Egyedi részvények

Éves összefoglaló – Egyedi részvények

By 2020.12.29. No Comments
2020 februárjában több befektető fogta a fejét hiszen a koronavírus megjelenése után rohamoson estek a vállalatok részvényei.

Az ügyfeleink viszont kitartóak voltak, hiszen 95%-ban nem szálltak ki az akkori befektetéseiből, hanem áprilisában még vásároltak hozzá. Ilyen lehetőség volt például a Simon Property, a L’oreal, a McCormick, a Reckitt Benckiser, a Boeing, illetve a Daimler részvénye. Így 2020 év végén akár 50-80%-os pluszban is zárhatták ezt az évet. Április után több olyan hónap is volt, ami jó beszállási lehetőség kínálkozott, többek között szeptemberben és novemberben is. Nagyban a részvények tartós emelkedése mellett szól a globális jegybankok zérókamat-politikája. Ez ugyanis különösen vonzóvá teszi az anyagi javakba történő befektetést, melyekbe az ingatlanokon kívül az arany és a részvények is beletartoznak. Ezt a hátszelet a tőzsdék valószínűleg még a következő években is érezni fogják, hiszen a kamatpolitika alapvető módosítása jelenleg nincs tervben. Ehhez még hozzájárul, hogy a koronavírus miatti gazdasági turbulenciák vége már belátható távolságon belül van. Ezért közép és hosszú távon azok a vállalkozások is újra erőre kaphatnak, amelyek az elmúlt hónapokban megszenvedték a korlátozásokat. Az emberek továbbra is szeretnének majd nyaralni, étterembe járni és beutazni az egész világot.

A korlátozások után valószínűleg még inkább, mint azelőtt. Azért is van lehetőség a jövőben is vállalati részvényeket vásárolni, mert december 27-én este írta alá Donald Trump a legújabb költségvetési tervezetet, ami egyrészt jövő szeptemberig biztosítja az állami finanszírozást bizonyos területekre, másrészt pedig egy gazdasági mentőcsomagot biztosít a koronavírus okozta recesszió orvoslására. Ez egy 900 milliárd dolláros élénkítés, amely a történelem második legnagyobb gazdasági mentőcsomagja. A nagy nehezen tető alá hozott csomag pénzt juttat a munkanélküli ellátások szintjének helyreállítására, a kilakoltatások leállítására a bérleti díjak kiegészítésén keresztül. Pénzt ad a PPP-konstrukciókhoz, a légitársaságok dolgozóinak foglalkoztatására és lényegesen több forrást juttat az oltások terjesztéséhez.

A tapasztalataink is azt mutatják, hogy egyre többen érdeklődnek a részvények témaköre iránt. Az, hogy már fiatalon elkezdenek részvényekbe fektetni–ami Amerikában manapság már mindennapos-ez Magyarországon is jelentősen növekedhet. De nézzük is egyes részvények mekkorát emelkedtek idén. A Home Depot részvénye január elsejétől 13,65%-ot erősödött. A társaság nagyobb nyereséget tervez 2021-re, az elemzők mind a rövid, mind a hosszú távon kissé erőteljesebb bevételt jósolnak. Az Aflac biztosító papírjai ebben az évben viszont 22,53%-ot korrigált, de márciusi árához képest nőtt az étékpapírjai értéke. Hosszabbtávon viszont most érdemes beszállni a részvényvásárlásába.

Az Adobe System papírjai 40,04%-kal érnek többet, mint januárban, míg a Samsung Electronics részvényei 34,98%-ot emelkedtek. Mindkét cég hosszútávra továbbra is jó vételi lehetőség. De ugyancsak várakozással teli a következő évre a Wells Fargo, a Kellog, Sanofi, SAP, Walt Disney és a Mayr-Melnhof Karton Ag, illetve az Adidas és a Roche részvényei. Viszont a legnagyobb emelkedést mégis az Amazon, Delivery Hero, BYD, Tesla és az Apple hozta. De ne feledkezzünk meg az olyan papírokról sem mind a Netflix 43,46%-kal és a Nextera Energy 14,25%-kal tudott erősödni. Elmondhatjuk ez részvényvásárlásban és tartásban egy izgalmas év volt. Tom Lee, a Fundstrat szakértője szerint az ideihez hasonló menetelés várható majd jövőre is az amerikai részvénypiacon, ugyanis 2021 végére szerinte 4300 pontig is emelkedhet az S&P500 indexe. A CNBC által megkérdezett elemzők többsége 8–22%-os emelkedést vár az S&P 500-tól 2021-ben. A JP Morgan elemzői szerint a Dow Jones, a Russell 2000, az S&P500 és a Nasdaq indexe valószínűleg új rekordmagasságot fog elérni 2021-ben. A Morgan Stanley, a Wells Fargo és az LPL Financial szerint az S&P500 indexe 6%-kal emelkedhet 2021-ben. Szakértői piaci elemzők úgy vélik, hogy van hová növekedni. Ezzel a zárszóval kívánok Önöknek boldog, sikerekben, egészségben és hozamokban gazdag új esztendőt a Portfolife Kft és tanácsadói és a magam nevében.

 

Értékpapír vásárlás és vagyonkezelés Ausztrián keresztül a Partner Bank közreműködésével.  Vegye fel velünk a kapcsolatot → 

Szólj hozzá

Küldjön üzenetet!