Hírlevelek

39. heti gyorsjelentés- Amerikai kamatemelési ötletek és az adótervezetek benyújtási hetén vagyunk túl

By október 2, 2017 No Comments
Születésnapi buliba voltam hivatalos péntek délután, ezért délelőtti munkámat össze kellett sűrítenem, a délelőtt folyamán még két tárgyalásom volt.

Az egyik ügyfelem portfolióját átnézve lettem figyelmes arra, hogy a német Siemens vállalat részvénye az utolsó egy hónapban 9,66%-ot emelkedett és átlagosan 2,05%-os évi pluszban van az 1991-es évi tőzsdére kerülése óta. Ehhez a hírhez kapcsolódik, hogy az Alstom (egy hét alatt 5,24% hozammal növekedett) több nyilatkozatában megerősítette, hogy tárgyalásokat folytat a Siemenssel lehetséges együttműködés miatt.

Az első tárgyaláson az ügyfelemmel, Dénessel volt az új irodánkban az Andrássy út 100-ban, a harmadik emeleten. Itt átbeszéltük a heti gazdasági híreket is és tájékoztattam Dénest a portfoliójáról, illetve arról, hogy a héten 1,01%-ot esett az arany árfolyama, míg a szintén portfoliójában levő Apple részvény 1,47%-ot emelkedett. Dénesnek tovább elmeséltem, azt a cikket, amit még kedden olvastam a CNBC honlapján. Ugyanis meglehetősen nagyot ugrott az WTI nyerspiaci olaj arra a hírre, hogy a törökök lezárnák az olajvezetéket, amelyen keresztül a kurdok a török Ceyhan kikötőjén keresztül napi 700 ezer hordó kőolajat értékesítenek az olajpiacon. A WTI a héten 1,86%-ot, míg a Brent hordónkénti ára 0,37%-ot erősödött. A héten egyébként is több elfoglaltságom volt, mivel két ügyfelem még a múlt héten megszüntette volna a megtakarítási életbiztosítását, így két biztosítóban órákat várakoztam az ügyfeleim megbízásából a visszavásárlás miatt.

Szerdán, egy konferencián vettem részt, ahol kiderült, hogy a Magyar kormányzat is támogatja az elektromos autózást. Kijelentették ugyanis, hogy „Magyarországon 80 kilométerenként épülni fognak nagy teljesítményű egyenáramú elektromos töltőállomások a fontosabb főútvonalak mentén és normál töltők a célállomásoknál. A terv megvalósításának első lépéseként pár napja átadták Vác első elektromosautó-töltőállomását, amelyet a városban még három, a következő időszakban pedig országosan 300 villám-és gyorstöltőállomás fog követni.” Szombat délutánra még akadt egy tárgyalásom, a múlt heti két vállalkozóval volt egy megbeszélt találkozóm a gödöllői Erzsébet királyné étteremben.

Szombat kora délután Aladár és Lajos az étteremben egy-egy caffe lattét ivott a találkozó elején, míg én egy Soy Cappuccinot kértem. Ügyfeleim, mint ahogy múlt héten már elmondtam, bútorgyártással és forgalmazással foglalkoznak. 4-5 év alatt sikerült 20 millió forint nyereséget összegyűjteniük, amit szeretnének Ausztriában elhelyezni. Ebből 5 évre, hétmillió forintot kamat adómentesen Tartós Befektetési Számlán euróban vagy dollárban helyeznének el, a többi 13 millió forintot pedig rugalmasabb, nagyobb kockázatú papírokban egy és három év közötti időre fektetnének be. A tárgyalás elején elmesélték, hogy a héten Szlovákiában voltak, ahol együttműködési megállapodást kötöttek egy szlovák bútorgyártó céggel. Aladárékat tájékoztattam a befektetési politikájukról, illetve arról, hogy a 20 millió forintjukat minimum 8-10 papírba, részvénybe, kötvénybe és befektetési alapba érdemes befektetniük. Mielőtt a döntés előkészítésben segíteni tudtam volna a vételi szándék, illetve a megbízás aláírása előtt Aladárék kíváncsian várták a heti gazdasági adatokat. 

Amerikában Donald Trump adócsökkentési tervei és az újra erősödő kamatemelési várakozások miatt a héten erősödött a dollár az euróhoz képest. A hét elejei 1,1912 helyett az euró/dollár kurzus 1,18– as keresztárfolyamon zárt. A héten az olaj már kétéves csúcson is tartózkodott. Donald Trump szeptember 27-én jelentette be az új adminisztrációval teli módosított adótervezetét, amelyet év végéig szeretne keresztülvinni a törvényhozáson is. A kiszivárgott hírek szerint a jelenlegi 35%-os társasági adókulcs 20%-ra csökkenhet, míg a személyi jövedelemadó a jelenlegi 7 sávosról 3 sávosra csökkenne, ami egy 12, egy 25 és egy 35%-os kulcsból állna. A héten ennek örömére a befektetők bátrabban vásároltak, visszatért a vásárlási kedv. Viszont ezek a számok nem jelentek meg minden esetben az indexekben.

A Dow Jones a hétvégére 0,25%-os emelkedéssel 22405 ponton, míg a Nasdaq 100 picit magasabb emelkedéssel (0,79%) 5979,3 ponton, az 500 legnagyobb amerikai vállalatot tömörítő, S&P500 indexe 2517,54 ponton, 0,68% emelkedéssel zárt. A befektetők egy része aggodalmát fejezte ki az észak-koreai válság súlyosbodása miatt. A héten már a Fed által is várt, illetve a befektetők által kiemelten figyelt amerikai inflációs mutató (PCE) alulmúlta az elemzői konszenzust. A mutató 0,2%-os havi emelkedést mutatott augusztusban a várt 0,3%-kal szemben. Tájékoztattam őket arról, hogy a héten 91 éves korában meghalt Hugh Hefner milliárdos, amerikai sajtómágnás a Playboy kiadója, kitalálója, szerkesztője és tulajdonosa. A Playboy egyébként már 2011-óta nem volt kint az amerikai tőzsdén. Évesített alapon 3,1%-ot növekedett az amerikai gazdaság a második negyedévben, a harmadik és egyben végső becslés szerint. Ez 0,1 százalékponttal magasabb, mint az előző augusztus végi becsléskor. Egy milliárd dollárral, 62,9 milliárd dollárra csökkent az Egyesült Államok külkereskedelmi hiánya augusztusban az előzetes adatok szerint. Az elemzők 65,1 milliárd dollárt vártak. A héten merész kijelentéseket tett Janet Yellen, szerinte meggondolatlanság lenne, ha a 2%-os célszint eléréséig kivárnának a kamatemelésekkel. Szerinte a piac már lehet, hogy megérett a kamatemelésre és valószínűleg ezzel és az államkötvények kivezetésével az export-import egyensúly is helyre állhatna.

A héten a beutazási tilalom Amerikában tovább folytatódott, már csak órák voltak hátra, amikor Donald Trump bejelentette, hogy meghosszabbítja azt. Ugyanakkor kikerült azonnali hatállyal Szudán a beutazási tilalomból. Viszont nyolc tagúvá bővült azon országok lakosainak listája, akik ki vannak tiltva. Ennek hatálya alá került, így nem utazhat be Amerikába: Irán, Líbia, Szíria, Jemen és Szomália a korábbi blokkból, míg Csád, Észak-Korea és Venezuela kerültek újonnan fel a listára. A hét egyik legnagyobb nyertese a Home Depot lett, mivel részvényei 2,24%-ot emelkedtek, a másik ilyen hihetetlen jó emelkedést a Micron Technology részvénye tudta produkálni, a héten 9,04%-os emelkedett. A Mattel részvényei 6,61%-ot emelkedtek a versenytárs Toys R US cég csőd közeli helyzete miatt is. A héten tette közzé első negyedéves jelentését a Nike. A Nike bevétele a várt 9.09 milliárd dollár helyett csak 9.07 milliárd dollár lett, ebből 3.92 milliárd dollárt hozott Észak-Amerika, 1.11 milliárd dollárt pedig Kína. A hír hatására a Nike részvény a héten 2,61%-os mínuszt hozott, pénteken 51,85 dolláron zárt. A hét a Biogen részvénye 1,68% mínuszt, míg a nagy mozis filmakadémia részvénye a Twenty-First Century Fox részvénye 2,42% veszteséget hozott a Nasdaq100 konyhájára.

Aladár egy házi bodzaszörp elfogyasztása közben elmondta, hogy azt halotta, hogy a hét végén tartandó katalán népszavazás befolyásolhatja a piacot. Tájékoztattam, hogy Spanyolország betiltotta a katalánoknak az elszakadási szándék miatt tartott népszavazási kezdeményezést, de ennek végrehajtása esetén számtalan piaci szereplő megváltoztathatja részvény struktúráját. A héten a franciaországi választást nyert Macron elmondta a beszédét, amelyből világosan kiderült, hogy a francia elnök szerint szükséges egy közös hírszerzési, és terror elhárítási szervezet, illetve polgári szolgálat felállítás. A migrációs folyamatok ellenőrzése érdekében közös menekültügyi hivatalra és határrendészeti szervre is szükség lesz. Ismét felmerült a tranzakciós (Tobin) adó bevezetése, az abból befolyó bevételt egészségügyi és energetikai fejlesztésekre lehetne fordítani. Macron szerint az Unió jelenlegi formájában túl lassú és túl gyenge, emiatt alapjaiban kell újragondolni. Angela Merkel üdvözölte a beszédet és támogatja ezen elképzeléseket.

A héten a Fitch pozitívra javította az orosz államadóság besorolásának kilátását, miközben változatlanul tartotta a „BBB-hitelminősítést”. A héten a DAX 30 indexe 1,88%-ot erősödött, így 12835 ponton, míg az 50 legnagyobb vállalatot tömörítő Euro Stoxx 50 indexe 1,52%-ot erősödött. A héten a forint az MNB intézkedései ellenére sem tudott erősödni, így 311,54 forint/euro kurzuson zárt.

A héten kiderült, hogy az Európai Bizottság legutóbbi gazdasági bizalmi felmérése jelentős javulást mutat még a korábbi hónapok magas értékeihez képest is. Az index értéke 113 ponttal meghaladta a várakozásokat. A héten a svájci ABB (elektromos töltőállomással foglalkozó cég) bejelentette, hogy felvásárolja a GE globális villamos energetikai megoldásokat szállító üzletágát, a GE Industrial Solutions-t. A héten az E-ON részvénye 2,82%-ot, míg az angol Next cég részvénye 25,48%-kal emelkedett. A héten a Ryanair bejelentette, hogy 18 ezer járatából összesen 400 ezer foglalást mond le idén november és 2018 márciusa között. Viszont a Lufthansa szárnyalása folytatódik, hiszen a cég 200 millió eurós ajánlatot tett a csődben lévő Air Berlinre.

A hétvégére Nikkei 225 indexe 20380 ponton, enyhe emelkedéssel, míg a hong-kongi Hang Seng indexe 1,17 %-os mínuszban zárt. Japán kivételével optimista hangulatban zárult a hét Ázsiában. Shinzo Abe miniszterelnök bejelentette, hogy csütörtökön feloszlatja a parlamentet és október 22-én előrehozott választást tartanak Japánban.

Ügyfeleim a beszélgetés végén több részvényt és kötvényt, illetve befektetési alapot vásároltak meg. A kedvencük lett ezek közül az ABB és a BYD részvénye, de megvásárolták a robotikával foglalkozó német Kuka AG részvényét is. A Kuka több mint 40 éve gyárt ipari robotokat. A hosszútávú jövő miatt a portfoliójukban szívesen látják a robotika részvényeket, ahogy örültek az Exxon Mobil és a Visa részvényeinek is. Lajos szerint tökéletes lett a portfoliójuk, amiben a 14 részvény mellett a 4,375%-os, 2022-ben lejáró görög államkötvény és a 2026-ban lejáró, 4,375%-os Netlix kötvénye mellett három mérsékelt kockázatú pénzpiaci alap is szerepelt.

Lajoséktól késő délután búcsúztam, majd sietve indultam vissza párom testvéréhez, hogy az iker babákkal legyek, illetve azért is siettem, mert féltem, hogy a sógorom megeszi a finom kis tortácskámat. Aladárék még ott maradtak az étteremben, hogy egy-egy görög salátát és egy Gundel palacsintát elfogyasszanak.

Szólj hozzá

Küldjön üzenetet!