e-Mobility vagyonkezelt részvénykosár

 

A BYD megrendelése

A BYD közölte, hogy Keolis Nederland-be szállítják az eddigi legnagyobb elektromos buszszállítmányt, amit valaha Európában rendeltek. A fennmaradó járművek szállítását és üzemeltetését 2021 tavaszán tervezik, amivel Keolis számításai szerint éves szintén 15.755 tonna CO2 kibocsátás csökkenést fognak elérni. A buszokat Magyarországon építették. A 13 méteres modell továbbfejlesztette az akkumulátortechnikát, és ezáltal nagyobb távolságot tudnak megtenni a buszok.

A BYD részvényeinek árfolyama 6,76%-ot emelkedett a múlt héten. A BYD Company jóval többel megduplázta a novemberi járműértékesítését. A hagyományos járművek értékesítése 4%-kal növekedett az utolsó 11 hónap alatt. A BYD Company árfolyama egy év alatt mindössze 350%-kal emelkedett. Az elmúlt évben a BYD 18%-kal növelte egy részvényre jutó eredményét. A Zacks elemzői szerint a jövőben is továbbra is vezető szerepet tölthet be a cég autóbusz, akkumulátor és elektromos autógyártásban, ezért vásárlásra ajánlják.

 

A Geely termelése

A Geely Automobile Holding Limited bejelentette, hogy a Geely Csoport teljes értékesítési volumene 2020. novemberében 150.517 darab volt, ami körülbelül 5%-os növekedés az előző év azonos időszakához képest, és körülbelül 7%-os növekedés 2020. októberéhez képest. A 2020. novemberi teljes értékesítési mennyiségből 6829 darab új energiafelhasználású és/vagy elektromos jármű volt. A Geely Csoport exportvolumene több mint kétszeresére nőtt éves összevetésben. 2020. novemberében a Csoport teljes értékesítési volumene a kínai piacon 138.748 egység volt, körülbelül azonos szinten az előző év azonos időszakában. A teljes értékesítés volumene 2020 első tizenegy hónapjában 1.166.015 egység volt, ami körülbelül 5%-os csökkenést jelent az előző év azonos időszakához képest.

A Geely Automobile részvényeinek árfolyama 4,74%-ot emelkedett a múlt hét során. A Geely Automobile részvénye hosszútávon jó lehetőség az elektromos autózás szeretőinek, hiszen a vállalat birtokolja a Volvo, a Lotus, a Proton tulajdonjogát és a Daimler cég egyrészét is. A Kínában összeszerelt autók nyugatra exportálása a Geely-nél már megkezdődött. A Chengdu városában lévő üzemből kigördülő akkumulátoros elektromos Polestar 2-ket ugyanis már elkezdték Európába, valamint az Egyesült Államokba exportálni. Emellett még az idén a szintén Kínában gyártott Lynk&Co. 01 SUV-k Európába szállítása is megkezdődött.

 

A SoftBank eladása

A SoftBank Group eladja a Boston Dynamics robotikai cég 80%-os részesedését a Hyundai számára. A Boston Dynamics hatalmas figyelmet keltett humanoid és kutyaszerű robotjairól szóló vírusos videóval, mely robotok furcsa mozdulatai és lenyűgöző trükkjei elősegítették a félelmeket, hogy az androidok egy napon veszélyt jelenthetnek az emberekre. A mérnöki céget 1992-ben alapították, 2013-ban vásárolta meg a Google, amely három évvel ezelőtt eladta a céget a SoftBank-nak.

A héten 5,4%-ot emelkedett a SoftBank részvényárfolyama. A SoftBank mintegy 20 milliárd dollárt fektetett technológiai részvényekbe és derivatívákba az SB Northstar révén, amelyben milliárdos alapítója egyharmad részesedéssel rendelkezik. A SoftBank mintegy 16,2 milliárd dollár „rendkívül likvid tőzsdei részvényt” vásárolt a szeptemberben véget ért negyedévben, beleértve az Amazon.com 6,3 milliárd dolláros, a Facebook 2,2 millió dolláros és a Zoom Video Communications Inc. 1,8 milliárd dolláros befektetését. A SoftBank részvényvásárlása hosszabbtávra ajánlják a Commerzbank elemzői.

 

 

 

Healthcare vagyonkezelt részvénykosár

 

A Unitedhealthgroup Trump egyik adminisztrátorával bővül

William Brady, aki az Egészségügyi Minisztérium helyettes titkárának kabinetfőnöke volt, a közelmúltban a UnitedHealth Group Optumjának digitális alelnökeként kezdte meg munkáját, ahol a fogyasztók számára készült technológiákat fogja menedzselni.

A UnitedHealth Group vállalat részvényei ezen a héten 0,39%-ot emelkedtek. A Forbes szerint a UnitedHealth Group részvényeinek még több növekedési tere van a közeljövőben. A UnitedHealth Group állománya 74%-kal emelkedett a legutóbbi mélyponthoz képest, kissé felülmúlva az S&P500 indexet, amely márciusi mélypontja óta 65%-kal tudott emelkedni. A UnitedHealth Group állománya 54%-kal emelkedett a két évvel ezelőtti, 2018 elején tapasztalt szinthez képest. Az elmúlt 2 év mintegy 54%-os növekedésének egy részét a UnitedHealth bevételeinek 20%-os növekedésével érte el, a 2017. évi 201 milliárd dollárról a 2019-es 242 milliárd dollárra.

 

A Medtronic legújabb hibrid rendszere

A Medtronic Canada ULC, a Medtronic plc leányvállalata megkapta az Health Canada engedélyét a MiniMed 770G inzulinpumpa rendszerének fejlesztésére és későbbi forgalmazására. Ez jelenleg Kanadában az egyetlen hibrid inzulinpumpa-rendszer, amelynek további előnye, hogy csatlakoztatható okostelefonhoz és figyel az életkori sajátosságokra. A Medtronic rendszere a hírek alapján kortól függetlenül használható lesz. A Medtronic Canada 2021-es végén várja a MiniMed 770G rendszer elérhetőségét az ország teljes területén.

A Medtronic vállalat részvényei ezen a héten 3,85%-ot emelkedtek. A Forbes közgazdászai szerint a Medtronic részvények vásárlása jelenleg vételi lehetőséget jelentenek. Az Medtronic tőzsdei árfolyama jelenleg közel 115 dollár és valójában 6%-kal csökkent 2020 februárjában a Covid előtti, 121 dolláros csúcshoz képest. Az Medtronic részvények 60%-ot emelkedtek a márciusi legalacsonyabb 73 dolláros szintje óta, összhangban a szélesebb piacokkal, ugyanezen időszak alatt a S&P 500 indexe 63%-os növekedést ért el.

 

Az FDA engedélyezte az Abbott Laboratories gyorstesztjét

Az Abbott Laboratories elnyerte az Egyesült Államok engedélyét egy gyors, otthon használható Covid-19 tesztre. Az Abott és az FDA közötti megegyezés alapjául az USA célkitűzése szolgál, miszerint a teljes lakosság tesztelését el fogják végezni még az elkövetkezendő időszakban. A vállalat azt tervezi, hogy a jövő év első negyedévében 30 millió tesztet bocsát ki otthoni használatra, a második negyedévben pedig még 90 millió tesztet.

Az Abbott Laboratories részvényei ezen a héten 1,82%-ot emelkedtek. Az Abbot Laboratories ezen a héten megemelte negyedéves osztalékját. Elmondható, hogy a cég osztalékát 25%-kal növelték, így 0,45 dollárra jutó részvényenkénti pluszt adhatnak a befektetőinek. Az Abbott Laboratories az osztalékfizető arisztokrata cégek közé tartozik, amely S&P 500 index-komponens egyike és legalább 25 éven keresztül évente legalább egyszer megemeli osztalékfizetését.

 

 

 

Telemédia vagyonkezelt kosár

 

Fokozódik az Apple és a Facebook közötti feszültség

Az Apple-nek és a Facebooknak hosszú távon szükségük lesz egymásra, mert az az érdekük, hogy közösségi média-alkalmazásaik jól működjenek. Először azonban a két kaliforniai technológiai óriásnak meg kell oldania a kialakult ellentéteket, amely újsághirdetésekben, ipari találkozókon és nemsokára szövetségi bíróságon „játszódik”. A Facebook fellépett az Apple azon terve ellen, hogy az iPhone és iPad felhasználók számára bevezessék a felhasználók nyomon követését. Lényegében arról van szó, hogy a Facebook tulajdonában lévő alkalmazások analizálni tudják a fogyasztókat, melyről az Apple szeretné tájékoztatni a felhasználót, ha egy esetleges app online nyomon követik őket.

Az Apple részvényárfolyama ezen a héten 3,49%-ot, míg a Facebook részvényei 1,04%-ot emelkedtek. J.P. Samik Chatterjee, a Morgan Stanley elemzője szerint az Apple várakozásai pozitívak, hiszen az új iPhone 12 telefon az 5G miatt egyre keresettebb lesz a jövőben. Szerinte várható, hogy ugyanazokat a hozamokat hozza 2021-ben az Apple, amelyekhez a befektetők már hozzászoktak az elmúlt évek erős emelkedéseinél. A Facebook viszont kismértékben emelkedhet, de inkább megtarthatja oldalazó mozgását. A Facebook vállalatnál valószínűleg jobban megvizsgálják a jövőbeli akvizíciókat, ideértve az ez év eleji Giphy-vásárlást is.

 

Az Oracle is követi a Tesla-t

Az Oracle csatlakozik a Tesla-hoz és a Hewlett Packard Enterprise-hoz, mivel egyes műveleteket Texasba fog költöztetni, úgy, ahogy az említett két vállalat. Az Oracle elmondása szerint ezzel flexibilisebb munkamenetet tud létrehozni alkalmazottai számára. Az Oracle vezérigazgatója, Larry Ellison a Tesla második legnagyobb egyéni részvényese Elon Musk vezérigazgató mögött, jelenleg az elektromos járműgyártó testületében ül. A döntés mögött főként a várható adómegtakarítás áll, mivel Texasban alacsonyabbak az adóterhek.

Az Oracle részvényei ezen a héten 7,38%-ot emelkedtek. A Monness Crespi Hardt elemzője az Oracle besorolásában semleges oldalról vásárlási lehetőségre emelte fel. Ezzel 82 dolláros árcélt állítva fel az Oracle részvényeinek. Szerinte az Oracle továbbra is „nyomott értékelés alatt áll”, annak ellenére, hogy ebben az évben erőteljes növekedést mutat felhőportfóliójában.

 

A Fiserv új platformmal gazdagodik

A Fiserv felvásárolta az Ondot digitális kártyaszolgáltatási platformot. A 2011-ben alapított Ondot havonta több mint 1 milliárd tranzakciót dolgoz fel, és 4500 bank és hitelszövetkezet által kibocsátott több, mint 30 millió kártya számára nyújt digitális szolgáltatásokat. A vállalat technológiája tranzakciós adatok felhasználásával nyújt betekintést a költekezési szokásokba, amelyeket közvetlenül a kártya tulajdonosának közvetítenek.

A Fiserv vállalat részvényei ezen a héten 0,01%-ot korrigáltak. A Fiserv erős, 77-es értékelési rangsort kapott az Investors Observer adatelemzéséből. Ezen értékelési elemzések alapján a Fiserv értéke jobb, mint a részvények 77%-a. A Fiserv tizenkét hónapos részvényár-nyereség (P/E) aránya 89,5 lett. A Zacks elemzői szerint a társaság várható hosszú távú egy részvényre jutó eredményének (három-öt év) növekedési üteme 15,9% lehet. Továbbá a bevételek várhatóan 10,8%-os növekedést mutatnak 2020-ban és 21,1% -ot 2021-ben.

 

 

 

Kopernikus vagyonkezelt részvénykosár

 

A Nike 12%-kal emeli meg az osztalékát

A Nike Inc. közölte, hogy negyedéves osztalékját 12%-kal, azaz részvényenként 3 centtel emeli meg, ami mutatja a világ legnagyobb sportruházat-gyártójának pénzügyi erejét a COVID-19 világjárvány közepette. A Nike szeptemberben azt mondta, hogy 2021 májusával záruló pénzügyi évének második felében az értékesítés „jelentősen megnő”, ami az év eleji visszaesés után jól fog jönni. A társaság árfolyama, amely ebben az évben mintegy 30%-kal emelkedett, márciusi mélypontja óta több mint kétszeresére nőtt, mivel csökkentette a költségeket a vállalati munkahelyek csökkentésével, és fontos lépéseket tett a célzott online befektetésekkel. A Nike kiemelkedő A és B osztályú részvénye után részvényenként 0,275 dollár pénzbeli osztalékot kell fizetnie december 29-én.

A Nike részvényárfolyama ezen a héten 0,09%-ot korrigált, míg az elmúlt egy hónap alatt 4,29%-ot emelkedett. A Nike második negyedév bevételei 11,2 milliárd dollárt tettek ki, ami 9 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. A Nike közvetlen értékesítése 4,3 milliárd dollár volt, ami 32%-os növekedésnek felel meg és ez 30%-os növekedést jelent devizasemleges alapon.

 

A L’Oréal online kereskedelemeben látja a jövőt

A L’Oréal kozmetikai óriáscégnél az e-kereskedelem a járvány során 65%-kal nőtt, és a bevételek 25%-át teszi ki. Ezenkívül az e-kereskedelem várhatóan 2023-ra eladások csaknem 50%-át fogja birtokolni. A L’oréal elősegítette az online értékesítés növekedését azzal, hogy többet költött olyan platformokra, mint az Amazon. Ezenkívül többet költött virtuális technológiára, szociális kereskedelemre.

A L’oreal részvényárfolyama ezen a héten 0,79%-ot emelkedett. A francia tulajdonosok a harmadik legnagyobb dollárgyarapodást érték el az idei évben Jeff Besos és Elon Musk mögött. A L’oréal állománya idén 25%-kal nőtt, miközben ez 14 milliárd dollárral járult hozzá Bettencourt Meyers vagyonához, amelyet néhai édesanyjától, Liliane Bettencourtól, a L’oréal alapítójának lányától örökölt.

 

A Church&Dwight cink gyógyszere

A Church&Dwight befejezte a Matrixx Initiatives, a ZICAM márka tulajdonosának felvásárlását 530 millió dollárért. A felvásárlást részvényvásárlásként strukturálták, amelyet a társaság pénz és adósság kombinációjával finanszírozott. A Zicam az Egyesült Államok első számú cink kiegészítője. A Zicam lerövidíti a megfázás időtartamát, cinket használva fő hatóanyagként. 2021 a Zicam értéke várhatóan körülbelül 36 millió dollár lesz. Miután a Zicam teljesen integrálódott, a Church & Dwight arra számít, hogy terjesztési hálózatát, működési fegyelmét és támogatási funkcióit kihasználva, 2022-re várhatóan mintegy 5 millió dolláros éves megtakarítást eredményez majd a cég számára.

A Church&Dwight részvényei ezen a héten 2,62%-t emelkedtek. Az elmúlt 90 nap során a Church&Dwight részvény átlagos napi volumene a 248,45 millió darab részvény volt. A Church&Dwight a szódabikarbóna vezető gyártója a világon. A Church&Dwight árbevételének mintegy 85%-át a háztartási áruk és tisztitószerek adják.

 

 

 

Best of Dividends vagyonkezelt részvénykosár

 

A Bank of Nova Scotia nem csak a pénzre figyel

A Scotiabank a héten jelentette be, hogy a CDP (Carbon Disclosure Project) A-besorolást kapott az éghajlattal kapcsolatos kérdések határozott kezelése és a közzétételek átláthatósága elismeréseként. Ez a pontszám meghaladja a globális pénzügyi szolgáltatások átlagát, és növekedést mutat a szervezet tavalyi „B” besorolásához képest. A növekedés nagyrészt a Bank tavaly elindított éghajlatváltozási stratégiájának elismerése, amely magában foglalja a saját működési hatásainak csökkentésére vonatkozó kötelezettségvállalásokat. A Scotiabank elismeri, hogy az éghajlatváltozás napjaink egyik legsürgetőbb kérdése, és elkötelezett a bankon belüli és azon kívüli együttműködés mellett az éghajlatváltozás megfékezésére.

A Bank of Nova Scotia részvényárfolyama ezen a héten 1,19%-ot korrigált, míg az utolsó egy hónapban 10,61%-ot emelkedett. A kanadai vállalat éves szinten 3,6% osztalékot fizet befektetőinek. A Zacks elemzői szerint a Bank of Nova Scotia részvénye elég jó választás lehet a befektetők számára, tekintettel a közelmúltbeli vételi felminősítés miatt.

 

A Coca-Cola kevesebb munkahelyet szüntet meg

A Coca-Cola további 2200 főt szeretne elbocsájtani, közülük 1200 főt az Egyesült Államokban, mivel a cégnek erőteljesen csökkent a forgalma a világjárvány idején. Az Egyesült Államokban, ahol tavaly év végén körülbelül 10.400 alkalmazott volt a cégnek, a csökkentések a munkaerő körülbelül 12%-át teszik ki. A Coca-Cola vállalat a nyár folyamán jelentette be munkaerő-csökkentési terveit, viszont ekkor még csak 4000 dolgozó munkahely megszüntetése volt tervezetben. A harmadik negyedévben a Coca-Cola nettó árbevétele 9%-kal, 8,7 milliárd dollárra csökkent, mivel a vállalat az éttermek eladási veszteségeivel küzdött.

A Coca-Cola vállalat részvényei ezen a héten 0,73%-ot emelkedtek. 226 milliárd dolláros piaci kapitalizációval a Coca-Cola meglehetősen nagy vállalatnak minősül. A Coca-Cola legnagyobb részvényese a Berkshire Hathaway Inc, a forgalomban lévő részvények 9,3%-val rendelkezik. A Coca-Cola vezető szerepet játszik az alkoholmentes italok piacán, amelynek előrejelzése szerint az elkövetkező öt évben 6,8%-os éves növekedési ütem várható.

 

A Shell bíróság elé került

A Royal Dutch Shell a hágai bíróság elé került egy olyan mérföldkőnek számító ügy utolsó tárgyalása miatt, amely arra kényszerítheti, hogy csökkentse szén-dioxid-kibocsátását. A holland bíróság a napokban bejelentette, hogy az olajcég klímaváltozással kapcsolatos hatásai mellett, az emberi jogok megsértése miatt is indított intézkedéseket a Shell ellen. A döntés kihatással lesz a Shell európai társaira is, mivel nyomás nehezedik a szennyező energiacégekre a globális felmelegedés elleni küzdelemben. Az ügyvédek azzal érveltek, hogy a Shell megsérti az emberi jogokat a fosszilis tüzelőanyagok kitermelésével és aláássa a Párizsi Megállapodás célját, amely szerint a hőmérsékletet 1,5 Celsius fokkal kell csökkenteni 2030-ig. A Shell nyilatkozata, hogy szerepet játszik a klímaváltozás kezelésében, amelyet csak együttműködéssel lehet megoldani, és nem bírósági eljárással.

A Royal Dutch Shell „A részvényei ezen a héten 1,86%-ot emelkedtek. A Shell hat hónappal előzi meg az olajkitermelő és értékesítő társait, mivel áprilisban nagymértékben csökkentették a tőkekiadásokat, a működési kiadásokat és a létszámot. Annak ellenére, hogy a Shell az elmúlt hónapban magasan teljesített a részvényeinél, a részvényeket ár/könyv szerinti érték alapján továbbra is nagyrészt alulértékelik, ezért a JP. Morgan is vételre javasolja a cég papírjait.

 

 

 

Egyedi részvények

 

Továbbra is a Home Depot részvénye vásárlásra ajánlott

A Home Depot az egyik részvény, amely jelenleg érdekes döntés lehet a befektetők számára, mert a részvénytársaságnak az építési termékek és a kiskereskedelem területén előreláthatólag komoly jövedelem növekedése várható. Bizonyos részvények és iparágak jelentős növekedést értek el az üzleti életben a COVID-19 világméretű járvány idején. Az egyik ilyen iparág volt a lakásfelújítási ágazat, amelyet a The Home Depot és a Lowe’s Company vezetett. Mivel egyre többen maradtak otthon, egyre többen vásároltak a Home Depot üzletében lakásfelújítási termékeket. Egy becslési felülvizsgálat során a Home Depot részvénye jelenleg vételi minősítéssel, míg a cég kiváló tevékenységgel rendelkezik. A Zacks Industry Rank szempontjából a Home Depot társaság befektetésre ajánlott. A Home Depot cég az elmúlt hónapban nagyobb nyereséget tervez 2021-re, az elemzők mind a rövid, mind a hosszú távon kissé erőteljesebb bevételt jósolnak cég kilátásaival kapcsolatban. Valójában az elmúlt hónapban a jelenlegi negyedéves becslések részvényenként 2,37 dollárról részvényenként 2,54 dollárra, míg a folyó évi becslések részvényenként 11,43 dollárról 11,71 dollárra emelkedtek. A Home Depot Inc. részvényei 73 fedezeti alap portfóliójában megtalálható volt még szeptember végén, amit azóta folyamatosan növeltek is.

A Home Depot részvényárfolyama ezen a héten 2,23%-ot emelkedett. Az elmúlt öt év folyamán a Home Depot évente átlagosan 20%-ot meghaladó mértékben növelte az éves osztalékját. A Home Depot árbevétel-növekedése a jelenlegi negyedévben 17,3% lett, de a következő negyedévre 14,7%-ot várnak. A társaság növekedési becslése az aktuális és a következő negyedévre 12,3%, illetve 35,6% lehet a szakértők szerint.

 

Ha 1000 dollárt fektetett be a Netflix IPO-jába, akkor vagyonos lenne

A Netflix egy olyan vállalat, aminek részvényét, ha 3 vagy 5 éve, illetve 10 évvel ezelőtt vásárolták meg, akkor a tulajdonoksok hatalmas nyereséget birtokolnak. A Netflix társalapítóinak, Reed Hastingsnek és Marc Randolphnak az az ötlete támadt, hogy biztosították, hogy az emberek postán keresztül tudjanak dvd-t bérelni. A Netflix 1997-ben debütált. 1999-ben pedig a Netflix elindította a népszerű DVD-mail előfizetéses szolgáltatást. 2002. május 23-án a Netflix részvényei megkezdték a kereskedést a Nasdaqon, részvényenként 15 dolláros kezdeti nyilvános ajánlattételi áron. 2003-ban a Netflix előfizetőinek száma elérte az 1 milliót, 2006-ban elérte az 5 milliót. 2007-ben a Netflix az innovatív lépésével a filmeket az interneten keresztül streameltette. 2011-ben Hastings a Netflix DVD-üzletének és a streaming szolgáltatását elkülönítette. A Netflix streaming szolgáltatása gyorsan növekedni kezdett, amikor kezdtek az előfizetők eltávolodni a hagyományos kábelszolgáltatóktól. 2016-ban a Netflix streaming nyeresége felgyorsult, mivel 130 országra bővült előfizetői száma. Ma a Netflix streaming szolgáltatása több mint 30 nyelven és 190 országban érhető el. Nemzetközi jelenlétét mi sem bizonyítja jobban, hogy jelenleg 195 millió ember használja szolgáltatást.

A Netflix részvényárfolyama ezen a héten 6,21%-ot emelkedett. A 2002-es IPO óta a Netflix kétszer osztotta fel részvényeit. Az első, 2004-ben egy 2 az 1-ben részvényfelosztás volt. A második, 2015-ben egy 7 az 1-re részvényfelosztás volt. Ha tehát a Netflix részvényeinek egy részvényét megvásárolta az IPO napján és tartotta azt mostanáig ma akkor 14 részvénye lenne. A befektetési alapkezelők hosszútávon emelkedést várnak a cégtől, hiszen folyamatosan növeli katalógusát és havi árait, miközben folyamatosan javítja cash flow-ját.

 

Értékpapír vásárlás és vagyonkezelés Ausztrián keresztül a Partner Bank közreműködésével.  Vegye fel velünk a kapcsolatot → 

Szólj hozzá