárlási programján nem változtatott. A Wizz Air szóvivője közölte a héten, hogy a következő tíz évben négyszeresére növelheti utasforgalmát. A Dax index egy hét alatt szinte semmit nem változott, jelenleg 11630 ponton áll. A Commerzbank 3,29%, míg a Lufthansa 2,31% plusszal, a Continental 1,71% veszteséggel zárta a hetet. A legnagyobb figyelem viszont mégis Theresa May kijelentésein volt. Ugyanis a brit kormányfő teljes körű brexitről, kilépésről beszélt. Csütörtökön viszont a dawosi csúcson megerősítette, hogy olyan szabadkereskedelmi megállapodást kíván kötni az Európai Unióval, amely a lehetséges legnagyobb mértékű hozzáférést biztosítja az unió egységes belső piacához, s lehetővé teszi az áru- és szolgáltatásexportőr cégeknek, hogy kereskedhessenek az EU-piaccal, illetve közvetlenül tevékenykedhessenek ezen a területen. Ábelt és Karolát tájékoztattam, hogy az Opec tagjai január 22-én Bécsben újra összeülnek, hogy megerősítsék egymást a túltermelés csökkentéséről. A fiatal párral még közösen elkészítettük a konstruktív konzultációt, majd az étteremben Sándorral együtt fogyasztottunk a 100 szeletes marcipán tortából, illetve megkóstolhattuk a finom 10 éves móri Zweigelt Rosé bor zamatait, ápolva a lelkünket és egy kicsit a testünket.

Szólj hozzá

Küldjön üzenetet!