A május-június közötti idõszak fõleg a görögök, illetve rajtuk keresztül a teljes Eurózóna megmentésérõl, illetve túlélésérõl szólt. A világgazdaság összetettsége, sokrétûsége miatt az USA is megszenvedhette volna az európai gondokat, ezért a spekulánsok jó része eladásokba kezdett, hogy kemény dollárban ülve várja ki a hitel elbírálási folyamat végét. Emellé betársult a „sell in may and go away” jól bevált reflexe, vagyis májusban a komoly befektetõk egy része leépíti pozícióit és elmegy õszig nyaralni. Ilyenkor többnyire kínálati oldali dömping érzékelhetõ. Május óta tehát esésbe kezdett az S&P500 árfolyam, melynek során elérte a márciusi lokális aljat.

Mi várható?

A kékkel kiemelt emelkedõ trendcsatorna továbbra is érvényben van, a görög válság semmit sem rontott a bika összképen. Sõt, inkább kedvezõ beszállási lehetõséget teremtett. Jelenleg támaszon, a csatorna alján állunk, innen felpattanás valószínûsíthetõ. Támasz szerepében erõsíti a 200 napos exponenciális mozgóátlag is. Ellenállások az emelkedés során a 120 illetve 50 napos mozgóknál, majd a csatorna felsõ falánál várhatók. A forgalmi adatok alapján nem sok érdekeset lehet megállapítani, talán csak azt, hogy a sell in may effektusra utaló jelentõs visszaesés nem érzékelhetõ. Az indikátorok közül az RSI friss vételi jelzésre váltott, azonban az STS eladásba módosult. Az MACD egy ideje már nem jelez elõre longos irányt.

Összefoglalva:

A görög válság rendezõdésével folytatódhat az emelkedés a világ tõzsdéin, technikailag is indokolt volna egy felpattanás. Az USA a világ legerõsebb gazdasága, folyamatos sikereket ér el a külpolitikában Iránnal, Kubával és számos régebbi ellenségével, minden adott a bikák elõretöréséhez. 

Szólj hozzá