Hírlevelek

41. heti gyorsjelentés

By október 13, 2013 No Comments

A 41. héten erõsödõ forint és OTP mellett, tovább bonyolódik a MOL helyzete. Viszont derûre ad okot, hogy a költségvetés tovább javult, de a hiány cél így is 90%. USA továbbra is adja a never ending story-t vagyis csõdbe megyünk vagy nem…? Tõzsdei rally és tovább romló makroadatok és felemás gyorjelentési idõszak, na ez az USA! Európa csendes, Ázsia optimista hetet tud maga mögött. Az árúpiaci szereplõk teljesen elbizonytalanodtak, vagy menekülnek a shortosok?

Hol volt, hol nem volt, a forint erõs tündérszárnyakat növesztett és bekukucskált 295 alá.  Az OTP (4360) árfolyam egy kisebb lórúgással feljebb került.  Tovább nyírták viszont a Molt, 15000 közelében keserû a lejtõ. Újabb hírek nem érkeztek a horvát olajtársaság irányításáért folyó véres küzdelemrõl, egyelõre a lövészárkokban húzódtak meg a két törpeország bátor zsoldosai. Magyar honban a helyzet változatlan. Megint tettünk egy lépést a kapitalizmusból az államosító centralizáció irányába. A Mol és a kormány megállapodtak a gáztároló állami tulajdonba vételérõl.  Szeptemberben többlettel zárt az államháztartás, de még így is a hiánycél 90%-os teljesült. A KSH közzétette az augusztusi ipari termelés számait, amely várakozások alatt, enyhén emelkedett. A külkereskedelem többlete viszont meghaladta a vártat.

Folytatódott az õrült amcsi reality show. Szumóbajnokság jellemezte a republikánusok és demokraták közötti viszonyt. Érthetõ, hogy a befektetõk gyönyörûen metszegették a vezetõ indexeket. Költségvetés hiányában a kormányhivatalok lehúzva tartották rolót, így adatszolgáltatás nélkül nem tudtuk, hogyan áll USA gazdasága. Szuperhatalom, ugyan már! Az egész egy illúzió! Aztán csiribú, csiribá! Ahogy jeleztük, Amerika 99,9% eséllyel elkerüli a poklot, bár megállapodás még nem, csak egy javaslat született. Hat hétre megemelnék az adósságplafont az Egyesült Államokban, ezzel november 22-ig kellene megállapodni a politikusoknak. A spekuláns birkák kiugrottak a bõrükbõl és 2% felletti pluszokat nyomtak a tõzsdék. A mégis megjelent makrók gyengére sikerültek. Megugrott a heti új munkanélküli kérelmek száma, visszaesett a Michigani fogyasztói bizalmi indexe. Az Alcoa és a Wells Fargo harmadik negyedéves jelentése kedvezõbb, a JP Morgané rosszabb lett a vártnál.

Csend övezte a vén kontinenst, újabb bajba került adósok vagy politikai válságok nem hullottak ki Európa nyikorgó szekrényébõl. A kedvezõ amcsi hírekre rakétaként füstöltek a börzék. A Dax indexet 8700 fölé lõtték, a Eurostoxx index is kinézett az ûrbe 2970 fölött. Az euró erõsödése megállt, 1,35 körül jegyezték az EUR/USD árfolyamot. A németek büszkék lehetnek az iparukra, az ipari termelés ismét emelkedett az elõzõ havi csökkenés után.

A tengerentúlon is meglátszott a nemzetközi optimizmus. A Nikkei (14404,74) indexet adatok és gyengülõ jen is támogatták. A japán gépipari rendelések és fogyasztói bizalmi index is kedvezõbben teljesített.  Vételi hullámban pörgött a Hang Seng (23218,32) Index és Shanghai Composite (2228,15).

Csúnyán szerepeltek a nemesfémek, az arany jegyzések 1266-ig estek, a kistesó ezüst unciája 21,5 dollárig esett. Az amerikai könnyûolaj (WTI) csökkent, az északi-tengeri Brent olaj drágább lett.

Szólj hozzá

Küldjön üzenetet!