e-Mobility vagyonkezelt részvénykosár

Az Xpeng frissítése

Az Xpeng Motors nemrégiben kiadott egy interneten keresztüli frissítést P7-essel rendelkező ügyfelei számára, amely temérdek új funkciót és optimalizálást adott hozzá a járműhöz. Az Xpeng az operációs rendszerének új verziója, az Xmart OS 2.5.0, olyan funkciókat tartalmaz, mint az önálló vezetési segítő, új hangsegédlet, intelligens audio és zenei rendszerek. Az Xpeng következetesen szorgalmazza a P7 frissítéseit és 2020 áprilisi megjelenése óta harmincegy új funkcióval egészítették ki a járművet.

Az Xpeng Inc. részvényárfolyama ezen a héten 2,59%-ot korrigált. Az autógyártó január 3-án jelentette be, hogy együttműködik a Livoxszal, hogy az XPeng 2021-ben megjelenő járműveihez eljuttassa a vállalat új technológiáit, az önvezetés miatt. Jeff Chung, a Citibank elemzője másnap jegyzetet tett közzé a részvényről, fenntartva a vételi minősítést, és részvényenként 57,71 dolláros egyéves árcélt tűzött a részvényre. A Morgan Stanley elemzője, Tim Hsiao szerint az Xpeng fejlesztésének erős eredményei alapján egyévre vonatkozólag 70 dolláros árcélt tűzött ki részvényenként a vállalat papírjaira, amelyek most 46,93 dolláron mozognak.

A Nio újabb támogatással bővült

A Nio kiterjesztett együttműködési megállapodást jelentett be a kínai Hefei önkormányzattal, ahol az autógyártó székhelye található. A meglévő együttműködés lehetővé teszi, hogy Nio és az önkormányzat közösen létrehozzanak egy világszínvonalú, intelligens elektromos jármű ipari campust. A Hefei Xinqiao Smart Electric Jármű Ipari Park elnevezésű ipari park főként az önvezető rendszerek fejlesztését fogja előnyben részesíteni. A Nio a maga részéről hosszú távon tervezi a park fejlesztését, csoportokat hoz létre K+F, gyártás, marketing és menedzsment területén is egyaránt. A Nio emellett az Nvidia támogatását is élvezi.

A Nio részvény árfolyama ezen a héten 0,58%-ot korrigált. A Nio január 9-én négy kulcsfontosságú új terméket és technológiát jelentett be. Bejelentette az ET7-et (az első szedánt), egy 150 kWh-s akkumulátort, az akkumulátorcsere „2.0-s verzióját” és az autonóm vezetési technológiát. A Nio önvezető technológiája 33 érzékelővel, 11 nyolc megapixeles kamerával és egy rendkívül nagy hatótávolságú LiDAR (fényérzékelés és távolságmérés) egységgel rendelkezik.

A Volkswagen és az újrahasznosítás

A dízelbotrány óta a Volkswagen szinte rohamtempóban törekszik egy zöldebb márka hírnév kialakítására. A héten a cég bejelentette, hogy akkumulátor újrahasznosításba kezdenek. Összességében igen nehéz az akkumulátorok újrahasznosítása, viszont az újra használatára akadt megoldás bőven. A Tesla például a Gigafactory gyáraiban felhasználja a használt akkumulátorokat. A Volkswagen megoldása egyelőre csak a saját akkumulátoraira terjed ki, melyeket akár 70%-os hatékonysággal is képes lesz szétbontani.

A Volkswagen részvényárfolyama ezen a héten 4,01%-ot erősödött. A Volkswagen részvényt a Zacks elemzőház 2. szintű vételi pozícióba sorolja. A Volkswagen P/E értéke 7,91 jelenleg, amely jóval alacsonyabb a Dow Jones 18,49 P/E értékénél. Ezen a héten jelent meg, hogy a Volkswagen 231.600 darab elektromos járművet adott el 2020-ban, ami jelentős fejlődést jelent. A Volkswagen 2025-ig 35 milliárd eurót tervez befektetni elektromos járművekbe, amely nagy lehetőség a befektetőknek.

Healthcare vagyonkezelt részvénykosár

Az Essilor társadalmi felelősségvállalása

Az Essilor  a napokban új programot jelentett be, hogy segítse az országban rászoruló embereket az alapvető szemészeti ellátásban. 2020-ban a cég 50.000 dollárt szánt, hogy segítse a diákokat, akik látászavarban szenvednek. Az idei évre viszont a pénz támogatáson kívül az Essilor már kész termékeket is adományozni fog.  Rick Gadd, az Essilor North America elnöke már többször is kijelentette, hogy globális céljuk a látászavar leküzdése. Az Essilor a társadalmi felelősségvállalás terén kiemelkedő vállalatnak számít.

Az EssilorLuxottica részvényei ezen a héten látványos teljesítményt nyújtottak, így 9,18%-ot emelkedtek. Az EssilorLuxottica és a CooperCompanies ezen a héten jelentette be a cégek együttműködését. E partnerség révén tovább erősítik az innovációs lehetőségeket és a piacra lépési képességeket egy szembetegség, a myopia kontrollálása eredményes kezelése érdekében. A közös együttműködés a felgyorsíthatja a SightGlass Vision szemüveglencsék forgalmazását.

A Medtronic a FORTUNE listán

A Medtronic bekerült a FORTUNE 2021-es céglistájába. Az orvostechnika globális vezetője a 4. helyen végzett az orvosi berendezések szektorában. Az éves lista a vállalati hírnevet méri a világ legnagyobb cégei között, kezdve a mintegy 1500 jelöltből álló csoporttal; az árbevétel szerint rangsorolt ezer legnagyobb amerikai vállalat, valamint a Fortune Global 500 adatbázisában szereplő nem amerikai vállalatok, amelyek bevétele legalább 10 milliárd dollár. Nem ez az első alkalom, hogy a FORTUNE elismerte a Medtronic munkásságát.

A Medtronic részvényárfolyama ezen a héten 6,35%-ot emelkedett. Az elmúlt tizenkét hónapban a Medtronic 3,71 milliárd dolláros nyereséget ért el 27,9 milliárd dolláros bevétel mellett. Az Oppenheimer elemzői január 8-án emelték az ügyfelek és befektetők számára kiadott kutatási jelentésben a Medtronic 2022-es eredménybecslését. S. Lichtman, az Oppenheimer elemzője arra számít, hogy az orvostechnikai vállalat részvényenként 5,82 dollárt emelkedhet évről évre, szemben a korábbi 5,77 dolláros becsléssel.  A Medtronic nettó árrése 12,69%, a saját tőke megtérülése 9,71% volt az utolsó közölt negyedévben.

Az Ecolab elismerése

Az Ecolab a 2021-es vállalati egyenlőségi indexen (CEI) 100%-os csúcspontszámot kapott, továbbá az „LMBTQ-egyenlőség legjobb munkahelye” címet is elnyerte. A CEI egy nemzeti benchmarking felmérés és jelentés az LMBTQ munkahelyi egyenlőséggel kapcsolatos vállalati politikákról és gyakorlatokról. Az Ecolab kilenc egymást követő évben 100%-os pontszámmal szerepel a CEI listáján. Az Ecolab termékeinek kiválóágát már többen is elismerték.

Az Ecolab részvényárfolyama 1,01%-ot emelkedett ezen a héten. A Zacks elemzői az Ecolab részvényeit tartásra javasolják. Piaci felső határa ezen a héten 60,74 milliárd dollárra emelkedett. A vállalat szeretné hosszútávon megtartani az amerikai piacot, viszont külföldön kívánja növelni jövedelmezőségét. Ezenkívül az Ecolab testreszabott megoldásokat értékesít a vízi és energiaipari piacokon.

Telemédia vagyonkezelt kosár

Az Amazon mindig is jó befektetés lehet

A Dividend Sensei elemzői társaság pozitív előrejelzéseket tett közzé a 2021-es évre, melyben kiemelték a világ legnagyobb online áruházának, az Amazon-nak a szerepét. A társaság részvényesei egységesen úgy látják, hogy az Amazon buborék nem a közel jövőben fog kidurranni és a részvények vásárlására buzdítják az embereket. Az elemző társaság saját statisztikai programja, a Dividend Kings Safety Model szerint az Amazon stabilitásának értéke 95%, ami szinte a legmagasabb a vállalatok közt. Az Amazon a Seeking Alpha 2025-ös konszenzusa alapján 770 milliárd dolláros bevételt, 99 milliárd dolláros működési bevételt és 81 milliárd dolláros nettó nyereséget fog felhalmozni.

Az Amazon vállalat részvényárfolyama ezen a héten 4,55%-ot emelkedett. Jeff Bezos bejelentette, hogy lemond a vezérigazgatói posztjáról. Az AWS vezérigazgatója, Andy Jassy váltja Bezost az Amazon vezérigazgatójaként. Az Amazon árbevétele 44%-kal nőtt és első alkalommal meghaladta a 100 milliárd dollárt egy negyedévben. A Wedbush elemzői 4000 dollárra emelték az Amazon árcélját az eddigi 3900 dollárról. Jelenleg az Amazon részvényei 3352,5 dollárért vásárolhatóak meg.

Az Oracle és a Microsoft is a VCI része lesz

Az egészségügyi és technológiai vállalatok koalíciója, amely magában foglalja a Microsoft-ot és az Oracle-t, azon a kezdeményezésen dolgozik, hogy megkönnyítse az emberek digitális hozzáférését a COVID-19 oltási nyilvántartáshoz. A megindult az oltási programokat várhatóan egy könnyen hozzáférhető digitális oltási nyilvántartás segítheti majd. A koalíció magát Vaccination Credential Initiative-nak (VCI) nevezi. Az Oracle sikeres felhőalapú rendszere igen előnyös lesz a VCI számára.

A Microsoft részvényárfolyama ezen a héten 4,41%-ot, míg az Oracle 5,25%-ot emelkedett. A Microsoft 2020 decemberében jelent meg azzal a hírrel, hogy az utolsó negyedéves bevételei 43,08 milliárd dollárra nőttek. A Microsoft agresszívan fektet be az Azure cloud computing szolgáltatásába, míg az Oracle erős készpénzállománnyal rendelkezik, a Moody’s becslése szerint több mint 9 milliárd dolláros szabad cash flow-ja van a cégnek.

Az SAP új akvizícióba kezd

Az SAP a hírek szerint fel fogja vásárolni a berlini Signavio cég, üzleti folyamat-automatizálásával foglalkozó startupját. A SAP a héten hivatalosan is bejelenttette, hogy megkezdik az akvizíciót. A Signavio segítségével a SAP felhőalapú rendszere egy új üzleti folyamatkezelő eszközt kap. A cég pénzügyi igazgatója, Luka Mucic szerint az üzleti folyamatok egyszerűsítése és automatizálása a vállalat digitális átalakulási törekvéseinek kulcsfontosságú részéve.

Az SAP részvényárfolyama ezen a héten 3,51%-ot emelkedett. Az SAP üdvözölte Qualtrics egységének tőzsdei bevezetését az Egyesült Államok tőzsdéjén. A Qualtrics részvényei csaknem 40%-kal ugrottak meg csütörtökön a Nasdaq index emelkedésével együtt, a céget közel 21 milliárd dollárra becsülik elemzők és banki szakemberek. Míg az SAP 5,5 milliárd dolláros szoftver-és platformszolgáltatási bevételt ért el az utolsó negyedévben, viszont piaci kapitaizációja már meghaladja a 133 milliárd dollárt.

Kopernikus vagyonkezelt részvénykosár

A Mastercard az Egyesült Királyságban terjeszkedik

A NatWest a napokban bejelentette, hogy átkonvertálja kártyáit Mastercard-ra, ezzel a cég hatalmas lépést tesz annak érdekében, hogy megtörje a rivális Visa brit dominanciáját. A megállapodás magában foglalja az összes NatWest Group márkát. A számítások szerint ez összesen 16 millió kártyát jelent. A cég kiterjeszti lefedettségét az Egyesült Királyság bankjai által forgalomban lévő összes kártya körülbelül egyharmadára és Írországban pedig több, mint negyedére.

A Mastercard részvényárfolyama ezen a héten 7,1%-ot emelkedett. A Mastercard nemrég tette közzé negyedéves jelentését, amiből kiderült, hogy nettó árbevétele 7%-kal, míg a nettó jövedelme 15%-kal csökkent, 1,8 milliárd dollárra. Pozitívum, hogy a tranzakciók volumene stabilan, körülbelül 3-4%-kal magasabb, mint az egy évvel ezelőtt regisztrált szint. A Morgan Stanley elemzői szerint 2021 vége 2022 elejére a Mastercard részvényárfolyama stabil erősödést mutathat, amelynek árcélja 390 dollár is lehet, ami 15%-kal magasabb a mostaninál.

A McCormick fenntarthatóságban jeleskedik

A McCormick&Company a világ 6. legfenntarthatóbb vállalatának, valamint a csomagolt és feldolgozott élelmiszerek és összetevők ágazatának 1. helyezettje lett a 2021-es Global 100 fenntarthatósági indexen. Ebben az évben a vállalat a 16. helyezést érte el az általános rangsorban és megőrizte vezető pozícióját élelmiszeripari társaival szemben. A Corporate Knight Global 100 ranglistája minden tőzsdén jegyzett társaságot felmér, amelynek bruttó minimális bevétele 1 milliárd dollár.  Szakértők szerint a McCormick fűszerei az idei évben is a vállalat bevételének jelentős részét fogják képezni.

A McCormick vállalat részvényei ezen a héten 0,84%-ot emelkedtek. A McCormick 1,56 milliárd dolláros bevételt könyvelhetett el a 2020 novemberében véget ért negyedévben, 1,59%-kal elmaradva a Zacks Consensus becslésétől. A McCormick részvények az év eleje óta körülbelül 0,5%-kal növekedtek, szemben az S&P500 index 2,5%-os nyereségével. A Zacks és a Bloomberg szerint a McCormick részvények továbbra is aluértékeltek, ezért vásárlásra ajánlják ezen papírokat.

A Nike középiskolás csapatokat segít

A Nike és az NFL bejelentette legújabb együttműködését, amelynek célja a női labdarúgás népszerűsítése. A Nike ezen a héten jelentette be, hogy az állami atlétikai szövetségek akár 100.000 dollár értékű adományt is kapnak termékekben. A Nike összesen 5 millió dollárt szán a teljes projektre. Elsőként minden floridai középiskolás lány labdarúgó-csapat egyenruhát kap, tekintve, hogy az állam vezető szerepet játszik a sportágban.

A Nike részvényárfolyama ezen a héten 8,62%-ot emelkedett. A Nike cégnek az utolsó 4 negyedévben 38,2 milliárd dolláros bevételt sikerült elszámolnia. Ezenkívül a Nike világszerte több mint 70 millió új vásárlóval bővült a koronavírus-járvány kezdete óta. A Nike bebizonyította, hogy még mindig megvan a növekedési potenciálja, így a JP. Morgan és a Deutsche Bank elemzői szerint a következő negyedévre is a vállalat magasabb bevételre tehet szert.

Best of Dividends vagyonkezelt részvénykosár

A Royal Dutch Shell intézkedései

Az olajóriás Royal Dutch Shell tavalyi nettó vesztesége 21,7 milliárd dollár volt, miután a koronavírus-járvány a kereslet visszaesését okozta.  A Shell szerint a „jelentős bizonytalanság” továbbra is negatív hatással lesz az olaj- és gáztermékek iránti keresletre. Ennek eredményeként intézkedéseket kezdeményeztek a termelés csökkentése érdekében. Tavaly szeptemberben a Shell bejelentette, hogy akár 9000 munkahelyet is meg kell szüntetnie világszerte, ezzel reagálva a járványhelyzet alatt kialakult veszteségekre. A múlt hónapban a cég közölte, hogy újabb 330 munkahelyet szüntet meg az Északi-tengeren végzett tevékenységéből.

A Royal Shell Dutch „A” részvényárfolyama ezen a héten 0,22%-ot emelkedett. A Shell 4,85 milliárd dolláros kiigazított eredményről számolt be a 2020-as teljes évre. Ez a 2019-es 16,5 milliárd dolláros nyereséghez képest 71%-os visszaesést tükröz. A társaság közölte, hogy az első negyedéves osztalékot részvényenként 0,1735 dollárra emeli, ami 4%-os növekedést jelent az előző negyedévhez képest. A Shell szóvivői viszont kijelentették, hogy 2020 folyamán 75 milliárd dollárra csökkentették a cég nettó adósságát. A Shell részvényárfolyama több elemzőház szerint még mindig vételi pozícióban van.

A Coca-Cola vodkában és diverzifikált munkahelyekben látja a jövőt

Az ukrán vodkagyártó, Nemiroff megállapodást írt alá a Coca-Cola-val, amely szerint a márka Olaszországban forgalmazza majd a szeszesitalt. A hivatalos közlemény alapján a Coca-Cola HBC Italia lett a Nemiroff vodka hivatalos forgalmazója. A Coca-Cola elemzései szerint az országban jelentősen megnőtt a kereslet az ukrán márka terméke iránt, így újabb munkahelyeket is hoz létre az ital zökkenőmentes forgalmazására. A Coca-Cola Company emellett frissíti külső tanácsadói irányelveit, hogy az általa alkalmazott amerikai ügyvédi irodák tegyenek konkrét lépéseket a sokszínűség előmozdítása érdekében. A múlt héten nyilvánosságra hozott nyílt levélben a Coca-Cola alelnöke, Bradley Gayton azt panaszolta, hogy az ügyvédi szakmában évtizedek óta folytatott megbeszélések zajlanak a sokszínűség fontosságáról, viszont a mai napig nem született látható eredmény az ügyben.

A Coca-Cola részvényárfolyama ezen a héten 3,12%-ot emelkedtek. James Quincey vezérigazgató és csapata a Coca-Cola e-kereskedelmi forgalmazását szorgalmazza erre az évre. A Trefis elemzői szerint idén a Coca-Cola árfolyama 55 dollár közelébe kerülhet, ami körülbelül 10%-os növekedésnek felel meg.

A Sanofi európai egészségügyi megoldásokba fektet

A Sanofi digitális erőforrásokat és tőkét egyesítene egy új közös vállalkozásban az egészségügyi megoldások ösztönzése érdekében. A francia gyógyszergyár csatlakozik a Capgemini technológiai céghez, a Generali France biztosítótársasághoz és az Orange távközlési szolgáltatóhoz, azzal a szándékkal, hogy előmozdítsa az egészségügyi innovációt Európában. A csoport azt tervezi, hogy együttműködik a startupokkal és a közegészségügy kulcsfontosságú témáira fog összpontosítani. A Sanofi 24 millió eurót fektetne be ebbe a párizsi vállalkozásba. A Sanofi beruházásai közt kiemelkedő szerepet fog betölteni ez az új támogatás.

A Sanofi S.A. vállalat részvényárfolyama 2,94%-ot emelkedett ezen a héten. A Sanofi és a brit GlaxoSmithKline decemberben kijelentette, hogy egy általuk kifejlesztett vakcina, ami a Covid-19-re adna megoldást, elégtelen immunválaszt mutatott az idősebb embereknél. Így a Sanofi késlelteti annak bevezetését. A Sanofi egy másik lehetséges COVID-19 vakcinán is dolgozik a Translate Bio amerikai céggel.

Egyedi Részvények

Középtávon a Fuchs Petrolub Se. papírjai jó lehetőség

A Fuchs Petrolub eladásai 2020-ban körülbelül 7 százalékkal, kevesebb mint 2,4 milliárd euróra csökkentek. A Independent Research elemzői 2,35 milliárd euróra számítottak. Az EBIT részvényhányadosa várhatóan közepesen egyjegyű százalékkal csökkent. Korábban 15 százalékos csökkenést feltételeztek a Petrolub részvényeknél. A Fuchs Petrolub március 9-én teszi közzé a 2020-ra vonatkozó adatokat. A folyó évben a Fuchs Petrolub-nak profitálnia kell a gazdasági fellendülésből. Az elemzők 1,54 eurós részvényenkénti nyereséget várnak 2020-ra, a 2021-re vonatkozó becslés pedig 1,55 euróról 1,67 euróra nőhet. Az elemzők megerősítették a Fuchs Petrolub részvényeinek tartási ajánlását. Az elsőbbségi részvények árcélját 45 euróról 47 euróra emelték meg. A Deutsche Bank elemzői a Fuchs Petrolub részvényeit az „eladásról” a „tartásra” emelték. A banknál az árcél 41 euróról 45 euróra emelkedett meg.

A héten a Fuchs Petrolub St. részvényárfolyama 1,09%-ot emelkedett. A Zacks elemzői szerint a következős negyedévben a vállalat bevétele akár felülmúlhatja az elvárásokat. A Bloomberg elemzői 2021-re nagyobb emelkedést várnak a Fuchs Petrolnál, szerintük a határnyitás után megindul a kereslet a kenőanyagok és áruszállítási anyagok iránt. Az elemzők 2021-re 1,75 euró részvényenkénti nyereséget várnak A 2022-re vonatkozó becslés 1,82 euróról 1,89 euróra nőhet.

Az Illinois Tools részvényei felülmúlták a becsléseket

Az Illinois Tool Works állománya pozitívan zárt a Q4 negyedéves eredmények megjelenése után. Az Illinois Tool Works a Fortune 200 tagja és Amerika egyik legnagyobb gyára. Az Illinois Tool Works felülmúlta a negyedik negyedév becsléseit, a bevételek 3,48 milliárd dollárral növekedtek, az organikus bevételek pedig 0,9%-ra csökkentek. A nettó jövedelem 642 millió dollár lett év/ év alapon. A negyedik negyedév működési árrése 166 bázisponttal 25,4%-ra javult, ehhez a vállalati kezdeményezések 130 bázisponttal járultak hozzá. Az operatív tevékenységek által biztosított nettó készpénz állomány 2020-ban 2,81 milliárd dollár lett, szemben az egy évvel ezelőtti 2,99 milliárd dollárral. A szerves növekedés várhatóan 7% és 10% között lehet, és a bevételek várhatóan 9% és 12% között növekednek. A társaság a napokban azt is bejelentette, hogy 1 milliárd dollár részvény visszavásárlását tervezi 2021-ben.

Az Illinois Tool Works részvényárfolyama ezen a héten 3,54%-ot menetelt. Az Illinois Tool Works nemrégiben évi 4,56/részvény éves osztalékfizetése 2,28%-os éves hozamot eredményez a legutóbbi 199,71 dolláros részvényárfolyam alapján. Úgy tűnik, hogy az amerikai gépipari szektor több végpiacon is növekedésnek indulhat közölte ezt a Credit Suisse elemzője. Szerintük legnagyobb nyertesek között a Caterpillar, az Illinois Toll Works és a John Deere lehet.

 

Értékpapír vásárlás és vagyonkezelés Ausztrián keresztül a Partner Bank közreműködésével. Vegye fel velünk a kapcsolatot → 

Szólj hozzá