e-Mobility vagyonkezelt részvénykosár

 

BYD új projektbe kezd

Kína egyik legnagyobb elektromos autó gyártója több, mint 265 millió amerikai dolláros tőkével szeretné elindítani legújabb projektjét. A BYD egy új leányvállalat kiépítésén dolgozik, mely a keleti országok számára gyártana elektromos berendezéseket és alkatrészeket, főként elektromos autókhoz. A hírek alapján 14 stratégiai invesztor fektetett be nagyobb összeget a napokban a BYD új vállalatába, ezáltal 20.2%-os részesedést szerezve az új leányvállalatban.

Ezen kívül 20 darab, egyenként 12 méter hosszúságú busz kerül forgalomba az idei évben Uruguay fővárosában, Montevideo-ban.

BYD részvényei ezen a héten 0,96%-ot emelkedtek. A BYD cégnél abban bíznak, hogy az elektromos autók iránti igény növekedésével nagyobb szereplővé válhatnak, akár Európában is, ugyanúgy, mint Kínában, ahol 4-500.000 darabot állítanak évente elő.

 

Volkswagen a Tesla módszerét használhatja

Tesla más autógyártókkal ellentétben közvetlen értékesítési modellt alkalmaz, amely kiszorítja a kereskedőközvetítőket és inkább a vásárlóközpontú értékesítésre fókuszál. A Volkswagen ID még idén kikerül a piacra és a hírek alapján a vállalat követni fogja Elon Musk módszerét az autó értékesítésénél. Az autógyártó május 20-án bejelentette, hogy az új modell az összes elektromos ID család értékesítésére vonatkozik, kezdve az ID.3 kompakt autóval, amelyet az USA-ban nem értékesítenek még az idén. Azok a vásárlók, akik elektromos autót szeretnének vásárolni a Volkswagen-től, mostantól közvetlenül az autógyártónál vásárolhatják meg.

Volkswagen-nél kiderült, hogy a napokban 50%-os részesedést szerez a sanghaji tőzsdén jegyzett Anhui Jianghuai Automobile anyavállalatában nyilvánosságra nem hozott összegért. Jianghuai szerint a két vállalat 1 milliárd eurót (1,11 milliárd dollárt) költene a közös vállalkozás éves termelésének 2029-ig 350K-400K egységre emelésére és 2025-ig öt további elektromos autómodell bevezetésére.

Tesla vállalat részvényei ezen a héten oldalaztak, így 0,3%-ot tudtak emelkedni. Viszont a vállalat mindig képes volt az újításokra, már akkor reagált a koronavírus jeleire, amikor az első halálozás megjelent Amerikában, ugyanis gyorsan átállította a gyártósorát lélegeztető gépek gyártására.

 

Geely és a Daimler együttműködése

A kínai Geely Automobilie Holdings bejelentette, hogy vizsgálja a Daimler-rel való mélyebb együttműködés lehetőségét, nyilatkozta Li Shufu elnök. A Geely 9,69 százalékos részesedést vásárolt a Daimler-ben 2018-ban, ezzel a mai napig a német autógyártó legnagyobb részvényese. A két vállalat egy kínai székhelyű vállalkozást alapított intelligens elektromos autók gyártására, illetve egy külön prémium versenyautó-vállalkozást hozott létre. Olyan befektetések is hozzájuk tartoznak, mint a Volocopter, mely egy repülő taxi társaság. Geely azt tervezi, hogy az idén a Daimler segítségével betör az európai piacra legújabb elektromos innovációival.

Geely részvényei ezen a héten 12,50%-ot estek, ami Donald Trump és Kína ismét fellángolt vitájának az eredménye, mivel Donald Trump szerint Kína nem volt képes megfékezni az új koronavírust. Donald Trump közleményében kifejtette, hogy a világjárvány kialakulásáért Kína a felelős, ami ezzel az USA és Kína közötti kereskedelmi megállapodásra akár rövidtávú negatív szankciót is hozhat. A Geely vállalat hosszútávon egy kiemelkedő vállalat lehet, hiszen több autógyár tulajdonosa már. A Volvo Cars 2010 óta a kínai Zhejiang Geely Holding (Geely Holding) tulajdonában áll, ugyanúgy a Geely vállalat csoportjához tartozik, mint a Proton, a Lotus és a Mini Morris.

 

 

Healthcare vagyonkezelt részvénykosár

 

Colgate hatalmas sikere a környezetvédelem területén

Colgate-Palmolive Company hivatalos bejelentése szerint a cég megalakulása óta harmadára csökkentette az abszolút szén-dioxid-kibocsátást, egyharmadával csökkentette az energiafelhasználást, a vízfelhasználást pedig majdnem a felére redukálta. Az eredmények kiemelésre kerülnek a társaság 2019. évi társadalmi felelősségvállalási és fenntarthatósági jelentésében. Az ökolábnyom hatalmas redukciója azt jelenti, hogy a Colgate elérte vagy meghaladta a 2020-ra kitűzött ötéves célokat ezen a kritikus területen. Az elmúlt években a Colgate kifejezetten nagy hangsúlyt fektetett a szennyezőanyag és hulladék termelésének visszafogására, mely továbbra is prioritása lesz a vállalatnak a jövőben.

Colgate-Palmolive részvényei ezen a héten 2,03%-ot emelkedtek. A Colgate-Palmolive részvényei az elmúlt 152 hétben viszont 6,1%-kal tudtak emelkedni. A cég termékei kiválóak, napi szinten vásárolja a lakosság, ezáltal a cég hosszútávon is jelentős szereplője maradhat a piacnak.

 

A UnitedHealth a gyerekekre gondol

UnitedHealth Group hároméves, 2,5 millió dolláros támogatásban részesítette a Children’s Wisconsin-t, egy olyan csoport orvos felállítása céljából, akik napi 24 órában, heti hét napon keresztül mentális és magatartási zavarokkal küzdő gyermekek számára tudnak majd segítséget nyújtani. Ez lesz az első sürgős mentálhigiénés csapat, amelyet kizárólag gyermekeknek nyújt segítséget Wisconsin délkeleti részén. Még a COVID-19 világjárvány előtt a kórházakban az utóbbi időszakban jelentősen megnövekedett a mentálhigiénés betegek száma. A UnitedHealth vállalattal kötött partneri kapcsolat minden segítséget biztosítani fog a Wisconsin csapatának.

UnitedHealth Group részvényei ezen a héten 3,14%-ot meneteltek. A UnitedHealth Group egészségbiztosító egy kiváló lehetőség egy jó portfolióban, hiszen egy stabil vállalat, amely osztalékot is fizet és jó cash-flow-val rendelkezett az utóbbi 5 év alatt és kevés a kinnlevősége. Mint egészségbiztosító számtalan plusz szolgáltatást vezetett be és szeretne bevezetni, hogy mind a járó betegek, mind a kórházi ellátást éves szinten akár pár száz dollárral bárki igénybe tudja venni.

 

Medtronic termék visszahívása

Medtronic a napokban bejelentette, hogy visszahívta két szívátültetéseknél használt termékét, miután több szakértő is hibát fedezett fel a készülékekben. Több hetes vizsgálat után a vállalat hivatalosan közölte, hogy a HVAD szivattyú egyes részei eldeformálódhatnak a beültetéseket követően, melyet csak egy betegség megjelenésekor észlelhető. A Medtronic több, mint 92 panaszt kapott az elmúlt napokban ezzel kapcsolatosan. Jelenleg az FDA hivatalos közleménye szerint nincs halálos áldozat a készülék használói közt. A március óta forgalmazott termékből több, mint 5000 került ki a piacra. A Medtronic közölte, hogy az összes termék visszahívásra kerül.

Medtronic vállalat részvényei ezen a héten 1,05%-ot emelkedtek. A Medtronic egy olyan stabil olasz egészségügyi vállalat, amely kiváló szakellátást ad a szívbetegeknek, a légzőszervi betegségben szenvedő betegeknek és valamilyen katéterezést igénylő páciensnek.

 

 

Telemedia vagyonkezelt részvénykosara

 

Fiserv új applikáción dolgozik

Fiserv-az online pénzügyi szolgáltatások technológiáinak egyik globális szolgáltatója-bejelentette, hogy egy amerikai cég, a True Sky Credit Union csatlakozni fog a társasághoz, mint innovatív technológiai szolgáltató. A társaság új alternatív megoldásokat szeretne fejleszteni a Fiserv és a vállalat ügyfelei között, főként a számlafeldolgozó és hitelkérvényező rendszerekben. A Fiserv és a True Sky platformja segíti az ügyfelet a legjobb hitel megtalálásában, naprakész információkat fog biztosítani az aktuális globális változásokról és több ezer marketing szakértő bejegyzéseihez is hozzáférést biztosít. A tervek alapján ez az applikáció még idén megjelenhet a piacon.

Fiserv részvényei ezen a héten oldalaztak, hétvégére 0,52%-kal zártak alacsonyabban. A Fiserv egy kiváló pénzügyi szolgáltató, amelynek a kapitalizációs tőkéje magasabb, mint 64 milliárd euró. Illetve az elmúlt 3 év alatt a cég részvényei 71,47%-ot emelkedtek.

 

Az Alibaba újabb támogatása

Az Alibaba támogatást nyújt azoknak a friss élelmiszer-kereskedőknek, akik a koronavírus világjárvány idején belekezdtek az online marketingbe. Május 26-án az Alibaba Csoport ügyfél-tapasztalati üzletága (Alibaba CCO), a Tmall Fresh és a Taobao elindította legújabb tervét, mely célja az online piac fellendítése és a vállalkozók segítése. Az elkövetkező három évben a terv keretében várhatóan 10.000 újonnan alapított friss élelmiszer-kereskedőt kívánnak támogatni. A terv keretében az Alibaba CCO által elindított új fiókkezelő rendszere egyéni támogatást nyújt az új vállalkozások növekedéséhez és a hibák elkerüléséhez.

A kínai Alibaba vállat részvényei ezen a héten 1,66%-ot estek a Trump és Kína közt elmérgesedett helyzet miatt. Viszont az Alibaba évek alatt vezető szereplőként több társadalmi szerepet is felvállalt és az online értékesítésben kiváló teljesítményt biztosított és a jövőben is ad Európa és Ázsia számára. Az utolsó beszámolójában a vállalat 23,2 milliárd dolláros árbevételt jelentett.

 

Az Apple a Siri fejlesztésébe kezd

A Bloomberg hírei alapján az Apple felvásárolta az Inductiv Inc.-et annak érdekében, hogy javítsa a készülékekben található mesterséges intelligenciájának (Siri) képességeit. Az Apple az akvizícióval kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy „időről időre érdemes új technológiai cégekbe fektetni, hogy innovatív maradjon a cég”. Néhány Inductiv Inc. alkalmazott már május közepén elkezdett dolgozni az Apple új Siri-jén. A vállalat elmondása alapján még az idén utolérik Amazon és a Google mesterséges intelligenciájának szintjét. Az Apple és az Inductiv ezen felül a VR technológia területén is innovatív megoldásokat szeretne bevezetni még az idei évben.

Az Apple részvényei ezen a héten 1,58%-ot korrigáltak. Viszont három hónap alatt 18,9%-ot emelkedtek. Az Apple ezen a héten ráadásul egy olyan megoldást jelentett be, amely MacBook-ban történő lítiumionos akkumulátor élettartamát hosszabb időtartamra kitolja. Az Apple vállalat részvényei azért is jó lehetőség a befektetőknek, mert a cég mindig a piaci igényekhez alakította a termékeit, piaci vezetőként reagált az igényekre.

 

 

Kopernikus vagyonkezelt részvénykosár

 

Mastercard is támogatja a home office-t

Mastercard munkatársai folytathatják az otthoni munkavégzést, amíg a koronavírus járvány teljes mértékben megszűnik. A világ egyik vezető bankkártya forgalmazó cége úgy döntött, hogy nem teszi kötelezővé a munkavégzést az irodákban, azon munkatársak számára, akik otthonról is tudják végezni feladataikat. Ezt a trendet sok más vállalat követte, mint például a Facebook. A Mastercard világszerte mintegy 20.000 embert foglalkoztat. A vállalat hozzátette, hogy fontolóra veszi a teljes home office lehetőségét a jövőben.

Mastercard vállalat részvényeinél ezen a héten a befektetők csak oldalazást láthattak, hiszen a papír árfolyama 0,07%-ot korrigált. A Mastercard vállalat részvényei már csak azért jó közép és hosszútávra, mert a készpénzmentes forgalom bevezetése óta a vállalat lakossági és hitelkártyáját már másodpercenként körülbelül 60.000 ember használja és a jövőben ez a szám egyre nagyobb lehet.

 

Waste Management Inc. nyilatkozata

Devina Rankin, a Waste Management Inc. pénzügyi vezetője a napokban nyilatkozott arról, hogy a városoknak többet kellene fordítani a szemetes és az újrahasznosítható anyagok begyűjtésére. A vezető az érveit azzal támasztotta alá, hogy a koronavírus járvány alatt az otthoni dolgozók több hulladékot termelnek és nincs elég kapacitás a hulladék újra hasznosítására.  A lakossági hulladék súlya 15%-ról 25%-ra nőtt az USA-ban a karanténhelyzet elrendelése óta, míg az újrahasznosított anyagok iránti kereslet 16%-kal esett március hónaptól számítva. A houstoni székhelyű cégnek mintegy 18,3 millió lakossági ügyfele van az Egyesült Államokban és Kanadában.

Waste Management vállalat részvényei ezen a héten elég magas hozamot, azaz 6,22%-os emelkedést hoztak. A Waste Management bevétele már 2017-ben elérte a 14,48 milliárd eurót és azóta viszont folyamatosan növekszik.

 

McDonald’s is újra nyit

McDonald’s bejelentette, hogy június 4-én újból megnyitja az Egyesült Királyságban és Írországban működő összes éttermét. A két országban összesen 1000 darab étterem található, melyek a koronavírus járvány alatt csak részlegesen (autós rendelés) működtek. A gyorséttermi lánc a múlt héten próbaként újból megnyitotta 33 éttermét Délkelet-Angliában és ezt követően a lehető legnagyobb biztonsági óvintézkedésekkel fogják a többit is kinyitni. A McDonald’s felhívta a vásárlói figyelmét, hogy a futárszolgálatok ezek után is fognak működni.

A napokban adott ki egy közleményt a McDonald’s ahol elmondta, hogy az utolsó negyedév alatt is elég magas bevételt ért el a driver és a házhozszállítás által. A McDonald ’s haszonkulcsa (nettó jövedelem az eladások százalékában) 28,6%-kal magasabb volt, mint azt ebben az időszakban várták, szemben a más neves nagy gyors éttermekkel, ahol csak 19,8%-ot érhettek el. Ezenkívül a McDonald’ s árrése a 2017. évi 22,8%-ról 2019-ben 28,6%-ra emelkedett.

McDonald’s vállalat részvényei ezen a héten 0,53%-ot korrigáltak. A McDonald’s részvényei és a vállalat termékei a befektetők kedvence volt a vírus előtt és a cég hosszú távú stratégiával rendelkezik és képes megújulni. A vállalat magas tőkével és jó cash-flow-val rendelkezik. A vállalat termékei közkedveltek és az online értékesítés miatt bevétele folyamatosan növekszik.

 

 

Best of Dividens vagyonkezelt részvénykosár

 

BASF innovatív műanyagja

BASF megállapodást írt alá a kínai székhelyű Red Avenue New Materials Group vállalattal komposztálható műanyag gyártására és értékesítésére. A közös megállapodás értelmében a Red Avenue New Materials Group felel az említett termék magas BASF minőségi szabványok szerinti előállításáért. A két vállalat elmondása alapján ezen új anyag innovatív megoldásként fog megjelenni az építőipar világában, így egy külön gyárat is kialakítanak kizárólagosan a gyártására. A tervek szerint a BASF gyára 2022-ben készül el Kínában és éves szinten 60.000 tonna műanyagot képes majd előállítani. A BASF elkötelezett abban, hogy az évi mintegy 900 millió eurós kutatási-fejlesztési költségvetését arra fordítsa, hogy a jövő kihívásaira időben adhasson választ. Ennek köszönhetően 2028-ig 30 új termékkel szeretne jelentkezni, köztük 8 teljesen új hatóanyaggal, melyből lehetőség szerint a legtöbbet a magyar piacra is szeretne bevezetni.

BASF vegyipari vállalat részvényei ezen a héten 6,58%-ot emelkedtek. A cég stabilitása már hosszú évek óta fennáll, vegyszerei folyamatosan megtalálhatóak a boltok polcain.

 

BHP a légi mentősöket támogatja

BHP ausztrál olajtársaság új vészhelyzeti felszerelések finanszírozásával támogatja a Westpac mentőhelikopter szolgálatot Walesben. A felszerelés segítséget nyújt a mentősök számára a Covid-19 járvány miatti biztonságos munkavégzésben. A BHP által finanszírozott készletek közé főként maszkok, fertőtlenítő szerek és egyéb higiéniás termékek tartoznak. Több mint 1,5 millió észak-nyugati partvidéki lakos támaszkodik a Westpac mentési helikopter szolgálat szolgáltatásaira, mivel sürgősségi ellátást és kórházak közötti transzfereket nyújtanak a közösség számára.

BHP Group vállalat részvényei ezen a héten 2,21%-ot emelkedtek. A BHP Group vállalat kapitalizációs tőkéje mára már elérte a 37,36 milliárd eurót. A cég osztalékfizetése magas, ami jelenleg 5,86%, így jó lehetőség hosszútávon befektetőknek.

 

Az Emerson Electric bővül

Az Emerson szóvivője elmondta, hogy a napokban egy 100 millió dolláros beruházást tervez megvalósítani, gyártási tevékenységeinek kibővítésére és egy innovációs központ létrehozására Colorado-ban. A fergusoni székhelyű cég még a nyár elején megkezdheti a projekt kivitelezését. A beruházás az Emerson Boulder gyárának 180.000 négyzetláb kiterjesztésére irányul, illetve tartalmaz egy új, 85.000 négyzetláb méretű laboratóriumot és egy új gyártási létesítményt. A tisztviselők szerint a bővítés várhatóan 250 új munkahelyet hoz létre mérnöki, marketing, értékesítési és üzemeltetési területeken.

Az Emerson vállalat részvényei ezen a héten 5,50%-ot emelkedtek. Az Emerson Electric már csak azért is jó vételnek számíthat, mert a kialakult gazdasági helyzetben is talpon tudott maradni és nem kényszerült arra, hogy a 88. 000 főt foglalkoztató munkavállalóit elbocsássa. A cég elektromos eszközöket gyárt, és mérnöki szolgáltatásokat nyújt számos ipari, kereskedelmi és fogyasztói piacon.

 

 

Global High Yield Bonds vagyonkezelt kötvénykosár

 

Burger King új-zélandi bukása

A napokban derült ki, hogy a Burger King Új-Zélandon nagyobb hitelezői problémával küzd évek óta, emiatt várhatóan több éttermet, sőt akár összes éttermét bezárhatja. Viszont nemzetközi szinten a Burger King 18.800 étteremmel rendelkezik, amelyek 2019-ben összességében 1,78 milliárd dollár bevételt termeltek-írja ezt a Statistica.com elemzője. Az új-zélandi franchise-szolgáltatónak magas tartozásai jöttek létre a földhasználat és a területi engedélyek miatt. Új-Zéland esetében sosem tudtak nagyobb menüket, fagylalt és oreos ételeket bevezetni, az 5 dolláros ételek voltak a közkedveltek a fizetőképes emberek körében. Ráadásul az elmúlt években egy- egy versenytárs rányitott a Burger King éttermeire. A Burger King franchise az Antares Restaurant Group tulajdonában volt Új-Zélandon, amelyet 2011-ben az amerikai Blackstone Group magántőke-társaság vásárolt meg. Ilyen étterem volt a Domino’ Pizza hálózat és a KFC is. Illetve a Burger King érdemben nem tudott reagálni a versenytársakra sem. A vírus megjelenésével az éttermeknek a magas bérleti díjak kifizetésénél problémák merültek fel, így a vállalat döntés előtt áll, a folytatást és ezáltal a megújítást választja vagy a bezárást.

Burger King normál esetben napi 11 millió embert szolgál ki a világon a 25 ezer éttermében. De a vezetés attól fél, hogy a járvány után már nem tudják elérni ezeket a számokat. Így például Olaszországban egy applikáció segít a rendelésben, hasonlókképpen, mint azt a versenytársa a McDonald’s már bevezette. Először Milánó három éttermében szeretnék ezt tesztelni, majd a többi ország is átvenné. Június 1-én több éttermét nyitná ki a Burger King Európában. Jelenleg Olaszországban kizárólag autóval lehet a Burger King-ben vásárolni, és arra számítanak, hogy 1-2 évig nem is igazán akarnak majd az emberek máshogy gyorskaját venni. Az app használatával viszont már útközben előre meg tudják rendelni az ételt, foglalni hozzá asztalt, vagy rögtön elvitelre kérni, ezzel is kivédve például a sorban állást vagy nagyobb tömeget.

vállalat 2017-ben kötvényt kényszerült kibocsátani 6%-os kamatra, a kötvény lejárata 2024.05.01. A kibocsájtáskor 315 millió dollár értékben bocsájtott ki a Burger King hitelt, amely kötvény a Global High Yield vagyonkezelt kötvényében jelenleg is megtalálható.

 

Teva értékes vállalatnak tarja magát

Több szakértő szerint a Teva elmenekült a szövetségi ügyészekkel folytatott tárgyalások elöl, mert az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma arra késztette, hogy büntetőjogilag ár meghatározási vádakban bíróság elé álljon. Ugyanis a Teva gyógyszergyártóval szemben a COVID-19 pandémiás időszak előtt rengeteg panasz érkezett arra vonatkozóan, hogy nagyon magas árakat tartott fenn gyógyszerei esetében. A Teva most a COVID-19 elleni sikeres harca mögé bújik, vélekednek a szakértők, mert folyamatosan kibújik a vállalat vezetése a bírósági tárgyalások alól. A szakértők interjút adtak a napokban a New York Times-nak is, miszerint a Teva nagy szerepet vállalt az USA-ban a koronavírus megelőzésében és legyőzésében, melynek keretében több millió dózist biztosított a malária elleni hidroxiklorokin-szulfátból, illetve adományozott nyugdíjasházaknak és egyéb szociális intézménynek is. Viszont az Igazságügyi Minisztérium kötelezi a már régebben megállapított bírságok megfizetésére a Teva vállalatot és arra, hogy ugyanúgy aktívan működjön közre az ellene folyó bírósági perekben. A Teva többször közleményben fejezte ki, hogy a cég már lerótta társadalmi kötelezettségeit és már végrehajtotta a kötelező gyógyszerár csökkentését is. A Teva versenytársa teljesen másképp reagált, hiszen a Sandoz márciusban beleegyezett abba, hogy 195 millió dollárt büntetést fizet be, és hozzájárul a halasztott büntetőeljáráshoz, amit az Egyesült Államok indított. A kormány állítása szerint a gyógyszergyártó és forgalmazó iparág legnagyobb szereplői részt vettek egy többéves árrögzítési rendszerben, hogy stabilan magasan tartsák fenn a különféle gyógyszerek árait, melynek szereplője a Teva is.

Ronny Gal, a Bernstein elemzője elmondta, hogy a Teva a büntetőeljárás kockázata miatt akár nehéz helyzetbe is hozhatja a társaságot, így akár az is meghiúsulhat, hogy a Teva kormányzati szerződéseket köthessen. A cég sokat kockáztat, mert összességében a Teva-nak legfeljebb 1 milliárd dollár értékű kártérítést kellene fizetni.

A tőkepiaci volatilitással a Teva részvényeinek ára az elmúlt három hónapban 6,69 és 13,45 dollár között mozogtak. A Teva 2016-ban is bocsátott ki kötvényt 100 ezer eurós nominál értékben, 1,5 milliárd euró értékig. A kötvény lejárata 2024, viszont elmondható, hogy a vállalat részvényei tavaly szeptembertől igen elég erős emelkedésnek indultak.

 

 

Egyedi részvények:

 

Miért a Vonovia a megoldás a Simon Property mellett

A vállalatot Rolf Bush alapította 2001-ben Jürgen Fitschennel vasúti apartmanok átvételével. A társaság összesen 114.000 vasúti lakásból kb. 64.000-et megvásárolt, majd sorozatos felvásárlások és végül a BIG Heimbau ingatlanértékesítő versenytárs felvásárlásával Németország legnagyobb bérbeadójává nőtte ki magát. A Vonovia fő területe a lakossági ingatlanszektor Németországban. Ugyanúgy, mint az ingatlan és plázaüzemeltető amerikai Simon Property. A Vonovia-nak a bérbeadás a legfontosabb bevétele. Bérbeadás mellett értékesítéssel foglalkozik a cég. 2019-ben összesen 340.000 kiadó ingatlannal rendelkezett, főként az alsó és középosztályt megcélozva. A társaság kizárólag Németország területén tevékenykedik és árbevételének 50%-a származik a bérbeadásból, 26%-a pedig az értékesítésből. A koronavírus megjelenésekor a Vonovia részvények szintén veszteségesek voltak. A részvényesek február 20. és március 18. között kb. 30%-ot veszítettek, ha realizálták befektetésüket. Azóta az állomány viszont folyamatos emelkedésben van, jelenleg a mindenkori legmagasabb szint alatt tartózkodik. Hasonlításképp a német DAX szintén képes volt helyreállni, de még mindig jelentősen távol van az év eleji csúcsoktól. A koronavírus válságnak több német elemző és a JP. Morgan elemzői szerint alig van gazdasági hatása Vonovia-ra. A bérlőknek alig több, mint 1 %-a mondta fel a bérleti viszonyt a Vonovia-val, így csekély veszteséget szenvedhet el a Vonovia. A Vonovia az előző évhez képest több mint 10%-kal növelte a bérletéből származó jövedelmét az első negyedévben.

A társaság portfólióját közel 396 ezer ingatlan alkotja. Az első negyedévben a Vonovia mintegy 1,5 milliárd eurónyi adósságot tudott előtörleszteni. A csoport azt tervezi, hogy hatalmas pénzt fektet be a jövőbeni terjeszkedésre, ennek keretében a Vonovia több mint 1,3 milliárd eurót fektetne be az új épületekbe. Az is elmondható, hogy a Vonovia lakóingatlan-portfóliójának átlagos bérleti díja 7 euró per négyzetméter alatt van, nem mondható magasnak (körülbelül 30 százalékkal van az átlagos németországi bérleti díjak alatt), de a megfelelő portfolió kezelés miatt a vállalat mégis nyereséges.

JP. Morgan elemzője Neil Green szeretné megerősíteni pozitív véleményét a részvényről és ezt vételi minősítésre javította fel. A JP. Morgan célértéket felfelé, 56 euróról 59 euróra módosította.

A Vonovia vállalat részvényei 51,73 eurón tartózkodtak a hét végén. A cég kapitalizációs tőkéje mára már eléri 28,1 milliárd eurót.

 

Tencent Holdings 459 milliárd eurót ér

Tencent Holdings Limited Kína egyik legnagyobb technológiai vállalata. Fő tevékenysége a közösségi és üzenetküldő alkalmazások működtetése. A Tencent tevékenységének három pillérét az online játékok, a közösségi média és az online hirdetések alkotják. Az általa működtetett két nagy üzenetküldő alkalmazás, a QQ és a WeChat 2019 elején összesen mintegy 1,8 milliárd felhasználóval rendelkezett. A QQ az Alexa rangsora szerint 2019 elején a világ 6. leglátogatottabb weboldala. A WeChat fizetési szolgáltatásként is működik.

A Tencent Games 2003-as alapításához képest 2018-ra a világ legnagyobb videójáték-cégévé vált. Saját online játékok fejlesztése mellett játékok honosításával is foglalkozik, de más kiadókban is részesedést szerzett 2019 elején. Érdekeltségébe tartozik a Riot Games (100%-os tulajdonrész), a Supercell leányvállalatának 84,3%-ban a tulajdonosa. De ezenkívül a Grinding Gear Games és a Miniclip többségi tulajdona. Illetve résztulajdonosa az Epic Games-nek (48%), az Activision Blizzardnak (csaknem 25%-t birtokolja) és az Ubisoftnak (5%) a tulajdonosa.

A Tencent vállalatnak áprilisában adott hírt arról, hogy körülbelül 70 milliárd dollárt szeretne egyebek mellett felhőalapú számítástechnikai, mesterséges intelligencia és kiberbiztonsági fejlesztésekre fordítani. A Tencent részlegvezetője Tang Tao-Seng arról számolt be, hogy továbbá blockchain, szerver, big data központ, szuperszámítógép központ, operációs rendszerek, ötödik generációs (5G) hálózatok, kvantumszámítással kapcsolatos fejlesztéseket szeretnének beruházás részeként fejleszteni az elkövetkezendő öt évben. Az 5G hálózatok terén a Tencent már létrehozott egy kutatóközpontot, ahol az 5G környezetben működő technológiai innovációval és applikációk tesztelésével foglalkoznak. A vállalat emellett bejelentette, hogy kidolgozták az első olyan szervert, amely teljes mértékben a Tencent saját szellemi tulajdonának számít.

Tencent vállalatot 1998-ban alapították Sencsenben. Jelenleg a vállalat 7,5 százalékos részesedéssel rendelkezik a Spotify-ban, 42%-kal pedig a Sogou keresőben, mely a négy legnagyobb kínai kereső egyike. 20%-os tulajdonosa a JD.com webáruháznak. A gyors növekedési ütem miatt a pekingi cégnek módosítania kellett a 2019-es bevételi tervét 100-ról 120 milliárd jüanra, amit felül is teljesített.

Ezen a héten a Tencent részvényei 1,05%-ot korrigáltak, míg az elmúlt 3 év alatt 52,43%-ot emelkedtek. A Tencent vállalat azért izgalmas, mert a társaság több mint egymillió szervert tartalmazó adatközpontok hálózatát építette ki az elmúlt időszakban.

 

Értékpapír vásárlás és vagyonkezelés Ausztrián keresztül a Partner Bank közreműködésével. Vegye fel velünk a kapcsolatot → 

Szólj hozzá

Küldjön üzenetet!