e-Mobility vagyonkezelt részvénykosár

 

Az Alphabet és a Tesla szóváltása

A Waymo, mely a Google saját autonóm járműveket fejlesztő cége, nemrégiben igen erős kijelentést tett a Tesla felé. Elon Musk, nem cáfolva meg önmagát, egy Twitter bejegyzéssel reagált is a héten a kijelentésére. Az Alphabet leányvállalata kifejtette, hogy Elon Musk járművei miért csak segéd vezető funkciókat tartalmaznak, azaz szerintük a Tesla nem számít önvezető autónak. A Tesla szerint a Waymo nem tekinthető a Tesla riválisának . Elon Musk szerint a Tesla hardware és software terén is jobb technológiával rendelkezik.

A Tesla részvényeinek árfolyama ezen a héten 7,17%-ot korrigált. Az Oppenheimer elemzője, Colin Rusch szerint év végére akár 1036 dolláros célár is várható a Tesla árfolyamánál. Számtalan elemző mellett ő is úgy véli, hogy Tesla jó helyzetben van a kínai piacon való terjeszkedéshez. A héten Bill Selesky az Argus Research elemzője 777 dollárról 1010 dollárra emelte az árcélját a Tesla részvényeire. A Tesla még osztalékfizetés előtt áll.

 

Az Intel a vietnámi részlegét fejleszti

Az Egyesült Államok egyik legsikeresebb chipgyártója, az Intel, a héten bejelentette 475 millió dollár injektálását a vietnami részlegébe. A vállalat, mely az idei évben még nem aktivizálódott, úgy tervezi, hogy több termékének fejlesztését is szüneteltetni fogja, viszont így fennáll annak a veszélye, hogy a riválisok fejlettebb technológiákkal megelőzik az Intelt a piacon. Az Intel terve, hogy megvédje részesedését a különböző versenytársaktól (pl.: Digital Currency Group és az AMD), hogy nagyobb árversenyben versenyezzen.

Az Intel vállalat részvényárfolyama ezen a héten 1,49%-ot korrigált. Az utolsó negyedévben az Intel 20 milliárd dolláros árbevételt ért el. Az Intel négy új processzorcsaládot mutatott be nemrég, amelyeket 2021-ben szeretne szállítani és forgalmazni. A jelenlegi információk szerint a chipgyártást az Intel a jövőben inkább külső partnereihez szervezné ki. Egy jó portfolióban a jövőben sem hiányozhat a cég részvénye.

 

A SoftBank újabb befektetései

A japán SoftBank társaság bejelentette a napokban, hogy befektet Lengyelország egyik legnagyobb cipőmárkájába, a Magyarországon is ismert CCC-be. A SoftBank részesedésének összege még nem hivatalos. Emellett a SoftBank Group Corp. robotikai egysége 2021.01.27-én jelentette be legújabb közös vállalkozását az Iris Ohyama japán elektronikai gyártóval, mivel a konglomerátum a robotikai üzletágának fellendítését tervezi. A SoftBank Robotics, Masayoshi Son vezérigazgató nagy technológiai ambíciói közé tartozik.

A Softbank részvényárfolyama ezen a héten 8,67%-ot esett. A SoftBank vezetői 1,2 milliárd dolláros potenciális kollektív nyereséget tudnak az elmúlt hónap miatt elkönyvelni. A SofBank Cayman 2 nevű befektetési alapja 38 millió részvényt adott el január 7-én, átlagosan 53,46 dolláros áron derült ki az Egyesült Államok Értékpapír és Tőzsdei Bizottságának beadványából. A SoftBank a beadvány szerint még mindig körülbelül 184,2 millió részvényt birtokol, jelenlegi áron körülbelül 10 milliárd dollár értékben. A SoftBank részvényei hosszútávra ajánlottak, hiszen a cég újra és újra támogatja a startup cégeket és folyamatosan fejleszti alapjait.

 

 

 

Healthcare vagyonkezelt részvénykosár

 

A BB Biotech rizikós befektetése

A svájci BB Biotech 130 millió dolláros befektetést hajtott végre a Biogen-ben, egy amerikai nagy tőkés biotechnológiai vállalatban, mely különböző Alzheimer-terápiák fejlesztésére szakosodott. A vállalat szerint a kezelések piaci értéke az elkövetkezendő években akár a duplájára is nőhet. Viszont a szakértők megemlítették, hogy az FDA még nem hagyta jóvá a Biogen készítményét, ami igen rizikós lépéssé teszi az akvizíciót. A BB Biotech-nek már 6 egészségügyi társaságban is részesedése van.

A BB Biotech vállalata mostanában nem ütközik akadályba, amely látszik is a részvényárfolyamán, míg az elmúlt héten 2,89%-ot korrigált, addig egy hónap alatt 8,75%-ot emelkedett. A BB Biotech mintegy 691 millió svájci frank nyereséget termelt a 2020-as költségvetésben, szemben az egy évvel korábbi 677 millióval. A BB Biotech igazgatósága az éves közgyűlésen részvényenként 3,60 frankos rendszeres osztalékot javasolt, ez 5 százalékos osztalékhozamnak felel meg a BB Biotech részvényeinek 2020 decemberében érvényes volumenével súlyozott átlagára után. A mostani magas osztalékfizetése a vállalatnak összhangban áll a 2013-ban bevezetett osztalékpolitikájával.

 

A Johnson and Johnson optimistán áll a jövőhöz

A Johnson&Johnson optimista előrejelzéseket adott ki 2021-re a gyógyszerek értékesítésének növekedése és az orvosi eljárások visszatérése miatt. A vállalat úgy látja, hogy a Covid-19 vakcinák kiosztása elősegíti az olyan betegek visszatérését a kórházakba, akik rendszeres egészségügyi beavatkozást vagy kontrollt igényelnek. Alex Gorsky, a világ legnagyobb egészségügyi vállalatának ügyvezetője szerint a Johnson & Johnson tudósai felkészültek az esetleges újabb vírustípusokra.

A Johnson&Johnson részvényárfolyama ezen a héten 0,26%-ot korrekciózott. Egy-két héten belül engedélyezheti az Amerikai Gyógyszerügyi Hatóság a Johnson&Johnson koronavírus elleni vakcináját. A cég által gyártott vakcinából várhatóan a védettség kialakulásához egy adag oltás is elegendő lehet.

 

A Gilead lezárta akvizícióját

A Gilead a héten jelentette be, hogy lezárult az Immunomedics 2020-as felvásárlása, ezzel a cég számára elérhetővé vált egy tumor-célzó antitestet tartalmazó rákellenes gyógyszer. Sok elemző úgy véli, hogy a termék sorsdöntő lehet az idei évben a vállalat portfólióját tekintve. Matthew Harrison, a Morgan Stanley egyik elemzője a napokban tette közzé előrejelzését a Gilead-del kapcsolatban, melyben megemelte a részvény besorolását 83 dolláros árcélra. Harrison szerint több, mint 20%-os emelkedés áll fenn a Gilead részvényeknél és már nem csak HIV termékei tartják a céget a piacon.

A Gilead Sciences részvényei ezen a héten 2%-ot korrigáltak, míg az elmúlt hónapban 15,43%-ot erősödtek. A befektetők erősséget várnak a Gilead-tól, a vállalat a következő jelentéséhez közeledik, amely várhatóan 2021. február 4-én jön ki. Előrejelzések szerint a Gilead részvényenként 2,06 dolláros nyereséget fog jelenteni, ami 58,46%éves növekedést jelentene.

 

 

 

Telemédia vagyonkezelt kosár

 

Az Amazon nem kíván auditálást

Az Amazon.com arra kéri az amerikai szabályozókat, hogy blokkolják a New York-i Állami Közös Nyugdíjalap részvényesi javaslatát, amely felkérte a társaságot, hogy végezzen ellenőrzést a rasszizmus és a sokszínűség kérdésében a vállalaton belül. A hivatalos bejegyzés alapján az Alap felszólította a világ legnagyobb online kiskereskedőjét, hogy értékelje annak hatását az állampolgári jogokra, a faji kérdésekre, a sokszínűségre és az integrációra. Szakértők szerint viszont az Amazon több figyelmet fordít már munkavállalóira. Az alap a vállalat fekete munkavállalóinak állítólagos megkülönböztetésére, alacsony bérezésre és veszélyes munkakörülményeknek való kitettségükre hivatkozott. Továbbá az Amazon-nak még mindig számolni kell a Covid-19-del is, valamint a kisebbségi környéken található elosztó létesítmények légszennyezésével.

Az Amazon részvényárfolyama 3206,2 dolláron, azaz 2,61%-os korrekcióval zárult ezen a héten. Az Amazon.com hatalmas haszonélvezője az online vásárlásnak. Ezenkívül mind a felhőalapú számítástechnikára való áttérést a világjárvány alatt kiválóan kezelte. Ennek jó eredményeit a társaság már 2020 szeptemberi negyedéves beszámolójában közölte, akkor bevételei 96,1 milliárd dollárt tettek ki, ami 37%-kal több, mint 2019 hasonló időszakában.

 

Az Apple többet is elárult az új IOS-ről

Az Apple megosztott néhány részletet a legújabb iOS 14-ben sokat megvitatott adatvédelmi változásokról, melyek főként ahhoz kellennek, hogy a GDPR-nak teljes mértékben megfeleljen a vállalat. A cég először júniusban jelentette be a WWDC-n, hogy az alkalmazásfejlesztőknek engedélyt kell kérniük a felhasználóktól annak érdekében, hogy nyomon követhessék. Ez az ügy hamar botrányba fulladt a Facebook alkalmazásai miatt. Az Apple várhatóan idén ősszel be fogja vezetni az új IOS biztonsági rendszert. Az Apple hivatalosan bejelentette, hogy a legújabb frissítése lehetővé teszi a felhasználók számára az alkalmazások által megjelenített hirdetések szortírozását, illetve akár megtagadhatják a reklámok megjelenését.

Az Apple részvényeinek árfolyama ezen a héten 5,11%-ot korrigált. Az Apple vállalat részvényei egy kisebb korrekció után emelkedésnek indulhatnak az Evercore ISI elemzője, Amit Daryanani szerint. Az elemző szerint a cégnek a második negyedéves jelentése jobb lehet, mivel a vállalat folyamatosan növeli MacBook és az iPhone 12 eladási számait. Több elemző cég szerint azért is jó lehetőség az Apple részvénye mert, a Mac-ek, iPad-ek, Apple Watches, AirPod-ok és szoftverszolgáltatások növekvő értékesítése ellensúlyozza az iPhone-eladások 3%-os visszaesését.

 

A SAP és Microsoft újabb együttműködése

A Microsoft és a SAP bejelentette meglévő partnerségük meghosszabbítását, amelynek eredményeként a Microsoft Teams beépül az SAP termékcsomagjába. A két vállalat az elmúlt években mélyebb szinergiákat épített ki, ötvözve erősségeiket a vállalati szoftverek területén. 2017-ben a két társaság bejelentette, hogy egymás felhőszolgáltatását kívánják közösen fejleszteni. A vállalatok megerősítették, hogy az integrációkat 2021 közepe körül fogják megvalósítani. A SAP ezzel tovább növelte vezető szerepét a szoftverpiacon.

A SAP részvényei ezen a héten 0,1%-ot, míg a Microsoft részvényei 2,66%-ot emelkedtek. Az SAP a héten tette közzé előzetes eredményeit. A felhőalapú bevételek 2,04 milliárd eurót tettek ki, ami nem IFRS alapon 7%-kal haladja meg az egy évvel korábbit. A szoftverlicencek bevételei 4,54 milliárd eurót tettek ki, ami 8%-kal kevesebb lett a vártnál. A felhőből származó bevételei, mint szolgáltatási platformok 13%-kal, 1,937 milliárd euróra emelkedett. Az SAP részvényei vásárlására jelenleg alkalmasak közép és hosszútávon a Zacks és a Commerzbank elemzői szerint.

 

 

 

Kopernikus vagyonkezelt részvénykosár

 

A Novartis új injekcióba fektet

A Credence MedSystems gyógyszerszállító vállalat bejelentette, hogy a Novartis stratégiai beruházást hajtott végre a vállalatban, ezzel ismét egy új szektorral bővül a cég. A beruházás előmozdítja a Credence innovatív gyógyszeradagoló rendszereinek folyamatos fejlesztését, kezdetben a Credence Companion biztonsági fecskendőrendszerre összpontosítva. Az automatizált injekció a felhasználó számára jelzést ad, ha a teljes adag beadásra került. Ezek után a tű automatikusan visszahúzódik a fecskendő hordójába. A rendszer segít megvédeni a felhasználókat a véletlenszerű tűszúrásoktól és megakadályozza a fecskendő újra felhasználását. Nem ez az első újítás, mely megváltoztatja a vállalat termékeit a jövőre nézve.

A Novartis vállalat részvényei ezen a héten 6,28%-ot estek. A Novartis nettó árbevétele a negyedik negyedévben 1%-kal, 12,77 milliárd dollárra nőtt, de a cég óvatos becslést adott ki a következő negyedéves számaira. A vállalat generikus üzletága, a Sandoz 2%-kal, 2,5 milliárd dolláros árbevételre emelkedett. A JP. Morgan elemzői szerint a Novartis részvényei vételi pont felett maradtak.

 

A Stryker a robotikában látja a jövőt

A Stryker a héten bejelentette negyedik negyedéves eredményét, amely felülmúlta a Wall Street konszenzusának előrejelzését, de a társaság kissé elmaradt a várt bevételektől. Az ortopédiai eszközóriás 568 millió dolláros, azaz részvényenként 1,49 dolláros nyereséget ért el, 4,262 milliárd dolláros eladás mellett a 2020. december 31-én véget ért három hónap során. Ezen eredmény 21,7%-kal múlja alul az értékesítést szemben a 2019 negyedik negyedévéhez képest. Az elemzők szerint a Stryker jövőjét főként a robottechnológia fejlesztése fogja meghatározni. A cég a tervek alapján a jövőben már orvosi robotokat fog használni a műtétekben a fertőzés kockázatának csökkentése érdekében.

A Stryker részvényei ezen a héten 7,93%-ot vesztettek az értekeiből a héten a reddites árfolyamspekuláció miatt. Az elmúlt négy negyedévben a vállalat négyszer túllépte a konszenzusos EPS becsléseket.

 

A L’oréal újabb zöld megoldása

A kozmetikai óriás a napokban jelentette be legújabb zöld megoldását, melyben a termékek csomagolásában a műanyagok kartonnal való helyettesítését akarja általánosítani. Az Ecologic Brands for Seed Phytonutrients és az Albéa a La Roche Posay segítségével még az idei évben kivitelezhető lesz az új csomagolás beiktatása. A csoport emellett az Alpla által finanszírozott Paper Bottle Company-val (Paboco) is kapcsolatba lépett, hogy márkáit 100%-ban biológiai eredetű, újrahasznosítható és biológiailag lebomló palackokkal láthassa el. A L’oréal emellett a digitális marketinget fogja előnyben részesíteni termékei értékesítésénél a jövőben.

A L’oreal részvényárfolyama 1,18%-ot korrigált ezen a héten. A L’oreal vállalat éves szinten 1,3% osztalékot fizet. A L’oréal megállapodást írt alá a japán Takami Co. vállalat felvásárlásáról, amely a Takami bőrápolási márka által engedélyezett termékeket fejleszt és forgalmaz. A L’oréal szerint az akvizíció a következő hetekben befejeződik. A Takami Co. azért is érdekes vállalat a francia L’oreal-nak, mert a cég a 2019-ben mintegy 61,2 millió dolláros árbevételt ért el Japánban a kíméletes kozmetikai szereivel.

 

 

 

Best of Dividends vagyonkezelt részvénykosár

 

A Pfizer rohamtempóban gyártja a vakcinát

A kanadai kormány jelenleg nem tesz jogi lépéseit a Pfizer gyógyszeripari óriás ellen a COVID-19 vakcina szállításainak késedelme miatt. A Pfizer vakcinájára hatalmas a kereslet, melyet a kanadai hatóságok figyelembe vesznek a jogi lépések megtétele elött. Emellett a Sanofi gyógyszergyár a megnövekedett igény miatt több, mint 100 millió dózis vakcina előállításában segít a Pfizer vállalatnak. A tervek alapján az oltóanyagot júliusban kezdik el csomagolni a Pfizer és a BioNTech termékét előállító frankfurti gyárban.

A Pfizer részvényei ezen a héten 1,78%-ot korrigáltak. A Pfizer és a BioNTech terméke az első oltás a SARS-COV-2 ellen, amelyre forgalmazási engedélyt adtak ki az Európai Unióban. A Zacks elemzői arra számítanak, hogy a negyedéves jelentésnél a Pfizer részvényenként 0,48 dollár nyereséget könyvelhet el.

 

Az Unilever ellen per indult

A Fox News által közzétett jelentés szerint csoportos keresetet indítottak az Egyesült Államokban az Unilever ellen. A per szerint a brit gyártó TRESemme termékcsaládjának terméke hajhullást okozhat. A Fox News jelentéseiből kiderült, hogy az Unilever-t azzal vádolják, hogy nem figyelmeztette a fogyasztókat a termék használatával járó kockázatokra. Az Unilever úgy véli, hiba történt a termékek alapanyagainak ellenőrzése során.

Az Unilever részvényei ezen a héten 1,59%-ot korrigáltak. Az Unilever az utóbbi hónapokban a Credit Suisse Group AG-vel dolgozik együtt. Az Unilever a nem alapvető szépségápolási márkák portfóliójának eladását tervezi az Egyesült Államokban és Európában azért, hogy a vállalat bevételeit fellendítse. Ezenkívül az Unilever a teakészítést is kiszervezné. Az Unilever kapitalizációs tőkéje 57,4 milliárd euró, a társaság 1,42 eurót fizet osztalékként befektetői számára.

 

A 3M előrejelzései a 2021-es évre

A 3M Co. a héten jelentette be hivatalos előrejelzéseit, mely szerint az összes termékcsaládjának értékesítése növekedni fog 2021-ben, mivel a Covid-19 elleni védőoltások lehetővé teszik az emberek számára, hogy több más termékét is elkezdhessék használni. A 3M úgy látja, hogy főként a fogorvosi rendelőkben, munkahelyeken és iskolákban fog több terméket értékesíteni. A járvány óriási nyomást váltott ki az N95 arcmaszkokra, amelyeket az egészségügyi dolgozók viselnek a vírus elleni védelem érdekében. De más termékek, például az irodai dolgozók által használt Post-it Notes és a fogorvosok által használt fogmosó korongok értékesítését hátráltatták a társadalmi távolságtartó intézkedések. Decemberben a vállalat közölte, hogy közel 3000 munkahely megszüntetését tervezi, tükrözve egyes termékek iránti igény csökkenését.

A 3M Company részvényei ezen a héten 3,92%-ot emelkedtek. A 3M Company tizenkét hónapos P/E aránya 22,43 lett, ami kiváló lehetőség a most befektetni kívánó ügyfeleknek. A JP. Morgan elemzője, Stephen Tusa 183 dollárról 205 dollárra emelte a 3M Company árcélját.

 

 

 

Egyedi részvények

 

Emerson Electric lehetséges osztalékfizetés emelése

Az Emerson Electric székhelye St. Louis-ban található és az ipari terméket forgalmazó gyártó szektorba tartozik. A cég részvényének árfolyama az utolsó három hónapban 23,14% volt. A folyamatszabályozó rendszerek, szelepek és elemző eszközök gyártója jelenleg részvényenként 0,5 dolláros osztalékot bocsát ki, 2,46% osztalékhozam mellett. Ez összehasonlítható a Gyártás-Elektronika ipar index 0,55%-os és az S&P 500 1,44%-os hozammal. A társaság osztaléknövekedését szemlélve a jelenlegi 2,02 dolláros éves osztalék 1%-kal magasabb a tavalyinál. Az elmúlt 5 évben az Emerson Electric ötször növelte osztalékát éves alapon, átlagosan 1,27% -os éves növekedéssel. Az Emerson Electric jelenlegi kifizetési aránya 58%, vagyis a 12 hónapos EPS 58%-át osztalékként fizette ki. A pénzügyi évet tekintve az Emerson Electric szilárd jövedelemnövekedésre számít. A Zacks konszenzus becslése 2021-re részvényenként 3,48 dollár, ami 0,58% -os növekedési rátát jelent az előző évhez képest. Az utolsó jelentett negyedévben Emerson részvényenként 1,10 dolláros nyeresége 15,79%-kal verte a 95 centes Zacks Consensus becslést. Az Emerson várhatóan 2021 első negyedévében profitált az orvosi, az élettudományi, az élelmiszer- és italgyártás, valamint a villamosenergia-piac erősségéből.

Az Emerson Electric árfolyama ezen a héten 5,23%-ot korrigált. Az Emerson Electric fiskális első negyedévre vonatkozóan 6-7%-os organikus értékesítés-visszaesést vár el évről-évre. Az erősebb amerikai dollár károsíthatja a vállalat tengerentúli üzleti tevékenységét 2021 első negyedéves költségvetésében. A 68 centes jövedelemre vonatkozó konszenzusos becslés 1,5%-os javulást javasol éves alapon. Az Emerson Electric vállalat azoknak jó lehetőség, akik a magas osztalékfizetésű alacsony részvényárfolyamot kedvelik és hosszútávra, azaz minimum 7-9 évre rendezkedtek be befektéseiknél.

 

Electronic Arts részvénye egy nagy lehetőség a piacon

Az Electronic Arts-nál az elmúlt két évben a játékon belüli kiadásokból és előfizetésekből származó nettó foglalások a vállalkozás 59%-áról 71%-ra nőttek 12 hónapos alapon. A szolgáltatási bevételnek a visszatérő jellege miatt az Electronic Arts 2020 vége felé kezdeményezte első osztalékfizetését. Míg az előfizetés még mindig csak kis része a vállalat élő szolgáltatásainak, a növekedés korai szakaszában van. Az Electron Arts korábban két előfizetői szolgáltatást kínált EA Access konzolon és EA Origin PC-n, amelyek ma már az EA Play részét képezik. Az EA Play segítségével a vállalat csökkenti a játékok költségeit és azt, hogy egyfajta videojáték-konzolon lehessen játszani, a felhőalapú játék nagy lehetőség a videojáték-ipar számára. Eddig az Electronic Arts Play 6,5 millió játékost vonzott, ami egy jó kezdet. A játékcégek nem képesek bárhol felhőalapú szolgáltatást kínálni, de ebben a Microsoft segítséget fog nyújtani az Electronic Arts-nak. Az Xbox Game Pass hivatalosan szeptemberben jelent meg, és lehetővé teszi az Xbox játékok lejátszását PC és Android mobil eszközökön. Az Electronic Arts Play alkalmazása úgy fog működni, mint egy bolt a boltban a Microsoft oldalán. Az elmúlt négy negyedévben az Electronic Arts nagy lépései révén, csaknem 4 milliárd dollár nettó foglalást hozott az élő szolgáltatásokból, beleértve a játékon belüli kiadásokat és az előfizetéseket.

Az Electronic Arts részvényárfolyama ezen a héten 1,92%-ot korrigált. Az Electronic Arts sokkal nagyobb közönséget érhet el a Microsoft segítségével, mint önállóan. Kihasználhatja a Steam vagy az Xbox szélesebb körét, hogy nagyobb közönséget hozzon létre saját jövőbeni kiadásaihoz és folytassa élő szolgáltatási üzletágának növekedését. Az Electronic Arts Revenues 8%-os növekedést ért el a 2020-as költségvetésben, ekkor bevétele 5,5 milliárd dollárra duzzadt. A Microsoft azt várja, hogy 2022-es költségvetési időszakban 15%-kal, 6,4 milliárd dollárra nő a cég nettó profitja, elsősorban az e-sport üzletág folyamatos növekedése miatt.

 

Értékpapír vásárlás és vagyonkezelés Ausztrián keresztül a Partner Bank közreműködésével.  Vegye fel velünk a kapcsolatot → 

Szólj hozzá