Egyedi részvények

Hosszútávon a Simon Property Group részvénye is belefér egy portfolióba

By 2020.04.14. augusztus 14th, 2020 No Comments
A Simon Property Group Inc. (SPG) éves teljesítménye február végéig a koronavírusnak következményeként -65,54% lett.

 

A negatív árfolyam ingadozás, amely magukban foglalják az alacsony és magas árak 52 hetes időszakát, sokat mond egy igazi befektető számára, ugyanis első ránézésre akár a legnagyobb összegeket is elhelyezhetné itt, úgymond All Inn. De erre figyelmezteti a Goldman Sachs a befektetőket, hiszen az alacsony árfolyam és a jelenlegi karantén miatt kockázatos lett a vállalat részvénye. Ezek a számok, nemcsak arról beszélnek, hogy ténylegesen mennyivel olcsóbb most az értékpapír, hanem megmutathatják a Simon Property vállalat jelenlegi cach-flow-ját, tőkéjét és képet adnak a cég jövőbeli egy éves teljesítményről is.

Jelenleg a Simon Property Group Inc. részvényei 52 hetes időszakban -66,25%-ot korrigáltak ki a magas árfolyamukból, de 48,90%-kal zártak magasabban, mint mélypontjukkor.

A részvény 52 hetes periódusának sikerült a teljesítményt 42,25 dollár és 186,40 dollár között fenntartania. A társaság pénzügyi szektorban működő részvényei a hétvégére elérték a napi megközelítőleg 6,69 millió dollárt, ez viszont nyilvánvalóan magasabb lett így, mint a részvények átlagos napi mennyisége. Az éves mutatókkal kapcsolatban a Simon Property Group Inc. (SPG) nyilvántartott piaci teljesítménye-57,77% lett, a bevételek negyedéves alapon -56,73%-ot mutattak, összehasonlítva az előző év azonos időszakát megelőzően. A hétvégére a társaság teljes piaci értékét 19.30 milliárd dollárban határozták meg és a Goldman Sachs szerint minden tekintetben kiemelkedő a cég, amelyre figyelni kell, mivel összesen 3000 munkavállalót foglalkoztat.

A társaság székhelye Indianapolis, valamint a cég része a S&P 100-nak (a 100 legnagyobb amerikai vállalat indexe). Értéke együtt emelkedik a piaccal és osztalékot is fizet, ami egyfajta ingatlankiadási díjnak felel meg. A klasszikus ingatlanvásárláshoz képest viszont van pár jelentős előnye. A Simon Properity céget 1993-ban alapították Melvin Simon és Herbert Simon a Melvin Simon&Associates társaság tulajdonosai nyilvános részvénytársasággá alakították át vállalatukat. Ekkor egyesült a korábbi riválisával, a DeBartolo Realty Corp.-vel. A Simon DeBartolo gyorsan megszerzett eszközöket az akkoriban széttagolt iparban. Jelentős akvizíciók voltak a Retail Property Trust és egy ingatlancsoport, amelyet az 1997-es IBM nyugdíjterv és a 1998-as vállalati ingatlan befektetők tartottak fenn. Az 1998-as akvizíciót követően a társaság bejelentette, hogy visszatér eredeti névéhez, Simon Property Group, mivel a DeBartolo család folytatta magán ingatlanfejlesztési tevékenységét.

A vállalat az alapítás óta sokat fejlődött, plázákat, galériákat és kisebb áruházakat vásárolt meg.

Köztük megvásárolta pl.: a Houston Galériát, illetve a Pentagon City Fashion Centert és a Stanford Shopping Centert. Az alapítás óta partnerséget kötött a Nintendóval, hogy ingyenes 3DS Wi-Fi hozzáférési pontokat biztosítson a bevásárlóközpontok közel 200 központjában. Az eltelt 26 évben minden negyedévben fizetett osztalékot, és ami legalább ennyire fontos, hogy az elmúlt 10 évben minden alkalommal emelte vagy szinten tartotta ennek mértékét. A 2008-as válságot követően 30%-kal csökkentették az osztalékot és 10 negyedév után került vissza újra az eredeti szintre. A felsorolt hátrányokat és kockázatokat ellensúlyozza a vállalat pénzügyi stabilitása. Jelenlegi pénzügyi tartalékaival akár 1 évig is zárva tudja tartani az üzleteit. A Moody’s hitelminősítő szerint befektetésre ajánlott A2 besorolású.

A Simon Property Group részvénye ezen a héten 57,54%-ot emelkedett, de messze van még a 130,5 euró ahonnan a cég részvényárfolyama esésbe indult. Hosszútávra a Goldman Sachs is vásárlásra javasolja a cég részvényeit.

 

Szólj hozzá