e-Mobility vagyonkezelt részvénykosár

 

A Tesla megkezdte az új töltőállomások kiépítését

A Tesla egy új masszív gyorstöltő állomást épít, amely valószínűleg a Tesla hálózatának új és egyben legnagyobb állomása lesz világszerte. Mivel a Tesla flottája gyors ütemben növekszik, az autógyártó igyekszik fenntartani infrastruktúráját, például a szolgáltató központokat, a mobil szolgáltatási rendszereket és a töltési infrastruktúrát. Ez utóbbi főleg a Supercharger hálózatból áll, amely vitathatatlanul a Tesla egyik legnagyobb eszköze.

A Tesla vállalat részvényei ezen a héten 18,67%-ot meneteltek. A Tesla szeptember 22-re egy rendezvényt szervez, itt kívánja bemutatni az új akkumulátor fejlesztését. Patrick Hummel bankár szerint a UBS Bank semleges besorolással rendelkezik a Tesla részvényekről, de az akkumulátor fejlesztés megjelenése előtt 160 dollárról 325 dollárra emelte a Tesla árfolyam célját. A UBS bankára arra számít, hogy a száraz elektróda technológia körülbelül 50%-kal nagyobb energiasűrűséget tesz lehetővé, ami körülbelül 400 Wh/kg-ra növeli a jelenlegi 260 Wh/kg-ot, így az autó ténylegesen megtehet egy feltöltéssel egy hosszabb utat. A UBS jelenleg arra számít, hogy a Tesla 2025-ig 2 millió autót ad el, ami 15%-os részesedést jelentene az akkumulátoros elektromos járművek globális piacán.

 

A BYD brazil gyára rajtra kész

Kína legnagyobb e-mobility cége, a BYD bejelentette, hogy felépítette első akkumulátor gyárát Brazíliában, ahol megkezdik a lítium-vas-foszfát elemek gyártását. A BYD 2,7 millió USD fektetett be a gyárba. A közlemény szerint a gyár 5000 négyzetméter alapterülettel rendelkezik, és évente akár 18.000 akkumulátort is képes előállítani. Elsőként a cég az Amerikában működő buszokat szeretné felvértezni új akkumulátorral, majd az új modell, a BYD HAN is csatlakozik az innovációhoz.

A BYD Electronic ezen a héten 7%-ot, míg az anyavállalat BYD Company 26,66%-ot emelkedett. A vállalat a koronavírus-járvány miatt az egyik kínai gyárát átállította maszkok előállítására. BYD Kína egyik legnagyobb, legjelentősebb vállalata. Első európai üzemüket, egy elektromosbuszgyárat Komáromban nyitották meg, amelyet azóta is folyamatosan bővítenek. A BYD azért is jó vállalat lehet a jövőben, mert 22 év fejlesztést követően megalkotta a Nulla Károsanyag-kibocsátású Energia Ökoszisztémát, amelynek négy fő alapköve: a megfizethető napenergia-termelés, a megbízható energiatárolás, a legmodernebb elektromos közlekedés és a korszerű egysínű vasút, és ez teszi a BYDt egy iparágvezető világcéggé az energia- és közlekedési ágazatokban.

 

Az Amazon terjeszkedése

Az Amazon célként tűzte ki 1500 kisebb raktár megnyitását az Egyesült Államokban, leginkább kisebb városokban. Szakértők szerint a cég terjeszkedése egyértelműen a Walmart elleni rivalizálás okaként indult el. Jeff Bezos, az Amazon vezérigazgatója milliárdokat fektet be ezekbe az új raktárokba és a vállalat szállítási képességeinek fejlesztésébe. Mivel az online termékek iránti kereslet jelentősen megnőtt az elmúlt időszakokban, az Amazonnak hatalmas létszám- és kapacitásnövelésre lesz szüksége, hogy tartani tudja a 2 napos kiszállítási intervallumot.

Az Amazon vállalat részvényei ezen a héten 5,23%-ot korrigáltak. Ezen a héten az Amazon bejelentette, hogy újabb kísérletet tesz arra, hogy magához vonzza a luxuscégeket. A cég bejelentette, hogy elindít egy új luxusüzletet Luxury Stories néven. Bevonva olyan nagy amerikai márkanevet, mint Oscar de la Renta. A Morgan Stanley elemzői szerint arra komoly esély lehet, hogy az Amazon a jövőben még tovább növeli a részesedését a fizikai boltok megvásárlása területén. Illetve az is elmondható, hogy az Amazon a koronavírus időszaka alatt egy szempillantás alatt letarolta az e-kereskedelmi piacot az alacsony árak, a gyors kiszállítás és a hatalmas választék miatt, ami a jövőben is folytatódhat, így a befektetők bátran betehetik egy jó portfolióba a vállalat részvényét.

 

 

Healthcare vagyonkezelt részvénykosár

 

Az Amgen és az Eli Lilly nagy dobásra készülnek

Az Eli Lilly and Company együttműködésbe kezdett az Amgen gyógyszervállalattal, hogy növelje kísérleti COVID-19 kezelésének kínálatát. Az Eli Lilly egyik gyógyszeréről kiderült, hogy csökkenti a kórházi kezelés szükségességét. Az együttműködés révén a két vállalat képes lesz növelni a termelést, ha a Lilly is engedélyt kap az FDA-tól. Jelenleg a még csak kezdő stádiumban lévő gyógyszer az enyhe tünetekkel rendelkező betegek számára nyújt csak kezelést.

Az amerikai Amgen vállalat részvényei ezen a héten 1,85%-ot, míg az Eli Lilly and Company részvényei 4,00%-ot emelkedtek. A biotech cégek közül az Amgen hihetetlenül előnyös helyzetbe került a gyógyszerkutatások miatt 2020-ban. Az Amgen részt vesz az új, biotechnológiai gyógyszerek folyamatos fejlesztésében. Az Amgen a múlt hónapban is a címlapokra került, mint az első biotechnológiai részvény, amely bekerült a rangos Dow Jones Industrial Averagebe, így az indexet nyomon követő befektetési alapok és tőzsdei alapok fokozták az Amgen részvényeihez való hozzáférést. Mindezeket figyelembe véve a Zacks elemzői vásárlási javaslatra minősítették a vállalat részvényeit.

 

Az Ecolab online mezőgazdasági képzése

A Cargill és az Ecolab a héten bejelentette a legújabb vállalkozói osztályát, hogy csatlakozzon a Techstars Farm-to-Villa projekthez, mely digitális innovatív megoldásokat kínál a mezőgazdaságban és az élelmiszerbiztonságban. Az Ecolab szerint a vállalkozások online fejlesztése sohasem volt ilyen kritikus, mint az idei évben. A program részeként a felhasználóknak lehetősége lesz részt venni egy képzésen online, ahol személyre szabott mentorok tudnak nekik segíteni vállalkozásuk fellendítésében. A világjárvány felgyorsította a digitalizálás elfogadását számos ágazatban, beleértve az élelmiszeripart és a mezőgazdaságot is.

Az Ecolab vállalat részvényeinek ára ezen a héten 0,14%-ot emelkedtek. Az Ecolab világvezető a víz, a higiéniai és az energia technológiák, valamint a szolgáltatások területén. Az Ecolab befektetői piacát a világ energiaigényének növekedése, a gyors iparosítás és a szigorú szabályozás vezérli, így a befektetők hosszútávon emelkedő nyereséget könyvelhetnek el.

 

A Medtronic elismerése

A Medtronic Canada ULC, a Medtronic leányvállalata bejelentette, hogy második egymást követő évben az egészségügy egyik legjobb munkahelyének lett elismerve. A Medtronic Canada ULC ezt az elismerést a Great Place to Work® által végzett alapos és független elemzés után kapta meg. A vállalat jelentős összegeket fordított nemcsak betegeik, de munkatársaik védelmének megteremtésére. A Medtronic elsőként vezette be a kötelező hőmérséklet mérést a munkahelyeken, illetve higiéniai szempontból is az egyik legjobb egészségügyi vállalatként került ki.

Az olasz Medtronic vállalat részvényárfolyama ezen a héten 2,7%-ot emelkedett. A Medtronic vállalat 6 egészségügyi területen erős, pl.:  szívkatéterezés, a veseelégtelenségek kezelése, valamint az elhízás elleni küzdelem. A cég piaci kapitalizációja 144,4 milliárd dollár, a Medtronic részvényei az elmúlt 3 hónapban 13,95 százalékkal erősödtek.

 

 

 

Telemedia vagyonkezelt kosár

 

A Sony keresztül húzta a Microsoft számításait

Közel 4%-kal esett a Microsoft részvényeinek értéke 24 óra alatt, mert a rivális Sony vállalat bejelentette a Playstation 5 árát. A bejelentés immáron véglegessé tette a két vállalat közötti konzol háború kezdetét. Mivel a Sony erősebb gépét ugyanazon áron, 180.000 forintos kezdő címkével fogja piacra dobni még az idei év végén. A Microsoft több éven keresztül dominálta a konzol piacot, köszönhetően a múlt generációs XBOX 360 széria árazásának, mely csaknem 56 milliárd dolláros bevételt hozott a cégnek. A Microsoft ismét ár-érték kategóriában szerette volna felülmúlni a Sony-t, viszont erre már nem lesz lehetősége, csak a következő szériás konzolokkal. Szakértők viszont kiemelték, hogy az olcsóbb Xbox Series S konzol–mely várhatóan féláron érkezik a piacra–jelentősen fellendítheti a Microsoft részesedését a videójáték iparban.

A Sony részvényei ezen a héten 4,02%-ot emelkedtek, míg a Microsoft részvényei ezen a héten 1,78%-ot korrigáltak. A Microsoft hosszútávon ígéretes befektetés lehet. Hiszen a vállalat bejelentette, hogy a Microsoft All Access konstrukciójában is elérhetők lesznek az új konzoljátékok. A vállalat két év hűség mellett havi 25 dollárért biztosítja az olcsóbb konzolt az előfizetőinek. Ezen kívül a Microsoft azért is jó lehetőség, mert a 2020-as második negyedévet is magas, azaz 143 milliárd dolláros bevétellel zárta, ami 14 százalékos növekedésnek felel meg, ezen eredmény leginkább a felhőhasználatnak volt köszönhető.

 

Az Oracle együttműködhet a TikTok-kal?

A hétvégén a TikTok javaslatot nyújtott be a Pénzügyminisztériumhoz, amelynek célja a Trump-kormány aggályainak kezelése, mert az elnök azzal vádolja az alkalmazást, hogy az hozzáférést adhat a kínai kormánynak a felhasználók privát adataihoz. A javaslat tartalmazta az Oracle szoftvercég bevonását, aki ezzel a TikTok technológiai partnerévé válna. Az Oracle nem lenne közvetlenül a TikTok tulajdonosa, és az alkalmazás nem adná át értékes ajánlási algoritmusának tulajdonjogát az Oracle-nek.

Az Oracle vállalat részvényei ezen a héten 4,84%-ot emelkedtek. Az Oracle hosszútávon jó megoldás, hiszen folyamatautomatizálással és projektmegosztással segíti az adattudósok csapatmunkáját a jövőben is. Az Oracle részvényvásárlása azért is jó megoldás mert a cég jó kapcsolatokat ápol a nyílt forráskódú (szabad szoftver) közösségekkel, a Linux disztribúciók fejlesztőivel (főleg a Red Hat-tel), és támogatja a Java fejlesztéseket.

 

A Walt Disney kedvezmények garmadájára készül

A Walt Disney World turizmusa jelentősen visszaesett a kialakult járványhelyzet alatt. Az utazási korlátozások sok turistát késztetett arra, hogy elkerüljék a vállalat parkjait és hoteleit. A Disney eközben jelentős létszámcsökkentést hajtott végre, illetve több film premierjét is elhalasztotta, remélve, hogy jövőre meghozzák a szükséges profitot. Jelentős intézkedéseket hoztak az éves bérlettel rendelkezők védelmében. A Walt Disney bejelentette, hogy több, mint 40%-os kedvezményt fog adni a szállásokra, minden éves bérletet vásárló ügyfél számára.

A Walt Disney részvényeinek ára ezen a héten 2,35%-ot esett. A Walt Disney a költségcsökkentések és a koronavírus miatt csökkentette négy szórakoztató parkjának üzemidejét, illetve a Disney és a Comcast tulajdonában álló szállodákból kettő ideiglenesen bezárta kapuit. A Walt Disney szóvivője ezen a héten elmondta, hogy rövid távon a válallat kénytelen leírni a veszteségeket, de 2022-re már esélyt látnak a moziipar és a kalandparkok újraindítására, amivel hosszabb távon a cég ismét nyereséges lehet.

 

 

 

Kopernikus vagyonkezelt részvénykosár

 

A Nike ismét vezetheti a kereskedelem szegmensét

A Nike részvényei csaknem 18%-ot emelkedtek 2020-ban és a jövő héten esedékes fiskális első negyedéves eredményjelentésében is új csúcsokat várnak a szakértők. Erinn Murphy elemző megismételte a Nike részvények besorolását és ár célját 130 dollárra emelte 112 dollárról. A szakértő már korábban beszámolt vízióiról a céggel kapcsolatban, és az egy részvényre jutó nyereség értékét 40 centre emelte 20 centről. Szerinte Kína visszatér a kétszámjegyű növekedéshez ebben az időszakban, és az észak-amerikai eladások nem biztos, hogy annyira csökkennek, mint amennyitől féltek korábban.

A Nike részvényei ezen a héten 2,83%-ot korrigáltak. A Nike a pandémiát megelőző bevételi szint elérését reméli, ezért is egyre több online felületen jelenik meg hirdetése és egyre több online boltot üzemeltet. Az előzetes becslések szerint a teljes bevétel 44%-kal, 7,0 milliárd dollárra nőtt az előző, májusban véget ért negyedévhez képest.

 

A Mastercard és a Flywire partneri kapcsolata

A Flywire fizetési társaság a Mastercard céggel együttműködve kedvezményes devizaárfolyamokat biztosít a hallgatók számára, akik külföldi országokban végzik tanulmányaikat. Az ajánlatot a 2020 őszi időszakban az Egyesült Arab Emírségekből, Szaúd-Arábiából, Katarból, Kuvaitból, Kenyából és Ghánából származó nemzetközi hallgatók vehetik igénybe. A hallgatók a nemzetközi tandíjukat helyi pénznemben fizethetik a Mastercard hitel- vagy betéti kártyáival, illetve a Flywire legalacsonyabb költségű kártyás fizetési lehetőségei is rendelkezésükre fognak állni

A Mastercard vállalat részvényei ezen a héten 1,55%-ot nőttek. A napokban az is kiderült, hogy az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy amerikai Mastercard 2,85 milliárd euróért megvásárolhassa a dán Nets azonnali fizetéssel foglalkozó leányvállalatát. A vállalat részvényei közép és hosszútávon jó lehetőség, hiszen a cég és a Visa bevételei közel megduplázódtak az elmúlt öt pénzügyi év során. A jövő impozáns lehet a vállalat szempontjából, ugyanis a globális vásárlások (leszámítva Kínát) 43 százalékát bonyolítják digitális eszközökkel. Míg 2010-ben ez az arány még csak 28 százalék volt.

 

Megérkezett a L’oréal Acces

A L’oréal USA a szalonipar fejlesztése iránti elkötelezettségének részeként bejelentette a L’oréal Access, egy globális e-learning és hálózati platform elindítását. A vállalat elmondása alapján az Acces egy digitális központ, aminek a fejlesztése még 2019-ben indult meg. Viszont a 2020-ban történt események arra késztették a vállalatot, hogy előbb nyilvánossá tegyék a projektet. A L’oréal Access több mint 200.000 platformfelhasználót gyűjtött össze, és 68 nagy piacon van jelen.

A L’oreal vállalat részvényei a félelemindexek erős megugrása miatt ezen a héten 2,26%-ot korrigáltak. A L’oreal a héten Angliában bejelentette, hogy Maybelline és a TerraCycle termékeivel megjelenik a Tesco, a Boots, a Sainsbury’s és a Superdrug üzleteiben. A befektetőknek kedvez, hogy idén a Refinitiv Diversity&Inclusion Indexe a L’oréalt a világ 10 legnagyobb vállalatának választotta. Az index a világ 100 legnagyobb szervezetét rangsorolja a sokszínűség és befogadás mutatóinak széles skáláján, az általa értékelt több mint 9000 nemzetközi szervezet közül a lista 6. helyét foglalta el a L’oréal.

 

 

 

Best of Dividends vagyonkezelt részvénykosár

 

A Gilead bízik az új akvizíciójában

A Gilead Sciences-nek több egészségügyi szakember szerint régóta szüksége van a diverzifikációra a vírusellenes vakcina üzletágán túl és ezért a cég az onkológia felé is nyitott az elmúlt hónapban. A vállalat ezen a téren egy akvizíciót indított,21 milliárd dolláros értékben. Az Immunomedics gyógyszergyár készítménye, a Trodelvy, az ügylet középpontja lett. Amely már az utóbbi hónapokban is pozitív eredményeket mutatott fel a különböző rákos betegségek kezelése területén. Szakértők szerint viszont a 21 milliárd dolláros felvásárlási ár jelentősen túl tesz a készítmény értékén, annak ellenére, hogy a Gilead felmérései után kijelentette, hogy a készítmény az egyik legjobb lehet a piacon a mellrák gyógyszeres kezelésében.

A Gilead Sciences vállalat részvényei ezen a héten 0,81%-kot korrigáltak. A Gilead Sciences vállalat 4,1%-os osztalékot fizet éves szinten befektetői részére. A Gilead a hepatitis C vírus (HCV) gyógyítás területén nagy sikereket ért el. Szakértők szerint az elkövetkezendő öt évben a Gilead továbbra is vezető szerepet játszhat a HIV gyógyításában. A cég egy vezető gyógyszerkészítménye a Biktarvy szinte biztosan a legtöbbet megvásárolt készítmény lehet. A JP. Morgan elemzői két éven belül 80 dollárra várják a most 65 dolláron tartózkodó részvény árfolyamot.

A Coca-Cola ígérte

A Coca-Cola és más italgyártók többször nem teljesítették az újrafeldolgozásra és az újrahasznosított műanyag felhasználására vonatkozó saját célkitűzéseiket, ami kétségessé tette az iparág ígéreteit, hogy 2025-ig csökkentse a műanyagok felhasználását. A Coca-Cola volt az egyik vállalat, ami nem teljesítette saját célkitűzéseit. 1990-ben a világ legnagyobb italgyártó vállalata elkötelezte magát amellett, hogy palackjait 2015-re 25 százalékos újrahasznosított termékekből állítja elő. De azóta eltelt három évtized alatt csak a 10 százalékot ért el ennek mennyisége. A világ 10 legnagyobb műanyagfelhasználója úgy, mint a Coca-Cola, vagy a Nestlé évente 10 millió tonna szemetet termel. Ez harmincszor több, mint az Empire State Building súlya.

A Coca-Cola részvényárfolyama 1,19%-ot korrigált. A Coca-Cola kapitalizációs tőkéje 215,9 milliárd dollár. A Coca-Cola 3,23%-os osztalékot fizet éves szinten befektetőiknek. A Coca-Cola termékeit nemcsak az üdítői miatt keresik a fogyasztók, hanem a tavalyi évben megvásárolt kávé üzlete miatt, ugyanis a Coca-Cola 2019-ben 4,9 milliárd dollárért vásárolta meg a Costa Coffee-t.

 

A Kellogg nagyobb sikert aratott

A Kellogg élelmiszer-gyártó vállalat ezen a héten bejelentette, hogy több mint 28%-kal csökkentette az 1. és 2. üvegházhatású gázok kibocsátását gyáraiban az elmúlt évek alatt. Az eredmény több mint egy évvel megelőzi a vállalat azon célját, hogy 15%-kal csökkentsék az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását.

A Kellog Company vállalat részvényei ezen a héten 3,58-ot estek. A Kellogg 1925 óta folyamatosan fizet osztalékot és 1974 óta nem volt osztalék csökkenés, a Kellogg stabilosztalékfizetőnek tekinthető. A Kellogg vállalat éves osztalékfizetése 4%. A világjárvány során számos kulcsfontosságú kategóriában elért részesedés-növekedés bizalmat ad a Kellogg Co.-nak, hogy a vállalat stratégiai irányvonala 2020 után is növekedést generáljon, amit egyre több híres befektető is elismer.

 

 

 

Egyedi részvények:

 

Mayr-Melnhof Karton AG. kartondobozai

A Mayr-Meinhof Ag. papírgyár Ausztriában található. A cég egy multinacionális vállalat, a világ számos pontján rendelkezik üzemekkel. A cég évente 1,4 millió tonna kapacitással rendelkezik, így a Mayr-Melnhof Karton az egyik legnagyobb európai újrahasznosítás területtel rendelkező papírvállalat. Piacvezetője a csomagolóanyagagoknak és a kartondobozok készítésnek is. A csoport tevékenysége teljes egészében az alapvető üzleti területekre koncentrálódik, amelyeket két operatív szegmensben irányítanak, MM-Karton és MM-Packaging. A vállalatot több mint 100 évvel ezelőtt alapították és az elmúlt három évtizedben üzleti szegmensében európai piacvezetővé vált. Az azonos szektor részvényeinek átlagos éves teljesítményéhez képest a Mayr Melnhof Karton, több mint 45 százalékkal magasabb helyen zárt, azaz 43,53 százalékos hozamot tudott elérni. A „konténer és csomagolás” iparág átlagos megtérülése az elmúlt 12 hónapban mínusz 1,68 százalék lett. A Mayr Melnhof Karton itt is jelentősen magasabb, 45,2 százalékos pluszban zárta az évet. Az elmúlt egy év ezen részvényeinek nagyon jó alakulása e kategóriában „vételi” minősítést eredményezett.

A Mayr Meinhof Karton Ag. részvényei ezen a héten 0,39%-ot korrigáltak. A vállalat kapitalizációs tőkéje jelenleg 3,07 milliárd euró. A társaság 2,14%-os osztalékot fizet éves szinten egy alkalommal.

 

A Cisco Systems termékei világsikerek

A Cisco Sytems vállalat tulajdonképpen az adatfeldolgozás és az adatbank területén eredményes vállalat. A Cisco Systems Inc. egy amerikai multinacionális vállalat, amely fogyasztói elektronikai berendezéseket, hálózati eszközöket, hang-, illetve kommunikációs technológiát és szolgáltatásokat tervez és értékesít. Székhelye a kaliforniai San José. A Cisco-nak több mint 60.000 alkalmazottja van és éves árbevétele már 2011-ben elérte a 43 milliárd dollárt. A név a San Francisco város nevéből származik. Ezért a korai időkben a cég mérnökei ragaszkodtak, hogy a kisbetűs cisco elnevezést használhassák. A Cisco első termékéhez Bosack átalakította a multi protokollos útválasztó (router) szoftvert, amelyet eredetileg néhány évvel korábban egy szintén stanfordi alkalmazott, William Yeager írt. A Cisco Systemst 1990. február 16-án vitték tőzsdére. A Cisco legújabb Annual Internet Report előrejelzése szerint 2023-ra a világ mobilkapcsolatainak több mint 10%-át teszik majd ki az 5G kapcsolatok, amelyek átlagos sebessége 575 Mbp/s lesz, vagyis 13-szor lesz gyorsabb, mint egy átlagos mobil. Ma az is elmondható, hogy az IBM a Ciscóval egy olyan globális kezdeményezést indított el, amelynek keretében a cég önkéntesei abban segítenek az iskoláknak, hogy a Cisco jelenleg ingyenesen elérhető Webex szolgáltatását a távoktatásban hasznosítsák. A felhasználók köre napról-napra növekszik, Európában több mint 2000 iskolában, több mint 200.000 diákot ér el a program, akiket 3000 fő IBM önkéntes támogat.

A Cisco Systems vállalat részvényei ezen a héten 0,18%-ot korrigáltak. A Cisco Systems részvények 3 év alatt 22,42%-ot emelkedtek. A vállalat kapitaizációs tőkéje 187,2 milliár dollár. A vállalat hosszútávon jó lehetőség, hiszen ma egyike a világ legnagyobb technológiai vállalatainak.

 

Értékpapír vásárlás és vagyonkezelés Ausztrián keresztül a Partner Bank közreműködésével. Vegye fel velünk a kapcsolatot → 

Szólj hozzá

Küldjön üzenetet!