e-Mobility vagyonkezelt részvénykosár

 

A Tesla nyit a befektetők felé

A Tesla részvényei 2020-ban már körülbelül 500%-os emelkedést prezentáltak, ami arra késztette a társaságot, hogy részvényeit megfizethetőbbé tegye az átlagos befektetők számára. Elon Musk elektromos autóipari cége abban reménykedik, ezáltal még több befektető él a vásárlás lehetőségével. A Tesla augusztus végén jelentette be terveit mintegy 5 milliárd dollár új részvény eladására. A Tesla részvényfelosztásának hatálybalépését követően minden részvény árfolyamát ötödével csökkentette. Így az is elmondható, hogy a Tesla részvényeinek ára szeptember 1-én még 400 dollár alatt volt, azóta viszont az 500 dolláros szintet is megközelítette. Viszont a hétvégére a túlzott erősödésnek, a SoftBank által elindított opciós vásárlásnak, a koronavírus elleni félelemindex kialakulásnak, a nyereségrealizálósoknak, a vártnál jobb munkaerőpiaci adatoknak köszönhetően a hét végére a Tesla erős mélyrepüléssel zárt. A Softbank call-opciókat vásárolt, melyek feljogosították a vásárlót arra, hogy bizonyos részvényekből egy meghatározott időben, egy meghatározott áron vásároljanak, viszont nem jelentenek vásárlási kötelezettséget, így az opciót megkötötték, de pénz nem folyt be, részvény vásárlási szándék történt tőke nélkül, ami hetek óta felfelé nyomta az árakat. A Softbank egy 100 milliárd dolláros alappal, a Vision Fund-dal kötötte meg az ügyleteket, kifejezetten tech-cégeket céloztak, mint az Apple, a Microsoft, az Alphabet, Netflix vagy a Tesla. A Goldman Sachs elemzői szerint a Softbank jelentősen hozzájárult az összeomlás előtti tech-rali kialakulásához.

A Tesla részvényárfolyam ezt a hetet 17,17 %-os vesztességgel zárta. A Tesla vállalatba való befektetés már csak azért is jó lehetőség, mert a vállalat stabilan jelen lehet a világ legnagyobb elektromos autó piacának számító Kínában. A Tesla sokkal jobban reagál a kialakult helyzetre, mint a hagyományos autógyártók.

 

Hatótávrekord a Volkswagen ID.3-mal

Az új Volkswagen ID.3 beállította hatótáv rekordját. Az elektromos autó egyetlen töltéssel megtett 531 kilométert. Hivatalosan a modell hatótávolsága legfeljebb 420 kilométer (WLTP). Ehhez képest több, mint 100 kilométerrel sikerült többet megtenni, ami 26 százalékos növekedést jelent. A Volkswagen részvényei az utóbbi hónapban emelkedő trendben voltak. Még augusztus elején 126 euró körüli árat láthattunk, ami az utóbbi napokban 140 euró felé került.

A Volkswagen részvényei ezen a héten 2,80%-ot emelkedtek. A Volkswagen egyre nagyobb energiákat fektet az új ID elektromos modellcsalád fejlesztésbe. A vállalat idén jelentette be, hogy két elektromos hajtású kisautót és kisbuszt szeretne bevezetni városi forgalomba. A Morgan Stanley elemzői szerint a befektetők a jövőben is magas hozamot érhetnek el hosszabbtávon a cég részvényei vásárlásán.

 

Az Alphabet érdeklődik a TikTok iránt

A Google anyavállalata, az Alphabet állítólag fontolóra vette a TikTok videó alkalmazás részvényének megvásárlását. Az Alphabet kisebbségi, szavazati joggal nem rendelkező részesedést vásárol befektetési társaságain keresztül jelentette a Bloomberg. Az Alphabet mellett sok más vállalat is előállt a TikTok megvásárlásának szándékával. Valószínűleg a Microsoft, amely látszólag a leghosszabb ideje versenyző, is nyilvánosan bejelentette érdeklődését a videoalkalmazás iránt, de információk szerint a Twitter és az Oracle is érdeklődést mutatott. Az Alphabet részvényei már április óta emelkedő trendben vannak, ez az utóbbi napokra is vonatkozik. Augusztus végén 1370 euró alatt is volt az árfolyam, mely 1450 euró fölé került szeptember elején.

Az Alphabet részvényárfolyama ezen a héten 3,47%-ot esett. Az Alphabet vállalat hosszabbtávon jó befektetés lehet, hiszen az internetes keresések közel 90 százaléka a cég platformján fut le. A Google folyamatosan dolgozik a szolgáltatásai fejlesztésén. Az Alphabet alá tartozó egységek pl. a Waymo, Verily is igen erős negyedévet ért el, míg a Google Cloud a dinamikus 53 százalékos növekedést ér el az utóbbi negyedévekben.

 

 

Healthcare vagyonkezelt részvénykosár

 

Az Abbott Laboratories rapid tesztet végez

Az Abbott Laboratories kísérleteket folytat a koronavírus gyors tesztjével, annak megállapítására, hogy hatékonyan alkalmazható-e tünetmentes embereken. A vállalat szerdán sürgősségi engedélyt kapott az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóságtól az új koronavírus-antigéntesztjéhez. Az Abbott legújabb terméke várhatóan sikeres lehet a tesztelés gyorsításában.

Az Abbott Laboratories vállalat részvényei ezen a héten 5,98%-ot korrigáltak a csütörtök és pénteki korrekció miatt. Az Abbott Laboratories vállalat vezetősége kiemelte, hogy 2020-2024 között kiemelkedő terület lesz a cégnél a sebészi lézerpiac fejlesztése.

 

A Gilead új megállapodása

A Tango Therapeutics és a Gilead Sciences vezetősége úgy döntöttek kibővítik partneri kapcsolatukat egy olyan szektorra, melyben mindkét vállalat jelentős részesedéssel bír. A megállapodás a rákos betegek innovatív célzott terápiáinak fejlesztésére és értékesítésére összpontosított. A kibővített többéves együttműködés keretében, amely egy 2018-ban aláírt megállapodásra épül, a Tango továbbra is felhasználja saját, CRISPR-kompatibilis funkcionális genomikai célfelfedező platformját az új terápiás célok azonosítására. A lefedett célok száma ötről 15-re bővül a Gilead Sciences együttműködésével. A Gilead a következő hét évben világszerte jogosult lesz a vállalat programjainak használatára, melyek érintik az említett szektort.

A Gilead Sciences vállalat részvényei ezen a héten 1,15%-ot emelkedtek. A Gilead Sciences azért is jó lehetőség, mert a vállalat hosszú évek óta vezető szerepet tölt be az egészségügyi piacon.

 

A Medtronic költségcsökkentést hajt végre

A Medtronic azt tervezi, hogy évi 450–445 millió dolláros költségcsökkentést hajt végre egy olyan szerkezetátalakítás révén, amely vállalkozását konkrét terápiás területekre szabja. A Medtronic közölte, hogy jelenlegi csoportjait átszervezi működési egységekké, ezzel a vállalat még közelebb tud kerülni ügyfeleihez, valamint növelni tudja a szervezet mozgékonyságát, gyorsaságát és hatékonyságát. Az új működési modell szerint az egységek vezetőinek döntéshozatali hatásköre, teljes felelőssége és elszámoltathatósága lesz az egyes vállalkozások és piacok területén.

Az olasz Medtronic vállalat részvényárfolyama ezen a héten 1,97%-ot korrigált. A Medtronic az orvostechnológia területén világelső nemzetközi nagyvállalatnak számít. A cég innovatív orvostechnológiai megoldásairól vált ismertté világszerte. Medtronic világszerte együttműködik az egészségügyi szakemberekkel, és számos képzési programot kínál és szervez.

 

 

Telemedia vagyonkezelt kosár

 

Az Amazon fejlesztése

Az Amazon tervei közt szerepel 18 milliárd dollár befektetése 2020-ban, hogy segítse a kis- és középvállalkozásokat az eladások növelésében. A kiskereskedelmi óriáscég további 100 millió dollárt tervez befektetni, hogy segítsen a kisvállalkozásoknak világszerte növelni eladásaikat és új ügyfeleket elérni a Prime Day-en és az ünnepi szezonban. Az év eleje óta az Amazon 135 ingyenes „programot” és szolgáltatást vezetett be a kis- és középvállalkozások eladásának növelése érdekében. A következő év folyamán a vállalat azt tervezi, hogy a platformján jelenleg értékesítő vállalkozások közül több mint 500.000-nek online értékesítési útmutatást, oktatást és támogatást fog biztosítani.

Az Amazon vállalat részvényei ezen a héten 3,15%-ot korrigáltak, de így is 3294,6 dolláron zártak. A vállalat azért is érdekes lehet a befektetőknek, mert a koronavírus időszakában egyre több árut rendelnek az európai és amerikai lakosok az online piactéren keresztül. Az Amazon az eltelt időszak alatt bővítette raktárait és felkészült a megnövekedett vásárlási igényekre.

 

Az Apple fellépése

Az Apple késlelteti az iOS 14-gyel bevezetett új adatvédelmi szabályt, amely kötelezi a fejlesztőket, hogy engedélyt kérjenek a felhasználóktól az adatok gyűjtésére és az iPhone és iPad mobilalkalmazásokon és webhelyeken történő nyomon követésére. A vállalat ötlete ellen elsőként szólalt fel a Facebook, aki jelentős profitot termel az oldalon elhelyezett hirdetésekből. Az Apple a források szerint nem kíván módosítani a szabványon, viszont késlelteti annak megjelenését az eszközökön, ezzel időt adva a fejlesztőknek, hogy megfelelő reklám kampányokat tudjanak gyártani. Több szakértő úgy véli, hogy az Apple agresszív fellépése megváltoztathatja az online marketing világát a készülékeken.

Az Apple vállalat részvényárfolyama ezen a héten 3,08%-ot korrigált az utolsó három hónapos 50,11%-os emelkedéshez képest. Az Apple októberben négy új modell piacra dobására készül, ötödik generációs mobilkommunikációval, új dizájnnal és nagyobb képernyőméret-választékkal. Az Apple előrejelzése szerint a következő generációs iPhone-ok idei összes eladásai 2020-ban összesen 80 millió darabot tehetnek majd ki.

 

A Microsoft Defending Democracy Programja

A Microsoft új technológiát jelentett be a 2020-as amerikai elnökválasztás dezinformációjának leküzdésére, beleértve a cikk hamisításokat is. A technológia képes észlelni a manipulált tartalmat, melyet a közösségi hálózaton osztottak meg. A Microsoft azzal a céllal fejlesztette ki a programot, hogy biztosítsa az embereket arról, hogy az általuk megtekintett tartalom valós. Ez az akció a Microsoft Defending Democracy Programjának része, amelynek célja a kampányok biztonságának megőrzése és a szavazási folyamat védelme.

A Microsoft válallat részvényei ezen a héten 6,40%-ot korrigáltak a csütörtök, pénteki korrekciók miatt. A befektetőknek az is jó hír, hogy átszervezi a Windows fejlesztői csapatát a Microsoft, hogy ezzel ismét az operációs rendszert állítsa a cég középpontjába. Az is kiderült, hogy akár 2,6 milliárd dollárt hozhat a Microsoft új játéka, a Microsoft Flight Simulator legújabb verziója az elkövetkező időszakban.

 

 

Kopernikus vagyonkezelt részvénykosár

 

A Mastercard együttműködései

Miközben a COVID-19 hatásait navigáló kereskedők továbbfejlesztett technológiát keresnek a személyes elkötelezettség érdekében, a Mastercard bejelentette a súrlódásmentes megoldások új csomagját a kiskereskedők számára, hogy újra gondolják a fizikai vásárlási élményt. Alkalmazható és adaptálható minden kiskereskedelmi környezetben, kimagasló szolgáltatást nyújtanak a kiskereskedők és a végfelhasználók számára. A Mastercard árfolyama egész nyáron emelkedő trendben volt. A 200 euró alatti szintről 300 euró felé került.

A Mastercard vállalat részvényei ezen a héten 8,5%-ot estek. A Mastercard egy hete jelentette be, hogy Magyarországon is elérhetővé teszi Pay by Account nevű számlaalapú fizetési szolgáltatását. A Mastercard ezen kívül a TransferWise-szal is kibővítené a partnerségét. A Mastercard jó úton halad a kínálat diverzifikálása érdekében, hogy egyre több nagyvállalatot is be tudjon vonzani az ügyfelei közé. A Mastercard programja az elérhető termináltípusok palettáját is bővíteni szeretné, ezzel is segítve azokat a vállalkozásokat, akik a mostaniaknál kisebb, hordozható készülékeket keresnek. Végül a Mastercard mint a szektor világviszonylatban egyik legnagyobb szolgáltatója (2017. végén a Mastercard kártyatulajdonos száma elérte a 2,43 milliárdot) a szektor más, vezető képviselőihez hasonlóan az új megatrendből is profitál, készpénzforgalommal szemben egyre több fizetés zajlik nem készpénzes tranzakcióként.

 

A Colgate a pozitív kommunikációval hívja fel magára a figyelmet

A szájápolásban piacvezető Colgate-Palmolive Limited nemrégiben új kommunikációs kampányt indított Indiában, ennek keretében arra ösztönzi az embereket, hogy a bezárást (karantén) az újraértékelés pillanataként használják fel, és optimizmussal kezdjenek kihívást jelentő utazásokba. Ez a film a Colgate filmsorozatának egyike, amely a jobb jövő megteremtése iránti optimizmust vívja ki, összhangban a „Smile karo aur shuru ho jao”-val vagyis a Kezdj mosollyal” üzenettel. A Colgate árfolyama márciusban 60 euróra csökkent, azóta viszont már megközelítette a 80-as szintet is.

A Colgate-Palmolive árfolyama ezen a héten 2,72%-ot korrigált. A Colgate-Palmolive már csak azért is jó befektetés, mert hosszútávon egyre többen vásárolnak a cég termékeiből online is. A Colgate-Palmolive vezetősége az utóbbi napokban bővítést jelentett be, 1,2 millió dolláros beruházásának nagy részét gépekre és berendezésekre fordítaná. Az is kiderült a héten, hogy várhatóan 24 új telephellyel bővítené az vállalat a jelenlegi létszámát.

 

A 3M fejlesztése

A 3M Health Information Systems az egészségügyes dolgozók tapasztalatait figyelembe véve kerül átalakításra, az elektronikus egészségügyi nyilvántartás (EHR) keretében elindításra kerül a 3M M * Modal virtuális asszisztens technológia, a a Hey Epic! hangsegéd. A 3M Company megkönnyíti a dolgozók számára a dokumentációs feladatok beszélgetés közbeni elvégzését. A 3M Company virtuális asszisztens technológia segítségével több eszközön keresztül, időt spórolva lehet csökkenteni az adminisztratív terheket.

A 3M Company részvényárfolyama ezen a héten 0,07%-ot emelkedett. A konszern több mint 50.000 különböző terméket gyárt 47 technológiai ágban és több mint 25.000 szabadalommal rendelkezik. A menedzsment a vegyes vállalat termékportfólióját a növekvő piacok felé irányította, ezzel összességében sikerült a nyereségességet az utóbbi időszakban növelni.

 

 

Best of Dividends vagyonkezelt részvénykosár

 

Az Unilever csökkenti szén-lábnyomát

Az Unilever ígéretet tett arra, hogy a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése érdekében 2030-ig felhagy a fosszilis tüzelőanyagok használatával. Ez főként a cég tisztítószereinek gyártási folyamatát érinti, melyek a jövőben már alternatív energiaforrással fognak készülni. A fogyasztási cikkeket gyártó óriás 1 milliárd eurót fektetne be, hogy kivitelezni tudja az átállást. Az Unilever vezetői azt mondták, hogy a petrolkémiai anyagokat növényekből és tengeri forrásokból, például algákból álló összetevőkkel fogja helyettesíteni. A cég legkeresettebb márkái közé tartozik az Omo, a Cif, és a Domestos.

Az Unilever vállalat részvényei ezen a héten 0,78%-ot korrigáltak. Az Unilever éves szinten 3,36%-os osztalékot fizet a befektetői részére. A következő osztalékfizetés október 31-én várható. A vállalat kapitalizációs tőkéje 84,1 milliárd euró. A brit-holland vállalat egymilliárd eurót szeretne elkülöníteni a biotechnológiai kutatás, a szén-dioxid- és hulladékhasznosítás, valamint az alacsony szén-dioxid-kibocsátású kémia finanszírozására Az Unilever 2030-ig minden termékének összetételét biológiailag lebonthatóra alakítja át.

 

A Shell ismét drón flottába fektet

A Shell a héten közölte, hogy júliusban megállapodást kötött Baker Hughes drónvállalkozásával, az Avitas-szal, hogy kiterjessze a drónmegfigyelési szolgáltatásokat a Permi-medence területein. A Shell a drónplatformok egyik legnagyobb alkalmazója, amelyet az olaj- és gázipar nagy része még mindig feltörekvő technológiának tart. Tavaly a cég közölte, hogy mind a szárazföldön, mind tengeri területen napi rendszerességgel használja a drónokat. A drónok kritikus szerepet játszanak a Royal Dutch Shell azon célkitűzésében, hogy észak-amerikai üzemeiben 2025-re az előállított földgázmennyiség kibocsátása 0,2% alá csökkenjen.

A Royal Dutch Shell részvényeinek árfolyama ezen a héten 3,52%-ot korrigált. A Royal Dutch Shell negyedévente részvényenként 0,14 eurót fizet osztalékként. A héten a Magyar Állam szerződést kötött a Shell vállalattal, így évente egymilliárd köbméter cseppfolyósított gáz érkezik majd a Shell-től hazánkba. A Shell vállalata 2027 végéig a magyar gázszükséglet tíz százalékát a krk-i LNG terminálról fogja biztosítani hazánknak. A vállalat idén csökkentette osztalékját először 1945-óta, de így a cég nagyjából 10 milliárd szabad cash flowt szabadított fel.

 

A Coca-Cola a digitális fizetést is támogatja

2020 szeptember 3-án a Coca-Cola Amatil X befektetett a Centrapay digitális fizetési platformba, azzal a céllal, hogy egy teljesen új ügyfél élményt tudjon biztosítani termékei vásárlása során. Az Amatil X vezetője, Alix Rimington elárulta, hogy szeretnék lehetővé tenni az ügyfelek számára, hogy a Sylo Smart Wallet-on keresztül digitális eszközökkel vagy kripto valutákkal fizessenek termékeikért. Ebben a projektben az ügyfelek az Amatil bármelyik automatájánál használhatják a wallet szolgáltatást. A Centrapay célja a fogyasztói alkalmazások és a kereskedői rendszerek közvetlen összekapcsolása.

A Coca-Cola vállalat részvényei ezen a héten 2,43%-ot erősödtek. Ez azért is érdekes mert ez a hét kivétel nélkül a korrigálásról szólt. A vállalat viszont a marketingköltségeit úgy alakította, hogy azt a nyár végén kezdte el kampányokra fordítani. Ráadásul a héten jelentette be a vállalat, hogy indiai és dél-nyugat ázsiai részlegénél fejlesztésbe kezd. A Coca-Cola termékeit robusztus kereset jellemezte 2020 második negyedévében is, igaz 4000 önkéntes dolgozójától a héten megvált. Viszont éves szinten 3,19%-os osztalékot fizet befektetőinek és a jövőben növeli házhozszállítási kapacitását.

 

 

Egyedi részvények:

 

Az American Water Works lett a hét nyertese

Az American Water Works célárat emelt, amelyet a Goldman Sach és a JP. Morgan és a Seeking Alpha elemzői szerint is jó lépésnek bizonyult. A részvényei új célárát 165 dollár körül állította be. Ami majdnem 16%-os emelkedést jelenthet a következő egy-két évben. A JP. Morgan elemzőinek becslése szerint a vállalat árbevétele 4,2%-ot emelkedhet negyedévente a vállalat útmutatása és az egyes üzleti szegmensek korábbi bevételeinek növekedése alapján. Az elemzők úgy gondolják, hogy a nettó jövedelem az előre jelzett időszakban, vagyis 2021 év végéig akár 7,4%-ot is nőhet év/év alapon. Az American Water Works Company leányvállalatai révén víz- és szennyvízszolgáltatásokat nyújt az Egyesült Államok 16 államában, mintegy 1700 közösségének, amelyek körülbelül 3,4 millió aktív ügyfelet szolgálnak ki. Mára már elmondhatjuk, hogy körülbelül 80 felszíni víztisztító telepet üzemeltet.

A cég részvényével 13 elemző vállalat foglalkozik és jelenlegi konszenzus szerint a társaságok együttesen és külön-külön a vételi minősítést javasolják a cég részvényeire. A cég piaci kapitalizációs tőkéje a héten 25,9 milliárd dollár lett.

Az American Water Works részvényei ezen a héten 1,69%-ot emelkedtek. A vállalat részvényeit előszeretettel használják intézményi befektetők befektetési részvényalapokba. A Metlife amerikai biztosító a részvényalapjaiba folyamatos vásárlásba kezdett már 2019-ben a cég részvényeiből. A világ számos pontja jelenleg is vízválságot él át, amit részben a klímaváltozás, részben a vizek pazarló túlhasználata, részben a közvetett és közvetlen szennyezés idéz elő. Emiatt hozta létre az Allianz is egyik alapját, amit aktívan is kezel az AlllianzGI Global Water Fund alapot, amely 35 társaságban rendelkezik érdekeltséggel, például a 16 államban működő American Water Works közműcégben.

 

A Danaher részvénye ismét a hónap lehetősége lehet

A Danaher Corporation részvényárfolyamát összesen 15 elemzőház vette górcső alá az elmúlt napokban. A 15 elemzőház szerint 12 elemzőház vételre míg 2 tartásra javasolja a cég részvényeit. A vállalat emelkedő trenddel rendelkezik 2009-től kedve folyamatosan. A vállalat célárát a napokban 205 és 235 dollár közé módosították, ami egyértelműen fejlődést jelenthet a befektetőknek. Az 50 napos mozgóátlag jelen esetben 202,53 dollár, míg a 200 napos mozgóátlag 169,46 dollár volt. A társaság piaci kapitalizációja már meghaladta a 137 milliárd dollárt. A vállalat négy szegmensben működik: környezetvédelmi és alkalmazott megoldások, élettudományok, diagnosztika és fogászat.

A Danaher Corporation professzionális, orvosi, ipari és kereskedelmi termékeket és szolgáltatásokat tervez, gyárt és forgalmaz világszerte. A céget 1969-ben hozták létre. Végül a cég 1984-ben vette fel a Danaher nevet.

A Danaher a legfrissebb, a június 30-án véget érő negyedéves eredményjelentése alapján 5,3 milliárd dolláros negyedéves bevételt és 927 millió dolláros negyedéves nettó eredményt ért el. Összehasonlításképpen, tavaly a társaság 4,44 milliárd dolláros bevételt ért el, és nettó nyeresége 731 millió dollár volt. A teljes forgalomban levő részvények a vállalatnál 709,41 millió darab.

A Danaher Corporation részvényárfolyama ezen a héten 4,46%-kal korrigált. A Zacks elemzői a vételi pozíciókat 1-5-ös osztályzattal pontozzák, az 1-es pozíció az erős vételi ajánlás, a Danaher részvénye 2-es vételi fokozatot kapta a héten.

A Morgan Stanley szerint a közelgő kilátások javítani fogják a következő hónapok részvény árfolyamát.

A Morgan Stanley elemzése szerint ne csodálkozzon a befektető, ha a vállalat az elkövetkező negyedévekben ismét felülmúlja az elvárásokat.

 

Értékpapír vásárlás és vagyonkezelés Ausztrián keresztül a Partner Bank közreműködésével. Vegye fel velünk a kapcsolatot → 

Szólj hozzá

Küldjön üzenetet!