Egyedi részvények

A Berkshire Hathaway a világ egyik legstabilabb vállalata

By 2019.08.21. július 2nd, 2020 No Comments
Berkshire Hathaway – Mint szakmai körökben ismert a nagybefektetők is diverzifikálva, vagyis szétporlasztva helyezik el a vagyonukat vagyonkezelőn keresztül a tőzsdén.

Egyik ilyen befektető, Warren Edward Buffett, aki befektetéseivel hatalmas vagyont halmozott fel. 2006-ban a Forbes magazin szerint Bill Gates után a világ második leggazdagabb embereként tartották számon és ezzel kiérdemelte az „omahai bölcs” becenevet.

Befektetési társasága a Berkshire Hathaway, amelyben a részvények több mint 38%-át birtokolja. Majd Warren Buffett amerikai befektető 2008-ban, a pénzügyi válság legmélyebb évében a világ leggazdagabb embere lett a Fortune 500-as listája szerint. A cége 46 év alatt átlagosan magas hozamot ért el, ami minden egyéb befektetési lehetőséghez képest stabilnak tekinthető.

Befektetései között számos részvény, blue-chip, befektetési alap és vállalati kötvény található, többek között a Coca-Cola, az Apple, a Wal-Mart, a Wells Fargo, a Foods, a Fruit of the Loom és a Tesco. De már pár éve megvásárolta a Kraft Heinz egy részét. Illetve a BYD Elektronic akkumulátor gyártó vállalat részvényeinek jelentős részét is magáénak tudhatja. Nem mindennapi módon indult tehát az ezt követő öt évtized egyik legnagyobb befektetési sikertörténetének, a Berkshire Hathaway befektetési holdingnak a felvirágzása. A vállalat székhelye Omahában, Nebraska államban található, Warren Buffett és Charlie Munger, a vállalat két ikonikus vezetője innen irányítja a céget.

A Berkshire célja a lehető leghatékonyabb tőke allokáció mellett tartós részesedést szerezni, elsősorban az Egyesült Államokban működő nagyvállalatokban, a portfólióban tőzsdei részvények és reálgazdasági befektetések egyaránt megtalálhatóak.

A legnagyobb nem tőzsdei befektetésként a vagyonkezelő tulajdona a Geico Biztosító és a BNSF vasúttársaság száz százaléka, míg a tőzsdén jegyzett cégek közül egyaránt 20 milliárd dollárt meghaladó értékű részvénycsomagot tartanak az Apple, a Wells Fargo és a Kraft Heinz vállalatokban. Az Apple-részesedés értéke már meghaladja az 50 milliárd dollárt is. A társaság nem fizetett még osztalékot, ám a tulajdonosok folyamatosan jelentős tőkenyereséget értek el a részvények tartásával, így egyetlen A sorozatú részvény árfolyama 2018-ban átmenetileg a hihetetlennek hangzó 300 ezer dollárt is elérte. Viszont nem csak az „A”, hanem a Berkshire Hathaway-nek a „B” kategóriájú részvénye is a piacon van. Jelenleg 180,8 eurón tartózkodik az árfolyama. A teljesség igénye, nélkül csak a legnagyobbak és legismertebbek, akik részben vagy egészben, ide tartozik a Coca-Cola, a Fruit of the loom. De tulajdonosa a Heinz, American Express, IBM, Wells Fargo cégnek is. De ugyancsak a vállalatai közé tartozik a Duracell, GEICO, amely Amerika második legnagyobb gépjármű biztosítója, illetve a Mars, aamely a boltokban kapható összes népszerű snackszerű édességet gyártja.

Idén június 30-án már 47 különféle részvényt birtokolt a vállalat. Legutoljára megvásárolta a United Parcel Service céget, a világ legnagyobb csomagküldő szolgálatát, illetve megvásárolta egy telekommunikációs cég, a Verizon részvény nagy hányadát.

Június 30-ig Berkshire vállalatnak 18,7 milliárd dolláros részesedése volt az American Express részvénypapírjaiban, 50,5 milliárd dollár az Apple részvényeiben, 27,6 milliárd dollár a Bank of America részvényeiben.

Viszont 20,4 milliárd dollár volt elhelyezve a Coca-Cola és 20,5 milliárd dollár a Wells Fargo részvényeiben.

A Warren Buffett ipari és biztosítási konglomerátuma második felében rekord magasan 122 milliárd dolláros készpénzzel zárta le a második negyedévet. A Berkshire Hathaway cég nettó bevétele a most megjelent negyedévben 14 milliárd dollár lett. A Berkshire Hathaway átlagos éves átlag hozam 3,09%. Az utolsó három év alatt 38,37%-ot erősödött a cég részvénye.

 

Értékpapír vásárlás és vagyonkezelés Ausztrián keresztül a Partner Bank közreműködésével. Vegye fel velünk a kapcsolatot →

Szólj hozzá