e-Mobility vagyonkezelt részvénykosár

 

Bár az idei év globálisan megrengette a gazdaságot, az e-mobilitás erősödése továbbra is erős volt a 2020-as évben. A legfrissebb adatok alapján a vártnál sokkal jobban terjednek az elektromos autók, köszönhetően a rendkívüli jogszabályoknak, melyek az Unió 2030-as terveire vonatkozik. Rózsa Tamás, a Top Tier Consultants stratégiai tanácsadó társaság vezérigazgatója felhívta minden márka figyelmét, hogy új üzleti és politikai döntések fognak érkezni, melyek az elektromos autók terjedését fogják előnyben részesíteni. Magyarországon a gyárak sorsát alapvetően a csoportszintű e-mobility tervek fogják meghatározni. Rekordok terén is tarolt az e-mobilitás.

A tavalyi évhez képest 139%-kal nőtt az elektromos autó értékesítés az Unióban. Ha 2020 szeptemberét nézzük, akkor az EU piaci elemzéseiből az derült ki, hogy Franciaországban az eladások több, mint negyede elektromos jármű volt, illetve, hogy az EV-k számai meghaladták a dízel járművek eladásait. Októberben, az előző év azonos időszakához képest a Volkswagen elektromos jármű eladásai megtriplázódtak, illetve a teljes EV piac 26%-át birtokolták. Svédországban a környezetkímélő járművek piaci részesedése szintén új, 37%-os rekordra nőtt. A Tesla megerősítette elkötelezettségét, hogy idén félmillió járművet értékesítsen globálisan. Az erős eredmények és az ambiciózus cél jó hír volt a befektetők számára, illetve az ezzel járó részvények értékének hirtelen növekedése, amely idén eddig több mint 400%-ot emelkedett.

Hírek terén kiemelkedő, a Tesla és a Nio lehetséges egyesülése, az Xpeng piacra lépése és a Tesla első Model flottájának érkezése Európába. Az USA területén főként az elnökválasztás eredménye kedvez az elektromos autóknak, tekintve, hogy Joe Biden, aki immáron hivatalosan is az USA következő elnöke, kijelentette, hogy megkezdik fél millió töltőállomás kiépítését a jövő évben az amerikai országutakon.

Az e-Mobility vagyonkezelt részvénykosár az év elejétől kezdve 49,48%-ot emelkedett. A részvénykosár jelenlegi összetételének átlag 5 éves összesített teljesítménye 241,6% lenne.

 

 

Healthcare vagyonkezelt részvénykosár

 

Az egészégügy terén idén minden szem az olyan cégekre fókuszált, akik a Covid-19 elleni vakcina kifejlesztését tűzték ki célul. Az Abbott Laboratories és az FDA közös célként tűzte ki az USA teljes lakosságának tesztelését az elkövetkezendő időszakban. Emellett a Pfizer vakcinája több országban is engedélyt kapott. A Pfizer oltóanyagának fejlesztését több cég is támogatta, beleértve a Johnson&Johnsont. A másik lehetséges vakcina, melyet a Gilead fejleszt, jelenleg a WHO ajánlása szerint nem megfelelő a hosszútávú kezelésre.

A vakcina mellett viszont nem szabad kihagyni olyan intézkedéseket sem, melyek jelentősen megkönnyítették az orvosok és ápolók munkáját a frontvonalban. Az Ecolab egy forradalmian új terméket dobott piacra, hogy megfeleljen a mai, soha nem látott higiéniai kihívásoknak, illetve az év végéig ötmillió liter kéztisztítót biztosított az egészségügy számára. Az UnitedHealth jelentősen lerövidítette azt az időt, amely az egészségügyi szolgáltatóknak szükséges a kifizetések rendezése érdekében, illetve több milliárd dollárnyi készpénzt fog eljuttatni a kórházakhoz és az orvos csoportokhoz, segítve ezzel a megfelelő felkészültséget a COVID-19 járvány időszakában.

A Healthcare vagyonkezelt részvénykosár idén 3,68%-ot esett, míg 3 év alatt 7,98%-ot tudott emelkedni. A Covid-19 járvány tesztelte az egész társadalmat és tagadhatatlan hatást gyakorolt az egészségügyre minden ellátási környezetben, ugyanakkor megvilágította, hogy az egészségügynek milyen irányban kell fejlődnie a koronavírus után, illetve az államoknak és a gazdaságoknak nagyobb tőkét és megbecsülést kell szánni az egészségügy fejlesztésre, kutatásokra, egészségügyi ellátásokra, gyógyszergyártásra. Ezenkívül a járvány rávilágított a közegészségügybe irányuló folyamatos beruházások fontosságára. A világjárvány rámutatott a palliatív ellátás jelentőségére és hiányára az Egyesült Államokban. Így az is bizonyossá vált, hogy az egészségügyi vállalatok hosszabbtávon fejlődnek, ami részvény áremelkedéshez vezethet. Erre jó példa lehet a Novo-Nordisk, hiszen 1994-ben még egy euró volt a dán Novo-Nordisk részvénye, mára 58,31 eurót ér a cég papírja.

 

 

Telemédia vagyonkezelt kosár

 

Mivel a járványhelyzet alatt a lakosság nagy része otthon maradt, így jelentősen megnőtt az online rendelések száma, a streaming szolgáltatásokra való előfizetés és a videójátékipar is rekordmagas számokat ért el. Az Alibaba 21 év alatt az idei évben teljesített a legjobban, mely arra ösztönözte a céget, hogy a jövőben megduplázzák jelentlétüket az online marketing területén, emellett a felhőalapú számítástechnika is szerves részét fogja képezni a vállalat jövőjének, tekintve, hogy a szektor 14,89 milliárd jüan (2,24 milliárd dollár) bevételt hozott a cég számára, szeptember 30-ig tartó három hónapban. Az év eleje óta az Amazon 135 ingyenes „programot” és szolgáltatást vezetett be a kis- és középvállalkozások eladásának növelése érdekében. A következő év folyamán a vállalat azt tervezi, hogy a platformján jelenleg értékesítő vállalkozások közül több mint 500.000-nek online értékesítési útmutatást, oktatást és támogatást fog biztosítani. Az Amazon bevételei az idei évben szinte minden rekordot megdöntöttek. A karácsonyi ünnepek, a Black Friday és a Cyber Monday eseményei alatt a vállalat eladásai átlagosan 20%-kal haladták meg a tavalyi évben elért eredményeket. Csak az idei évben 9 milliárd dolláros bevételt teremtett a cégnek a Black Friday.

A Microsoft piacra dobta eddigi legerősebb konzolját, míg az Nvidia a legerősebb videókártyát. Az XBOX ONE és az új generációs X/S eladásai csaknem 11%-os növekedést értek el a tavalyi évhez képest. Az Nvidia videókártyái csaknem 80%-át birtokolták az új generációs videókártyák piacának. 2021-ben a szakértők úgy vélik a vállalat tovább fogja dominálni a szektort az AMD és az Intel mellett.

A streaming szolgáltatásokkal rendelkező vállalatok (Amazon, Walt Disney, Netflix) számára az idei év kiemelkedő szerepet játszott, tekintve, hogy hatalmasra nőtt a kereslet a szolgáltatás iránt. A Walt Disney társaság bejelentette, hogy december 2-tól a közvetlen fogyasztói szolgáltatások portfóliója meghaladta a 137 millió fizetett előfizetést és köztük 11,5 millió ESPN + előfizető lett a vállalatnál.

Az idei évben kiemelkedő szerepet kapott a felhő alapú rendszerek fejlesztése. Az Oracle bejelentette az Oracle Exadata Cloud Service új generációját. Világszerte immáron több mint 7300 szervezet használja az Oracle Cloud ERP-t üzleti tevékenységének lebonyolításához. Az Amazon Web Services (AWS), az Amazon.com felhőalapú számítástechnikai ága 2022 közepére indít egy második felhőinfrastruktúra-régiót Indiában. Világszerte az AWS-nek 77 elérhetőségi zónája van 24 infrastrukturális régióban. Az amerikai AT&T és a Microsoft együttesen fejlesztik az 5G és a digitális felhő, az Azure rendszerét. A Reuters elmondása alapján az AT&T beleegyezett abba, hogy adatát és munkafolyamatait a Microsoft Azure felhőbe integrálják egy körülbelül 2 milliárd dolláros üzlet keretében.

Az Apple és a Facebook között az év végére igen nagy nézeteltérés alakult ki, viszont hosszú távon szükségük lesz egymásra, hogy közösségi média-alkalmazásaik jól működjenek. A Facebook fellépett az Apple azon terve ellen, hogy az iPhone és iPad felhasználók számára bevezessék a felhasználók nyomon követését. A Facebook a napokban a Messenger alkalmazásán újabb korlátozásokat vezetett be, hogy megfeleljen a GDPR-nak.

A Telemédia vagyonkezelt részvénykosár január 1-től 4,81%-ot emelkedett. 2021-re fontos lehet, hogy a kvantumszámítástechnika a szolgáltatások széles skáláján képes legyen megoldani a kritikus számítási problémákat, ideértve a pénzügyieket, a felhőbiztonságot, a gyógyszerfelfedezést, az ellátási láncot és a logisztikát. A koronavírus-válság miatt szükségessé vált a zökkenőmentes kommunikáció, az adatátvitel, a modell képességeinek növelése és a komplex adatok szimulációja, várhatóan növelni fogja a kvantumszámítástechnikai tanácsadási megoldások iránti igényt.

 

 

Kopernikus vagyonkezelt részvénykosár

 

Az online kereskedelem jelentős növekedése miatt az idei évben sok cég döntött úgy, hogy tovább terjeszkedik az online marketing világában. A L’Oréal kozmetikai óriáscégnél az e-kereskedelem a járvány során 65%-kal nőtt és a bevételek 25%-át tette ki. Ezenkívül az e-kereskedelem várhatóan 2023-ra eladások csaknem 50%-át fogja birtokolni a cégnél. A vállalt ennek megfelelően többet költött virtuális technológiára, szociális kereskedelemre. A L’Oréal saját termékeire alkotott filtereket a különböző social média platformokon (messenger, instagram, snapchat), melyek segítségével virtuálisan is ki lehet próbálni a cég termékeit. A Nike is úgy döntött, hogy befektet a legsikeresebb üzleteinek digitalizálásába. Az egyik ilyen üzlet a Nike Rise üzlet, mely Kínában, Guangzhou városában található. A cég még 2012-ben nyitotta meg ezt az üzletet és ez a márka egyik legjobban teljesítő üzlete az országban jelenleg. A környezetvédelem, azaz a zöldebb megoldások terén is jelentős előre lepéseket tapasztalhatunk a piacon. A Colgate-Palmolive Company bejelentette a 2025-ig tartó Fenntarthatósági és Társadalmi Hatás stratégiáját, meghatározva kulcsfontosságú intézkedéseit és célokat kitűzve 2025-re és azon túlra. A Nike bemutatta legújabb cipő szériáját, mely az első darab az új Move to Zero projektjében. A vállalat még az idei évben jelentette be, hogy belekezd olyan eszközök forgalmazásába, melyek színtisztán környezetkímélő anyagok felhasználásával készülnek. A Nike vállalat fellendülése jelenleg nagy lendülettel zajlik. Ezenkívül a Nike hatalmas növekedést tapasztalt az online értékesítés terén, ugyanis az utolsó negyedévben 75%-kal növekedett. A Novo Nordisk 2020. szeptember 21-én ambiciózus célt jelentett be, miszerint 2030-ig minden közvetlen beszállítója 100%-ban megújuló energián alapuljon. Ez azt jelenti, hogy a termékek előállítása és szállítása is 0 emisszióval fog párosulni. A Visa kibővíti a fenntarthatóság iránti elkötelezettségét, ennek keretében 500 millió dollár értékű zöld kötvényt bocsájt ki. Ez az első zöld kötvény, amit egy digitális fizetési hálózat ad ki. Ez elősegíti a vállalat elkötelezettségét a környezeti fenntarthatóság és a fenntartható fizetési ökoszisztéma mellett. A Coca-Cola környezetvédelmi elkötelezettségének részeként bejelentette, hogy az összes dobozos csomagolást szeretné kicserélni az uniós piacokon, egy kartonos alternatív megoldással, azaz a KeelClip bevezetésével. A Kopernikus részvénykosár részvényei közül számos cég nyereségesen jött ki a válságból A Church&Dwight a koronaválság idején is élénk forgalmat bonyolító, sziklaszilárd termékei, például a tisztítószerek, mosószerek, fogkrém, fertőtlenítőszerek, sütőpor és állateledelek révén minden portfólió stabilizátora. A koronavírus járvány idején a konszern bebizonyította, hogy üzleti modellje a válság idején is nagyon erős volt.

A Kopernikus vagyonkezelt részvénykosár ebben az évben 1,01%-ot korrigált, míg 4 év alatt 25,23%-ot emelkedett. A Kopernikus részvénykosárban megtalálhatóak a kiemelkedő pénzügyi vállalatok, a szennyvíz, a közművek, a gazdálkodás, szolgáltatói, vendéglátás, számitástechnikai és ipari szolgáltók, illetve a kozmetika is.

 

 

Best of Dividends vagyonkezelt részvénykosár

 

Az értékpapírok teljesítményének növekedése összességében alulmúlták az elemzők várakozásait az idei évben, de ahogy az év vége felé haladunk, az értékpapírok erőteljesen felvették a tempót. Azt látjuk, hogy az okos befektetők már nem vakon ugranak be a növekedésbe, hanem inkább az értékpapír-részvények vásárlásában látják a jövőt, melyek sokkal magasabb hozamot kínálnak. A Seeking Alpha szakértői exkluzívan a hosszú távú, magas osztalékú részvényekbe való fektetést emelték ki a jövő évre. Úgy vélik a részvények értéke most lesz a legmagasabb, ha az elmúlt húsz esztendőt veszik figyelembe. A nagyobb befektetők október végén elkezdték átrendezni portfóliójukat a részvényekről az értékpapírokra, ezzel jelentős változás következett be az értékpapírok terén. Az értékpapírok, nevezetesen a „magas osztalékállományok” növekedése még csak most kezdődik.

A Simon Property Group ingatlanbefektetési alap vezetői, akik kiemelkedő vásárlási, étkezési, szórakoztató és vegyes felhasználású papírok tulajdonjogával rendelkezik, bejelentették 17.500.000 törzsrészvény-részvény felajánlását. A társaság várhatóan átutalási opciót biztosít a jegyzőknek, hogy a befektetők további 2.625.000 darab részvényt vásárolhassanak. A BHP Group bejelentette, hogy adásvételi szerződést írt alá a Hess Corporation-nel, hogy további 28 százalékos munkapiaci részesedést szerezzen a Mexikó-öböl mélytengeri Shenzi területén történő olajkitermelésből. A Shenzi jelenleg közös tulajdonban van, viszont a BHP Group birtokolja a tulajdon 44 százalékát. A BHP és Hess 505 millió USD vételárban állapodtak meg. Ezenkívül a Tesla tárgyalásokat folytat a BHP csoporttal egy nikkelügyletről, mivel az elektromos autógyártó számára kritikus alapanyag az új akkumulátorok gyártásához. Az IBM már 34 milliárd dollárt fektetett be a Raleigh-ben működő Red Hat üzlet felhőalapú számítástechnikai üzletágának kibővítése érdekében. Most a Big Blue, az IBM másik részlege azt tervezi, hogy kiszélesíti felhőalapú rendszereit egy 1 milliárd dolláros befektetéssel, egy úgynevezett hibrid felhővel. Az Unilever második negyedévben jól szerepelt, erős forgalmat tudott elérni, melyet az év végéig tartani tudott. A fő húzóerőt a higiéniai és a fogyasztási termékek adták, továbbá a járvány kitörésekor a társadalom jelentős mennyiségben halmozta fel a termékeket, mely jelentősen kihatott a cég bevételére is. A cég bővítette termékeinek listáját, ugyanis az Unilever és az Algenuity új partneri kapcsolatba lépett egymással, melynek keretében innovatív, algákkal készült élelmiszerekkel jelennek meg a piacon.

A Best of Dividens egy privát banki vagyonkezelt termék, amely a világ legjobb vállalataiba fektet be, magas osztalékkifizetésekkel és megbízható kifizetési folyamatossággal. Az olyan tőzsdeóriások, mint a 3M, az IBM, a Coca-Cola és az Unilever, Shell, BASF, Sanofi csak néhány ezen piacvezetők közül, melyekbe itt befektethetünk. Pontosan ezek azok az ipari óriások, amelyek a kihívásokkal teli időkben is különösen stabilnak bizonyultak. Magas osztalékhozamot is mutatnak, amely jelenleg átlagosan +5,2%-os osztalékkal rendelkezik. A Best of Dividens kosár indítása (2020. március 31.) óta 15,92%-os teljesítménnyel rendelkezik.

 

 

Egyedi részvények:

 

2020 februárjában több befektető fogta a fejét hiszen a koronavírus megjelenése után rohamoson estek a vállalatok részvényei. Az ügyfeleink viszont kitartóak voltak, hiszen 95%-ban nem szálltak ki az akkori befektetéseiből, hanem áprilisában még vásároltak hozzá. Ilyen lehetőség volt például a Simon Property, a L’oreal, a McCormick, a Reckitt Benckiser, a Boeing, illetve a Daimler részvénye. Így 2020 év végén akár 50-80%-os pluszban is zárhatták ezt az évet. Április után több olyan hónap is volt, ami jó beszállási lehetőség kínálkozott, többek között szeptemberben és novemberben is. Nagyban a részvények tartós emelkedése mellett szól a globális jegybankok zérókamat-politikája. Ez ugyanis különösen vonzóvá teszi az anyagi javakba történő befektetést, melyekbe az ingatlanokon kívül az arany és a részvények is beletartoznak. Ezt a hátszelet a tőzsdék valószínűleg még a következő években is érezni fogják, hiszen a kamatpolitika alapvető módosítása jelenleg nincs tervben. Ehhez még hozzájárul, hogy a koronavírus miatti gazdasági turbulenciák vége már belátható távolságon belül van. Ezért közép és hosszú távon azok a vállalkozások is újra erőre kaphatnak, amelyek az elmúlt hónapokban megszenvedték a korlátozásokat. Az emberek továbbra is szeretnének majd nyaralni, étterembe járni és beutazni az egész világot. A korlátozások után valószínűleg még inkább, mint azelőtt. Azért is van lehetőség a jövőben is vállalati részvényeket vásárolni, mert december 27-én este írta alá Donald Trump a legújabb költségvetési tervezetet, ami egyrészt jövő szeptemberig biztosítja az állami finanszírozást bizonyos területekre, másrészt pedig egy gazdasági mentőcsomagot biztosít a koronavírus okozta recesszió orvoslására. Ez egy 900 milliárd dolláros élénkítés, amely a történelem második legnagyobb gazdasági mentőcsomagja. A nagy nehezen tető alá hozott csomag pénzt juttat a munkanélküli ellátások szintjének helyreállítására, a kilakoltatások leállítására a bérleti díjak kiegészítésén keresztül. Pénzt ad a PPP-konstrukciókhoz, a légitársaságok dolgozóinak foglalkoztatására és lényegesen több forrást juttat az oltások terjesztéséhez. A tapasztalataink is azt mutatják, hogy egyre többen érdeklődnek a részvények témaköre iránt. Az, hogy már fiatalon elkezdenek részvényekbe fektetni–ami Amerikában manapság már mindennapos-ez Magyarországon is jelentősen növekedhet. De nézzük is egyes részvények mekkorát emelkedtek idén. A Home Depot részvénye január elsejétől 13,65%-ot erősödött. A társaság nagyobb nyereséget tervez 2021-re, az elemzők mind a rövid, mind a hosszú távon kissé erőteljesebb bevételt jósolnak. Az Aflac biztosító papírjai ebben az évben viszont 22,53%-ot korrigált, de márciusi árához képest nőtt az étékpapírjai értéke. Hosszabbtávon viszont most érdemes beszállni a részvényvásárlásába. Az Adobe System papírjai 40,04%-kal érnek többet, mint januárban, míg a Samsung Electronics részvényei 34,98%-ot emelkedtek. Mindkét cég hosszútávra továbbra is jó vételi lehetőség. De ugyancsak várakozással teli a következő évre a Wells Fargo, a Kellog, Sanofi, SAP, Walt Disney és a Mayr-Melnhof Karton Ag, illetve az Adidas és a Roche részvényei. Viszont a legnagyobb emelkedést mégis az Amazon, Delivery Hero, BYD, Tesla és az Apple hozta. De ne feledkezzünk meg az olyan papírokról sem mind a Netflix 43,46%-kal és a Nextera Energy 14,25%-kal tudott erősödni. Elmondhatjuk ez részvényvásárlásban és tartásban egy izgalmas év volt. Tom Lee, a Fundstrat szakértője szerint az ideihez hasonló menetelés várható majd jövőre is az amerikai részvénypiacon, ugyanis 2021 végére szerinte 4300 pontig is emelkedhet az S&P500 indexe. A CNBC által megkérdezett elemzők többsége 8–22%-os emelkedést vár az S&P 500-tól 2021-ben. A JP Morgan elemzői szerint a Dow Jones, a Russell 2000, az S&P500 és a Nasdaq indexe valószínűleg új rekordmagasságot fog elérni 2021-ben. A Morgan Stanley, a Wells Fargo és az LPL Financial szerint az S&P500 indexe 6%-kal emelkedhet 2021-ben. Szakértői piaci elemzők úgy vélik, hogy van hová növekedni. Ezzel a zárszóval kívánok Önöknek boldog, sikerekben, egészségben és hozamokban gazdag új esztendőt a Portfolife Kft és tanácsadói és a magam nevében.

 

 

Értékpapír vásárlás és vagyonkezelés Ausztrián keresztül a Partner Bank közreműködésével.  Vegye fel velünk a kapcsolatot → 

Szólj hozzá