e-Mobility vagyonkezelt részvénykosár

 

A BYD-nál a vezeték nélküli töltőállomások kerültek előtérbe

A vezeték nélküli töltés egy relatív új technológia, hisz az elektromos autók fejlődésével együtt jár a töltőállomások innovatív újítása, mint például a gyorstöltési funkciók. Percek alatt fel lehet tölteni elektromos autókat ezen technikával. A kínai BYD vállalat viszont újabb korszerűsítésre készül és a buszokat a vállalat már a kábelek nélkül szeretné tölteni. Az első vezeték nélküli töltőállomást Washington-ban szeretnék megépíteni. A 2018-ban beépített töltő persze még nem tud minden elektromos járművet feltölteni. A BYD legfőképpen buszait szeretné felruházni ilyen funkcióval, mely a jövőre nézve igen előnyös lehet a tömegközlekedés számára. A jelenleg legerősebb ilyen töltőállomás 200 kW-os teljesítménnyel rendelkezik, amely egy 10 perces töltéssel körülbelül 100-150 km hatótávot tud a járműbe “tankolni” ideális körülmények közt. A BYD ebben a technikában látja az elektromos autózás jövőjét, így már dolgoznak a 300 kW-os verzión is.

A BYD Company részvénye ezen a héten 1,74%-ot emelkedett, míg a BYD Electronic 0,31%-ot veszített az értékéből.

 

Tesla Smart Summon, ez az új vásárlócsalogató funkció?

A Tesla vállalata szeptember közepén bevezetett autonóm parkolási funkcióját már „több, mint egy milliószor használták” –derült ki a társaság szerdai negyedéves eredmény kimutatásából. Ez a szolgáltatás lehetővé teszi a Tesla járművek számára, hogy parkolóhelyüket elhagyják, és akadályaik körül járásával eljussanak a tulajdonos felé. Azok a Tesla tulajdonosok, akik autójukhoz megvásárolták a teljes önálló vezetés opciót, a szeptember 26-án kiadott 10. verziójú szoftverfrissítés részeként kapták meg a programot. Csak a Tesla alkalmazás segítségével az okostelefonján van lehetőssége a sofőrnek „odahívnia” az autóját, legfeljebb 200 láb távolságból, mindaddig, amíg az autó a látóhatárán belül van. Sok kritikus ellenzi ennek a technológia elterjedését, mivel már sok olyan baleset történt, melyet az említett funkció idézett elő. A társaság azonban azt állítja, hogy a jövőben várhatóan olyan szoftverfrissítéseket fog bevezetni, amelyek orvosolnak minden eddigi problémát. A Tesla részvénye a napokban 17%-ot emelkedett, ami eddig szinte a legmagasabb, amit a vállalat produkálni tudott. A mostani negyedéves vállalati jelentésből kiderült, hogy az egy részvényre eső tisztított profit (EPS) 1,86 dollár lett a várt 0,24 dolláros vesztséggel szemben. Elon Musk fényes jövővel tekint a Tesla további eredményeire és kijelentette, hogy az idei évre várt, legalább 360 ezer leszállított autós célt nagy magabiztossággal teljesíteni fogják. A mostani részvény áremelkedéssel a Tesla a világ negyedik legértékesebb autógyártója lett, megelőzve a General Motors-t és a BMW-t.

A Tesla részvénye ezen a héten 25,81%-ot emelkedett, hétvégére 289,5 eurón zárt.

 

Black Friday Alibaba módra

Az Alibaba Group kínai e-kereskedelmi óriás hétfőn elindította saját „globális vásárlási fesztiválját” erre az évre, ugyanis hamarosan itt a szinglik napja. A ‘Singles Day’fesztiválra november 11-én kerül sor, aminek a legnagyobb ütőkártyája az egy platformon kínált márkák széles választéka, a hatalmas kedvezmények és a rendszeres flash-eladások. Tavaly az egynapos vásárlásfesztivál meghaladta az Egyesült Államok legnagyobb bevásárlófesztiváljainak nagy részét, ideértve a Fekete pénteket és a Cyber hétfőt, és közel 24 milliárd dollárt hozott be 24 óra alatt. 2019-ben a társaság közel 500 millió vásárlót vár weboldalain a világ minden tájáról, beleértve Kínát is, ahol az alacsony szintű városokban a fogyasztási igények igen jelentősen nőttek az elmúlt két évben. Az elmúlt két évben az Alibaba online vásárlási weboldalához csatlakozott 226 millió új havi aktív felhasználó 70%-os alacsonyabb szintű területekről származik. Az Alibaba vezetője és alapítója, Jack Ma szeptemberben vonult vissza az Alibaba vezérigazgatói székéből. Azóta Jack Ma egy Jack Ma Foundation nevű jótékonysági szervezeten keresztül támogatja világszerte az oktatási, egészségügyi és környezetvédelmi programokat, és persze az induló vállalkozásokat. A céget jelenleg Daniel Zhang irányítja. Daniel Zhang 12 évvel ezelőtt került a cég látókörébe, akkor még pénzügyi elemzőként kezdte, majd átkerült az Alibaba leányvállalata, a Tmall ügyvezetői székébe. 2013-ban került be az Alibaba Csoport vezetői közé. Az ő fejéből pattant ki anno a szinglik napja is, ami azóta a legkedveltebb kereskedelmi nap a világon. Legújabb kezdeményezése Freshippo névre keresztelt, teljesen automatizált zöldségkioszkja, amely rendelésre friss zöldségeket szállít házhoz.

Az Alibaba ezen a héten 3,41%-ot emelkedett, míg az elmúlt egy év alatt 24,57%-ot.

 

Az Amazon és az újabb projektek a klímaválság megfékezésére

Az Amazon szerdán három új megújuló energia projektet mutatott be az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban. Ez a zöld fejlesztések első új sorozata. Az Egyesült Államokban az Amazon napenergia farmot szeretne nyitni, a farm Warren megyében és Price George megyében lenne elsőként megnyitva. Az építmények összesen 215 megawatt teljesítménnyel rendelkeznének. A projektek várhatóan 2021-ben online felületre kerülhetnek. Az Amazon egy új webhelyet indított, amely lehetővé teszi a nyilvánosság számára, hogy nyomon kövesse a széndioxid-lábnyomának csökkentése terén elért haladást. Ezek a projektek bővítik az Amazon eddig megtett lépéseit, amely a szél- és a napenergia kihasználását alkalmazza az Amazon Web Services felhőalapú számítástechnikai divízió fejlesztésénél. Bezos bemutatta vállalata klíma-ígéretét, azzal a kötelezettségvállalással, hogy az Amazon szén-dioxid kibocsátását 2040-ig mérsékeli, így ezen az új projektek annak a jelei, hogy a társaság valóban nyitott az új zöld technológia használatára.

Az Amazon negyedik negyedéves bevételi eredménye eltért a várttól. Az október-decemberi időszakra a vállalat 80 milliárd és 86,5 milliárd dollár közötti bevételt vár, míg elemzők 87,37 milliárd dollárra számítanak. Az üzemi eredményt 1,2 milliárd és 2,9 milliárd dollár közé várja az Amazon, ami jóval kevesebb az elemzők által várt 4,19 milliárd dollárnál.

Az Amazon részvénye péntek záráskor 0,01 százalékos mínuszban, 1579,20 eurón fejezte be a hetet.

 

Az Alphabet egyik leányvállalata szerint túl komolyan vették az önvezető technológiát

A Waymo vezetői szerint az emberek túlságosan komolyan vették az önjáró autók ígéretét. Az Alphabet leányvállalata „sok olyan hype-on ment keresztül, amelyek kezelhetetlenek”-nyilatkozta ezt kedden Tekedra N. Mawakana, a Waymo külső vezérigazgatója a Business Insider konferencián. “Időnként a mai hírek és állítások nem igazodnak ahhoz, hogy mi is történik a való világban.” Mawakana szerint a fellendülés miatt téves ötletek alakulnak ki az emberekben, mint például, hogy többé nem tudják majd vezetni saját autójukat az önjáró autók megjelenésével. Az Alphabet leányvállalata elmaradt az eredeti ütemtervtől a teljes önálló vezetésű autók közúti bevezetésénél. A Waymo 2017-ben kijelentette, hogy nem kell 2020-ig várni az ilyen autók elterjedéséig, viszont a jelenlegi technológiai fejlődés még nem engedi meg, hogy a járművek biztonságosan kikerülhessenek 2020-ig a forgalomba. Morgan Stanley elemzői a múlt hónapban 40%-kal csökkentették a Waymo-i értékét 175 milliárd dollárról 105 milliárd dollárra, indokolva, hogy az ipar a vártnál lassabban halad az ütemterv ellenére. A Google anyavállalata, az Alphabet október 28-án tervezi bejelenteni harmadik negyedéves bevételét. A Wall Street konszenzusa szerint az Alphabet 40,2 milliárd dollár bevételt és az egy részvényre jutó bevételnél 12,69 dollárral számolhat be a bejelentéskor.

Az Alphabet részvényei a héten 1,91%-ot emelkedtek, míg az elmúlt 3 hónap alatt 12,5%-ot emelkedtek.

 

Az Intel-nél hatalmas ár csökkentések lépnek életbe

Az Intel több jelentős ár engedést tervez újonnan érkező processzorai terén. Terve, hogy miután csökkentette a beérkező Cascade Lake-X processzorok árait, a Skylake-X árazását is ennek megfelelően fogják csökkenteni. Az Intel Cascade Lake-X videókártyák (amelyek idén novemberben esedékesek) árait többé-kevésbé csökkentette a vállalat, és a Computer Base német technológiai webhely szerint most már akár 50%-kal is olcsóbban hozzájuthatnak majd a felhasználók a nagy teljesítményű CPU-hoz. Természetesen érthető, hogy az árakat az előző generációval csökkenteni kell, mihelyt a Cascade Lake-X elindul, különben olyan helyzet alakulhat ki, melyben az új CPU-k várhatóan sokkal olcsóbbak lehetnek, mint az utolsó generációs Skylake-X. Az Intel radikális ár csökkenését az Nvidia és AMD közötti processzor harc idézte elő a legtöbb szakértő szerint, mivel ár-érték arányban jelenleg az Intel rendelkezik a leggyengébb felhozatallal. Az Intel több figyelmet fordít inkább a multi-GPU bevezetésre, mely talán az első olyan újítás, mely igen erőssé teheti a vállalatot az említett két riválissal szemben.

Az Intel részvényei ezen a héten rekordszintű emelkedést produkáltak, hiszen 9,63%-ot menetelt felfelé és így 50,65 eurón zárt.

 

 

Healthcare vagyonkezelt részvénykosár

 

A Colgate Palmolive-nél jó cselekedetek és hamis áruk

A Colgate-Palmolive a napokban 5000 dolláros támogatás nyújtott át a finnországi Cancer Society nevezetű csoportnak, mely rákos betegek kezelésével foglalkozik. A vállalat már több mint 11 éve partneri kapcsolatot ápol ezzel az alapítvánnyal, amely közös munka eredményeként több alkalommal is segítette a munkáját. Ugyanis 2016-ban már több, mint 34.000 finnél diagnosztizálták a rákot. Hiten Lal, a Colgate Palmolive egyik menedzsere úgy nyilatkozott, hogy kifejezetten prioritásnak tartják az adott betegségre való figyelmet és igyekszenek erősíteni a kapcsolatukon az alapítvánnyal, hiszen a 2000-es évek betegsége a rák. A vállalat viszont emellett igen nagy bajba került, mivel hamis Colgate-Palmolive termékekről számoltak be Costa Ricában. Ugyanis egy hónappal a replikák lefoglalása után Panamában olyan Colgate hamisított jelent meg ami dietilénglikolt (DEG) tartalmazott. A Panama City, David és Santiago üzletében található hamis fogkrém lejárati ideje 2022 április volt és az L9099CT1034 tételmegnevezéssel rendelkezett akkor. A dietilénglikol egy illegális összetevő, amely az emberi szervezetbe kerülve akár halálos kimenetelű is lehet. 2006-ban a színtelen és szagtalan, édes ízű folyadék legalább 500 embernél okozott akut veseelégtelenséget már Panamában, akkor ez a folyadék 97 ember halálát okozta. A Colgate-Palmolive-t évek óta sújtja a hamisítás rágalma, ugyanis a társaságot 2013-ban egy amerikai nő perelte be, aki azt állította, hogy egyik fogkrémének hatóanyaga károsította egészségét. Az ügyben akkor a bíró úgy ítélte meg, hogy a társaság nem vonható felelősségre hamisító cselekedetekért, bár végül 95.000 dollárt ítélt oda egy megállapodás által egy másik szenvedő félnek, ahol úgyszintén a társaság neve merült fel egy hamis fogkrém importőrénél és kiskereskedőjénél.

A Colgate-Palmolive vállalat részvényei jelenleg 61,94 eurós értéken zártak a hétvégére.

 

A Medtronic és a mesterséges intelligencia

Az egészségügyi mesterséges intelligencia igen jelentős befektetéseket vonz be, mivel javíthatja és gyorsíthatja az orvosi diagnózisokat, különösen a radiológiában és a képanalízisben. Az olasz Medtronic korábban demonstrálta érdeklődését a mesterséges intelligencia, vagyis az AI iránt. Így együttműködést kötött az amerikai Viz.ai vállalattal, hogy felgyorsítsa a stroke észlelési szoftver bevezetését. A mesterséges intelligencia segítheti az orvosokat a pontos diagnosztizálásban. A Medtronic szerint a GI Genius eszköze, kolonoszkópja második megfigyelőként fog működni a vizsgálatok során, indokolva, hogy a technológia még nem áll készen a teljes diagnosztika kialakítására. Az AI több, mint 840 beteget vizsgált már meg és 2600 alkalommal mutatott ki valamilyen betegséget azok szervezetében. Alessandro Repici, az olasz Humanitas egészségügyi központ vezetője úgy nyilatkozott, hogy a Medtronic mesterséges intelligenciája lehetővé teszi az olyan betegségek kiszűrését is, melyek egy átlag orvos számára észrevehetetlenek, ezáltal megkönnyítve az egészségügyben dolgozók munkáját. A szakértők szerint globális mesterséges intelligencia piaca az egészségügyben akár 22 milliárd dollárra is megnőhet a 2023-as évre.

A Medtronic részvénye 5%-ban van jelen a Healthcare vagyonkezelt kosárban. A Medtronic részvénye ezen a héten 2,30%-kot korrigált és 95,08 eurón zárt.

 

Olcsóbb lesz az Amgen egyik legsikeresebb gyógyszere

Az egészségügyi piac egyik legnagyobb részét a koleszterin-szintet csökkentő készítmények adják ki, melyek értéke a tavalyi évben 19 milliárd dollárra lett becsülve. Ez a legtöbb szakértő szerint még az idén bőven 21 milliárd fölött lehet ezen összeg. Az Amgen gyógyszergyártó már négy éve próbált betörni erre a piacra saját termékével, viszont a készítmény magas költsége miatt nem teljesített úgy, mint ahogy azt az elemzők várták. A Repatha a szakértők szerint ár-érték arányban az egyik legjobb gyógyszer a piacon, mégis arra kényszerül az Amgen vállalata, hogy egy kisebb adagú verziót is a piacra dobjanak. A gyógyszer kisebb verziójának ára 5000 dollár lenne, míg az eredeti készítmény 14.000 dolláros induló értékkel került ki a piacra. A Repatha eladási számai lassan növekedtek a bevezetése óta. Már 2018 második negyedévében megközelítette a 150 millió dollárt, de azóta meglehetősen statikus maradt ezen a szinten. Az emelkedő kereslet ellensúlyozta az árcsökkentéseket.

Az Amgen részvényei 183,72 euró értéken zárták a hetet.

 

 

Telemedia vagyonkezelt részvénykosár

 

Kínában tarolt az Apple

Az Apple elnyerte a CITI Oustanding Brand címet elismert Kínában végzett környezetvédelmi munkája miatt. Az Apple elsőként nyerte el a díjat, amely elismeri az Apple vezető szerepét a régió teljes ellátási láncában. A sajtóközlemény azt is megjegyzi, hogy az Apple továbbra is szeretné Kínában folytatni a környezetvédelmét, hangsúlyozva, hogy a kínai IPE vállalattal folytatott „közös erőfeszítések” révén még nagyobb eredményeket tudnak majd elérni. Kínában az Apple számos kulcsfontosságú előrelépést tett a vízgazdálkodás, az energiahatékonyság és a tiszta energia fejlesztésé terén, hogy példát mutasson azon vállalatok számára, akik a zöld gyártás felé szeretnének elfordulni. A jelentés szerint az Apple tisztavíz-projektje Kínában 2013-tól eddig kb.25 milliárd gallonnyi vizet tisztított meg. Az elmúlt évben kilenc beszállító cég csatlakozott a projekthez, így a vállalatok összlétszáma már eléri a 76-t. Az Apple azt is kijelentette, hogy felgyorsítja a megújuló energiaforrások fejlesztését Kínában. Az Apple saját tevékenysége a 100%-ban megújuló energián alapul, és gyártó partnereinek 40%-a elkötelezett ugyanazon a 100%-os megújuló energia cél mellett. Az Apple szóvivői hozzátették, hogy összesen 134 megawatt tiszta energiát adott a kínai nemzeti hálózathoz az Apple fejlesztése, köszönhető a 300 millió dolláros tiszta energia alapjának. Ezenkívül több mint 500 megawatt szél- és napenergiát fejlesztett a vállalat, csak Kínában.

Az Apple vállalat részvényei 4,63%-kal emelkedtek ezen a héten, viszont januárban a részvények árfolyama épphogy átlépte a 125 eurót, aminek ára ma már eléri a 221,45 eurót.

 

Ez az év lenne a Walt Disney éve, avagy politika és újabb filmes sikerek

Egy közvélemény kutatócég, vagyis a FEC legfrissebb adatai szerint a Walt Disney Company elnöke és vezérigazgatója, Robert Iger, valamint a Walt Disney Studios társelnöke és vezérigazgatója, Alan Horn együttesen legalább 432.500 dollárral járultak hozzá a Demokrata Párt támogatásához a legutolsó választás alkalmával. Robert Iger korábban a Walt Disney International elnökeként 1999-ben, 99.000 dollárral járult hozzá a demokraták támogatásához az akkori választási ciklusban. Alan Horn, aki a Disney Studio Entertainment divíziójának kreatív stratégiájáért és globális működéséért felelős, számos Demokrata Párt elnökjelöltjének, köztük Joe Biden volt elnökhelyettesnek volt főtámogatója.

Az elmúlt öt év nagy részében a Disney részvényeinek körülbelül 100 dollár körüli kereskedelme volt látható, de március elején kitört ebből a trendből és a 140 dollár körül érte el a jelenlegi magasságát, mielőtt elkezdett korrigálni egészen 130 dollár környékére. A részvényárak azonban nem mindig tükrözik azt az értéket, amit a cég ér el. A Goldman Sachs elemzői szerint ez különösképpen igaz lehet egy olyan márkára, mint a Walt Disney. A vállalat az idei évben már többször is megmutatta, hogy mekkora sikert tud aratni egy-egy pár órás filmmel és a jelek szerint az év végére sem szeretné abbahagyni ezt a trendet. A Disney vállalat keze alatt lévő Lucas Arts ugyanis még az idén kiadja a Star Wars Saga 9. epizódját, amelyre már rekord mennyiségű jegyelővétel történt az elmúlt napokban. A film mellé a Disney egyik partneri vállalata az Electronic Arts még két újabb igen nagy siker elé néző játékot is szolgáltat, amelyek a Disney hatásköré alá tartoznak.

A Walt Disney részvényei ezen a héten 0,37%-ot erősödtek.

 

Jól teljesít a Microsoft

A Microsoft negyedéves eredményjelentésében legyőzte az elemzők várakozásait és az első 2020-as pénzügyi negyedév elején 33,06 milliárd dolláros bevételt ért el, szemben az előre jelzett 32,23 milliárd dollárral. Ez 14%-os növekedést jelent az előző év azonos negyedévéhez képest. A növekedés nagy része továbbra is az Azure-ból (felhő) származik, amely a vállalat folyamatosan bővülő felhő szolgáltatási platformja, amely 59%-kal növekedett az idén. Tavaly ugyan ezen időszakban a szolgáltatás értékének növekedése 64%-os volt, viszont így is az Azure és más felhőszolgáltatások 10,85 milliárd dollár bevételt realizáltak. Ezzel nem csalódtak az elemzők és a befektetők. A legtöbben hasonló számra számítottak, azonban az Azure növekedése erre a negyedévre lelassult. De a rivális Amazon népszerűbb AWS-e is az utóbbi időben lassuló növekedést mutatott meg. Nagyobb problémát jelent a Microsoft-nak a videojáték piacon nyújtott teljesítményének csökkenése. 2019 negyedik negyedévben 10 %-kal esett vissza játékok értékesítése, ebben a negyedévben pedig 7%-kal csökkent ugyanez az említett területen. Az Xbox platformon a Microsoft eladási számai persze javuló tendenciát mutattak az elmúlt negyedik negyedévben, ám ezeket az értékesítéseket a Sony PlayStation továbbra is dominálja a piacon eladott egységek szempontjából. A Microsoft vállalat jelenleg már nem fordít akkora figyelmet a jelen generációs konzoljának fejlesztésére, mivel a jövő évben kiadásra kerül az új generációs Xbox konzol. A Sony szintén jövőre mutatja meg a PS5-öt, viszont a két fél közötti partneri szerződés és az új cross-play technológia (mely lehetővé teszi a közös játékot különböző platformok közt) igen nagymértékben befolyásolhatja a jelenlegi felállást.

A Microsoft részvényei egy év alatt 33,78%-ot, míg az elmúlt egy hét alatt 2,97%-ot emelkedtek.

 

 

Kopernikus vagyonkezelt részvénykosár

 

A Mastercard a lojalitásba fektet

A SessionM egy olyan ügyfél-elkötelezettség és lojalitási platform, amely segíti a világ leginnovatívabb márkáit az erősebb és jövedelmezőbb ügyfélkapcsolatok kialakítására. A platform igen elismert világszerte. A Mastercard a napokban jelentette be, hogy integrálni szeretné ezt a szolgáltatást saját rendszerébe, így felvásárolja az említett vállalatot. A SessionM felvásárlásának értékéről még nem jutott dűlőre a két vállalat. Az ügyfél kezelő cég több, mint 100 millió dollár bevételt realizált megalapítása óta, így az elmondások alapján ez lesz a kiinduló pont a díj kiszabásánál. A Mastercard úgy nyilatkozott hivatalos sajtóközleményén, hogy a SessionM lehetővé fogja tenni a cég számára, hogy személyre szabott, valós idejű ajánlatokat és átfogó kampánymérést biztosítson az ügyfeleinek. A Mastercard ezen felül bejelentette, hogy együttműködésbe kezd a Brex pénzügyi technológiai társasággal, hogy élvonalbeli technológiát biztosítson vállalati portfóliójához az Egyesült Államokban. A partneri kapcsolat következtében még az idén a kaliforniai Brex elkezdene dolgozni a World Elite Mastercard for Business kiadásán. A World Elite program előnyei között szerepel a mobiltelefon biztosítás, a bérautó-biztosítás és a bankkártya adatainak lopás elleni védelme.

A Mastercard vállalat részvényei 0,39%-kal emelkedtek a héten.

 

Az SAP-nál két új fejlesztéssel bővítenék a szolgáltatásokat

Az amerikai Verizon és a német SAP új partneri szerződést kötött, hogy egy új számítási technikát tudjanak felépíteni. A vállalatok a SAP Edge Services szolgáltatást, valamint a SAP Leonardo Things Internet-et fogják használni a Verizon 5G és a cég szoftvere által meghatározott hálózati lefedettségek mellett. Azt remélik, hogy létre tudnak majd hozni egy új elemzési, kezelési és szolgáltatási osztályt. A társaságok a Los Angelesben megrendezésre került Amerikai Mobil Világkongresszuson jelentették be jövőbeli tervüket. Bemutatták, hogy a Verizon eszközérzékelők és a SAP Field Service Management valós idejű üzleti betekintést nyújthatnak a vállalkozásokba, azok raktáraikba és gyáraikba. Ezen felül a SAP vállalat újabb együttműködésbe kezd a Porsche-val, melyben a szoftvercsoporttal való együttműködés az üzleti modellek fejlesztésére, a mesterséges intelligenciára és a teljes, folyamat vezérelt architektúra kiépítésére összpontosít. A partneri kapcsolat nem csak a Porsche vállalatot, hanem előreláthatólag elmondásuk szerint német autó ipart is fel lendítheti. A Porsche jelenleg a legnagyobb figyelmét fordítja az új elektromos autójukra, a Porsche Taycan-ra, így nagy valószínűséggel ez lesz az első állomás, ahol a SAP alkotni fog. Legtöbb elemző szerint a Porsche önvezető funkciója az, amiben a SAP software szolgáltató hatalmas előnyöket fog majd nyújtani.

A SAP részvények értéke a hét végére 119,04 eurón zártak, azaz 3,06%-ot meneteltek felfelé.

 

A L’Oreal ismét terjeszkedik

A francia L’oreal a Cathay Innovation-ba, a Cathay Capital Private Equity leányvállalatába fektetett be a Kínába irányuló beruházásainak felgyorsítására. A beruházás elősegíti a szépségápolási óriás terjeszkedését Kínában. A stratégiai partnerség lehetővé teszi a cég számára, hogy csatlakozzon a szépségápolási technológiát indító kreatív cégek dinamikus ökoszisztémájához. „Célunk az, hogy segítsünk a fiatal vállalkozókat azáltal, hogy megosztjuk a L’Oreal szakértelmét és tapasztalatait a holnap termékei és szolgáltatások együttes létrehozása érdekében”-nyilatkozott Fabrice Megarbane, a L’Oreal kínai vezérigazgatója. A befektetést a vállalat Bold alapítványa finanszírozza, amelyet még 2018-ban alapítottak. Kínán kívül a vállalat India fele is szeretne terjeszkedni, a bőrápolás és smink piac terén. A francia szépségápolási csoport ezen felül megállapodást írt alá a Mugler márkák és az Azzaro illatanyagok megvásárlásáról a Groupe Clarins céggel. Az üzlet magában foglalja két vállalat alvállalatait és azok termékeit. Együtt 340 millió euró forgalmat generáltak ezek a termékek a tavalyi évben. Ráadásul a L’oreal céget birtokló Bettencourt alapítványa ebben az évben már másodjára adta a segítséget az április 15-én leégett Notre Dame torony újjáépítéséhez. Az adomány összességében meghaladja a 200 millió eurót.

A L’oreal részvényei az utóbbi egy év alatt 25,97%-ot emelkedtek, míg a héten 0,29%-ot erősödtek a vállalat papírjai.

 

 

Egyedi részvények

 

A Western Digital több mint 15%-ot emelkedett az utóbbi egy évben

A Western Digital Corporation egy amerikai számítógépes merevlemez-meghajtó gyártó és adattároló cég. Tervezi, gyártja és értékesíti adattechnikai termékeket, ideértve a tároló eszközöket, az adatközponti rendszereket és a felhőalapú tárolási szolgáltatásokat. A Western Digital céget 1970. április 23-án alapította Alvin B. Phillips, a Motorolla cég alkalmazottja. A cég gyorsan speciális félvezető gyártó céggé nőtte ki magát. 1971-ben már az első termékével kirobbanó sikerben részesült. Viszont 1975-ben a Western Digital volt a legnagyobb független számológép-chip gyártó a világon. 1976-ban viszont az olajvállalatok csődöt mondtak, a számítógépipar válságban volt, ez kihatott a Western Digital cégre is. 1976-ban a Western Digital csődvédelmet kért. Ezt követően az Emerson Electric visszavonta a társaság támogatását. A 80-as évek viszont megnyomták a cég bevételét, a PC-k elterjedése a merevlemezek elterjedéséhez és nagyfokú értékesítéséhez vezettek. 1980-as évek közepén a WD1003 alapú merevlemez biztosította a Western Digital bevételeinek és nyereségének nagy részét. Ebben az időszakban a Western Digital számos hardvergyártót vásárolt. 1988-ban bemutatták a WD42C22 “Vanilla”, az első egychipes ATA merevlemez-vezérlőt, ami meghozta a vállalat sikerét. Ebben az évben a Western Digital megvásárolta a Tandon PC-hardvergyártó merevlemez-gyártási eszközeit. 1991-re a dolgok lassulni kezdtek, mivel a számítógépes ipar teljesen más csatolómeghajtókat szeretett volna. Ebben az évben megjelentek a Western Digital Caviar meghajtói, vadonatúj tervezésű kivitelezéssel, amelyek a legújabb technológiát használták már. 1998-ban a a vállalat már az IBM-mel dolgozott együtt. 2001-ben a Western Digital volt az első gyártó, amely többségében ATA merevlemezeket gyártott, ami 8MB-s modell volt. 2003-ban a cég megszerezte a csődbe ment, egyszeri piacvezető, mágneses merevlemez-meghajtó-olvasó fej fejlesztő, a Read-Rite Corporation eszközeinek nagy részét. 2006-ban a Western Digital bemutatta a My Book sorozatú tömeges piaci külső merevlemez-meghajtóit, ami akkor újdonság volt a piacon. 2009. január 27-én a Western Digital szállította az első 2 TB belső merevlemez-meghajtót. Mára a cég a Fortune 500-on szerepel.

A vállalat jelenlegi kapitalizációs tőkéje eléri a 15,9 milliárd eurót. A cég jövőbeni tervei miatt a Goldman Sachs szerint még mindig érdemes vásárolni egy diverzifikált portfolióba a részvényeiből.

A Western Digital vállalat elég magas osztalékot fizet, éves szinten 3,28%-ot, részvénye 15,32%-ot, míg ezen a héten 2,03%-ot erősödött.

 

Miért is érdemes az Adidas részvénybe hosszútávra fektetni

Az Adidas egy német sportszergyártó cégcsoport, amelyhez az Adidas mellett a Reebok és a Taylormade márka is tartozik. A cég székhelye 1994-től kezdődően a németországi Herzogenaurach-ban található. A vállalkozást az első világháború után a két Dassler fivér, Adolf és Rudolf alapította. Itt készíti el Adi Dassler első cipőjét, Adi első cipője egy vászonból készült futócipő, mely akkor két márkába került. Adi Dassler három elvet követett munkája során: olyan cipőt alkotni, mely maximálisan kielégíti az adott sport és sportoló igényeit, megvédeni a sportolókat a lehetséges sérülésektől és mindezek mellett tartós, kiemelkedő minőségű terméket készíteni. 1952-ben készítették el az első sporttáskát, 1963-tól indult meg a labdák gyártása, amelyek 1970 óta minden jelentős labdarúgó esemény hivatalos labdája. A vállalkozás 1989 óta részvénytársasági formában működik. 6 évvel azután, hogy a családi vállalkozásból részvénytársaság lett, az Adidas-t bevezették a tőzsdére. Az Adidas részvény az egyik legérdekesebb új kibocsátás a német tőzsdén. Adidas 1995-ös értéke, bejegyzéskor 9 euró volt (akkori ugyan még márka volt), majd innen indult hatalmas fellendülése. 1998.áprilisában pedig már 42 euró volt az Adidas részvény árfolyamértéke. 2006 májusa óta a cég hivatalos neve Adidas AG. 2006. január 31-én hozták nyilvánosságra a Reebok átvételét, amellyel a cégcsoport forgalma kb. évi 9,5 milliárd euróra nőtt. Az Adidas három fő piacán (Nyugat-Európa, Észak-Amerika, Kína) is erőteljesen pozitív trend figyelhető meg a sportruházati iparágban. A részvénytársaság az utóbbi években látványosan meg tudta lovagolni a pozitív trendet, amely a főbb számainak dinamikus növekedésén is tetten érhető. A legnagyobb riválisához, a Nike-hez képest csaknem 20 százalékkal alacsonyabb P/E értékeltségen forog a részvény, miközben a kilátások kedvezőbbek. Ugyanakkor októberben jelent meg az a hír, hogy az Adidas sportruházat-óriás új rendszert vezet be az ügyfelek régi vagy nem kívánt ruháinak tisztítására Adidas utalványok ellenében. A kezdeményezés célja a divatipar növekvő hulladékmennyiségének kezelése, figyelve a környezet védelmére. Az Adidas vállalat augusztusi második negyedéves jelentéséből kiderült, hogy 4 százalékkal 5,51 milliárd euróra emelkedtek a vállalat eladásai, kissé elmaradva az elemzői várakozásoktól. Ennek az oka, hogy a labdarúgáshoz kötődő cikkek iránti kereslet a várthoz képest a tavalyi világbajnokság óta visszaesett.

Jelenleg az Adidas kapitalizációs tőkéje 57,6 milliárd euróra rúg, a vállalat 1,22%-os osztalékot fizet ki évente. Az Adidas részvényeinek értéke 1995 óta átlag 50,16%-ot emelkedett, míg az utóbbi 3 év alatt több, mint 80%-ot menetelt az árfolyam.

 

Értékpapír vásárlás és vagyonkezelés Ausztrián keresztül a Partner Bank közreműködésével. Vegye fel velünk a kapcsolatot →

Szólj hozzá

Küldjön üzenetet!