e-Mobility vagyonkezelt részvénykosár

 

A Volkswagen és az elektromos autózás

A német kormány nemrégiben úgy döntött, hogy a hidrogénhajtású autók gyártását is beveszi a támogatási keretbe. Ez annyit jelent, hogy a márkákat szinte kötelezné a kormány, hogy kezdjék meg saját hidrogéncellás járműveik fejlesztését, ezzel csökkentve a hagyományos autók okozta szennyezést. Bár a Hyundai már bebizonyította, hogy a technológia használható, mégis az infrastruktúra hiányában ők sem mernek radikális lépéseket tenni. A Volkswagen viszont elkötelezte magát az e-mobilitás mellett. A vállalat jelenleg a legnagyobb autókereskedő Németországban, illetve globálisan a második helyen áll a piaci részesedés szempontjából.

A Volkswagen részvényárfolyama ezen a héten 7,63%-ot emelkedett. A Volkswagen ezen a héten jelentette be, hogy Dél-Afrikában átalakítja üzemét koronavírusos betegek hosszabb távú kezelésére. Az átalakult épületben egy klinika jöhet létre, ahol elösször1400 ággyal indulhatna meg az ellátás. A Volkswagen tavaly év vége óta nem használta a hozzávetőleg 66.000 négyzetméteres gyárat, így ezzel tudnak az afrikai betegeknek segíteni. A felújítást a német minisztérium is támogatja és mintegy 5,2 millió euróval látja el védőruházattal az itt található régió kórházait és tesztközpontjait. A Volkswagen nagy hangsúlyt fektetett az elektromobilitásra. A Volkswagen mellett több cég is elektromos autókat hoz forgalomba és folyamatosan új versenytársak jelennek meg a piacon. A Volkswagen-nek komoly céljai vannak az ID.4-el, a wolfsburgi vállalat 2025-ig 1,5 millió elektromos autót szeretne értékesíteni.

 

Az Intel legújabb akvizíciója

Az Intel Corp. bejelentette, hogy felvásárolt egy újabb AI (mesterséges intelligencia) platform fejlesztőt, az izraeli székhelyű Cnvrg.io-t. Az akvizíció az Intel chipgyártó üzletkötéseinek legújabb része, mivel kitölti az AI és a gépi tanulás portfólióját. A felvásárlás feltételeit nem hozták nyilvánosságra, viszont az Intel elmondta, hogy a Cnvrg.io továbbra is független vállalatként fog működni. A 2016-ban alapított jeruzsálemi székhelyű Cnvrg.io adattudományi platformját úgy fejlesztették ki, hogy segítse a fejlesztő csapatokat az AI modellek kezelésében és méretezésében.

Az Intel részvényárfolyama ezen a héten 2,51%-ot menetelt előre. Az Intel vállalat éves szinten részvényenként 0,99%-os osztalékot fizet. Az Intel részvényvásárlása hosszútávon egy jó lehetőség, hiszen a vállalat 1989-től a tőzsdén van, a chipgyártásban erős. A chipgyártó továbbra is Amerika legnagyobb adófizetője. Az Intel vezetősége azért, hogy 2021 év nyereséges legyen úgy döntött, hogy egy új, úgynevezett grafikus feldolgozó egységet és alkatrészeinek gyártását átadja szerződéses gyártóknak.

 

A Marvell is a felhőbe szeretne jutni

A Marvell bejelentette, hogy a vállalat felvásárolja az Inphi-t, részvények és készpénz kombinációjában. A teljes akvizíció 10 milliárd dollár értékben fog lezajlani az elemzők szerint. Matt Murphy, a Marvell vezérigazgatója úgy véli, hogy az Inphi chipgyártó segíti majd a belső szerverek összekapcsolását a felhő adatközpontokban, majd az adatközpontok között, ezzel kibővítve a Marvell réz alapú chip portfólióját, és előnyt biztosít a további fejlesztésekben. A Marvell szerint a felvásárlás mindkét vállalatnak előnyös, főleg most, hogy az Nvidia és az Intel is akvizíciók tömegét hajtja végre.

A Marvell Technology részvényei ezen a héten kiválóak voltak, így összesen 20,31%-ot emelkedtek. A Marvell vállalat többféle chip-portfólióval rendelkezik, beleértve a hálózati berendezéseket és az adatközpontok tömegtárolóit, az 5G és a kommunikációs infrastruktúrát és a legtöbb elektromos autóba beépített komplex rendszereket. A Marvell egyedi terveket is készít az AI-vel kapcsolatos ügyfélspecifikus feladatok kezelésére. A Marvell szeretne megmaradni ideális partnerként azoknak a vállalkozásoknak, akik korszerűsíteni kívánják operációs rendszerüket. Az elmúlt 12 hónapban csaknem 2,8 milliárd dolláros árbevétellel rendelkező Marvell Technology akár tovább is bővítheti széles spektrumát, ezért középtávon is jó vételi lehetőség lehet.

 

 

 

Healthcare vagyonkezelt részvénykosár

 

A Stryker megválik két szektorától

A Szövetségi Kereskedelmi Bizottság a napokban jelentette be, hogy kötelezi a Stryker Corp. és a Wright Medical Group N.V. orvostechnikai eszközökkel foglalkozó vállalatokat, hogy eladják a Stryker implantátumokkal kapcsolatos összes technológiai eszközét. Az eladás célja orvosolni azokat az aggályokat, amelyek szerint a Stryker akvizíciója–melyben a Wright felvásárlását 4 milliárd dollárra becsülte a vállalat-károsíthatja a versenyt az említett termékek piacán. A beleegyezési megállapodás feltételei szerint a vállalatok eladják a Stryker implantátumokkal foglalkozó vállalkozását, a DJO Global Inc.-nek.

A Stryker vállalat részvényei ezen a héten 5,66%-ot erősödtek. A Stryker vállalat a jövőben is vezető szeretne maradni az egészségügyi ágazatban és a vezetőség ezért mindent meg is tesz. A 3,7 milliárd dolláros Stryker vállalatnak a konszolidált nettó árbevétele 4,2%-kal növekedett ebben a negyedévben, az 1,3 milliárd dolláros ortopédiai részlege nettó árbevétele 4,4%-kal nőtt az előző negyedévhez képest. A Zacks elemzői a Stryker vállalat részvényeit vételre javasolják.

 

A Novo-Nordisk tovább erősíti az orális gyógyszerek piacát

A dán cukorbetegséggel foglalkozó Novo-Nordisk 1,8 milliárd dolláros üzletben felvásárolhatja az Egyesült Államokban található Emisphere Technologies-t, amely a gyógyszerek orálisan beadott verzióinak fejlesztésére specializálódott. A Novo-Nordisk az akvizíciót az összes forgalomban lévő részvény felvásárlásával, szám szerint 1,35 milliárd dolláros áron tervezi kivitelezni. Emellett átveszi a cégek legnagyobb részvényesével szembeni jogdíjak kötelezettségeit is 450 millió dollár értékben, ami a teljes vételárat 1,8 milliárd dollárra növeli.

A Novo-Nordisk részvényárfolyama ezen a héten 7,58%-ot emelkedett. A Novo-Nordisk az utóbbi években a szájon át bevehető gyógyszerekkel tett lépéseket a diabétes betegség leküzdése érdekében. Idén a Rybelsus megjelenése után pár héttel már 33.000 orvos írta fel a gyógyszert cukorbetegek számára. A Novo-Nordisk napjaink a cukorbetegségben, a hemofíliás betegségekben és az egyéb krónikus betegségben szenvedőknek ad segítséget gyógyszereivel és termékeivel, így a jövőben is egyre keresettebb lehet a termékük.

 

A Coloplast új piacra tör

A Coloplast ma bejelentette, hogy befejezte a Nine Continents Medical Inc. vállalat felvásárlását, amely úttörő szerepet játszik a beültethető tibialis idegstimulációs kezelésében. A vételár 145 millió USD előzetes készpénzfizetésből áll. A 2014-ben alapított Nine Continents Medical Inc. egy magántulajdonban lévő vállalat, amely innovatív megoldást dolgozott ki az OAB kezelésére. A megoldás igen praktikus, mivel nem igényli a betegek aktiválását, ismétlődő orvoslátogatásokat, illetve a perkután tibialis idegstimuláció klinikailag bizonyított hatásmódjára épít, amely a piacon elérhető OAB-kezelés.

A Colopast részvényei ezen a héten 1,23%-ot emelkedtek. A Coloplast egészségügyi termékeket és szolgáltatásokat fejleszt és kínál. Ezen kívül szájsebészet, inkontinencia, maszektómia, sebkezelés és bőrgyógyászat területén is kínál termékeket. A Coloplast kutatási projektjei szakápolók szoros együttműködésével és felhasználói csoportokkal kerülnek lebonyolításra. Termékei az egész világon értékesítésre kerülnek ápolók, kereskedők és végfelhasználók számára egyaránt.

 

 

 

Telemedia vagyonkezelt kosár

 

A Facebook szűri a választáshoz kapcsolódó posztokat

A héten a BuzzFeed News arról számolt be, hogy a Facebook megkezdte az offenzív posztok megfigyelését és törlését, melyek a 2020-as amerikai választáshoz kapcsolódnak. A vállalat ezeket a megnyilvánulásokat „erőszakos és uszító trendeknek” nevezete, így belső mutatóval követi őket nyomon. Mivel Donald Trump elnök közeli szövetségesei nyíltan erőszakot követelnek a választási eredmények miatt, ezek a tendenciák felpörögtek. A szakértők elemzik a Facebookon az elmúlt öt napban használt hashtageket és keresési kifejezéseket, hogy kiszűrjék a valódi erőszak valószínűségét becslő pontszámot és amely a választási héten 45%-ot emelkedett, 400-ról 580-ra változott.

A Facebook árfolyama ezen a héten 11,52%-ot menetelt előre. Hosszútávon a Facebook vállalat kiváló lehetőség hiszen mivel a világ 35%-a havonta, 23%-a pedig napi szinten használja termékeit. Rekordévnek indult ez az év a Facebook-nak, mivel 2020 első kilenc hónapjában további 8,28 milliárd dolláros bevételt generált 2019-hez képest. A Facebook kifogástalan mérleggel rendelkezik, nulla hosszú lejáratú adóssággal és 2019 vége óta 16,68 milliárd dollár saját tőkével.

 

Az Amazon további 5 AWS régiót jelentett be

Az Amazon Web Services (AWS), az e-kereskedelem fő Amazon.com felhőalapú számítástechnikai ága, a napokban azt közölte, hogy 2022 közepére indít egy második felhőinfrastruktúra-régiót Indiában, az egyre növekvő ügyfélkör kezelésére irányuló bővítési terveinek részeként. Az AWS még 2016 júniusában indította el az ázsiai-csendes-óceáni régiót, hogy segítsen az indiai ügyfeleknek költségmegtakarításban, növeljék az új termékek és szolgáltatások piacra jutásának sebességét, és gyorsan bővítsék földrajzi infrastrukturális lábnyomukat. Világszerte az AWS-nek 77 elérhetőségi zónája van 24 infrastrukturális régióban, és bejelentette 15 további rendelkezésre állási zóna és további öt AWS-régió indítását Indiában, Indonéziában, Japánban, Spanyolországban és Svájcban.

Az Amazon vállalat részvényei ezen a héten 9,05%-ot menetetek előre. Az Amazon Air két, Amazon felirattal rendelkező Boeing 737-800 típusú teherszállító repülőgéppel bővíti Európában működő teherszállító repülőgépeit. A két gépet a németországi lipcsei repülőtéren fogja üzemeltetni, a célja, hogy kiszorítsa a FedEx-et és a UPS-t Európából. Az Amazon vállalat gyorsan reagált a koronavírus megjelenésével okozott boltbezárásokra, letarolta az e-kereskedelmi piacot az alacsony árak, a gyors kiszállítás és a hatalmas választék miatt, ami a jövőben is folytatódhat.

 

Az Alibaba lekörözte vetélytársait

Az Alibaba felhő üzletágának növekedése megelőzte az Amazon-t és a Microsoft-ot a szeptemberben végződő negyedévben. Az Alibaba arról számolt be, hogy a felhőalapú számítástechnika 14,89 milliárd jüan (2,24 milliárd dollár) bevételt hozott a szeptember 30-ig tartó három hónapban. Ez 60%-os éves növekedés és a leggyorsabb növekedési ütem 2019 decemberi negyedéve óta. Ez gyorsabb volt, mint az Amazon Web Service 29% -os éves növekedése és a Microsoft Azure 48%-os növekedése a szeptemberi negyedévben. Fontos megjegyezni, hogy az Alibaba cloud computing üzletága lényegesen kisebb, mint ez a két piacvezető.

Az Alibaba részvényei 1,56%-ot korrigáltak a héten. Az Alibaba nemzetközi piacokkal kapcsolatos vállalkozásai továbbra is gyors növekedést élveznek. Kínai kiskereskedelmi piactereinek éves aktív fogyasztói elérték a 757 millió jüant, ami 15 milliós növekedés a 2020. június 30-án véget ért tizenkét hónapos időszakhoz képest. Az Alibaba mind Kínában, mind Ázsiában segített a pandémiás időszakban a vállalkozásoknak helyreállni és új növekedési lehetőségeket talált a digitalizáció révén.

 

 

 

Kopernikus vagyonkezelt részvénykosár

 

A Mastercard és a GrainChain együttműködése

A Mastercard a napokban bejelentette az együttműködését a GrainChain nevű technológiai céggel, amely lehetővé teszi az ellátási lánc láthatóságának fejlesztését, valamint csökkenti az Amerikai Egyesült Államok, Mexikó és Közép-Amerika vásárlóinak és bankjainak kockázatát. A Mastercard díjnyertes, saját és iparági agnosztikus blokklánc-technológiájának felhasználásával a Mastercard és a GrainChain együtt biztonságos digitális nyilvántartást hozhat létre az áruadatokról, jelezve ezzel a Mastercard Provenance Solution belépését Közép-Amerikába.

A Mastercard részvényárfolyama 8,66%-ot emelkedett ezen a héten. A Mastercard jövőképe a készpénzmentes világ megteremtése, ezért a technologiáját folyamatosan fejleszti és innovatív szolgáltatásokban, megoldásokban gondolkoznak a vállalatnál.

 

A SAP Industries Live ülése

A környezet védelme érdekében a következő 30 évben a világ szén-dioxid-kibocsátását évente körülbelül hét százalékkal kellene csökkenteni. Egy ilyen hatalmas vállalkozás mellett, mint az SAP az együttműködés fontos tényező a klímaváltozás lassulásában. Az ESA és az SAP által közösen indított Világűr Szövetséget (World Space Alliance) ennek figyelembevételével hozták létre. Az ESA Earth megfigyelési küldetéseinek műholdas adatait és a szövetségi partnerek által biztosított műholdas adatokat az SAP Cloud Platform-ra integrálva a partnerség lehetővé teszi az adatok és termékek könnyű hozzáférését, hálózatba szervezését és kereskedelmi terjesztését világszerte.

Miután az SAP egy gyenge negyedéves jelentésen van túl, több, mint 20%-ot esett a részvényárfolyama, ezen a héten remekelt a cég. A hét folyamán 6,3% volt az SAP részvényeinek áremelkedése. Az SAP online képzéseket biztosít cégeknek és magánvállalatoknak. Azért dolgoznak, hogy maximalizálják jövedelmüket azáltal, hogy megnyerik és megtartják az ügyfeleket. Az SAP szoftvere a SUCCESSFACTORS lehetővé teszi a kis-, közép- és nagyvállalatok számára, hogy közvetlenül kezeljék a humántőkét.

 

Marcus Rashford szerepel a Nike új fehérnemű-sorozatának kampányában

A Manchester United támadója és a márka által megosztott videóban Rashford futballozik különböző típusú boxerekben. A különböző stílusú alsónadrágokat különféle tevékenységekhez tervezték, hogy kényelmesek és sokoldalúak legyenek. Ezenkívül DRI-FIT technológiával készültek négyirányú stretch anyagból, izzadságelvezető technológiával. Rashford 2016-ban hét számjegyű szerződést írt alá a Nike-kal, hogy öt évig szerepeljen a sportmárka kampányaiban. A futballista az idei évben a gyermekek ingyenes iskolai étkeztetéséért folytatott kampány után került címlapra. A kampányban szintén szerepel az NFL játékos, Jarvis Landry, valamint a márka saját edzőképviselői, Akin Akman és Ariel Foxie.

A Nike részvényárfolyama 7,35%-ot emelkedett az elmúlt egy hét alatt.

 

 

 

Best of Dividends vagyonkezelt részvénykosár

 

A Kellogg magabiztosan áll az évhez

Bár a szakértők az év elején visszaesést jósoltak, a The Kellogg Co. továbbra is erőteljes növekedést élvez a harmadik negyedévben is. A negyedév során a társaság részesedést szerzett az elsődleges amerikai kategóriák többségében. A Kellogg nettó jövedelme a szeptember 26-án véget ért negyedévben 348 millió dollár volt, ami a törzsrészvény részvényenkénti 1,02 dollárjának felel meg, és 41%-kal magasabb, mint a tavalyi harmadik negyedévben, 247 millió dollár, azaz részvényenként 73 cent. A nettó árbevétel 3,43 milliárd dollár volt, 1,8%-kal több, mint a 2019 július-szeptemberi 3,37 milliárd dollár. A Kellogg most 6%-os nettó árbevétel-növekedést prognosztizál 2020-ban, szemben a második negyedév utáni 5%-os, az első negyedévi 1% és 2% közötti előrejelzéssel. Az üzleti év nyeresége várhatóan 2%-kal emelkedik.

A Kellogg résvényeinek értéke a héten 2,32%-kal emelkedett.

 

A BASF 4 milliárdos projektet szüneteltet

A BASF német vegyszergyártó bejelentette, hogy a COVID-19 járvány okozta gazdasági bizonytalanság miatt 4 milliárd dollár értékű indiai petrolkémiai komplexum építésének projektjét függesztette fel. A BASF 2019 októberében szándéknyilatkozatot írt alá az Abu Dhabi Nemzeti Olajvállalattal (ADNOC), az Adani Csoporttal és a Borealis AG-vel, hogy értékelje a vegyipari üzem megépítésének együttműködését az indiai Gujarat államban. A világjárvány által okozott világgazdasági bizonytalanságok arra késztették a partnereket, hogy vizsgálják felül a beruházás megvalósításának ütemezését-áll a BASF közleményében.

A BASF részvényárfolyama a héten 6,93%.ot emelkedett.

 

A Coca Cola egyesíti palackozóit

A CocaCola European Partners (CCEP) kötelező érvényű megállapodást kötött az ausztrál Coca-Cola Amatil (CCL) társának megvásárlására, amely a világ két legnagyobb Coca-Cola palackozóját tömöríti egybe, így hozzáférést biztosít a kiegészítő, fejlett piacokhoz. Az ügylet feltételei szerint a CCEP megvásárolja a CCL teljes meglévő kibocsátott részvénytőkéjének 69,2 százalékát, amelyet a Coca-Cola Company-n kívül más részvényesek tartanak, részvényenként 12,75 dollárért készpénzben. Ez 9,3 milliárd dollárra becsüli a vállalatot. Külön megállapodásban a CCEP a fennmaradó 30 százalékos részesedést a The Coca-Cola Company-tól is megvásárolni kívánja. A palackozók ezzel az akvizícióval nagyobb teret kapnak a Cola műanyagmentes palackjának fejlesztésére.

A Coca-Cola részvényei a héten 2,89%-kal emelkedtek.

 

 

 

Egyedi részvények:

 

A Fresenius részvénye nagyot menetelt

A német Fresenius vállalat a koronavírus járvány ellenére bizakodóan állt az idei évhez és ez a számokban is meglátszik. A vállalat míg kiemelkedő segítséget tudott nyújtani a járványhelyzet alatt, nem nélkülözte a víruson kívüli betegek kezelését sem. A Fresenius a harmadik negyedévben 454 millió eurós nettó bevételt realizált, mely csaknem 6%-kal nagyobb, mint a tavalyi év azonos időszakában bejelentett érték. A Fresenius Medical Care továbbra is arra számít, hogy mind a bevételek, mind a nettó jövedelem közepes vagy magas egyjegyű arányban növekszik majd 2020-ban. Ezek a célok a várható COVID-19 hatásokat is tartalmazzák. 2020. szeptember 30-ig a Fresenius Medical Care világszerte 4073 dialízis klinikán 349.167 beteget kezelt. A harmadik negyedév végén a társaság világszerte 126.463 alkalmazottal (teljes munkaidős egyenértékkel) rendelkezett, szemben a 2019. szeptember 30-i 120.734 alkalmazottal. Az árfolyamok jelentős ellenszelének ellenére az éves bevétel stabil, 4414 millió eurót tett ki, mely 6%-os éves emelkedést jelent állandó devizában.

A héten a Fresenius Medical Care részvényeinek értéke 6,40%-kal emelkedett.

 

Az Adidas visszatért a pályára

Leicester City hozzájárul az Adidas által tervezett kezdeményezéshez, amely 150.000 ingyenes sport készlet biztosításával segíti Európa-szerte a helyi és amatőr futballcsapatokat. Az Adidas a héten bejelentette, hogy létrehozza legújabb kezdeményezését, az Adidas Football Collective: For the Game-et, amely november folyamán több mint 10.000 csapatnak szállít ingyenes készleteket Európa-szerte, felnőtt, női és ifjúsági készlettel. Az Adidas hozzátette, hogy a játékosok mellett kiemelt szándékuk a csapatokat segítő civil szervezetek támogatása is, akik szintén részesülnek majd a program által kihirdetett termékekben. A vállalat emellett a héten két újabb limitált kiadású cipőt jelentett be az idei évre. Az első a híres POP díva Beyoncé és az Adidas közreműködésével készült, míg a második napjaink egyik legsikeresebb játékstúdiójával, a CD Projekt Red-el kötött új partneri szerződés részeként kerül ki a polcokra. Az Adidas emellett a következő hónapokban fogja eldönteni, hogy megválik-e a Reebok márkától, melyet még 2006-ban 3,8 milliárd dollárért vásárolt. Az elemzők szerint a vállalat ezzel a lépéssel lényegesen kiküszöbölné a koronavírus járvány okozta visszaeséseket. Az Adidas vezérigazgatója, Kasper Rørsted állítólag hajlandó lenne 2 milliárd euró alatt eladni a Reebok-ot. A jelentéseket követően az Adidas részvényei 3,5 százalékkal emelkedtek.

A héten a vállalat részvényeinek értéke 8,78%-kal emelkedett.

 

Értékpapír vásárlás és vagyonkezelés Ausztrián keresztül a Partner Bank közreműködésével.  Vegye fel velünk a kapcsolatot → 

Szólj hozzá

Küldjön üzenetet!