Hírlevelek

20.heti gyorsjelentés- Stabilizálódó dollár mellett középtávon olajár-emelkedés valószínűsíthető

By május 21, 2018 július 2nd, 2020 No Comments

Hétfőn kora reggel szállt le a repülőm a Ferihegyi reptéren. Két éjszakás düsseldorfi kirándulásról jöttem vissza, innen egyből az irodába mentem, mivel kilenc órakor már tárgyalásom volt az óbudai irodánkban. Diával és Gézával találokztam, akik már négy éve ügyfeleim. Miután beérkeztem az irodában megittunk egy-egy Nicaraguai dohánykávét, majd Gézáék elmondták, hogy az eddigi 5 millió forintjuk mellett, amit a Partner Banknál részvényekben és részvénylapokban tartanak, szeretnének befektetni újabb 2 millió forintot biztonságosan államkötvénybe. Gézáék elmondták, hogy azt hallották, hogy nemrég minősítették fel Franciaországot, ezért ők a 4,5%-os Francia Államkötvényben gondolkoznak. De a magasabb vételi árfolyam miatt végül a 8,75%-os Goodyear vállalati kötvénybe, illetve a 2024-ben lejáró, 5,125%-os Portugál Államkötvénybe helyezték el a pénzüket. Ügyfeleim után nagyon sok munkám volt még a héten, nemcsak Budapesten, hanem Pápán és Veszprémben is jártam ügyfeleimnél. Viszont a munka mellett folyamatosan figyeltem a gazdasági híreket, a Handelsblatt online újságból tudtam meg, hogy a METRO Holdings Limited egy 35 százalékos részesedést szerzett egy Shanghai cégben, a Shanghai Yong Ling Property Development Co. Ltd -ben. Ebből a cikkből derült ki az is, hogy a Metro cég viszont most rossz negyedéves cégadatokat közölt, a Metro Holding elismerte, hogy az előző negyedévben 14 millió euró veszteséget termelt és egy hónap alatt több, mint 20%-ot veszített a részvényei értékéből.

Ezen a héten egy ismerősöm ajánlásából Dávid keresett meg időpont egyeztetés céljából, mivel nemrég örökölt 6 millió forintot, amit szeretne hét évre befektetni kamat adómentesen. Dávid ebből szeretné a most 13 éves lányának a kocsit a jövőben megvásárolni és az egyetemi költségeket finanszírozni. Dáviddal való találkozás előtt még elolvastam egy cikket, amelyből kiderült, hogy a Commerzbank adózás előtti nyeresége csökkent az első negyedévben. Illetve itt volt olvasható, hogy a Commerzbank adózás előtti eredménye 12 százalékkal, 289 millió euróra csökkent, de így is nagyobb lett a szakértők által várt 276 millió eurónál.

Szombaton Budakeszin a Stadt kávézóban találkoztam Dáviddal. Ügyfelem helyet foglalva egy olasz cappuccinot rendelt, míg én egy csokis mogyorókávét kértem. Dávid egy ötvenéves autókereskedő volt, aki elmondta, hogy Laura nevű lányának szeretné félretenni a pénzt részvényalapokba és részvényekbe. Dávidot tájékoztattam arról, hogy először igényfelméréssel kezdenék, majd ebből készülne egy befektetési politika. Miután elkészítettük a konstruktív konzultációt, Dávid tájékoztatott, hogy ő fogyasztási cikkek részvényeiben és luxuscikkek, informatikai cégek részvényeiben és banki papírokban gondolkozik. Dávidnak megmutattam a Partner Bank Fókuszkönyvét és tájékoztattam arról, hogy a 2-4%-os hozamának és a kérésének megfelelő ipari szektornak megfelelően fogom majd összeállítani a portfolió javaslatot. Tájékoztattam arról is, hogy a 6 millió forintot legalább 6-7 részvénybe és részvényalapba érdemes diverzifikálva befektetni és mindezt Tartós Befektetési Számlán keresztül. Dávid mielőtt a befektetési politikáját megismerte volna, rákérdezett az eheti gazdasági adatokra.

Tájékoztattam, hogy Amerikában a most és a múlt héten közzétett számok alapján a második negyedévben dinamikusan erősödik a gazdaság. A január és március közti 2,3%-os ütemről akár felgyorsulhat a második negyedévben 3%-ra is a GDP növekedési üteme. A héten az Iránnal kapcsolatos folyamatok tovább emelték az olaj árfolyamát, de emellett az is emelte a kőolaj árát, hogy az USA a nagykövetségét Jeruzsálembe költöztette át. A héten már majdnem elérte a Brent típusú kőolaj a 80 dolláros árfolyamot, péntekre így 78,82 dolláron zárt. Tovább folytatódott a héten a dollár erősödése az euróval szemben. A hétvégére a dollár 1,42%-ot erősödött az euróval szemben, így 1,17 ponton zárt az euró-dollár kurzus. Donald Trump a héten bejelentette, hogy kész újratárgyalni Kínával szemben a gazdasági szankciókat. Sőt Donald Trump azt is engedélyezte az amerikai vállalatoknak, hogy ismét alkatrészeket szállítsanak a kínai ZTE állami mobiltelefon-gyártó részére. A héten az arany árfolyama volatilisen mozgott, míg a hét elején a geopolitika bizonytalanságoknak köszönhetően erősödött, addig a hét közepétől esett és hét végére 1293,93 dolláron zárt. Ezen a héten a Boeing árfolyama 2,56%-ot, míg a Nike 4,22%-t tudott emelkedni. A héten jól teljesítettek az egészségüggyel kapcsolatos szektorok is, erősödött a Pfizer és a UnitedHealth Group részvénye is. A héten ismét 3% felé emelkedett a 10 éves Amerikai Államkötvény hozama. A vártnak megfelelő eredményeket közölt az amerikai John Deere vállalat, éves szinten 2,3 milliárd dolláros bevételt könyvelhetett el. A héten az Amazon bejelentette, hogy egy új hirdetési platformot indít el, ahol a kereskedők saját termékeiket tudnák más honlapokon hirdetni vásárlóik számára. Pénteken a Johnson&Johnson vezetői kijelentették, hogy abbahagyják a kísérleti Alzheimerre vonatkozó tesztelést, miután megvizsgálták a biztonsági kérdéseket és ott érdemi előrelépés hosszútávon nem várható. Szintén a héten szivárgott ki, hogy az Oracle hozzá kívánja adni a datascience.com-ot saját felhőszolgáltatásaihoz, miután a platform előzetes vételi szándékokkal kapcsolatban megállapodásra jutott. Ez a felhőszolgáltatás az adatkezelő eszközök, projektek és infrastruktúra egy munkaterületen belüli központosítását fogja a jövőben elősegíteni az Oracle vállalatnál. A Cisco System (informatikai és hálózatkezelési fejlesztéseket építő cég) most megjelenő üzemi jelentése ugyan magasabb volt a vártnál, mégis a gyenge szolgáltatása miatt elfordultak tőle a befektetők és majdnem 6%-os mínuszban zárta a hetet a vállalat részvénye. Meglepő, de a jó eladások miatt újra 4,47% pluszban zárt a Hugo Boss részvénye. Dávid egy koffeinmentes kávé rendelése után érdeklődött a heti európai adatokról is.

Tájékoztattam, hogy Európában a most megjelenő GDP adatokból kiderült, hogy lassul a gazdaság, viszont kicsi az esély a valuták és a pénzpiac tovább romlásának, az EKB középtávú céljai megvalósíthatónak tűnnek. Egyik piacmozgó tény továbbra is, hogy Berlusconit 2019 helyett már most felmentik a további politikai kizárások alól és amennyiben nem sikerül a kormányalakítás, akár miniszterelnöknek is jelöltethetik Olaszországban. Ezen a héten ezért az olasz bizonytalanságok nem tettek jót az eurónak és az európai részvényindexeknek sem. Kiderült, hogy a Raiffeisen Bank csoport 399 millió eurós adózott eredményt realizált az első negyedévben, ami felülmúlta a várakozásokat. A héten nagyot menetelt a B.A.S.F és a Fresenius részvénye, viszont pénteken a BMW és a Deutsche Telekom részvényei estek nagyobbat, ami mögött azonban az osztalékfizetés állt, hiszen ezen a héten került le az osztalékszelvény mindkét vállalatról. Ausztráliában, Új-Zélandon és Pápua Új Guineában a KUKA AG és a SWISSLOG együttesen új robottechnikát ad át ebben az évben a Coca-Cola vállalatnak kapacitásbővítésre és csomagolásra.

A tárgyalás végén Dávid megköszönte a tájékoztatást és jövő szombatra egy új időpont megbeszélése után mindketten siettünk haza a vidéken élő szülőkhöz illetve egy 30 éves osztálytalálkozóra.

Szólj hozzá

Küldjön üzenetet!