e-Mobility vagyonkezelt részvénykosár

 

A Tesla új rekordja

Október elején hozták nyilvánosságra, hogy Elon Musk cége 2020. júliusa és szeptembere között 139.300 járművet szállított le. Így a harmadik negyedéves eredmény drasztikusan emelkedett a 2020-as első és második negyedéves számokhoz képest, amelyek 88.400, illetve 90.650 volt. Ha a kombinált gyártást is belevesszük (kaliforniai fremont-i és kínai üzem), akkor már 145.036-os számról beszélhetünk. A teljes arzenálból 124.100 volt a Model 3 szedán és az Y modell crossover. A cég részvények árfolyama folyamatosan emelkedő trendben van, egy hónap alatt 29,2%-os erősödésről beszélhetünk.

A Tesla részvényeinek az árfolyama ezen a héten. A New Street Research elemzője, Pierre Ferragu semlegesről vételre minősítette fel a Tesla részvényárát, így 400 dollárról 578 dollárra emelte a célárat. A Tesla cég tervei szerint 2021 második felében kezdheti meg működését a Gigafactory Berlin. A Tesla vállalatba való befektetés már csak azért is jó lehetőség, mert a vállalat stabilan jelen lehet a világ legnagyobb elektromos autó piacának számító Kínában. A Tesla volt az első olyan cég, amely a legnagyobb lépést tette az elektromos autózás felé és most úgy néz ki, hogy a jövőben az akkumulátorok fejlesztésében is úttörő lehet.

 

A Geely új szedánt mutatott be

A Geely Auto Group, Kína vezető magántulajdonban lévő és leggyorsabban növekvő autóipari márkája a 2020-as szeptember végi pekingi autókiállításon bemutatta a Preface Concept Sedan alapján gyártott modellt. Az Preface Concept-et először a 2019-es sanghaji Autószalonon mutatták be. A cég részvényének ára július óta csökkenő trendben halad, ugyanakkor egy éves intervallumot figyelve közel 10,63%-os emelkedésről beszélhetünk.

A Geely Automobile részvénye ezen a héten 0,63%-ot korrigált. Li Shufu cége, a Zhejiang Geely Holding Group nem csak a Volvót alakította át elektromos autókká és fejlesztette, hanem a Protont és a Lotust is. Majd ezt követte a Daimler egyrészének felvásárlása következett. A Geely-nek van egy másik közös vállalati márkája a Volvóval, a technológiára koncentráló Lynk&Co. A héten a Geely potenciális befektetőként jelent meg az Aston Martin-nál, a jövőben nagyobb szeletet szeretne az autózás piacából megszerezni. A Geely vállalat részvényeibe azért is jó hosszútávon befektetni, mert a Geely hagyományos hibrideket is tervez gyártani, illetve saját üzem építésébe fogott.

 

Tüntetés az Amazon háza táján

Kevesebb, mint két héttel az Amazon éves Prime Day értékesítési promóciójának megkezdése előtt Jeff Bezos vezérigazgató beverly hills-i házánál tüntetők gyűltek össze, hogy érdeküket képviseljék az Amazon raktári dolgozóinak magasabb fizetéséért és a vagyonosabb amerikaiak nagyobb adóztatásáért. Az Amazon volt és jelenlegi dolgozóihoz több más csoport is csatlakozott. „A világ leggazdagabb embere 88 milliárd dollárt keresett a járvány során. Ideje visszavágni”-mondta Chris Smalls, a tiltakozás egyik vezetője. A hírek nem nagyon rángatták meg az Amazon részvényének árát, ráadásul az utóbbi egy évben olyan szintű emelkedésről beszélhetünk (1800 dollár alatti értékről 3200 felé került az árszint), hogy a koronavírust követően történt visszaesés már nem is tűnik számottevőnek.

Az Amazon vállalat részvényei ezen a héten 5,17%-ot emelkedtek. Az Amazon 690 milliárd dollárral növekedett 2020-ban. Az év elején az e-kereskedelmi óriás becsült piaci értéke 920 milliárd dollárról indult, jelenleg pedig 1,61 billió dollárnál tart, ezzel a világ harmadik legértékesebb vállalata a Microsoft (1,64 billió dollár) és az Apple (2 billió dollár) után. A jövőbeli potenciális növekedés több elemzőház szerint fennmaradhat az online világ térnyerése, az Amazon Prime előfizetés és az Amazon Web Services-nek köszönhetően.

 

 

 

Healthcare vagyonkezelt részvénykosár

 

95%-os az Abbott Laboratories tesztje

Az Abbott Laboratories gyorsan elvégezhető koronavírus tesztjét sok szakértő kritizálta túlzott pontossága miatt. A legtöbben úgy látják, hogy a vállalat piacra erőltette a készítményt, mely teljesítményét jelentősen túlbecsülték annak tesztelésekor. Az Abbott Laboratories bejelentette, hogy a legújabb klinikai adatok azt mutatják, hogy ID NOW COVID-19 tesztje az esetek 95%-ában helyesen azonosította a vírust.

Az Abbott Laboratories részvényárfolyama ezen a héten 2,94%-ot emelkedett. Az Abbott Laboratories vállalat vezetősége kiemelte, hogy 2020-2024 között kiemelkedő terület lesz a cégnél a sebészi lézerpiac fejlesztése.

 

Az Essilor innovatív online konzultációja

A Quisitive Technology Solutions és az Essilor Group közös partneri kapcsolata lehetővé tette a lencsegyártó számára, hogy biztonságosan újra nyithassa az orvosi rendelőit a COVID-19 járvány idején. A QTS biztosítja a vállalat számára az EyeBookNow online rendszerét, mellyel gördülékenyen tudják kezelni az ügyfeleket a járvány alatt. A legtöbb rendelőben az USA területén kötelező a személyes konzultáció az orvosokkal, ha kontaktlencsét vagy új szemüveget szeretnénk vásárolni. A QTS viszont biztosította az Essilor számára, hogy ezt az elővizsgálatot online is meg tudja tenni, ezzel teljesen kizárva a fertőzés veszélyt.

Az EssilorLuxottica részvényárfolyama ezen a héten 2,58%-ot emelkedett. 2019-ben az EssilorLuxottica több mint 150.000 alkalmazottal rendelkezett, és konszolidált bevétele 17,4 milliárd euró volt. A cég erős stratégiával rendelkezik és az optikai részlege vélhetően fejlődés előtt áll.

 

Sikeresen vizsgázott a Stryker legújabb gépe

A Stryker a héten jelentette be a gerincműtét portfóliójának kibővítését, mivel sikeresen zárták 600. műtétet. A Niagara-t a betegek gerincdeformitásának kezelésére tervezte a vállalat. A Stryker úgy tervezte az eszközt, hogy lehetővé tegye a sebészek számára a nehezebb műtétek levezénylését, melyek igénylik a precíz gépi beavatkozást. Jelenleg a műszer minden gerinc műtéthez kiváló eszközként bizonyult. Az egyszerűtől a bonyolult eljárásokig a penge pontossága lehetővé teszi az eszköz közvetlen telepítését. A Stryker elmondta, hogy további fejlesztéseket fognak végrehajtani a gépen.

A Stryker vállalat részvényei ezen a héten 7,01%-ot emelkedtek, így a cég részvényei 222,91 dolláron zártak. A Stryker részvényvásárlása azért is kitűnő lehetőség, mert a cég a világ egyik vezető orvostechnikai vállalata, dolgozóival együtt arra törekszik, hogy jobbá tegye az egészségügyet. A vállalat innovatív termékeket és szolgáltatásokat kínál az ortopédia, az orvosi és sebészeti, valamint a neurotechnológia és a gerinc gyógyászat területén.

 

 

 

Telemedia vagyonkezelt kosár

 

A Microsoft ismét a videójáték iparban tevékenykedik

A GameStop Corp. bejelentette, hogy többéves stratégiai partnerségi megállapodást kötött a Microsoft-tal, tovább fejlesztve a fizikai és digitális videojáték-kínálat bővítésének stratégiáját, valamint a társaság kiskereskedelmi technológiai infrastruktúrájának fejlesztését. Világszerte több mint 5000 kiskereskedelmi üzlettel és világszínvonalú e-kereskedelmi platformjával a GameStop hatalmas vásárlói hálózatot tudott kialakítani. A Microsoft az elmúlt hetekben felvásárolta a világ egyik legnagyobb videójáték stúdióját, így várható volt, hogy ezt követni fogja egy sikeres üzlethálózat bevonása is. A bejelentés alapján a Microsoft felhő alapú rendszerei megjelennek a Gamestop webshopjain, illetve a cég jövőben érkező termékei is kiemelt helyet kapnak a Gamestop virtuális polcain.

A Microsoft vállalat részvényárfolyama ezen a héten 4,67%-ot menetelt. A koronavírus-járvány nyomán gyorsan kibontakozó válságra válaszolva a Microsft vállalat is minden eddiginél szélesebb tendenciával fordult a digitális értékesítés, a felhőhasználat és a Windows 10 felújítása, az online szolgáltatások, az ellátási láncok és az elosztás folyamatait optimalizáló megoldások felé, ezért a jövőben is jó lehetőség lehet a cég részvényvásárlása.

 

A SAP alkalmazást fejleszt a sportolók számára

Bár csak korlátozott létszámmal is, de ismételten megnyitottak a sportcsarnokok, ezzel a sportligák is visszatérnek az élő versenyekre. A Női Tenisz Szövetség (WTA) bejelentette, hogy összefogott a SAP Qualtrics céggel, hogy ki tudjanak dolgozni egy olyan rendszert, mely biztosítja mind a játékosok, mind a nézők számára a biztonságos mérkőzéseket a koronavírus járvány alatt. A SAP egy olyan online rendszert fog kialakítani, mellyel fel tudja venni a kapcsolatot a játékosokkal és a nézőkkel, ezzel fel tud készülni az esetleges intézkedésekre. A SAP alkalmazása telefonon is elérhetővé válik és a Return to Play stratégia részeként fog megjelenni. A vállalat elmondta, hogy a WTA mellett további sportágakban is szeretné bevezetni a jövőben ezt az alkalmazást.

Az SAP vállalat részvényei ezen a héten 0,23%-ot emelkedtek. Az SAP vállalat magyarországi leányvállalatánál szeptemberben új program indult, így a Növekedési Program keretében az SAP Hungary szakértői digitális stratégiai tanácsadást nyújtanak: azonosítják az üzleti célokat, átvilágítják a jelenlegi működésben felmerülő akadályozó tényezőket és segítenek megtalálni azokat az eljárásokat, technológiákat, amelyek alkalmazásával a versenyképesség és a működési hatékonyság javulhat.

 

A Facebook ismét betiltott egy oldalt

A Facebook betiltotta a QAnon radikális szélsőséges összeesküvés-csoporttal kapcsolatos tartalom minden formáját a félretájékoztatás elleni küzdelemben. A Facebook „militarizált társadalmi mozgalmaknak” nevezte a csoport tevékenységét. A Facebook megállapítása szerint a QAnon társaság állhírei főként Donald Trump amerikai elnök ellen irányulnak. A Facebook az utóbbi hónapokban jelentősen lecsökkentette az olyan oldalak mennyiségét a szociális felületen, melyek befolyásolják az idei elnökválasztást.

A Facebook vállalat részvényei ezen a héten 1,72%-ot emelkedtek. A Facebook részvényesei csökkenő piacon mozogtak szeptemberben. Készletük 11%-kal esett vissza az S&P500 index 3,9%-os csökkenéséhez képest, de ez nem sokat vettet vissza a közösségi média óriási erejéből. Ugyanis a Facebook folyamatosan megújítja platformjait, növeli piacát, ráadásul október 30-án jelenik meg a társaság harmadik negyedéves jelentése. Az elemzőházak az értékesítés kétszámjegyű növekedésére számítanak, mivel a felhasználás a harmadik negyedévben tovább folytatódott.

 

 

 

Kopernikus vagyonkezelt részvénykosár

 

A Mastercard és a Marqeta kibővíti partnerségét

A Marqeta fizetésfeldolgozó és készpénzkibocsátó platform-szolgáltató meghosszabbított globális partnerséget jelentett be a Mastercard-dal az új földrajzi területekre való kiterjesztés, az új termékek bevezetése és további kártyaprogramok közös elindítása érdekében. A Mastercard és a Marqeta 2014 óta dolgozik együtt annak érdekében, hogy Észak-Amerikában és Európában a digitális bankok segíteni tudják az innovatív kártyatermékek és programok piacra kerülését. A partnerség részeként a Mastercard pénzügyi befektetést is alkalmazott a Marqeta-ban.

A Mastercard árfolyama ezen a héten 4%-ot emelkedett. Az évek során a Mastercard a fenntarthatóbb jövő felé vezette és vezeti a fizetési ágazatot. A környezeti szennyezés és az éghajlatváltozás problémáinak kezelése érdekében a multinacionális pénzügyi szolgáltatások az ipar szereplőivel együttműködve fenntartható kártyaprogramot működtetnek.

 

A L’oreal változtat a luxus üzletein

A L’oreal SA azt tervezi, hogy bezárja kiskereskedelmi üzleteit az amerikai luxusüzemeltetés átalakításának részeként, mivel a vállalat a járvány közepette súlyos változásokkal küzd. Az amerikai L’oreal Luxe részlege a következő fél évben az átszervezés részeként átáll az online kereskedésre. A L’oreal nem árulta el, hogy hány üzletet fog bezáratni, illetve, hogy a szerkezetátalakítás részeként lesznek-e munkahelyi elbocsátások.

A L’oreal vállalat részvényei ezen a héten 0,43%-ot emelkedtek. A L’oreal e-kereskedelme 65%-kal nőtt az év első felében. A francia L’oréal kozmetikai cég az egyik legnagyobb márka, amely online kereskedelembe szeretne fogni, azáltal, hogy Délkelet-Ázsiában is hozzáférhető lesz, különösen vonzó szeretne lenni Vietnamban, ezért a jövőben elkezdi felvásárolni az ott található kiscégeket.

 

A Nike környezetkímélő cipőket fejleszt

A Nike a napokban bemutatta legújabb cipő szériáját, mely az első darab az új Move to Zero projektjében. A vállalat még az idei évben jelentette be, hogy belekezd olyan eszközök forgalmazásába, melyek színtisztán környezetkímélő anyagok felhasználásával készülnek. Sok szakértő látja úgy, hogy a Nike elsőként fog bevezetni olyan cipőket, melyek nagy része újra hasznosítható. Jelenleg az új Nike SB Dunk Low Pro E cipő elkészítésénél főként a színanyagok minimális használatára és az újrahasznosított anyagok felhasználására összpontosítottak.

A Nike vállalat részvénye ezen a héten 3,43%-ot emelkedett. A Nike a 112,8%-kal haladja meg a március 18-i mélypontot, ami akkor 60,00 dollár volt. Kínában a cég folyamatosan fejleszt és erősödik, az elmúlt három hónapban 6 százalékkal nőtt Kínában az árbevétele. A Nike célja az, hogy 2023-ig eladási számainak legalább 30%-át webshopon vagy mobilos alkalmazásokon keresztül bonyolítsa le.

 

 

 

Best of Dividends vagyonkezelt részvénykosár

 

A BHP még az olajban látja a jövőt

A BHP Group bejelentette, hogy adásvételi szerződést írt alá a Hess Corporation-szel, hogy további 28 százalékos munkapiaci részesedést szerezzen a Mexikó-öböl mélytengeri Shenzi területén történő olajkitermelésből. A Shenzi jelenleg közös tulajdonban van, viszont a BHP Group birtokolja a tulajdon rész 44 százalékát. A BHP és Hess 505 millió USD vételárban állapodtak meg. Ezenkívül a Tesla tárgyalásokat folytat a BHP csoporttal egy nikkelügyletről, mivel az elektromos autógyártó a nagyobb termelést célozza meg. Az autógyártó és a világ legnagyobb bányászának számító BHP között eddig még nem született végleges megállapodás, de a tárgyalások sikeresek. A Tesla azon dolgozik, hogy növelje a jármű akkumulátoraiban felhasznált nikkel fém mennyiségét a teljesítmény javítása érdekében. A Teslával kötött megállapodás meglepetést okozhat néhány BHP-befektető számára, mivel a nikkel a BHP üzletének kis részét alkotja. Valóságos előrelépést jelentene a vállalat erőfeszítéseinek, ha a Teslával sikeres megállapodást tudna kötni.

A BHP részvénye ezen a héten 0,44%-ot emelkedett. A BHP Group elmondhatja magáról, hogy az olaj mellett a világ egyik legnagyobb rézbányáival rendelkezik. Illetve a cég vasércei megtalálhatóak minden autógyár, fegyvergyár és szerelvénygyár raktáraiban.

 

A Novartis vezérigazgatójának véleménye

A gyógyszeripari óriás vezérigazgatója a napokban tette közzé meglátását, melyben kifejtette, hogy szerinte miért bukott meg a globális egészségügyi rendszer és miért optimista a jövőt illetően. Narasimhan vezérigazgató szerint a világ különösen sérülékeny időben volt akkor, amikor a világjárvány bekövetkezett. „Az elmúlt évtizedben az Egyesült Államokban és az egész világon csökkent az általános közegészségügyi felkészültség a rendszeren belül. Amint csökken a beruházás, csökken a felkészültség, úgyhogy azt hiszem, olyan egyedi pillanatban voltunk, ahol fogékonyabbak voltunk a vírusra, mint néhány évvel ezelőtt.”

A napokban az is kiderült, hogy az UBS Group méltatlanul alulértékelt vállalatokról szóló listáján olyan nagy nevek szerepelnek még, mint a svájci üdítőgyártó Nestlé, a kínai tech-óriás Tencent, a svéd gyógyszergyártó Novartis. Szerintük ezeket a vállalatokat a jelenlegi időszakban érdemes vásárolni, hiszen fejlődés alatt állnak.

A Novartis vállalat részvénye ezen a héten 0,34%-ot emelkedett. A Novartis szeptember végén bejelentette az 1,85 milliárd eurós fenntarthatósági kötvény árképzését, ezzel megerősítve elkötelezettségét, hogy 2025-re egyik legerősebb egészségügyi szereplő lehet.

 

Az IBM kettéosztja vállalatát

Az IBM bejelentette, hogy két részvénytársaságra válna, ezzel szeretne nagyobb hangsúlyt fektetni a magasabb haszonkulcsú vállalkozásokra, például a felhőalapú számítástechnikára és a mesterséges intelligenciára. Egy új, fejlett informatikai infrastruktúrára összpontosító vállalatot szeretnének kialakítani az elkövetkezendő években. Az IBM részvényei a bejelentés után csaknem 6%-kal emelkedtek meg. Az IBM ezzel az első olyan nagyobb számítástechnikai céggé válhat, amely diverzifikálódik a hagyományos üzleti tevékenységétől. Az IBM, amelynek jelenleg több mint 352.000 alkalmazottja van, úgy véli, hogy a cég átalakítása megközelítőleg 5 milliárd dollárba kerülhet.

Az IBM részvényei ezen a héten 5,99%-ot emelkedtek. A jó hírek mellett, a jelenlegi negyedévre vonatkozó kilátások is biztosítják a befektetőket a növekedésre, mert a részvényárfolyama meghaladta a piaci elemzők becsléseit. Elemzők szerint az IBM összpontosíthat a felhőszolgáltatások iránti kereslet fellendülésére és fokozhatja a versenyt az Amazon.com és a Microsoft mellett.

 

 

 

Egyedi részvények:

 

A Hormel Foods osztalékot emelt

A Hormel Foods egy nagyobb cég a Fortune 500 vállalatból, amely kiváló minőségű ételeket és húskészítményeket gyárt és forgalmaz globálisan. A Hormel Foods Corporation egy amerikai vállalat, amelyet 1891-ben alapítottak. 1937. július 5-én az austini Hormel Foods vállalat jóvoltából piacra kerül a húsipar és a konzervipar terméke, a sertésből készült vagdalthúskonzerv. A társaság 10 egymást követő évben is bekerült a Corporate Responsibility magazin „100 legjobb vállalati polgár” listájába 2005-ben, majd 2006-ban az amerikai tőzsdén megjelent részvényeivel. 2009-ben Hormel és Herdez del Fuerte létrehozták a MegaMex Foods közös vállalkozást, amely mexikói ételeket forgalmazott az Egyesült Államokban. A Hormel Foods 2011-ben már osztalékot jelentett be. 2015-ben a vállalat 3 évre kötelezettséget vállalt, hogy 1 millió doboz terméket szállít rászoruló családoknak Guatemalába. Jelenleg az amerikai minnesotai Austinban található Hormel Foods márkák közé tartozik a SKIPPY, SPAM, Hormel Natural Choice, Applegate, Justin’s, Wholly, Hormel Black Label, Columbus és több mint 30 egyéb márka.

A Hormel Foods Corporation ezen a héten 0,10%-os mínusszal, 49,10 dolláron zárta a kereskedést A cég 2020. október 6-i jelentése szerint a Hormel Foods több mint 540.000 font kolbászt adományozna alapítványoknak az éhség elleni küzdelem jegyében. A részvény az elmúlt évben 8,56 százalékot erősödött. Az 1,46 millió részvény átlagos kereskedési volumenéhez képest a Hormel Foods a legutóbbi kereskedési napon 1 millió 43.951 darabszám forgalom értéket ért el, ezért a piaci elemzők aktívnak tartják a cég részvényeit. A cég 1,9%-os osztalékot fizet.

 

Hexagon, mint jó lehetőség

A Hexagon egy svéd válallat, amely a méréstechnika a gyártók szolgálatában már több, mint 200 éve megtalálható. Ma már elmondható, hogy a Hexagon a világ egyik vezető, informatikai megoldásokat kínáló vállalata. A Hexagon AB folyamatosan elemzi a lehetőségeket a termékportfólió erősítésére, A Hexagon AB olyan információs technológiák szolgáltatójaként működik, amelyek a termelékenységet a geotérbeli és ipari vállalati alkalmazásokban számos iparág számára terjesztik. A társaság megoldásai földrajzi és ipari szenzorokat, szoftvereket, háromdimenziós (3D) leképezéseket, ötdimenziós vizualizációt és elemzéseket, a tartományi ismereteket és az ügyfelek munkafolyamatait integrálják intelligens információs ökoszisztémákba, amelyek működőképes információt szolgáltatnak. A társaság megoldásait számos iparágban alkalmazzák, mint például a mezőgazdaság, a fémek és a bányászat, az olaj és a gáz, az autóipar, a vegyipar, az energiaipar, a hajóépítés, az építőipar, a biztonság, a védelem és az űrkutatás, a földmérés, a gyógyszeripar. A kéziszerszámoktól az automatizált megoldásokig, a koordináta-mérőgépektől a hordozható mérőkarokig, a lézer trackerektől az optikai szkennerekig minden lehetséges ipari méréstechnikai rendszer megtalálható a Hexagon Manufacturing Intelligence kínálatában. A Hexagon AB körülbelül 50 országban működik. A Hexagon AB részvények ára lenyűgöző 141%-kal emelkedett az elmúlt öt évben. A részvényárfolyam a második negyedévben 24%-kal, míg az elmúlt három hónapban 14%-kal emelkedett.

A Hexagon részvényárfolyama ezen a héten 2,74%-ot emelkedett. A Hexagon AB szakértelemből és innovációból álló szilárd alapot biztosít az új mérési technológiák, integrált gyártási megoldások és jövőbeli folyamat-szabványok kifejlesztéséhez.

 

Értékpapír vásárlás és vagyonkezelés Ausztrián keresztül a Partner Bank közreműködésével.  Vegye fel velünk a kapcsolatot → 

Szólj hozzá

Küldjön üzenetet!