Egyedi részvények

A Nike a tokiói olimpiára készül

By 2020.01.27. július 3rd, 2020 No Comments
Fél év múlva kezdődik a XXXII. olimpiai játék. A nyitóünnepség 2020. július 24-én lesz a Tokióban. Nemcsak az olimpikonok, hanem a Nike is készül az olimpiára.

A Nike szeretné, hogy több sportoló használja a Nike Vaporfly elnevezésű futócipőt. Több sportoló a cipő megjelenése óta nyilazkozott, hogy a cipő igazságtalan előnyhöz juttatja a viselőit. Mind a független, mind a Nike által végzett tanulmányok azóta kimutatták, hogy a Vaporfly legalább 4%-kal javítja a futás energiahatékonyságát. A Nike vezetősége azóta közleményében közölte, hogy a tokiói olimpia miatt készítette el ezt a termékét, de ruházati termékekben is olyan megoldásokat szeretne bemutatni, ami hatalmas sikert mutathatna be még a rivális ellenfélnek az Adidas-nak is.

A Nike története a Blue Ribbon Sports történetével kezdődött 1964-ben.

A Nike már 1999 novembere óta az amerikai tőzsde tagja. Phillip Knight, a cég társalapítója a Dimension 6 nevet ajánlotta 1971-ben, miközben Jeff Johnson a cég egyik első alkalmazottja Nike-val álmodott. Végül is az amerikai székhelyű vállalatot Nikéről, a győzelem görög istennőjéről nevezték el. A Nike-nál sosem a marketingre törekedtek, hanem a sporttevékenység ruházatára és a cipőkre fektették a hangsúlyt. A Nike története során számos ruházatot és cipőt gyártó céget vásárolt fel, ezek közül néhányat azóta értékesítettek. Első akvizíciója a Cole Haan, egy előkelő cipőgyártó társaság volt. 1988-ban és 1994-ben megvásárolta a Bauer Hockey-t, majd 2002-ben megvásárolta Hurley International szörfözési ruházati céget. 2003-ban a cég 309 millió USD-t fizetett a Converse cég megvásárlására. 2004-re szinte minden nagynevű vállalat a zsebében volt, köztük az Umbro is.

A Nike 2005-re egy dinamikusan fejlődő vállalat lett, aminek a részvényét, 2005.06.07-én jegyeztek be ismét a tőzsdére.

2018-ban 19 milliárd nettó bevétellel rendelkezett. 2017 illetve 2018 óta inkább az online kereskedelem felé fordultak. A Nike vállalat székhelye Beaverton városa lett, ami Washington megyében található. A vállalat ruházatainak kb. 27%-át Kínában gyártja, a tarifák emelésének ismétlődése valódi problémát jelent az ellátási láncában és a kereskedelmében. A vállalat proaktívan foglalkozik ezzel a kérdéssel, és lassan tovább fokozza tevékenységét, így Kínából Vietnamba helyezte át telephelyeit.

A Nike részvényárfolyama az utolsó egy év alatt 30,34%-ot emelkedett.

 

Értékpapír vásárlás és vagyonkezelés Ausztrián keresztül a Partner Bank közreműködésével.  Vegye fel velünk a kapcsolatot → 

Szólj hozzá

Küldjön üzenetet!