Warren Buffett a huszonegyedik század egyik legsikeresebb befektetője, több leányvállalattal rendelkezik.

A vállalat amerikai multicég, de Buffet rendelkezik európai és ázsiai cégekkel is. A 2020-as COVID-19 járvány nyilvánvalóan a vállalkozások széles körét érintette és a Berkshire Hathaway diverzifikált részesedéseit sem kímélték. Ez a visszaesés különösen érezhető a Berkshire Precision Castparts leányvállalatánál, amely egyedi repülőgép-alkatrészeket gyárt. A Precision bevételei az elmúlt negyedévben 41,4%-kal, az üzemi eredménye pedig 80%-kal csökkent. Míg a Precision volt talán a leginkább érintett, Berkshire Hathaway egyéb ipari és gyártási vállalkozások értékei is csökkentek. Ezek a leányvállalatok közé tartozik a Lubrizol, amely speciális vegyszereket gyárt szállítási és ipari folyadékok számára, a Marmon, egy rendkívül szerteágazó ipari gép- és alkatrészgyártó, valamint az International Metalworking Co., amely hatalmas fémmegmunkáló konglomerátum.

A Berkshire Hathaway 2020-as eredményeinek egyik legjobb vállalata a Berkshire Hathaway Energy, amely közmű cégeket foglal magába. A MidAmerica Energy megújuló energiákra való összpontosítása lehetővé teszi, hogy Közép-Amerikában a villamos energiát lényegesen olcsóbban adja el a fogyasztóknak, mint a többi versengő szolgáltató. Buffett 100 milliárd dolláros befektetési lehetőségeket is felvázolt a Berkshire Hathaway MidAmerika Energy számára, és ez valószínűleg idén bekövetkezhet. Ezenkívül a cég tulajdonos a BYD-ban, a Posco-ban, a DaVita-ban, a Fruit of The Loomban, az Amazon-ban, a Mastercard-ban, az Apple-ben, a Coca-Cola-ban. A bevételeinek csökkenése révén 2020 első három negyedévében Berkshire-nek még mindig csak alig sikerült 20 milliárd dollárnyi szabad cash flow-t termelnie, aminek következtében súlyos pénzkészlete szeptemberig 142 milliárd dollárra duzzadt. Buffett azonban meglehetősen jelentős részvényvásárlást hajtott végre 2020-ban.

A Berkshire Hathaway részvényárfolyama ezen a héten 0,93%-ot emelkedett. 2020 első kilenc hónapjában Buffett 15,7 milliárd dollárt vásárolt vissza Berkshire részvényeiből, ami a forgalomban lévő részvények mintegy 3%-nak felel meg. A cég vásárlásaiban benne volt a Barrick Gold aranybánya részvénye, illetve több mint hatmillió darab Snowflake-részvényt is vásárolt. Ezenkívül Berkshire idei legnagyobb vásárlása, a Dominion Energy cégtől származó 9,7 milliárd dolláros földgázvezetékek, tárolók és exportterminálok felvásárlása és vásárolt a Pfizer-ból is.

 

Értékpapír vásárlás és vagyonkezelés Ausztrián keresztül a Partner Bank közreműködésével.  Vegye fel velünk a kapcsolatot → 

Szólj hozzá