Hírlevelek

6.heti gyorsjelentés – Kirobbanó sikerről számolt be a Disney

By 2019.02.11. július 2nd, 2020 No Comments

Kedd reggel korábban keltem, mert 8 órára Orosházára mentem egy ismerősömhöz, Bencéhez. Bencével még egy túrán ismerkedtünk meg a kilencvenes évek közepén. Majd minden évben találkoztunk. Így lett 2013-ban ügyfelem, amikor még csak havi megtakarításban gondolkodott és egy vagyonkezelt számlát indított a Global Strategy Balanced vegyes alap keretében. Akkor, még több unit linked biztosítása volt, illetve abban az évben vásárolta meg az 5,75%-os dolláralapú Magyar Államkötvényt. A napokban például azért hívott fel, hogy találkozzunk, mert egy német rokontól örökölt 40000 eurónyi összeget szerette volna középtávon kötvény és részvényalapokba vagy részvényekbe elhelyezni. Illetve már telefonon érdeklődött az európai gazdasági adatokról, különösen a forint erősödéséről. Tájékoztattam, hogy januárban a gyenge fogyasztói adatoknak és a félelemindexek újbóli megjelenése miatt a BMW, a Volkswagen és a Daimler részvényárfolyama 1-1,2%-ot romlott. Elmondtam, hogy a dán inzulingyártó Novo-Nordisk kiváló negyedéves számokról számolt be, illetve meggyőzte a befektetőket a 2019-es kilátásokról, így az árfolyama a hét elején 4,4%-kal nőtt. Beszéltünk arról, hogy emelkedtek az európai államkötvények hozamai, így például az olasz 10 éves hozam 14 bázisponttal, a portugál 10 éves 2%-kal, míg a spanyol 10 éves három bázisponttal került feljebb. Tájékoztattam arról is, hogy a viszonylag alacsony költségű légitársaságok a hét elején jelentettek, így kiderült, hogy a Ryanair viszonylag gyenge negyedéves adatainak köszönhetőn 2,3%-os mínusszal kezdhette a hetet. Arról is beszéltünk, hogy a forint kamatpályája a 316 forintról 318 forintra gyengült az euróval szemben és a magyarországi kiskereskedelmi eladások is lassabbak voltak az előző hónapokhoz képest.

A találkozó az orosházi Amadeus kávézóban volt. Bence elmondta, hogy pár éve és jelenleg is képzőművészettel és grafikával foglalkozik. Beszélt arról is, hogy 15 éve nős és a gyermeke most töltötte be a 9. életévét. Elmondta, hogy Orosházára a jó levegő és a befogadó környezet miatt költözött. Illetve arról is beszélt, hogy a most befektetendő 40 ezer eurónyi összeget a gyermeke, Balázs egyetemi éveire tenné félre. Bence kockázattűrő képessége viszonylag magas, viszont 3%-os eurós hozammal már elégedett lenne évente. Bence a feldolgozóipart és a szolgáltató szektort helyezné előtérbe, de ha közösen találnánk egy másik olyan befektetési alapot vagy részvényt, amiben nem ez a túlsúly, de középtávon lát benne lehetőséget, akkor lehet, hogy abba fektetné a pénzt. Bencével egy bécsi kapucíner és egy mandulás kávé mellett átnéztük a Bank Fókuszkönyvét, ahol megnéztük, hogy ezekben az iparágakban milyen alapkezelők jöhetnek szóba. Így esett választás a Fidelity FDS China Consumer részvényalapra is. Tájékoztattam, hogy a részvényalap 2011 óta átlagosan 11,28%-ot emelkedett és ráadásul éves szinten osztalékot is fizet. Ezenkívül megnéztük, hogy a Fókuszkönyv milyen európai szolgáltatói szektort, gyógyászati eszközt gyártó szektor részvénnyel kapcsolatos értékpapírt tartalmaz, mert Bence az európai gazdaság fejődésében is bízik. Meglepetésére egy gyerekkori kedvence a Ray-Ban szemüveget gyártó Essilor vállalat is szerepelt ott, amely a napokban indította újra a One Million Magic Moments kezdeményezés kampányát, amely a gyermekek látásának fontosságára összpontosít, illetve arról, hogy minden évben egymillió szemüveg kerül kiosztásra az Amerikai Egyesült Államokban. Ezért erre is vásárlási ajánlatot adott, továbbá Bence megvásárolná az Unilever részvényét, a szolgáltató szektort is tartalmazó Kopernikus vagyonkezelt részvénykosarat és a 3,75% kamatozású Ralph Lauren 2025-ben lejáró kötvényét. Bence a beszélgetéskor rákérdezett az angliai eseményekre is. Amire válaszként tájékoztattam, hogy több forrásból megerősítették, hogy sikertelen volt az EU és az Egyesült Királyság képviselői közötti hétfői tárgyalás. A tárgyaláson Donald Tusk-kal, Jean-Claude Junckerrel egyezetett Theresa May, ahol a tárgyalások főleg az Ír, Észak-Ír határvitát és a pótmegállapodások időpontját taglalták volna. A brit fél jogilag kötelező érvényű változtatásokat szeretett volna elérni a korábban kialkudott megállapodáson, erre azonban az EU nem volt hajlandó. Bence megköszönte a tájékoztatást és a több értékpapír vásárlási lehetőséget.

Szerdától képzéseken vettem részt, illetve Kókán Hatvanban és Biatorbágyon is jártam. Csütörtökön egy új ügyfélpár hívott Rebeka és Andor. Telefonon elmondták, hogy több olyan biztosításuk van, amit még 2007-ben kötöttek, de nem elégedettek velük, ezt szeretnék átalakítani vagy optimalizálni befektetésbe. Szombatra beszéltük meg a találkozót az Üllői úti Frei kávézóban. A találkozó előtti este viszont átnéztem a gazdasági újságokat, itt lettem figyelmes arra, hogy november végétől egy titokzatos török cég Erdogán kormányán keresztül segítette a venezuelai kormány helyzetét. Ugyanis egy nagyobb megállapodás jött létre, miután két hónappal ezelőtt a venezuelai elnök, Nicolas Maduro meglátogatta Recep Tayyip Erdogant és társait Ankarában, majd megállapodtak arany és árukészlet cserében 900 millió dollár értékben, annak ellenére, hogy Venezuelával szemben Amerika az egész világra kiterjedő embargót vezetett be.

Miután szombat délután helyet foglaltunk a Frei Kávézóban, Andor egy Toszkán ristrettót, míg Rebeka egy párizsi tejeskávét rendelt a beszélgetéshez. Elmondták, hogy egy fodrászatot vezetnek, miközben Andor az ELTE-n tanít. Arról is beszéltünk, hogy 6-7 évre, lehetőleg Tartós Befektetési Számlán szeretnék befektetni a meglévő biztosítási pénzüket és az összegyűjtött 3,5 millió forintjukat. Miután a Partner Bankot bemutattam, áttértünk egy igényfelmérésre, ahol kiderült, hogy közepes kockázattal rendelkeznek, de átlag feletti hozamot szeretnének. Majd egy beduin kávé mellett ügyfeleimet tájékoztattam a múlt heti gazdasági helyzetről.

Elmondtam, hogy ismét izgalmas héten van túl Amerika. Tovább éleződik a venezuelai politikai helyzet, ugyanis az Egyesült Államokon kívül Európa vezető országai Juan Guaidó ellenzéki politikust ismerték el az ország kormányfőjének. A héten péntekig bezárólag egy lendületes emelkedést láthatunk a tőzsdéken, majd pénteken egy kisebb megtorpanást. Érdekes pályát mutatott a dollár ugyanis a múlt heti gyengülése már a múlté, rohamos emelkedésnek indult. Így a „zöldhasú” a hétvégére az euróval szemben 1,132 ponton zárt. A héten csökkent a világpiaci olaj, a WTI ára 4,78%-kal, a Brent ára 1,18%-kal esett. A befektetési arany ára kissé lefelé mozdult el, de tartósan 1310 dollár felett maradt. A héten folytatódott a gyorsjelentési szezon. Ezen a héten jelentett az Alphabet, vagyis a Google. Az Alphabet cég nettó eredménye 8,95 milliárd dollárra nőtt a negyedik negyedévben, szemben a 3 milliárd dolláros várakozáshoz. De ezen a héten jelentett a MetLife, a Twitter és a Walt Disney is. A Twitter lesújtó eredménye mellett a Walt Disney eredménye kiválóra sikerült, ugyanis a szórakoztató óriás 15,3 milliárd dolláros árbevételen 1,84 dolláros tisztított EPS-t jelentett a várt 1,54 dollárral szemben. Kiderült, hogy a MetLife bevétele ugyan 38%-kal nőtt, de az Ázsiából származó nyeresége csökkent. A héten jelentett még a Mattel, az Electronic Arts, Fiat Chrysler és a Goodyear, a Phillip Morris és az ING is. Ezen a héten az Amazon alapítója, Jeff Bezos bejelentést tett, mivel őt szerették volna megzsarolni, így ő saját maga hozta nyilvánosságra Lauren Sanchez médiaszeméllyel való kapcsolatát.

Donald Trump a héten tartotta az évértékelő beszédét, amiben kiemelte, hogy Kínával szemben az amerikai szellemi tulajdon védelmét tartja a legfontosabbnak. Ezen a héten azt is megtudtuk, hogy a Tesla körülbelül 214 millió dollárért felvásárolja a különböző energiatárolók gyártásával és szolgáltatások nyújtásával foglalkozó Maxwell Technologies vállalatot. Ugyanakkor a Netflix egyik vezetője kijelentette, hogy kiskaput keres az adózásban, miközben tavaly 845 millió dollár profitot hozott a Netflix vállalat.

Európában az Európai Bizottság jelentősen visszavágta a GDP növekedést az 1,9%-os növekedés helyett idénre már csak 1,3% emelkedést prognosztizálnak. Gyorsjelentésekkel itt is elvoltunk látva, ugyanis rossz eredményekről számolt be a Daimler, de láthattuk az Estee Lauder kiváló számait (13,16%), illetve az OMV és a Raiffeisen számait is. Az OMV vállalat negyedik negyedév bevétele 35%-kal nőtt, ami 6640 milliárd eurót jelent. Európában a makró gazdasági mutatók rámutattak arra, hogy tavalyi negyedik negyedévben számottevően lassult a növekedés és ez a 2019-es éve első negyedévében is folytatódik.

Ázsiában nem adott ki jó jelentést a japán Toyota, az idei évi várakozását előzetesen vissza is vágta, bár növekedéssel zárta az évet.

Andor és Rebeka miután meghallgatta a beszámolót jövő heti folytatás reményében elköszönve egy családi összejövetelre siettek.

Szólj hozzá

Küldjön üzenetet!