Története több, mint fél évszázadra nyúlik vissza. Ruth 1956-ban áthajózott Európába. Elment Németországba, ahol a kezébe került egy baba, a „Bild Lili”. Gyorsan vásárolt három babát. Az egyiket lányának Barbienak adta, a másik kettõt bevitte a Mattelhez. Ott Jack Ryan tervezõvel átdizájnolták, új nevet adtak neki, és 1959. március 9-én az American International Toy Fairen a Barbie debütált.Barbie teljes neve Barbara Millicent Roberts

A Barbie baba – némi képzavarral a Mattel zászlóshajója. Története több, mint fél évszázadra nyúlik vissza. Szülõanyja Ruth Handler lengyel – zsidó bevándorlók gyermekeként jött a világra. Gyerekkorát, mint annyi más leánygyermek, babázással töltötte.

  Ruth Handler

Korán férjhez ment egy meglehetõsen invenciózus fiatalemberhez, Elliot Handlerhez. Ruth Elliot és barátjuk Harold „ Matt ” Matson 1945-ben megalapították a Mattel Creationst. A vállalat kezdetben képkereteket gyártott. Nem ment túl jól az üzlet, sok volt a hulladék. Arról nem szól a fáma, melyikük ötlete volt, hogy a gyártási maradékból gyártsanak baba bútorokat. Nos, ez már bejött., a cég kezdett nyereséget termelni. Hiába! A gyerekek a legjobb vásárlók. Ruth 1956-ban áthajózott Európába. Elment Németországba, ahol a kezébe került egy baba, a „Bild Lili”, ami nem egy csecsemõre, hanem egy felnõtt fiatal nõre hasonlított.

  Bild Lili

Gyorsan vásárolt három babát. Az egyiket lányának Barbienak adta, a másik kettõt bevitte a Mattelhez. Ott Jack Ryan tervezõvel átdizájnolták, új nevet adtak neki, és 1959. március 9-én az American International Toy Fairen a Barbie debütált.

  Az elsõ Barbie

1964-ben, hogy letörjék, az európai konkurenciát, megvették a „Bild Lili” jogait. Ezzel a „Bild Lili” gyártása befejezõdött. A Barbie, mint tinédzser divat-modell került forgalomba, szõke és barna hajjal. Az elsõ évben 350.000 darabot adtak el belõle, és z a szám a következõ években csak egyre nõtt. Barbie egyike az elsõ játékoknak, amik szervezett marketingstratégiával rendelkeztek. Hírnevét a széles körben sugárzott televíziós reklámok is terjesztették, ami aztán sok más játék ilyen reklámozásához is ötletadó, inspirációs forrás volt. Szerte a világon milliárdnyi Barbie babát adtak el több mint 150 országban, így Magyarországon is. Ezért mondhatta Mattel, hogy minden másodpercben három Barbie-t vásárolnak valahol.

Barbie teljes neve Barbara Millicent Roberts

Random House által kiadott regénysorozatban a szüleit George és Margaret Robertsként nevezik meg Willowsból, Wisconsin egy képzelt városából. Võlegénye az 1961-ben megjelent Ken. Barbie-nak több mint 40 háziállata volt eddig, köztük kutyák, macskák, lovak, egy pandamackó, egy oroszlánkölyök, és egy zebra. Rózsaszín kabrioleteket, utánfutókat és dzsipeket, lakókocsikat és hajókat is beleértve sokféle jármûvet birtokolt. Ezen felül van pilótaengedélye és kereskedelmi repülõgépet is tud vezetni, amellett, hogy légiutas-kísérõ is volt. A Barbie az átélt válságok ellenére ma is jelen van a világ játékpolcain.

 2013-07-22-i állapot

A Mattel szinte a semmibõl kapaszkodott fel a jelenlegi szintre. Január óta több mint 10 dollárt emelkedett. Elemzõk a papírokat nagy többséggel vételre illetve tartásra javasolják. Célárként a 47,40 dollár elérését tartják reálisnak.

Szólj hozzá

Küldjön üzenetet!