Hírlevelek

46. heti gyorsjelentés – Jelentős korrekció után elindulhat az emelkedés

By november 20, 2017 április 10th, 2020 No Comments

Ezen a héten az első három nap pihenéssel és kikapcsolódással telt. A családommal Hévízen voltunk wellnessezni. Kipihentük az éves fáradalmakat, kirándultunk, szaunáztunk, fürödtünk és forralt boroztunk. Egy nap pihentünk a páratlan hévízi tónál. De esténként azért a tőzsdei és a gazdasági híreket elolvastam.

Bálint és Adél, egy fiatal házaspár szerdán pont ebéd közben hívott fel, mivel a honlapomon megtalálták az elérhetőségem. Elmondták, hogy nemrég érkeztek haza Németországból, ahol dolgoztak és az összegyűjtött, megtakarított három és fél millió forintjukat szeretnék középtávra elhelyezni a magyarországinál magasabb kamatokkal vagy hozammal. A pár szombat este ér rá, mert elvállalták egy jóga és tánciskola vezetését, amely minden hétköznapra és ráadásul szombatra is elfoglaltságot jelent számukra. Leendő ügyfeleimmel megbeszéltük a szombat esti találkozót a budai Fióka Étterembe. Szerdán Hévízről a hazautazás kellemetlen volt, hiszen ott kellett hagyni a szép tájat és a jakuzzikat, a wellness fürdőt, a nyugalmat, minden porcikám hiányolja a pihenést. Még utazás előtt szokásom szerint bele néztem a CNBC hírújság oldalába és itt olvastam, hogy a kínai emelkedő kötvények hozama problémákat vet fel a gazdasági piacok számára. Ugyanis egy most megjelent jelentés szerint, a kínai 10 éves szuverén kötvényhozam 2014 októberéhez képest most emelkedett először 4 százalék fölé. Ennek egyik oka, hogy a kínai gazdaság valójában lassabb a vártnál. A másik tényező az elemzők szerint az, hogy Kína már a szigorúbb monetáris politika elvárásainak növekedését várja. Peking szerint elsődleges fontosságú az adósságfüggő gazdaság reform, illetve Xi Jinping kínai elnök által a 19. Kommunista Párt kongresszusán elhangzottak szerint fontos a megkezdett reformfolyamat, tehát a nagyfokú hitelnövekedést különböző eszközökkel csökkenti kell.

 

A hét második felében is akadt bőven tenni valóm. Tárgyalásokat folytattam le nemcsak az Andrássy út 100 alatti irodában, hanem a régi szokott helyemen a III. kerületi San Marco utcában is. Csütörtökön több hívásom is érkezett egy részvénnyel kapcsolatosan, hiszen ezen a napon jelentett a Wal-Mart. Ügyfeleimet örömmel tájékoztathattam arról, hogy rendkívül jól teljesített a Wal-Mart részvénye. Az árbevétele 4,2%-kal, 123,2 milliárd dollárra emelkedett, szemben a várt 121,01 milliárd dollárral. Az árbevételt az online értékesítés is húzta, ahol az eladások 50%-kal emelkedtek, de ebben benne van az augusztusban felvásárolt Jet.com hatása is. Egy nap alatt több, mint 10%-ot emelkedtek a részvényei, majd hétvégére 7%-os pluszban zártak. Azonban arról is tudtam tájékoztatni az ügyfeleimet, hogy a Wal-Mart költségei viszont mind közvetetten, mind közvetlenül nőttek, így rossz üzemi eredményei születtek. Pénteken is sokáig tárgyaltam és tartózkodtam az irodában, aznap délután is két tárgyalásom volt. Este a fáradtság után a kollegákkal viszont elmentünk egyet kikapcsolódni a most megnyílt Deák téri karácsonyi vásárba, ahol megkóstolhattuk a soproni édes forralt bort és finom kókuszos kürtöskalácsot is.

Szombat délután találkoztam Bálinttal és Adéllal a megbeszélt budai Fióka Étteremben. Miután rendeltünk magunknak egy-egy fehércsokoládés latte kávét, ügyfeleim ismét elmondták, hogy az összegyűjtött, megtakarított három és fél millió forintjukat szeretnék középtávra, akár 5 évre kamat adómentesen elhelyezni egy pénzintézetnél. A kérésük csupán annyi, hogy az átlag 0,1-0,3 % kereskedelmi banknál éves szinten egy picivel nagyobb hozamot hozzon a befektetésük. Miután bemutattam a Partner Bankot és beszéltünk a Bank adatairól és befektető védelméről, a biztonságról és az osztrák banktitokról, elkészítettük a konstruktív konzultációt. Kiderült, hogy Bálint és Adél négy éve ismerik egymást, mindketten 27 évesek és jelenleg latin táncot oktatnak. Négy évvel ezelőtt tehetségkutatón ismerkedtek meg, majd az összeköltözésüket követően három évig külföldön eleinte csak a saját szakmájukban helyezkedtek el (autószerelőként és fodrászként). Ma már csak az oktatással foglalkoznak. Kiderült, hogy a kockázat tűrőképességük akár 20% veszteséget is elfogadja, illetve dollárba helyeznék el az összeget. Az igényfelmérő közben Adél elmesélte, hogy 6-7 év múlva szeretnének gyereket, de ha előbb érkezne, az sem lenne baj. Majd Adél kérte, hogy beszéljünk a heti európai gazdaságról, mivel testvére Sára kin maradt Münchenben, aki egy Mcdonald’sban dolgozik.

Tájékoztattam arról, hogy a héten Európában jól tejesített a valuta unió gazdasága, jó GDP eredményekről számoltak be a harmadik negyedéves jelentésében Európa gazdaságáról. Kiderült, hogy az előző három hónaphoz viszonyítva 0,6%-kal, éves alapon pedig 2,5%- kal nőtt az euró övezet a július-szeptember periódusban. A növekedési ciklusban továbbra is Németország Európa motorja, de azért látszódik, hogy Európa gyengébb perifériáján is már nem csak az exportra összpontosítanak, hanem a belső keresletre is. A jelentés szerint a valutaunió GDP-je idén (1,7% helyett) 2,2%-kal, míg 2018-ban 2,1%-kal bővülhet. Ezen a héten a tengerentúli történések vagyis, az amerikai adócsökkentés esetleges elhalasztása és az azt követő vita Európára is rányomta a bélyegét. Csütörtökön erősödtek csak az európai papírok, amit a várakozáson felüli vállalati eredmény beszámolok és makrogazdasági eredmények hoztak vissza pozitív árfolyamra.

A DAX 30 indexe a héten emiatt is 1,02% mínuszban zárt, ennél nagyobb oldalazás és korrigálás volt az Euro Stoox 50 indexben 1,29% mínusszal, míg a londoni FTSE100 indexe „csak” 0,84% veszteséggel zárt. Ezen a héten az is kiderült, hogy a Daily Mail brit újság szerint már 40 képviselő nyújtott be bizalmatlansági levelet Theresa May ellen. Kedden kétnapos meghallgatáson volt a brit miniszterelnök az alsóházban, majd pénteken lemondott a pornóbotrányai miatt Damian Green az Egyesült Királyság helyettes miniszterelnöke. Theresa May viszont a Daily Mail szerint azt szeretné, hogy William Hague legyen a jobb keze. A héten az angol font ismét 0,87%-ot gyengült az euróval szemben. A 46. héten az európai bankok számai voltak erősek. Napokban jelent meg a Raiffeisen Bank harmadik negyedéves jelentése, amiben kiderült, hogy az elemzői várakozásokon felül teljesített a bank. A nettó kamatbevétele a Raiffeisennek 803 millió euró lett, a várt 783 millió euróval szemben, a díjbevételek is a várt felett alakultak. A héten a Raiffeisen 0,07% pluszt szerzett, az Erste Csoport viszont 0,64% mínusszal zárt, viszont a Deutsche Bank 4,95%-ot, a Commerzbank 1,93%-ot menetelt előre. Kisebb korrekció következett be a Henkel vállalatnál miután a gyorsjelentéséből kiderült, hogy elmaradt a bevétele a várt 5,09 milliárd eurótól és a számok csak 4,98 milliárd eurót tettek ki. A Henkel árfolyama egy hét alatt 6,79% mínuszt eredményezett. A francia Bouygues építőipari konszern öt százalékot meghaladó (5,71%) nyereséggel zárt péntek estére. A várthoz képest alulmúlta magát harmadik negyedéves jelentése szerint az RWE (német energetikai cég), így 13,46 %-ot esett a részvénye.

Hétvégére kiderült, hogy az északi tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára az európai tőzsdezáráskor 62,70 dollár volt, míg a WTI nyersolaj 56,63 dolláron zárt.

 

Adél a beszélgetés közben még rendelt egy cappuccinot és egy mentás limonádét számunkra, majd erősen érdeklődött aziránt, hogy meddig folytatódhat a másfél hete elkezdődött amerikai részvénypiac korrekciója.

 

Tájékoztattam, hogy a hét második felében megállt a részvénypiaci korrekció. A technológiai szektorban a Cisco harmadik negyedéves számai, a konszenzust meghaladó eredményei és az optimista kilátásai fűtötték a vételi kedvet. A Cisco egyik pillanatról a másikra 5,2 %-ot erősödött. Majd a hétvégére 5,62% pluszban zárt a Cisco System. Az amerikai részvényindexek viszont nem festettek ilyen jól, a Nasdaq 100 indexe ugyan tudott 0,09%-ot erősödni, de a Dow Jones 0,27%-ot gyengült. A héten jelentett a Home Depot és a Target is. Kiváló bevételi számokról tudósított a Home Depot, ezáltal hétvégére 2,21% pluszban zárt. Ellenben a Target kiskereskedőnek ismét nem sikerült ez a negyedév. Ezzel kapcsolatosan Neil Saunders a GlobalData Retail ügyvezető igazgatója, Target részvényese azt nyilatkozta, hogy „A megújítás folyamata időt, erőfeszítést és pénzt igényel, mindent el kell költeni, mielőtt minden lehetséges jutalmat bezsebelhetünk”. Péntekre a Target árfolyama 5,31 %-os mínuszban zárt. Csütörtökön megjelent alsóházi adóreform tervezetének megszavazása fokozta az optimizmust a részvények erősödésénél. Ugyanis 227:205 arányban elfogadta a Kongresszus alsóháza, a Képviselőház az általuk előterjesztett adóreform tervezetet. Eszerint a társasági adó a 2018-tól a mostani 35%-ról 20%-ra csökkenne, emellett a személyi jövedelemadó kulcsok száma is háromra csökkenne a jelenlegi hétről, amivel az emberek többsége jól járna. A héten napvilágot látott az is, hogy a Fed által korábban kiemelt mobil szolgáltatások díjai az elmúlt két hónapban rendre 0,4%-kal emelkedtek. Jó ipari adatokat is hallhattunk, ugyanis az ipari termelés 0,9%-kal bővült az októberi hónapban a várt 0,5%-kal és a felfele korrigált előző havi 0,4%-os bővüléssel szemben. A kapacitáskihasználtság 77%-ra emelkedett a várt 76,3%-kal szemben.

Péntek este Elon Musk bemutatta a Tesla új elektromos kamionját. A kamion paraméterei messze felülmúlták a várakozásokat mind hatótávolság (800 km), mind a teljes rakománnyal való gyorsulás miatt. Ugyanis a kamion 100 km/óra sebességet 20 másodperc alatt éri el. A Tesla részvénye mindeközben a héten 3,98%-ot erősödött. A Tesla nemcsak a kamionjáról volt híres, hanem már az új Roadster sportkocsijáról is beszámolt. Nem kevesebbet kínál Elon Musk, mint 1,9 másodperces gyorsulást 0-ról 96 km/h-s tempóra, és valamivel 400 km/h feletti végsebességet. A hét egyik nagy meglepetése a Nike volt 5,53% emelkedésével, illetve a befektetési arany 1,40%-os erősödéssel, így az arany 1293,90 dolláron zárhatott.

Ázsiában a Tencent Holdings a kiváló eredményi miatt 3,61% emelkedéssel tudott zárni. A hongkongi tőzsdeindex, a Hang Seng 0,13%-kal, míg a Nikkei 225 pedig 0,7%-os mínusszal zárt. Ázsiában kiderült, hogy Kína csökkentette amerikai állampapír-portfólióját szeptemberben, az ázsiai ország azonban így is az Egyesült Államok legnagyobb hitelezője maradt. Az amerikai pénzügyminisztérium honlapján szereplő adatok szerint szeptember végén 1180,8 milliárd dollár értékű amerikai állampapír volt kínai kézben, ami 19,7 milliárd dollárral kevesebb az augusztusinál.

Adél és Bálint örült a beszélgetésünknek és a jó híreknek, a tárgyalást egy hét múlva, pénteken a kistarcsai otthonukban folytatjuk.

Szólj hozzá

Küldjön üzenetet!