e-Mobility vagyonkezelt részvénykosár

 

Az Alibaba felhőszolgáltatása

2020 második negyedévében az Alibaba megmaradt Kína legnagyobb felhőszolgáltatójának, a szolgáltatásokra fordított összes ráfordítás rekordmagasra, 4,3 milliárd dollárra emelkedett a Covid-19 járvány és a kormányzati ösztönző intézkedések növekvő kereslete miatt. Az április és június közötti időszakban az Alibaba Cloud, a Huawei Cloud, a Tencent Cloud és a Baidu AI Cloud együttesen irányította a kínai felhő-infrastruktúra-szolgáltatások piacának több, mint 78%-át. Az Alibaba Cloud óriási, 40,1%-os piaci részesedéssel rendelkezik, bár ez az adat 4,4 százalékpont alacsonyabb, mint az előző negyedévi részesedése.

A hét nagyrészében folytatódtak a részvények mélyrepülései, így az Alibaba részvényárfolyama is érintett volt, ezen a héten 3,48%-ot korrigáltak a vállalat részvényei. Hosszabb távon az Alibaba jó helyzetben van, hogy a jövőben is vezető szerepet töltsön be ezen a területen.

 

Az NVIDIA és a játékszektor

Az Nvidia az elmúlt negyedévben továbbra is erőteljes növekedést tapasztalt a videójáték szegmensben. A rivális Advanced Micro Devices (AMD) agresszív fejlesztései ellenére az Nvidia az év második felében is jelentős növekedésre számít. Az Nvidia játékszegmense a fiskális második negyedévben a teljes bevétel 43%-át tette ki. Míg az Nvidia robbanásszerűen növekszik olyan más üzletágakban, mint az adatközpontú rendszerek fejlesztése, mégis az elmúlt években a gaming szektor több, mint 26%-os növekedése hozta meg számukra a sikert.

Az Nvidia részvények ára ezen a héten 3,63%-ot korrigált. Az Nvidia hosszabb távon jó befektetés, mert a cég hamarosan bemutathatja az Ampere architektúrás videokártyáit, ami a 3000-es széria lesz. Illetve a vállalat processzorait használják jelenleg és feltehetően a jövőben is a mesterséges intelligenciánál és az elektromos autózás területén is.

 

A Volkswagen és a zöldebb jövő

A Volkswagen-csoport nagyobb átláthatóságot vállal az akkumulátorok alapanyag használatában, ezzel bizonyítva, hogy mennyire elkötelezte magát egy zöldebb jövő mellett. Ennek érdekében a vállalat stratégiai partnerségbe lépett az RCS Global céggel, mely ellátási láncok elemzésére szakosodott vállalat. A hangsúly a beszállítók ellenőrzésére irányul az emberi jogok, a biztonságos munkakörülmények és a környezetvédelem érdekében. A Volkswagen egészen az anyagok kitermelésétől, azok feldolgozásáig ellenőrzi a megfelelősséget.

A Volkswagen részvényárfolyama ezen a héten viszont emelkedni tudott, az árfolyam 5,22%-kal lett magasabb, mint egy hete. A Volkswagen részvényvásárlása már csak azért is jó befektetés, mert a Volkswagen hatalmas energiákat fektet az új ID elektromos modellcsalád fejlesztésébe. A Volkswagen év végére legalább ötmillió teljesen elektromos autót tervez az utakra juttatni.

 

 

Healthcare vagyonkezelt részvénykosár

 

A Becton Dickinson 250.000 tesztet biztosít

Larry Hogan kormányzó csütörtökön bejelentette 250.000 gyors antigén-teszt beszerzését. A teszteket a Becton Dickinson fogja biztosítani. A Maryland állam még az idei év elején megvásárolta a BD Veritor tesztek gyártóját, mivel ez az egyetlen olyan készítmény az államban melyet az FDA jóváhagyott.

A Becton Dickinson Company vállalat részvényárfolyama ezen a héten 0,7%-ot emelkedett. A vállalat célja az orvostudományi fejlesztések elősegítése és a diagnosztika, illetve az, hogy az ellátásbiztosítás fejlesztésével megoldást nyújtson a világ növekvő egészségügyi szükségleteire. A Becton Dickinson vezető szerepet tölt be a betegek és az egészségügyi dolgozók biztonságának megőrzésében, valamint az orvosi kutatás és klinikai laboratóriumok munkáját segítő technológiák kifejlesztésében.

 

A Johnson&Johnson új programja

A Johnson&Johnson bemutatta a My Health Can’t Wait nevű új projektjét, amelynek célja, hogy az emberek életében elsődleges legyen a saját egészségük, illetve tájékoztatást adnak ismertebb betegségek kezeléséről. A megkérdezett amerikaiak több mint kétharmada (68%) azt mondja, hogy ők vagy a háztartásukban élők lemondják az egészségügyi szolgáltatásokat a COVID-19 járvány miatt. A szakértők úgy vélik, hogy ez hosszú távon negatívan befolyásolhatja a betegek egészségét. A Johnson&Johnson projektje lehetőséget fog adni a betegeknek, hogy kapcsolatba lépjenek szakorvosokkal.

A Johnson&Johnson vállalat részvényárfolyama ezen a héten 0,59%-ot emelkedett. A Johnson&Johsnon vállalat egészségüggyel, babaápolási termékekkel és gyógyszerek forgalmazásával foglalkozik. A vállalatcsoportnak legalább 230 leányvállalata van és ezeket folyamatosan bővíti és fejleszti.

 

A Novo Nordisk új programja

Az Amerikai Kardiológiai Főiskola a Novo Nordisk-kel együttműködve elindít egy új, kétéves egészségügyi programot, amely elősegíti a szív- és érrendszeri kockázatok csökkentését és a cukorbetegek ellátását. A szív- és érrendszeri betegségek az első számú halálozási ok a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegeknél. A Novo Nordisk megkönnyíti a betegek és orvosaik munkáját, hogy gyorsabban tudják diagnosztizálni a betegséget és arra hatékony kezelést tudjanak alkalmazni.

A Novo-Nordisk vállalat részvényárfolyam ezen a héten 1,81%-ot emelkedett. A Novo-Nordisk egy dán globális egészségügyi cég, amely több mint 95 éves innovációt és vezető szerepet tölt be a cukorbetegség ellátásában. A cég támaszt nyújt hosszútávon és segítséget az embereknek az elhízás, a vérzékenység, a növekedési rendellenességek és más súlyos krónikus betegségek esetében. A vállalat gyógyszereit a világ bármely felén elismerik és használják a gyógyászatban.

 

 

Telemedia vagyonkezelt kosár

 

Az Apple pert indít

A héten az Apple bejelentette, hogy pert indít az Epic Games és a vállalat között kialakult helyzet miatt, melyben a videójáték fejlesztő megszegte az Apple-lel kötött szerződési feltételeket. A Fortnite kedvezményt kínált virtuális pénznemére az alkalmazáson kívüli vásárlásokhoz. Az Apple a játékon belüli tranzakciókból befolyt bevétel 30%-ra jogosult, viszont az említett AppStore-on kívüli vásárlásokból egyáltalán nem részesül. Az Epic hivatalos álláspontja, hogy a vállalat ellehetetlenítette a játék hosszútávú versenyképességét.

Az Apple vállalat részvényárfolyama ezen a héten 7,41%-ot esett miután a technológiai papírok gyengültek ezen a héten. Az Apple vállalat a jövőben jó lehet, hiszen napokon belül kerül sor a a hatodik generációs Apple Watch bemutatására is. Illetve kiszivárgott hírek szerint az Apple is beszáll az összehajtható telefonok piacára. Az Apple majd egy évtized alatt bemutatta az iPadet, mely a táblagépek úttörőjévé vált, megjelentek a piacokon az okosórák. Az iPhone népszerűsége folyamatosan növekedett és a mai napig az egyik legjelentősebb mobil márka, amihez hozzájárult, hogy az iOS rengeteg hasznos új funkcióval lepte meg a piacot.

 

Az Oracle erős negyedéve

Az Oracle a vártnál jobb első negyedéves pénzügyi eredményekről számolt be, mivel felhőalkalmazásaira és infrastrukturális szolgáltatásaira jelentősen megnövekedett a kereslet az elmúlt félév során. A vállalat olyan cégeknek nyújt szolgáltatásokat, mint a McDonald’s (észak-amerikai pénzügyi rendszerét az Oracle Cloud Infrastructure irányítja), az Albertsons (Észak-Amerika egyik legnagyobb élelmiszerboltja az Oracle Cloud HCM-et használja). Az Oracle nettó jövedelme az első negyedévben 4%-kal, 2,9 milliárd dollárra nőtt, míg a részvényenkénti nyereség 15%-kal, 93 centre nőtt. Az összes negyedéves bevétel 9,37 milliárd dollár volt, ami 2%-os növekedést jelent az előző évhez képest. Az elemzők részvényenként 86 centes eredményre számítottak 9,19 milliárd dolláros bevétel mellett.

Az Oracle vállalat részvényárfolyama ezen a héten 2,28%-ot emelkedett. A cég sikeresen működik együtt akár a Microsoft-tal, akár az SAP-vel is. Az Oracle már csak azért is jó lehetőség, mert kiváló felhőszolgáltatással rendelkezik. 2020 első negyedévében a felhő és telepített licence értékesítés bevétele dollárban számolva 9%-ot, konstans árfolyamon számolva 8%-ot emelkedett 886 millió dollárra.

 

Az Amazon termékei

Egyre több az olyan Amazon termék, amit a vállalat erősen népszerűsít, ezzel bestsellerekké váltak. Az elmúlt hónapokban az online kiskereskedők értékesítései rohamosan nőttek, mivel amerikaiak milliói maradtak otthon a koronavírus miatt. De a fogyasztók komoly biztonsági aggályokat vetettek fel az Amazon tételeivel kapcsolatban az Amazon weboldalán közzétett véleményekben. 2016 óta legalább 1500 bejelentés érkezett a termékekre, melyek közt gyakori volt az olyan probléma, mint a készülék kigyulladása, vagy berobbanása. Szakértők szerint az Amazon termékeinek nagyon csekély része lehet érintett az említett problémákban és többnyire emberi felelőtlenség miatt történnek az említett hibák.

Az Amazon vállalat részvényárfolyama ezen a héten 5,41%-ot korrigált. Több nemzetközi hírújságban megjelent a hír, hogy 20 milliárd dollár értékű részesedést vásárolhat az Amazon az indiai Rliance Industries kiskereskedelmi üzletágában. Jeff Bezos ázsiai leggazdagabb emberével, Mukesh Ambani-val lépne szövetségre, ami akár 40%-os részesedését is jelenthetne Jeff Bezosnak az indiai piacon. Az Amazon hosszútávon egy jó lehetőség, hiszen az online területen vezető szereplő, nagy raktárbázissal rendelkezik és kész a fejlesztésekre is.

 

Kopernikus vagyonkezelt részvénykosár

 

A Henkel új projekthez csatlakozik

A Henkel csatlakozik az Amerikai Egyesült Államok Műanyag Paktumához, vállalva, hogy 2025-re teljesíti az ambiciózus gazdasági célokat. Ez a paktum egy együttműködő, megoldások által vezérelt kezdeményezés, amely négy célkitűzésben gyökerezik, amelyek célja, hogy 2025-ig az Amerikai Egyesült Államokban a műanyagok újra hasznosítását a lehető leggazdaságosabbá tegyék. Az utóbbi hónap igen hektikusan alakult a Henkel részvényeinek árfolyamgörbéjében.

A Henkel vállalat részvényei ezen a héten 6,04%-ot erősödtek. A Henkel részvényeinek értéke jelenleg 36,41 milliárd euró. A cég 2,04%-o osztalékfizetéssel elég vonzó befektetés lehet a jövőben is. Illetve a vállalat hosszú távú fenntarthatósági stratégiájának fontos eleme a gazdasági siker, a környezetvédelem és a társadalmi felelősségvállalás közötti egyensúly megteremtése, amit az elmúlt egy évben több gazdasági elemző elismert. Épp egy hete, hogy Morgan Stanley is kiváló vételi lehetőségre minősítette a Henkel részvényét.

 

A McDonald’s segíti a külföldi hallgatókat

A McDonald’s büszkén jelentette be a vállalat „HACER® More Scholarship” programját, amely 100 új ösztöndíjat biztosít spanyol hallgatóknak az éves HACER® National Scholarship meghosszabbításaként az USA-ban. A HACER révén a McDonald’s egymillió dollárt fordít a spanyol hallgatók segítésére ebben a tanévben, mert a járvány okozta megnövekedett pénzügyi megterhelés bizonytalanságot okozott a családoknak a felsőoktatás finanszírozása miatt.

Az utóbbi pár hétben emelkedő trendet mutat a cég részvényeinek árfolyama. 5,2%-os emelkedésnek lehetünk szemtanúi 1 hónap alatt.

A McDonald’s vállalat részvényárfolyama ezen a héten 2,96%-ot emelkedett. A McDonald’s értéke folyamatosan nő több évtizede, hiszen a fiatalabb és az idősebb korosztály is előszeretettel étkezik az éttermekben. A Bloomberg szerint a McDonalds’s több játékot értékesít a Happy Meallel, mint a Hasbro és a Mattel együttesen. A McDonald’s jelenleg 35 ezer étteremmel rendelkezik világszerte és 1,8 millió alkalmazottja van. Minden másodpercben 75 darab hamburgert adnak el és naponta 70 millió vendéget szolgálnak ki, ez pedig több, mint Franciaország teljes lakossága.

 

Az SAP és a mentális egészség

A mai munkavállalók kilencven százalékának fontos a mentális egészség megtartása. Március előtt az SAP, a Qualtrics és a Mind Share Partners által a Harvard Business Review-ban megjelent tanulmány megállapította, hogy az emberek nagy része mentális egészségügyi okokból hagyta ott munkáját. A világ jelenlegi állapota, a mentális egészségre gyakorolt káros hatása még nagyobb kockázatot jelent az alkalmazottak jólétére és teljesítményére. Az SAP, a Qualtrics és a Thrive Global nemrégiben végzett tanulmánya szerint az alkalmazottak több, mint 70 százaléka kevésbé produktívnak érzi magát, és több, mint 85 százalékuk azt feltételezi, hogy a megnövekedett munka mennyisége negatívan befolyásolja az elvégzett feladatok minőségét.

Utóbbi félévet figyelve emelkedő trendben van a részvény árfolyama, 31%-kal emelkedett az árfolyam, ugyanakkor az utóbbi hónap egy minimális 1% alatti mínuszt hozott. Az SAP vállalat részvényei viszont ezen a héten ismét emelkedhettek, így 1,99%-os hozamot hoztak a befektetőiknek. Az SAP több mint 82.000 ügyfelével aligha meglepő, hogy piacvezető az üzleti szoftverek között, s a világon ma már több, mint 120 országban kínál ágazatspecifikus integrált üzleti szoftver megoldásokat.

 

 

Best of Dividends vagyonkezelt részvénykosár

 

Az IBM elismerte a hibáját

Az IBM Australia számítástechnikai óriáscég több, mint 1600 alkalmazottjának nyolc év alatt legalább 12,3 millió dollár értékben utalt ki kevesebb fizetést. A társaság 1647 alkalmazott felé rendezte elmaradását, de még nem tudta felmérni a teljes hiányt. Az IBM a szupermarketektől kezdve az ügyvédi irodákig és az idősek gondozását végző otthonok hosszú sorában jelentette be, hogy adminisztrációs hiba miatt jelentős tranzakciók maradtak ki az elmúlt időszakokban. Az IBM-nek az alul fizetések teljes értékének 5,25 százalékát meg kell fizetnie a kormánynak, viszont mivel a vállalat saját maga jelentette be a hibát, ezért nem kerül bíróság elé az ügy.

A héten az IBM igazgatója kijelentette, hogy az IBM üzleti egységeinek és kutatási részlegének műszaki és ipari szakemberei új módszereket dolgoznak ki a nehéz környezeti problémák megoldására az adatok és a mai exponenciális információs technológiák alapján, ideértve az AI-t (mesterséges intelligenciát), az automatizálást, az elemzéseket is. Az IBM célja az éghajlatváltozás sürgető globális kérdésének kezelése az IBM Research által vezérelt Future of Climate kezdeményezések révén.

Az IBM vállalat részvényárfolyama ezen a héten 0,69%-ot korrigált. Az IBM 2019-ben 79,6 milliárd dolláros bevételt szerzett, és jelenleg a Fortune 500 listájának 38 helyén áll. Viszont mint más adattárolással foglalkozó nagyvállalat sokat foglalkozik a felhőszolgáltatás fejlesztésével ezen a piacon az elmúlt néhány évben jelentős előre lépéseket tett a cég is.

 

 A BASF támogatást nyújt az egyetemi kutatócsoportoknak

A vállalat nem csak fertőtlenítő eszközöket és maszkokat adományoz világszerte, hanem támogatást nyújt az egyetemi kutatócsoportoknak is a koronavírussal fertőzött betegek kezelésére alkalmas hatóanyag kutatásában. A vállalat saját számítógépes programokat is kifejlesztett a molekulák tervezéséhez és rendelkezik egy saját szuperszámítógéppel, ami Quriosity néven vált ismertté. A napokban a BASF és a Chapel Hill-i Észak-Karolina Egyetem között partnerkapcsolatot jött létre, amely megkönnyíti az ipar és az egyetemek közötti együttműködést a globális kihívások közös kezelése érdekében, mint az éghajlatváltozás, élelmezésbiztonság és különböző erőforrások szűkössége. Azt is a héten jelentette be a cég szóvivője, hogy a BASF új orvosi központot épít a ludwigshafeni telephelyen. Saját információi szerint a vegyipari vállalat 20-30 millió eurós összeget fektet be az orvosi központba.

A BASF vállalat részvényárfolyama ezen a héten 5,28%-ot emelkedett. A cég részvénye azért is jó lehetőség mert a mezőgazdasági területeken a BASF Digital Farming GmbH bejelentette, hogy ingyenesen kínálja a xarvio FIELD MANAGER-t (digitális segítség a növényvédelemben és termesztésben) a 2020-as idényben, számos európai országban. Ezenkívül a BASF fizeti a legmagasabb, azaz 6,01%-os osztalékját befektetőinek. A társaság jelenleg számos piacon aktív, mint például a vegyi anyagok, a különböző műanyagok, növény védőszerek és újabban a GMO termékek piacán is.

 

Az Emerson Electric-nél elnökváltás volt

Augusztus 13-án bejelentették, hogy Robert T. Sharp a kereskedelmi és lakossági üzletág elnöke lemondott posztjáról. Sharp sikeresen kezelte a 2008-2009-es pénzügyi válságot. A poszt betöltésére még keresik a megfelelő személyt. Az Emerson Electric  megvásárolja 1,6 milliárd dollár értékben az operációs technológiai szolgáltatót az Open Systems Internationalt. Az elképzelések szerint az Open Systems kiegészíti az Emerson Eletric azon képességeit, amivel nyomon követhetik az ügyfeleket a digitalizálásban, a megújuló energia források beépítésében, valamint az energiahatékonyság és a megbízhatóság javításában. A cég jól teljesített mostani válságban is, a 40 dolláros szintről 70 dollár közelébe emelkedett az árfolyam.

Ezen a héten az Emerson Electric vállalat részvényárfolyama 2,36%-ot korrigált. A 3%-os induló osztalék és a 31 éves folyamatos osztalék emelés jó lehetőséget teremt befektetők számára. A hónap elején az Emerson 3,9 milliárd dolláros nettó árbevételt jelentett 2020-as pénzügyi év harmadik negyedévében, viszont az elemzők hosszútávon jóval magasabb bevételre számítanak, hiszen a cég folyamatosan fejleszt és költséget csökkent.

 

 

Egyedi részvények:

 

Az Electronic Arts nagy lépései

Az Electronic Arts a videójáték-ipar egyik vezető fejlesztő és kiadó cége, amit 1982-ben Trip Hawkins alapított. Videójátékokat kiadó cégként 4,5 milliárd USA dolláros éves forgalmával a legnagyobbnak számít a világon. Az EA volt az első videójáték-kiadó, mely úgy bánt a fejlesztőivel, mint a rocksztárokkal, abban az iparban, mely a fejlesztőket azelőtt leginkább gyári munkásokként kezelte. Ezen hozzáállás tovább erősödött az EA csomagolásánál, mely a késői 1980-as-1990-es évek zenei albumainak borítójára hasonlított Az EA bőségesen meg is osztotta bevételeit a fejlesztőkkel. Az Electronic Arts legújabb üzletpolitikája szerint 2011 február-márciusától, 20 millió főt meg nem haladó országok részére nem végez honosítást, kivéve a már megjelent videójátékok kiegészítőit.

Az Electronic Arts részvényárfolyama ebben az évben 11,82%-ot, míg az elmúlt 1 év alatt 20,71%-ot emelkedett. A cég negyedik negyedéves jelentése szerint az EA a koronavírus kitörését egész jól átvészelte. A nettó pénzügyi forgalom 1,39 milliárd, az adózás utáni jövedelem 418 millió dollár volt, mindkét szám nagyobb szám az elvárásoknál, az utóbbi pedig konkrétan duplája az egy évvel korábbi eredményhez képest. Részvényenként 1,43 dollárnyi haszon keletkezett, ami 23 centtel túlszárnyalta az elemzők elvárásait. A teljes üzleti évben, vagyis, 2019 áprilisától 2020 márciusának végéig 5.54 milliárd dollárnyi pénzügyi forgalma volt a cégnek, a profit pedig 3,02 milliárd. Az Electronic Arts a focira lehet a legbüszkébb, hiszen a FIFA 2020-nak több mint 25 millió játékosa van, viszont a The Sims 4 az előző negyedéves számhoz képest ismét növekedést mutatott fel. A Star Wars Jedi: Fallen Order átlépte a 10 milliós értékesítést, az Apex Legends 2019 legtöbbször letöltött free-to-play konzolos játéka lett és idén lehetséges, hogy a Call of Duty: Warzone hatalmasat fog menetelni.

Az Electronic Arts részvényárfolyama 3,16%-ot korrigált a héten. Az Electronic Arts-nak hosszútávon kedvez az, hogy a fiatalok és idősek is játszanak játékaival.

 

Az American States Water eredményes negyedéve

A cég egy amerikai víz- és villamosenergia-társaság, amit 1929-ben alapítottak, székhelye a kaliforniai San Dimas-ban található. A társaság 50 éves privatizációs szerződéseket kötött az Egyesült Államok kormányával, mint kormányzati vállalkozó a vízrendszer-szolgáltatására. Bear Valley Electric néven mintegy 240.000 ügyfél vízszolgáltatója, és több mint 23.000 ügyfél áramszolgáltatója a Big Bear Lake-ben és Kaliforniában. A társaság a Golden State Water Company (GSWC) és az American States Utility Services, Inc. (ASUS) anyavállalata, valamint leányvállalatai biztosítják Amerika közművét. A társaság az American States Utility Services, Inc. szerződéses szolgáltató leányvállalatán keresztül az ország tizenegy katonai bázisán található vízelosztó és szennyvízgyűjtő és -kezelő, létesítmények üzemeltetési, karbantartási és építési menedzsment szolgáltatásokat nyújtja az egész országban, az Egyesült Államokkal kötött 50 éves privatizációs szerződések alapján. Az American States Water 2020 második negyedévében részvényenként 69 centi működési eredményt ért el, amely megfelelt a Zacks konszenzus becslésének. Eközben az eredmény 7,8%-kal javult az egy évvel ezelőtti negyedév 64 centjéhez képest. 121,3 millió dolláros működési bevétel 1,7%-kal verte a 119 millió dolláros Zacks Consensus becslését. Az összes bevétel elsősorban a víz és a szerződéses szolgáltatások szegmensében bekövetkezett alacsonyabb bevételek miatt csökkent.

Az American States Water részvényeinek ára ezen a héten 4,61%-ot esett. A vállalat részvényeit hosszútávra ajánlják a JP. Morgan elemzői is, hiszen a víz ellátása és a szennyvíz folyamatos tisztítása a klímavédelem első számú fontos eleme.

 

Értékpapír vásárlás és vagyonkezelés Ausztrián keresztül a Partner Bank közreműködésével. Vegye fel velünk a kapcsolatot → 

Szólj hozzá