e-Mobility vagyonkezelt részvénykosár

 

A Tesla tarol Kínában

A szigorú egészségügyi vészhelyzet betartása érdekében a legtöbb autógyár bezárta az üzemeit, vagy csak minimális kapacitás keretében végeznek, hajtanak végre munkát. A Tesla amellett, hogy dolgozik új lélegeztető gépek gyártásán és az új kocsik kialakításán, még tervbe is vette shanghai üzemének felújítását, amelyre a részvények igen magas emelkedése miatt tőke is juthatna. A friss Sekking Alpha elemzés szerint viszont nem csak a Tesla részvények emelkedtek, hanem a jármű előrendelések is megnőttek. Februárban a vállalat 2300 rendelést regisztrált és ez a rendelés kizárólag Kínából érkezett, míg márciusban 12.700 darabot rendeltek, azaz csaknem 6-szor annyi megrendelés érkezett az új Model járművekre. A Tesla vállalat részvényei soha nem látott magasságokba repültek, hiszen 33,33%-ot emelkedtek ezen a héten. A Tesla vállalat kiváló lehetőség hosszútávon, ahogy ezt Mark Delaney a Goldman vezető elemzője is elmondta az afr.com weboldal képviselőinek. Szerinte a Tesla jelentős vezető szerepet tölt be más autógyártókkal szemben az elektromos autók gyártásában és várhatóan erős piaci pozíciót fog hosszútávon fenntartani. A társaságot erős márka, vertikális integráció és korai fejlesztés előnye segíti egy iparágban.

 

A Volkswagen Kínában terjeszkedik

Már régóta mindenki úgy tekint a Volkswagen-re, mint az e-mobilitás egyik legnagyobb szereplője. A Volkswagen vállalat több elektromos szériát is bemutatott, kiemelve az ID 3-ast, mely a szakértők szerint még mindig az egyik legjobb családbarát széria lehet a piacon. A napokban híre kelt, hogy a vállalat belép a kínai piacra, de nem teljesen új autóval (még). A Volkswagen partneri szerződést kötött a Shanghai DU-POWER New Energy Technical startuppal, hogy elindítsanak egy mobil töltőállomás rendszert Kínában. Már a készülékek legyártásának időpontja is ki lett tűzve, annak ellenére, hogy a kínai kormány még nem engedélyezte a töltők beüzemelését. A Volkswagen vállalat részvényei ezen a héten 0,74%-ot korrigáltak, viszont hosszútávon már csak azért is érdemes egy jó portfólióban megtartani a Volkswagen részvényét, mert a vállalat a dízelbotrány után is talpra tudott állni. A cég jelentős összeget költ az elektromos autózás fejlesztésre, Európában elsőként kezdte fejleszteni elektromos autóit. A vállalat stabil tőkeerővel rendelkezik, kapitalizációs tőkéje mára már meghaladja a 65,1 milliárd eurót.

 

Az Alibaba vállalat ismét stabil lábakon áll

Míg az Egyesült Államok egyes részei az új koronavírus-kitörés csúcsán vannak, mára Kína sikeresen túljutott a víruson. A hírek szerint az Alibaba a járványt követően ismét szárnyra kapott. Az e-kereskedelem dominanciája mellett az Alibaba masszív felhő üzlettel is rendelkezik. A járvány időszakában az Alibaba részvény állománya több mint 16%-kal esett vissza, de a március végén bekövetkezett gazdasági fellendülés mérsékelte ezeket a veszteségeket. A legfrissebb beszámolójában a vállalat 23,2 milliárd dolláros árbevételt jelentett, amely 38%-os növekedést jelent, és a részvényenkénti eredményt 2,61 dollárra jelentette be a cég. Ez meghaladta a 22,9 milliárd dolláros várakozást és az EPS részvényenkénti 2,28 dolláros bevételt. Az Alibaba vállalat részvényei ezen a héten 7,58%-ot meneteltek előre, a vállalat hosszútávon sikeres, mert nemcsak vezető az online értékesítésben, hanem a mesterséges intelligencia fejlesztés vezető szereplője. Illetve nem félt a szakértelmét használni az elmúlt időszakban egészségügyi és szolidaritási területeken is.

 

Az Amazon-t leállásra kényszeríthetik

Tényként kezelik Amerikában, hogy Jeff Bezos cége hatalmas nyomás alatt állt a koronavírus járvány előtt is. A munkavállalói panaszok jelentős rossz hírt kelltetek, ami a vállalat portfóliójában is meglátszódott, melyet az Amazon csak jelentős munkahelyi változásokkal tudott elsimítani. A járvány kitörése, viszont még nehezebb helyzetbe hozta a vállalatot, mivel jelentősen vissza kellett venniük a kapacitásukból, annak ellenére, hogy az online rendelések szinte az egekbe törtek. Az Amazon, bár elmondásuk szerint minden higiéniás és biztonsági óvintézkedést megtett, még mindig a hatóságok rendíthetetlen figyelme alatt áll, mivel sokak szerint a vállalat nem tartja be az előírásokat. A napokban ezért a francia kormány kötelezte a vállalatot, hogy szüntessék be minden olyan termék kiszállítását, amely nem élelmiszer, gyógyszer vagy higiéniai készítmény. A döntés azután született, hogy kiderült, hogy az Amazon nem tartja be raktáraiban a járvány miatti egészségügyi szabályokat. A leállás mellett a bíróság 1,1 millió dolláros büntetést szabott ki az Amazon-ra, minden egyes napért, amikor a raktárban munka zajlott. Az Amazon vállalat ezen a héten 15,72%-ot emelkedett, így részvény ára elérte a 2150 eurót. Az Amazon vállalat befektetési szempontból már csak azért is jó lehetőség, mert Amerika legnagyobb online csomagküldő szolgálata és stabil háttérrel és jó cash-flow-val rendelkezik. Hosszútávon nyereséges cég maradhat.

 

A Toyota és a BYD szövetsége

Kína egyik legnagyobb elektromos autókat gyártó vállalata tavaly novemberben jelentette be partneri kapcsolatát a Toyota-val, amelynek lényege, hogy tisztán elektromos autók (BEV) kutatására és fejlesztésére fordítják közös erőforrásaikat. A Toyota és a BYD által birtokolt közös vállalat bejegyzése már meg is történt, és a cég dolgozói a tervek szerint még idén májusban megkezdhetik a munkát. A BYD Toyota Ev Technology nevű új vállalat elnöke a Toyota által delegált Hirohisa Kishi, vezérigazgatója pedig a BYD munkatársa, Zhao Binggen. „A BYD és a Toyota mérnökei immár ugyanabban az intézményben, közösen dolgoznak majd azon, hogy olyan BEV-ket fejleszthessünk ki, amelyek a két márka erősségeinek egyesítésével a lehető legjobb teljesítményt nyújtják, kielégítve a kínai vásárlók elvárásait..

A BYD vállalat részvénye ezen a héten 8,66%-ot, míg a Toyota részvénye 0,88%-ot emelkedett. A BYD vállalat elsőrangú befektetés hosszútávon. Warren Buffett 2016-ban vásárolt részvényt a cégből és hosszútávon a cég befektetésre ajánlott minősítést kapott a vállalat.

 

A SoftBank biztonságosan játszik, de pozitívan tekint a jövőre

A SoftBank Group Japán legnagyobb nemzetközi technológiai befektető cége, 4500 milliárd jen értékű (41 milliárd dollár) eszközértékesítési és saját részvény vásárlási programot jelentett be a napokban. A vállalat ezt azzal indokolta, hogy sok befektetésük, főleg a technológiai részlegen a koronavírus okozta helyzet miatt hatalmas veszteséget okozott a vállalat számára. A Softbank részvényei 50%-ot estek az idei csúcspontjukhoz képest, a vállalat bejelentése után 19%-os emelkedés következett be az árfolyamban. Hozzá kell tenni, hogy sok szakértő úgy látja, hogy a vállalat olyan részvényektől is meg fog szabadulni részben, mint például az Alibaba. Ez jelentős visszaesést eredményezhet a részvényesek szerint a jövőben. Masayoshi Son, a vállalat vezérigazgatója a napokban azt taglalta, hogy a SoftBank új befektetései miként ösztönözhetik a vállalatokat, hogy átalljanak az innovatív megoldások fejlesztésére.

A SoftBank Group vállalat részvényei ezen a héten 12,31%-ot meneteltek. A SoftBank a 2000-es évek előtt is meghatározó szereplője volt a gazdasági életnek. 2000-ben a Japán SoftBank több milliárd dollárt fektetett be a Szilícium-völgy startupjaiba, és a Toys R Us is kapott 60 millió dollárnyi tőkeinjekciót.

 

 

Healthcare vagyonkezelt részvénykosár

 

Több cég is csatlakozik a Medtronic-hoz

A tajvani Foxconn Technology Group és a Vingroup egy vietnami konglomerátum összefogott az olasz Medtronic-kal, lélegeztető gépek és életmentő orvostechnikai eszközök gyártásában. A Medtronic hivatalos bejelentésé szerint április 8-án fogják véglegesen piacra dobni a Foxconn és a Vingroup, valamint a kanadai Baylis Medical cég segítségével gyártott terméket. A Medtronic a készülék gyártását az aktuális kapacitások ötszörösére kívánja növelni. Nem ez az első alkalom, hogy külsős cégek csatlakoztak a Medtronic programjához. Korábban a Tesla döntött úgy, hogy partneri szerződést alakít ki a vállalattal, hogy lélegeztetőgépeket tudjanak gyártani a fertőzés kezelése érdekében.

A Medtronic részvénye ezen a héten 1,48%-ot emelkedett, míg 1 év alatt 23,66%-ot nőtt az árfolyam. A Medtronic vállalat 1996 óta található meg az olasz tőzsdén, elismert szakértő egészségügyi területen. Illetve a cég 1983-ben elsőként állt elő a folyamatos inzulinadagolás ötletével, kifejlesztette első inzulinpumpáját, az inzulinadagolás leginnovatívabb módját. A UnitedHealth növekedést jelentett be

Az Egyesült Államok legnagyobb egészségbiztosítója, a UnitedHealth Group, a hét közepén felülmúlta a negyedéves nyereségre számított várakozásait, mely jelentős eredmény, hisz a cég jelentős erőforrásokat használt fel a COVID-19 hatásának felmérései érdekében. A társaság részvényei 2,6%-kal emelkedtek, 277,50 amerikai dollárra. A társaság, az első egészségbiztosítók közé tartozik ezzel, amely nyereséges eredményekről számolt be. Hivatalos tájékoztatójában a cég úgy nyilatkozott, hogy továbbra is várhatóan részvényenkénti 16,25–16,55 dollár korrigált nettó eredményt számít az évre, amelynek középpontja meghaladja az elemzők 16,22 dollárra becsült értékét. A UnitedHealth azon vállalatok közé tartozik, akik megfelelően tudták kezelni a vírust, egészségügyileg és gazdaságilag is egyaránt. Ugyanis az egészségbiztosító a járvány idején kész volt szűréseket, teszteket biztosítani a lakosság számára.

A Dow Jones vezető index csúcsán állt a hét az UnitedHealth Group egészségügyi szolgáltató és egészségbiztosítója, a hétvégére meg is lett az eredménye, hisz 10,25%-ot emelkedett. Mint egészségbiztosító számtalan plusz szolgáltatást vezetett és szeretne bevezetni, hogy mind a járó betegek, mind a kórházi ellátást éves szinten akár pár száz dollárral bárki igénybe tudja venni.

 

A Stryker akcióba léphet

Az FDA a Stryker számára sürgősségi engedélyt adott ki a használt maszkok és légzőkészülékek fertőtlenítésére. Ezt a technológiát a vállalat még az elmúlt hónapokban dolgozta ki és ezt követően az FFP-1, FFP-2 és FFP-3 maszkokat többször is újra lehet használni. A vállalat elmondása alapján milliós tételekben tudnák a maszkokat tisztítani heti szinten. Az amerikai szakértők szerint a Stryker tevékenysége lehet az egyértelmű bizonyíték, hogy a szennyezés mentesítés a lehető leghatékonyabb fellépés az eszközök hiánya miatt. A hatóságok ráadásul egyre inkább szeretnék a lehető legtöbb engedélyt megadni, hogy fokozzák a maszkok kínálatát a világjárvány miatt, mivel szerintük nincs kellő mennyiség forgalomban. Az Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma márciusban 415 millió dolláros szerződést kötött már a Stryker vállalattal, hogy biztosítani tudja a vállalatok számára a maszkok sterilizálási tevékenységeit. A Stryker tanulmányai szerint a védőmaszkokat, védőfelszereléseket, akár háromszor is újra lehet majd felhasználni, ha ezt a technológiát a jövőben is engedélyezni fogják, amit ők szabadalmaztattak.

Az amerikai Stryker vállalat részvényei ezen a héten 2,28%-ot emelkedtek, így péntekre a vállalat 170,6 eurón zárt

 

 

Telemédia vagyonkezelt részvénykosár

 

Az Apple újra nyitja a kisüzleteit

Az Apple szóvivői elmondták, hogy a Kínán kívüli üzleteit március óta bezárva tartják, betartva ezzel az összes hatóság által előírt koronavírus elleni óvintézkedéseket. Egy szöuli Apple üzlet a hétvégére azonban újból megnyílhatott. Ha minden igaz, akkor ez lesz a cég első kiskereskedelmi üzlete Kínán kívül, ahol újból megnyithatásra kerülhetett egy Apple üzlet. Új készülékek vásárlását továbbra is online kis és nagykereskedelmi formátumban engedélyezi Tim Cook vezérigazgató és csapata. A szöuli üzlet újbóli megnyitása betekintést enged az Apple új stratégiájába, amelynek célja a kiskereskedelmi létesítmények újbóli megnyitása a közeljövőben és kiszolgálni a kisebb pénztárcájú ügyfeleket.

Az Apple részvényei a héten 5,51%-ot emelkedtek. De a Morgan Stanley elemzői szerint az Apple részvények cél ára egy lehetséges jó szkennárió esetén 2020 végére ismét 300 euró közelében tartózkodhat, így jelentős emelkedés várható a most 227 eurón tartózkodó részvénynél. A Morgan Stanley szerint jövőre drámai ütemű fellendülés várható az euró gazdaságokban. Például a 2021 második negyedében a cég londoni elemzői 14,1 százalékos negyedéves növekedést valószínűsítenek az euró övezetben, illetve a jövő év egészére pedig 5,5 százalékos euró övezeti GDP-bővüléssel számolnak.

 

A Facebook-nak elege van az álhírekből

A Facebook, amely egyben az Instagram képmegosztó oldalt és a WhatsApp üzenetküldő szolgáltatást is birtokolja, arról számolt be, hogy rengeteg ártalmas és félrevezető tartalommal kell megküzdenie az oldalain. A Facebook ezért úgy döntött, hogy jelentős szigorításokat fog bevezetni az álhírek megfékezése érdekében. Mark Zuckerberg, a vállalat alapítója és vezérigazgatója elmondta, hogy a felmérések alapján a nem valós információk hatalmas veszélyt jelentenek a gazdaságok és az emberi egészség számára. A Facebook márciusban több százezer ártalmasnak ítélt, hamis információkat tartalmazó bejegyzést távolított el, valamint gyanús tartalomként csaknem 40 millió posztot jelöltek meg.

A Facebook vállalat részvényei ezen a héten 2,57%-ot emelkedtek, míg az elmúlt 3 év alatt 24,83%-kot emelkedtek a vállalat részvényei. A vállalat azért is befektetésre ajánlott a Deutsche Bank elemzői szerint, mert az online területen hosszúideje képes megújulni, illetve hosszú távú stratégiával rendelkezik. A vállalat kapitalizációs tőkéje mára már eléri a 396,7 milliárd eurót.

 

Az SAP létszámstop-ot vezet be

Bár az SAP vállalatnak a szoftverlicencekből származó bevétele jelentősen visszaesett a koronavírus járvány kitörése óta, a vállalat a járványügyi helyzetre gyorsan tudott reagálni, és így kiváló pénzügyi eredménnyel zárta az első negyedévét. Az év első két hónapjában a vállalat bevételének és teljesítményének alakulása teljesen megszokott volt, a koronavírus-világjárvány csak a SAP márciusi teljesítményére volt nagyobb hatással. Más vállalathoz hasonlóan SAP is úgy döntött, hogy átáll az online marketingre, valamint a projektek távoli megvalósítására. Ugyanakkor a vállalat bevételének megőrzése miatt most szüneteltetik az új munkatársak felvételét, de az utazások radikális csökkenése és a virtuális események is javítják a számokat.

Ami az egész évet illeti az SAP lefelé módosította eredeti várakozásait, mert arra számít, hogy az értékesítés a második negyedévben tovább esik és csak a harmadik negyedévtől várnak fokozatos javulást. A teljes bevételt a 29,2–29,7 milliárdos sáv helyett a 27,8–28,5 milliárdos tartományba várják, míg a felhős bevételt 8,7–9 milliárdról 8,3–8,7 milliárd euróra vették vissza. Ezzel együtt úgy néz ki, hogy az évet növekedéssel fogják zárni. A vállalat a hosszú távú, 2023-ig érvényes előrejelzéseit nem módosította.

Az SAP vállalat részvényei ezen a héten 2,02%-ot emelkedtek. Az SAP elkötelezett abban, hogy mind a befektetőket, mind a dolgozókat kiszolgálja. A jövőben is szeretne együtt dolgozni a Microsoft-tal és az Oracle vállalattal, ahogy eddig is tette. A vállalat szoftverei keresettek a világban, hiszen a cég az egyetemistáknak és középiskolásoknak számtalan anyagot

 

 

Kopernikus vagyonkezelt részvénykosár

 

Jeff Cantwell a Mastercard-ról nyilatkozott

A koronavírus miatt az utazási kiadások jelentősen lecsökkentek és ez a járványhelyzet végéig kitarthat- jelentette ki Jeff Cantwell a Guggenheim elemzője. Jeff már a második elemző az elmúlt időszakban, aki 4,03%-kal csökkentette a Mastercard részvényeseinek célárait, ezáltal figyelmeztette a befektetőket arra, hogy a vállalat utazásra és turizmusra építő szektorának jelentős bevételkiesésekkel kell majd számolnia. Jeff Cantwell egy elemzői kiadványban semlegesre csökkentette a Mastercard cég részvényeinek besorolását. A Guggenheim cég több évtizede foglakozik a múzeumok és könyvek, folyóiratok mellett pénzügyi elemzéssel és a nevük elég elfogadott a szakmában. Cantwell szerint a vállalat 2021-ben csak fokozatosan fogja visszanyerni a bevételeit, így a közeljövő várakozásai alacsonyabb maradhatnak a Mastercard cégnél. Ezt az üzletágat az utazások, a turizmus, a vendéglátás és a légi forgalom tartós kiesése tovább is ronthatja.

A Mastercard vállalat részvényei a héten 5,83%-ot korrigáltak, igaz az utolsó három év alatt 124,12% nyereségre tettek szert. A Mastercard vállalat hosszútávon még mindig megbízható cégcsoport, hiszen a „készpénzmentes világ”, az online értékesítés és jelenlét erősíti a szerepüket

 

A Novartis új partneri kapcsolata

Boston mellett megtalálható egészségügyi cég, a Tscan Therapeutics a múlt héten szerződést írt alá a Novartis-szal a daganat és a rák kezelésére szolgáló terápiákra. A két vállalatnak közös célkitűzése lett a rosszindulatú daganatok gyógyszeres kezelése. A TScan platformja a jövőben azonosíthatná azokat a sejteket, amelyekre TCR-alapú kezelések hatásosak lehetnek. Ezzel a módszerrel jelentősen lecsökkenthető a felesleges kezelések mennyiségét, illetve a diagnosztikákat is felgyorsítaná a megoldás. A megállapodás értelmében a Novartis előzetes technológiai hozzáférési díjat és kutatási támogatást fizet a Tscan vállalatának.

A Novartis vállalat részvényei a hét végére 80 eurón zártak. Ez most stabilitást is mutat, hiszen a vállalat részvényei huzamosabb ideje nem változtak és nem volatitilisek.

 

Az Essilor-nál új CEO vezetőt választottak és átalakulhat az osztalékfizetés

Az EssilorLuxottica igazgatótanácsa Paul du Saillant-ot nevezte a cég igazgatójává Laurent Vacherot helyett. Paul du Saillant azonnali hatállyal venné át Vacherot összes folyamatban levő munkáját, ideértve az Essilor International vezérigazgatójának szerepét és az ehhez kapcsolódó hatásköröket is. Az új CEO közvetlenül fog együtt működni Francesco Milleri-vel, a Luxottica Csoport elnökhelyettesével és vezérigazgatójával. A jelenlegi COVID-19 kitörés fényében az igazgatótanács a héten úgy határozott, hogy elhalasztja az éves részvényesi közgyűlésétAz EssilorLuxottica részvénye a héten 4,28%-ot emelkedett. Az EssilorLuxottica vállalatnál eddig is a látás elősegítését tették lehetővé, ráadásul 2020 a látás éve, így a cég egyre több kezdeményezéssel jelent meg az idén, többek között több millió dollár keretében biztosítottak ingyenes szemészeti ellátást Bronxban és Minessotában. A vállalat stabil alapokon és jó cash flow-val rendelkezik, ezért befektetésre ajánlott.

 

 

Global High Yield Bonds

 

A Teva Pharmaceutical Finance átalakításai hatalmas nyerésséggel kecsegtetnek

A Teva az elmúlt két évben hatalmas átalakuláson ment keresztül, miután egy 3 milliárd dolláros szerkezetátalakítás alapvetően átalakította az izraeli gyógyszergyártó cég pénzügyi terveit és a banki kimutatásait. Kåre Schultz vezérigazgató, tavaly nagy fizetéscsökkentést vezetett be a cég összes szakmai területén, elmondta, hogy a kitartó költségcsökkentési törekvéseit legalább 2023-ig fenn szeretné tartani. A kiadások csökkentésének bejelentése után Schultz összesen 11,6 millió dollár költségcsökkentést hajtott végre 2019-ben, aminek eredményeképpen már csak 20 millió dollár kiadást kell lefaragni az elmúlt egy év 33 millió dolláros szélsőséges kiadásai miatt. A Teva igazgatósága elégedett volt Schultz munkájának két évi teljesítménnyel, így meghosszabbította szerződéses megállapodását 2023-ig.

Most arra törekszik, hogy Ajovyval, Austedo-val karöltve egy hatalmas cégbirodalmat alakítson ki. A végrehajtás eredményeként körülbelül 13.000 alkalmazott elbocsátásra került, 23 gyártóüzem bezárt, megszűnt vagy hamarosan megszűnik és 40 iroda és laboratórium megszűnt vagy meg fog szűnni-nyilatkozta ezt a napokban Schultz a CNN kérdéseire.

Egy tény, a Teva most egy kiváló vállalat befektetésre. A Teva 2016-ban is bocsátott ki kötvényt, 100 ezer eurós nominál értékben, 1,5 milliárd euró értékig. A Teva kötvénye most megtalálható a még 2020.április 27-ig jegyezhető új Global High Yield Bonds kötvénykosárban. Az öt darab kötvényt, aminek 2024. november 15-e a lejárata, a Partner Banknál bármely befektető meg tudja vásárolni, minimum 10.000 euróval és cserébe éves szinten 6,5%-os eurós kamatot kap érte.

 

A SoftBank-nál átalakítások várhatóak

Egy évvel korábban még 1400 milliárd jen (nagyjából 13 milliárd dollár) feletti nettó nyereség szerepelt a könyvekben, most viszont az előrejelzés szerint jó, ha a veszteség megáll 750 milliárd jennél (ami 7 milliárd dollárnak felel meg). A különleges eredmény leginkább az óriási dobásnak beharangozott, 100 milliárd dollárnyi tőkével rendelkező Vision Fund alap teljesítményének „köszönhető”.

A cégcsoport március végével zárult 2019-es üzleti periódusáról egyelőre nincsenek végleges adatok, de a SoftBank kiadott egy előzetes jelentést, ami alapján nem sok jóra számíthatnak a befektetők. A SoftBank cégnél elmondták, hogy több befektetéssel állnak kapcsolatban és mégis 15 évet követően ez lesz az első év, amikor negatívba fordulhat az eredmény.

A több komoly szereplő pénzéből összedobott gigaalap többek között olyan cégekben szerzett komoly részesedést, mint például az Uber, az OneWeb és a WeWork. És bár a SoftBank igyekszik részben a koronavírus okozta válsághelyzetre mutogatva mentegetőzni, a WeWork esetében már akkor is nagy problémák voltak, amikor még senki nem halott a Covid-19-ről. Az alapító-vezérigazgató, Masayoshi Son ugyanakkor azt elismerte, hogy a mostani helyzet azért is állhatott elő, mert rosszul értékeltek néhány komolyabb befektetést. A társaság 41 milliárd dollárnyi eszközállományt igyekszik pénzzé tenni a közeljövőben, hogy ebből hiteleket és részvényeket vásároljon vissza.

2017-ben a Softbank-nak is tőkére volt szüksége így 2029-ig egy 4%-os vállalati kötvényt bocsájtott ki, darabonként 100 ezer eurós címletekben. A kötvény féléves kamatozású, így márciusban és szeptemberben fizet kamatot befektetői részére.

 

 

Egyedi részvények

 

A Shell részvénye akármelyik pillanatban kiemelkedő hozamot is hozhat

A Royal Dutch Shell, vagy közismertebb nevén a Shell egy holland-angol multinacionális olajvállalat. A 2011-es árbevétel alapján a Shell a világ második legnagyobb vállalata, egyik a 6 olajóriásból és az egyik legértékesebb vállalat. A Shell vertikálisan integrált vállalat, ami az olaj és gázüzletág minden területén érdekelt, legyen szó új mezők kutatásáról, kitermelésről, finomításról, disztribúcióról és marketingről, petrolkémiáról, áramtermelésről vagy éppen kereskedelemről. A cég emellett érdekelt a megújuló energiaforrások terén is.

A Royal Dutch Shell 1907-ben jött létre a holland Royal Dutch Petroleum Company és az angol “Shell” Transport and Trading Company Ltd fúziójából.

2004 novemberében a vállalat botrányba keveredett, miután kiderült, hogy felülbecsülte olajtartalékait, a cég egységes pénzügyi struktúrára váltott, melynek értelmében az új anyavállalat székhelye és adózási címe Hágába, hivatalos címe Londonba került, míg az újonnan létrehozott anyavállalat részvényei elsődlegesen a londoni, másodlagosan az amszterdami tőzsdére kerültek. A lépés 2005 július 20-án fejeződött be. A vállalat az iraki olajmezőkre kiírt 2009-es pályázaton nyert.

Hagyományosan a Shell eléggé decentralizált vállalat volt, különösen a finomítás és a késztermékek értékesítése piacán, több mint 100 országban jelenlévő leányvállalatai magas fokú függetlenséget élveztek. A kitermelés és az új lelőhelyek felkutatása ennél jóval centralizáltabb volt. Mára az egyes országokban jelenlévő egységek függetlensége jelentősen csökkent és jóval inkább jellemző a Londontól és Hágától való függés. Jelenleg is történtek a vállaltnál újítások, ugyanis a Shell a töltőhálózatot üzemeltető IONITY-vel együttműködve megnyitja első gyorstöltő állomását Magyarországon, ezzel egy időben pedig bemutatja a Shell Recharge töltőpontot is.

A Shell vállalat részvényeit nagyon érzékenyen érintették a Covid-19 vírus okozta károk és Szaúd-Arábia és Oroszország közötti olajharc, ahol a kitermelés csökkentését nem engedte egyik fél sem. Viszont a napokban úgy néz ki életbe lép az egyezség, vagyis az OPEC javaslatára a világkereslet tíz százalékát megközelítő, vagyis napi 9,7 millió hordóval való csökkentéséről szól májusra és júniusra vonatkozóan, azt követően a csökkentés mértékét 2022 áprilisáig fokozatosan leépítik, így az olajárak ismét emelkedhetnek.

A Shell részvényárfolyama jelenleg 15,98 euró, ami még mindig nagyon alacsony a februári 26 euróhoz képest.

 

Az Adidas és az online értékesítés

A cég székhelye 1994-től kezdődően a németországi Herzogenaurach-ban található. A vállalkozást az első világháború után a két Dassler fivér, Adolf és Rudolf alapította. Az Adidas 1995.11.17-én jelent meg a tőzsdén. Ruházattal, sporttal, cipőforgalmazással és szponzorálással foglalkozik.

Az Adidas részvény az egyik legérdekesebb új kibocsátás a német tőzsdén. Adidas 1995 értéke bejegyzéskor 9 eurót, vagyis akkor ugyanezt márkában elérte innen indult, majd hatalmas fellendülése volt. 2006 májusa óta a cég hivatalos neve Adidas AG. 2006. január 31-én hozták nyilvánosságra a Reebok átvételét, amellyel a cégcsoport forgalma kb. évi 9,5 milliárd euróra nőtt. A részvénytársaság az utóbbi években látványosan meg tudta lovagolni a pozitív trendet, amely a főbb számainak dinamikus növekedésén is tetten érhető. A legnagyobb riválisához, a Nike-hez képest csaknem 20 százalékkal alacsonyabb P/E értékeltségen forog a részvény, miközben a kilátások kedvezőbbek. Az Adidas vállalat most március végén megjelent jelentéséből kiderült, hogy a tavalyi év egészében az Adidas bevételei 7,9 százalékkal 23 milliárd 640 millió euróra, működési nyeresége 12,4 százalékkal, 2,66 milliárd euróra, a nettó haszna pedig 16,0 százalékkal, 1 milliárd 977 millió euróra nőtt. A számok elmaradtak a 6-8%-os elemzői várakozásoktól. Ennek az az oka, hogy a labdarúgáshoz kötődő cikkek iránti kereslet a várthoz képest a tavalyi világbajnokság óta visszaesett. Jelenleg az Adidas kapitalizációs tőkéje 43,7 milliárd euróra rúg, a tavalyi évhez képest viszont 11 milliárd eurót veszített a részvényértékéből. A vállalat 3,35 eurós osztalékot fizet ki évente. Az Adidas részvényeinek értéke 1995 óta huszonkétszeresére emelkedett, míg az utóbbi 3 év alatt több, mint 22,70%-ot menetelt az árfolyam.

Az Adidas cipőinek és ruházati termékeinek majdnem egyötödét Kínában gyártja. A gyárak többsége már újra működik és az Adidas globális ellátási láncaiban eddig nem okozott zavarokat a járvány. Az Adidas az elmúlt egy hónapot csak internetes értékesítésre szánta. Jelenleg a héten részvényei 3,41%-ot estek.

Szólj hozzá

Küldjön üzenetet!