e-Mobility vagyonkezelt részvénykosár

 

Az Nvidia 40 milliárd dolláros beruházása

Kína akadályozhatja az Nvidia-t az Arm megvásárlásában. Még szeptember elején jelentették be a divíziót, amely piaci értéke alapján a legnagyobb nyugati chip-vállalat jöhetne létre. Az Nvidia részvényeinek ára 3%-ot korrigált egy hét alatt, bár az elég minimális ahhoz képest, hogy közel megháromszorozódott az árszint 1 év alatt.

Az Nvidia vállalat részvényei ezen a héten 7,77%-ot korrigáltak. A most megjelenő új generációs GeForce RTX 3080 és 3090 jelölésű videókártyákra az Nvidia igazgatója szerint túl nagy a kereslet, ami ár növekedést okozhat, mind a terméknél mind a cég részvényáránál is. Az Nvidia a második legnagyobb grafikus eszköz kibocsátó 28,5%-os részesedéssel.

 

A BYD és a Toyota közös projektje

A kínai BYD Industry és a Toyota japán nehéz tehergépjármű-egysége, a Hino Motors közös vállalati megállapodást írt alá új, tisztán elektromos jármű fejlesztésére. A tervek szerint az új közös vállalkozás 2021-ben Kínán belül jön létre, a BYD és Hino egyaránt 50%-os részesedésével. A vállalkozás azt tervezi, hogy a kezdetben Hino márkanév alatt dobják piacra az autókat 2020 első felében.

A Toyota részvényei az utóbbi időben oldalaznak, a BYD viszont 1 hét alatt emelkedett 1,89%-ot.

A BYD Company részvényei ezen a héten 15,42%-ot emelkedtek, köszönhető ez a megállapodásnak, illetve az akkumulátorok fejlesztésének, illetve a kínai állam által megrendelt lélegeztetőgépek gyártásának.

A BYD vezetősége a napokban nyilatkozta, hogy nagy az igény a luxusszedán iránt, amelyre az indítástól számított két hónapon belül több mint 40.000 darab megrendelést kapott. A BYD egyik legnagyobb befektetője Warren Buffett cége, a Berkshire Hathaway.

 

A Volkswagen minősítése

Az Euro NCAP (European New Car Assessment Program) biztonsági tesztjében az ID.3 a lehető legmagasabb pontszámot érte el. Az ellenőrök szerint ez az első olyan modell, amely az új moduláris elektromos hajtásmátrix (MEB) minden szempontjából jó minősítést kapott. Ezen tesztek és a gyors és biztonságos mentés és kiszabadítás tekintetében hozott intézkedések értékelése alapján 87%-os védelmi szintet tud felmutatni az ID.3, a gyermekek esetében akár 89%-os védelmi szintet tudnak adni.

A Volkswagen részvényei 10,04%-ot estek ezen a héten, ugyanakkor május óta 120 dolláros szint felett oldalazik a cég papírja. A Volkswagen vállalat tőkehelyzete stabilabbá vált a harmadik negyedévben, szeptemberben már nőttek az eladási számok, vagyis az értékesítésben is látszik a nagy fordulat. A Volkswagen jó lehetőség, mert a cég 13 százalékra növelte részesedését a globális autópiac eladásból. A Volkswagen hatalmas erőfeszítéseket kíván tenni az európai elektromos autózás jövőjébe, így a svájci UBS bankárai vételre minősítették a Volkswagen részvényeit.

 

 

 

Healthcare vagyonkezelt részvénykosár

 

AZ FDA jóváhagyta a Gilead gyógyszerét

A Gilead gyógyszere, a Remdesivir megkapta az FDA jóváhagyását. A Gilead Sciences a héten bejelentette, hogy Remdesivir vírusellenes szere jóváhagyást kapott az USA Élelmezési és Gyógyszerügyi Hivataltól (FDA) a koronavírussal fertőzött betegek kezelésére. Ezzel a készítmény az első hatásos koronavírus elleni készítmény lett a járvány kitörése óta.

A Gilead Sciences vállalat részvényei ezen a héten a tőzsdei korrekciók miatt 4,34%-ot korrigáltak. A Gilead a NASDAQ Biotechnology Index és az S&P 500 tagja. A Gilead vállalat már többször bizonyította be az egészségügyi területén vezető szerepét. 2011-ben felvásárolta a Pharmasset Inc. vállalatot, majd ezzel a tranzakcióval a hepatitis C vírus kezelésének vezetője lett. A Gilead Sciences vállalat részvénye egy 7-9 évre vonatkozóan jó befektetés lehet egy portfólióban.

 

A Medtronic fizetési kötelezettsége

A Medtronic vállalta, hogy összesen több mint 9 millió dollárt fizet annak a pernek a rendezésére, amely szerint megvesztegetett egy dél-dakotai idegsebészt. A minnesotai orvosi rendelőt azzal vádolják, hogy nem jelentette be pontosan a felügyeletnek, a Dr. Wilson Asfora részére teljesített kifizetéseket, állítólag ezzel arra késztetve őt, hogy kizárólagosan a vállalat készítményeit használja. A Medtronic és Asfora már 9 éve állnak kapcsolatban, mivel az egészségügyi vállalat többször is tartott rendezvényt az orvos által birtokolt étteremben.

Az olasz Medtronic vállalat részvényárfolyama ezen a héten 9,74%-ot esett. A Medtronic az orvostechnika globális vezetője még a hónap elején bejelentette, hogy közel egymillió dollár értékben adományozott személyi védőeszközt a Nemzetközi Orvosi Corps segélyszervezetnek a Covid 19 elleni európai harc megerősítése miatt. A Medtronic vállalat 150 országban van jelen és arra összpontosít, hogy az egész világon az egészségügyben a legújabb innovációs és mechanikai termékeket tudják használni a betegek és az egészégügyi dolgozók.

 

A Johnson&Johnson ismét a vakcinára összpontosít

Az AstraZeneca és a Johnson&Johnson által kifejlesztett COVID-19 vakcinák esetében ismét megkezdik a készítmény tesztelését, miután a gyógyszeróriások szüneteltették a fejlesztést. A hírek alapján több betegnél melléktünetek jelentkeztek a készítmény használata után. A mindkét tanulmányban részt vevő UC San Diego folytatja az AstraZeneca és a Johnson&Johnson vakcinájának vizsgálatát.

A héten az AstraZeneca részvényárfolyama 2,14%-ot, míg a Johnson&Johnson részvényárfolyama 5,60%-ot korrigált.

A Johnson&Johnson a múlt hónapban kezdte meg a vakcina harmadik fázisának vizsgálatát, amelynek célja 60.000 résztvevő felvétele volt. A vállalat nemrég jelentette meg gyorsjelentését, amiből kiderült, hogy a Johnson&Johnson cég részvényenként 2,20 dolláros korrigált nyereséget jelentett, amely meghaladja a Refinitiv elemzői által előre jelzett 1,98 dolláros részvényenkénti eredményt. A társaság 21,08 milliárd dolláros bevételt ért el, amely meghaladja a várt 20,2 milliárd dollárt, és meghaladja a tavalyi 20,72 dollárt, ezért a jövőben tartás helyett vételre minősítette fel több elemző cég a vállalat részvényeit.

 

 

 

Telemedia vagyonkezelt kosár

 

A Microsoft és a Sony versengése

Bár a Sony Playstation 5 előrendelései jelentősen meghaladták mind a szakértők, mind maga a cég elvárásait, a Microsoft által fejlesztett Xbox Series X-ek sem fognak megmaradni sokáig a polcokon. Egy friss tanulmány szerint a Microsoft gépe sokkal nagyobb sikert ért el Kínában, ezzel jelentősen megbillentve a cég javára a kialakult konzolháborút. Mindkét vállalat küzd a rohamosan megnőtt kereslettel, mivel a koronavírus okozta helyzet alatt szinte triplájára nőtt a játékok és konzolok értékesítése az elmúlt időszakban.

Ezen a héten a Microsoft részvényei 6,36%-ot korrigáltak, míg a Sony részvényei 13,13%-ot emelkedtek. A héten megjelenő Microsoft negyedéves jelentésből kiderült, hogy a Microsoft teljes bevétele 37,2 milliárd volt a negyedévben, ami 12 százalékos növekedést jelent 2019-hez képest, a tiszta nyereség pedig elérte a 13,9 millió dollárt, amit nem kevesebb, mint 30 százalékos növekedés. A kereskedelmi felhő üzletág 15,2 milliárd dollárt jövedelmezett, ez 31 százalékkal haladja meg az előző évi eredményt, az Azure eladások pedig 48 százalékkal nőttek. A Citigroup és a Seeking Alpha szerint 2021-ben a vállalat részvényárfolyama akár 8-10%-kal is meghaladhatja a mostani 202 dolláros árat.

 

Az Alibaba a Singles Dayre készül

Az Alibaba Group bejelentette, hogy mintegy 3,6 milliárd USD-t fektet be a Sun Art Retail Group Limited vállalatba, mely jelenleg Kína vezető hipermarket- és szupermarket-üzemeltetője. A cégben ezzel az összesített közvetlen és közvetett részesedését körülbelül 72%-ra emeli. Ez a tranzakció bizonyítja az Alibaba folyamatos elkötelezettségét a Sun Art iránt, és új kiskereskedelmi stratégiáját az online és offline erőforrások további integrálásával a kínai kiskereskedelmi szektorban. A tranzakciót követően az Alibaba konszolidálja a Sun Art pénzügyi kimutatásait.

Az Alibaba részvényei ezen a héten 1,69%-ot korrigáltak. Az Alibaba Groupnál már javába folynak az előkészületek a november 11-én Singles Day megrendezésére, ahol dollármilliárdokat költenek a vásárlók az Alibaba platformján. A vásárlás 24 órán keresztül óriási akciókat és lehetőségeket kínál. Idén az Alibaba megpróbálja növelni a résztvevő külföldi márkák számát. A Tmall először több mint 2600 új tengerentúli márkát hoz Kínába. A „Singles Day” Kínában egy 24 órás vásárlási maraton, amely az év legnagyobb eladásával büszkélkedhet a világon.

 

Az Apple bejelentette negyedéves eredményeit

Az Apple ezen a héten a negyedik negyedéves eredményről számolt be, amely kissé meghaladja a Wall Street-i várakozásokat, de a társaság még így sincs megelégedve az elért eredménnyel. Az iPhone-eladások több mint 20%-kal csökkentek az előző év azonos időszakához képest és ezt még tetőzi a kialakult helyzet az új készülékek körül, melyek mostantól nem tartalmazzák a töltőt, mint alap hozzávalót. Ezzel együtt az Apple bejelentette, hogy késlelteti előrejelzéseit az iPhone 12 eladásoknál. Az Apple részvényei több mint 4%-kal csökkentek a kiterjesztett kereskedés során. Tim Cook viszont bejelentette, hogy az 5G funkció jelentősen előre lendíti majd az új készülékek eladásait.

Az Apple vállalat részvényei ezen a héten 5,37%-ot estek. Az Apple vállalat a gazdasági bizonytalanság ellenére is több millió ügyfelet tudott megszólítani, az Apple iPhonok és MacBook-ok eladása virágzott. Az Apple pénzügyi vezetője, Luca Maestri elmondta, hogy abban az időszakban amíg a koronavírus velünk van, addig az iskolásoknak szükség van MacBookra, így az eladási számok nemcsak az elmúlt időszakban voltak jók, hanem valószínűsíthetőleg a következő negyedévben is. Az Apple részvényeinek vásárlása hosszútávon a technikai kihívások és a felhőszolgáltatás, illetve a mobileladások miatt jó lehetőség.

 

 

 

Kopernikus vagyonkezelt részvénykosár

 

A Novartis újabb szektorral bővül

Az Atlas Venture génterápiás startup már sok gyógyszergyártó figyelmét felkeltette. A Novartis többször is bejelentette, hogy érdekelt fél a vállalat felvásárlását illetően, amit a hírek alapján kivitelezni is tudnak. Az Atlas előzetesen 150 millió dollárt kap, hogy a Novartis részévé váljon, majd további 130 millió dollárt ígért a gyógyszergyártó cég, ha sikert érnek el a génterápia területén. A felvásárlás után a Novartis kezébe kerül a vállalat új, látászavar elleni készítménye. A vállalat vezetősége elmondta, hogy nem az a céljuk, hogy javítsák az emberek látását, hanem hogy teljesen megszűntessék a zavarokat.

A svájci Novartis vállalat részvényei ezen a héten 6,52%-ot estek. A Novartis vállalat kapitalizációs tőkéje meghaladja a 180,7 milliárd svájci frankot. A Novartis vállalat is ezen a héten jelentett, ahol kiderült, hogy a legutolsó negyedévben 1,94 milliárd dolláros nyereséget ért el. A Novartis újra értelmezte a gyógyítást, hogy javítsa és meghosszabbítsa az emberek életét. Vezető globális egészségügyi vállalatként tudományos alapokon nyugvó innováció és digitális technológia az eszköze ahhoz, hogy megküzdjön a társadalmi szempontból legnagyobb kihívást jelentő egészségügyi problémákkal.

 

A L’oréal egy új szektorba fektet

A L’oréal és a Micreos bejelentette, hogy licencszerződést köt a biotechnológia és a bőr mikrobioma között, hogy közösen folytassák tovább kutatásaikat a bőrön élő baktériumok és mikroorganizmusok vizsgálatában. Először lehetségessé válik, hogy nem csak a nem kívánt baktériumokat ellen lépnek fel a bőrflórában-amelyek számos bőrproblémáért felelősek-miközben kímélik a bőr felületét. A két cég között már 15 éve tart partneri együttműködés, viszont szakértők szerint ez a szektor az, ami megkoronázhatja a két vállalat által elért eredményeket. A L’oreal több nyilatkozatában kijelentette, hogy folytatja a Total és a LanzaTech céggel az együttműködését a termelés növelése érdekében. A L’oreal szeretné csomagolásainak szén-dioxid-kibocsátását csökkenteni azáltal, hogy a szén-dioxid-kibocsátást hasznos termékekké alakítaná át.

A L’oreal vállalat részvényei ezen a héten 3,6%-ot korrigáltak. A L’oreal 7,03 millió euró árbevételt ért el 2020 harmadik negyedévében, ami 1,6%-os növekedést jelent az előző év hasonló időszakához képest. A L’oréal Active Cosmetics növekedése volt a legerősebb 29,9%-kal. A L’oreal egyik legjobban eladott arckrémje 12 dollár alatt kapható Amerikában, amely elnyerte az első helyet a legkeresettebb kollagén hidratáló krémként.

 

Az Ecolab vezérigazgatója visszavonult

Doug Baker, az Ecolab vezérigazgatója bejelentette, hogy január 1-től nyugdíjba vonul. Baker 1989-ben csatlakozott a St. Paul-i székhelyű társasághoz, majd 2006-ban annak vezérigazgatóként folytatta tovább munkáját. Az Ecolab a napokban megerősítette a hírt, viszont kiemelték, hogy Doug Baker továbbra is a társaság igazgatóságának elnöke marad. Utódját a társaság elnöke és vezérigazgatója, Christophe Beck követi.

Az Ecolab részvényárfolyama 9%-ot esett ezen a héten. Az Ecolab harmadik negyedéves eredményei felgyorsultak az év elejéhez képest. A koronavírus ellenére tisztitószerekkel és fertőtlenítőszerrel foglalkozó üzletág nettó jövedelme 47%-kal, 246,2 millió dollárra esett vissza. Az árbevétel 6%-kal, 3,02 milliárd dollárra csökkent az egy évvel korábbi 3,22 milliárd dollárról, kissé megelőzte a konszenzus becslését. Az Ecolab jövője a fenntartható fejlődésről és a vízminőség biztosításáról szól, ami a jövőben is kiváló lehetőséget nyújt a klímaváltozás elleni küzdelemben is.

 

 

 

Best of Dividends vagyonkezelt részvénykosár

 

A Sanofi vakcinája is tesztelés alá került

A GlaxoSmithKline és a Sanofi gyógyszercégek 200 millió adag koronavírus vakcinát biztosítanak tesztelés szempontjából. A két vállalat oltása jelenleg tesztfázisban van. A brit GlaxoSmithKline vállalat közölte, hogy a tesztelés csúsztatásának oka, hogy a koronavírus mellett jelentősen megnövekedett az egyéb gyógyászati készítmények kereslete. A GSK és a Sanofi közös oltóanyaga a Covax rendszerében fog vizsgázni, amelyet az Egészségügyi Világszervezet, azaz a WHO támogat. A Covax célja, hogy 2021 végéig kétmilliárd vakcinaadagot szállítsanak ki az egész világon. Több mint 180 nemzet, köztük Kína csatlakozott a tervhez, de egyesek, köztük az Egyesült Államok, úgy döntöttek, hogy ragaszkodnak saját ellátási láncaikhoz.

A Sanofi S.A vállalat részvényei ezen a héten 6,75%-ot korrigáltak. Az értékesítés szempontjából a Sanofi a világ egyik legnagyobb gyógyszeripari vállalata. A Sanofi részvényeinek vásárlása már csak azért is jó lehetőség, mert a legnagyobb tőzsdén jegyzett társaságok, Forbes Global 2000 rangsorát tekintve a 69. helyen áll.

 

A Coca-Cola első zöld palackja

A Paboco és három másik vállalatával folytatott partnerség keretében a Coca-Cola bemutatta újrahasznosítható papírpalackjának első generációs prototípusát. A vállalat viszont kiemelte, hogy még nem valósította meg a 100%-ban papír alapú palackot, mivel a prototípus felépítése műanyag kupakkal ellátott papírhéjból és belső műanyag bélésből áll. Míg a felhasznált műanyag 100%-ban újrahasznosított és felhasználás után újra feldolgozható, a vállalat célja egy olyan papírpalack létrehozása, amely teljes egészében újrahasznosítható, mint minden papír. A Coca-Cola szerint a következő lépés az, hogy megoldást kell találni egy műanyag bélés nélküli palack létrehozására.

A Coca-Cola vállalat részvényei ezen a héten 4,87%-ot korrigáltak. A Coca-Cola 57 éve, míg a Pepsi 47 éve fizet osztalékot és emeli meg kifizetett osztalék mértékét. Azt is elmondhatjuk, hogy a koronavírus megjelenése miatt sem vágott osztalékot egyik cég sem. A Coca-Cola világszinten 120 millió dollárral járult hozzá a járvány elleni globális küzdelemhez. A Coca-Cola vállalat nem folytat ebben a járványhelyzetben marketinget, ugyanis áprilistól minden reklám- és egyéb promóciós tevékenységet szüneteltet.

 

A BHP Group kitermelése töretlen

A BHP Group bejelentette, hogy a réz kitermelés 2%-kal nőtt a 2020 szeptemberi negyedévben. A vállalat a kohászati szén és a vasérc termelésének előző negyedévi forgalmát is túllépte, amely meghaladta a szakértők előrejelzéseit. Minden termelési és egységre jutó költség viszont az előrejelzések szerint változatlan maradhat a 2021-es pénzügyi évben. Tekintve, hogy a vállalat kolumbiai bányáiban a munkások sztrájkot hirdettek. Eközben a kőolaj, a réz és a vasérc kitermeléseihez fejlesztés alatt álló nagy projektjekben vélhetően folytatódik az előrelépés. A BHP emellett bejelentette 505 millió dollár kifizetését kezdeményezi a Shenzi olaj- és gázmezőben, további 28%-os részesedésért cserébe, amely a nyersanyagban gazdag mexikói mélytengeri öbölben helyezkedik el.

A BHP Group részvényárfolyama ezen a héten 6,73%-ot esett. Hosszútávon viszont érdemes vásárolni a bányászattal és kitermeléssel foglalkozó cég részvényeiből, mert alacsony árfolyama potenciál lehet, illetve éves szinten 7,61%-os osztalékfizetéssel rendelkezik. Az 1851-ben alapított BHP Group világszerte működik és most a Credit Suisse elemzői szerint vételi minősítésben tartózkodik.

 

 

 

Egyedi részvények

 

A hónap nyertese a Danaher lett

A vállalat kiváló negyedével jelent meg a harmadik negyedévben, az alapbevétel 14%-os növekedését a COVID-19-hez kapcsolódó élettudományi és diagnosztikai megoldások nagyon gyors növekedése eredményezte. A Danaher hosszú távú növekedési kilátásait növelte a világjárvány, és a menedzsment úgy véli, hogy ez a növekedés nagyobb lehet, mint a közelmúltbeli 5–6%-os alapbevétel-növekedési trendje. A GE bio gyógyszer üzletágának, a Cytivának a felvásárlása jelentősen javította a Danaher cash flow profilját. A Danahernek kettős kitettsége van a COVID-19 járvány vonatkozásában a diagnosztikai tesztelés és az élettudományok szegmensében. Először is a Danaher diagnosztikai szegmensébe tartozik a molekuláris vizsgálatok egyik vezetője, a Cepheid, amely 100%-kal növelte alapbevételét ebben a negyedévben és a diagnosztikai szegmens éves alapbevétel növekedése 17,5%-os lett. A Danaher növekedési lendületet kaphat egy új teszt eredményéből is, amely az influenza oltásának eredményeit és hatékonyságát teszteli jelenleg Amerikában. Ezenkívül a Danaher diagnosztikai üzletágnak, a Beckman Coulter-nek van egy tesztje a COVID-19 antitestek kimutatására, egy másik pedig a súlyos gyulladásos betegség kimutatására a COVID-19 betegeknél. Az akadémiai és kutató laboratóriumok újra nyitása megnövelte a keresletet. A Danaher részvényárfolyama ezen a héten 1,32%-ot korrigált. A Danaher részvényárfolyama az év eleje óta meghaladta a 49%-os emelkedést, jelentősen felülmúlva a tágabb piacokat, az S&P 500 indexét pedig 8%-kal lépte túl. A Wall Street elemzői a harmadik negyedéves eredmények után már javították is a társaság hosszú távú jövedelem-elvárásait vételi pozícióra.

 

A McCormick 1,8 millió négyzetméteres terjesztési központot nyit

A McCormick&Company, amely az ízesítők és a fűszerek értékesítőjének vezető szerepét tölti be, 1,8 millió négyzetméteres északkeleti elosztó központját a Maryland-i Sparrows Point-ban találjuk meg, ahol az utóbbi időben jelentősen megnövelték a kapacitást az amerikai régió növekvő keresletének kielégítése miatt. A McCormick új disztribúciós központba történő befektetése több raktárat biztosítana és fejlett technológiai megoldásokat alkalmazna az automatizálás által lehetővé tett termelékenység és hatékonyság növelése érdekében. A társaság csatlakozni szeretne az Amazon, az Under Armour, a Perdue és számos más céghez bérlőként a Tradepoint Atlantic Industrial Parkba. Ráadásul ebben a hónapban nem csak a nagyobb raktárbázis volt a hír, hanem megjelent a cég harmadik negyedéves jelentése is. A McCormick vállalat legyőzte az értékesítési és nyereségvárakozásokat, miközben romló eladási adatokat hirdetett a teljes 2020 évre vonatkozóan. Az összes értékesítés 8%-kal nőtt és meghaladta az 5%-os emelkedést, amelyet a Wall Street célzott meg. A bruttó haszonkulcs magasabb volt, hogy részben ellensúlyozza az emelkedő értékesítési kiadásokat. A szupermarketláncokat és más élelmiszer-kiskereskedőket kiszolgáló fogyasztói szegmense 15%-kal nőtt annak köszönhetően, hogy a COVID-19 miatt étkezési szokások jelentősen változtak. Ez lassulást jelentett az előző negyedév 26%-os csúcsához képest, de a növekedés még mindig magas. Eközben a McCormick éttermeit és csomagolt élelmiszer-ipari vállalkozásokat kiszolgáló aromák szegmense fellendülést hozott. A kiigazított működési bevétel 273 millió dollárra, az árbevétel 19,1%-ra javult, szemben az egy évvel ezelőtti 261 millió dollárral. A McCormick 8,33%-ot korrigált a héten, viszont aláírt az Amazon-nal egy szerződést online megrendelések nagybani házhozszállítására. A McCormick vezetői továbbra is azt várják, hogy az otthoni főzési trendek 2021-re is magas szinten maradnak és legfrissebb elemzésük szerint az élelmiszer-szolgáltató kiskereskedőknél és a csomagolt ételek óriásain keresztül is növekedhet a cég termékei után a kereslet.

 

Értékpapír vásárlás és vagyonkezelés Ausztrián keresztül a Partner Bank közreműködésével.  Vegye fel velünk a kapcsolatot → 

Szólj hozzá