Egyedi részvények

Deutsche Bank a leépítés után emelkedésnek indulhat

By 2019.11.11. július 2nd, 2020 No Comments
A Deutsche Bank Németország legnagyobb német bankja, központja Frankfurt am Mainban található. A bankot ugyanúgy 1870-ben alapították, mint a Commerzbank-ot.

A bank szövetségeket alakított ki a nagy regionális bankokkal és Németország fő ipari régiói számára adott biztosítékokat. A közös vállalkozások felgyorsították a német bankipart és a kereskedelmet. A második világháborúig szinte hasonló időszakot élt meg mint vetélytársa. Itt is elbocsájtották a zsidó dolgozókat. A második világháború alatt a Deutsche Bank a prágai Bohemian Union Bank irányításáért volt felelős. A Deutsche Bank banki létesítményeket felhasználta a Gestapó és a bank kölcsönözte a pénzt az Auschwitz építéséhez szükséges pénzeszközöket. Miután Németország a második világháborúban vereséget szenvedett, 1948-ban elrendelték a Deutsche Bank tíz regionális bankká való szétosztását.

Ezt a 10 regionális bankot később 1952-ben három fő bankká alakították: Norddeutsche Bank AG, Süddeutsche Bank AG és a Rheinisch-Westfälische Bank AG.

1957-ben ez a három bank egyesült Deutsche Bank AG néven.1959-től már a lakosságnak is elkezdett kisebb kölcsönöket nyújtani. Az 1970-es években a bank folytatta a nemzetközi terjeszkedést, új irodákat nyitottak, például Milánóban és Moszkvában, Tokióban. 1986-ban a Bank 603 millió dollárt fizetett a Banca d’America e d’Italia megszerzésért. Továbbá a bank befektetett a feltörekvő országok piacain. Josef Ackermann 2002-2012-ig a vállalat igazgatója volt, akinek szerepe volt a gazdasági válság kialakulásában. 2001 októbere óta a Deutsche Bank a New York-i tőzsdén megtalálható. 2002-től kezdve, a Deutsche Bank megerősítette amerikai jelenlétét. Így nagyban hozzájárult a 2008-as gazdasági válsághoz. Ugyanis 2004–2008 közötti lakáshitel-buborék alatt, mintegy 32 milliárd dollár értékben biztosított mindenféle biztosítékkal fedezett adósságkötelezettséget, úgynevezett CDO-t. Még akkor is biztosította, amikor tudta, hogy már nincs fedezet mögötte.

2014-től folyamatos büntetést kapott a Deutsche Bank.

Több elbocsájtás is történt ezen időszak alatt költségvetési problémák miatt. 2015. április 23-án a Bank együttesen 2,5 milliárd dolláros bírságot állapított kapott a pénzügyi libor hamísítás miatt. Majd 2017 januárjában a Deutsche Bank újabb 7,2 milliárd dolláros büntetést kapott az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériumától a káros jelzálogkölcsönök eladása és annak összevonása területén végzett hibás és szándékos károkozása miatt. De azóta több bűncselekmény is kiderült a Banknál, akár az orosz bankokkal való összejátszás a Danske Bank-kal, vagy a panamai pénzmosás esetében. A legfrissebb hírek szerint a Deutsche Bank 2019. májusáig pénzt kölcsönözött és valutákat biztosított a jól ismert szexuális bűncselekmény elkövetőjének, Jeffrey Epsteinnek, úgy, hogy azt már 2008-ban Floridában megvádolták prostitúcióval. A bank jelenleg több mint 81.000 embert foglalkoztat 76 országban. A világon 9.000.000 egyéni ügyfél igényeit igyekszik kielégíteni. Több hónapja felmerült annak lehetősége, hogy a Commerzbank-kal összevonják a bankot, de azóta sem hajtották ezt végre. Viszont a napokban kiszivárgott, hogy több ezer főt bocsáthatnak el a Banktól. A komoly átalakítást végrehajtó Deutsche Bank nemrég jelentette, hogy az utolsó negyedévben a bevétele csökkent.

A cég vesztesége 832 millió euró volt szeptember végével záródott három hónapban, az egy évvel korábbi 229 millió euró nyereség után.

A Deutsche Bank bevétele 5,26 milliárd euró lett a negyedévben, 15 százalékkal kisebb az egy évvel korábbinál. Elemzők kisebb, 772 millió euró negyedéves veszteségre és nagyobb, 5,53 milliárd euró bevételre számítottak. Viszont a cég részvénye az átalakítások bejelentése óta emelkedésnek indult.

Az elmúlt héten 4,41%-ot, míg az elmúlt egy hónap alatt 9,49%-ot emelkedett a vállalat részvénye, így elérte a 6,93 eurót, ami messze sincs a 92 euró feletti csúcshoz.

 

Értékpapír vásárlás és vagyonkezelés Ausztrián keresztül a Partner Bank közreműködésével. Vegye fel velünk a kapcsolatot →

Szólj hozzá