Healthcare vagyonkezelt részvénykosár

A második hely nem jó a Gilead-nak

By 2020.02.18. július 3rd, 2020 No Comments
A Gilead Sciences és az AbbVie a világ két legnagyobb gyógyszerkészítő vállalata a piaci kapitalizációk szerint.

Az AbbVie viszont az utóbbi években igen jól teljesít a piacon, ugyanis 139 milliárd dolláros profittal rendelkezik, míg a Gilead 86 milliárd dolláros értékkel alulmaradt. A Gilead 2013-ban hozta forgalomba a Sovaldi gyógyszerét. Röviddel ezután a cég kifejlesztett egy másikat, a Harvoni néven ismert HCV gyógyszert, amely ötvözi a Sovaldi és más vírusellenes gyógyszerek alkalmazását. A társaság mindkét gyógyszere rekordot döntött-19,1 milliárd dollárt hozott a cégnek csak 2015-ben, mielőtt a versenytársak, AbbVie és a német Merck gyógyszergyártó megjelent a piacon az alternatív gyógyszereivel. Ettől a ponttól kezdve a vállalat népszerűsége és bevétele drasztikusan csökkenni kezdett. Daniel O’Day, a vállalat vezérigazgatója viszont arra számít, hogy a Kínában folytatandó földrajzi terjeszkedés meghozza a kívánt eredményt. Az elemzők szerint a HCV kereslete jelentősen csökkenhet, így, ha a Gilead még időben megjelenik az új készítményeivel a kínai piacon, így akkor gyorsan az élre kerülhet az AbbVie-val szemben.

A Gilead Scienes részvényárfolyama az utolsó egy héten 1,47%-ot korrigált, míg az elmúlt egy évben 6,57%-ot emelkedett. Az AbbVie részvényárfolyama a héten 5,77%-ot emelkedett.

 

Értékpapír vásárlás és vagyonkezelés Ausztrián keresztül a Partner Bank közreműködésével. Vegye fel velünk a kapcsolatot →

Szólj hozzá

Küldjön üzenetet!