Hírlevelek

30. heti gyorsjelentés – Folytatódik a gyorsjelentési szezon. Növekvő nyereségek, emelkedő árak várhatóak

By 2017.07.31. No Comments

A szabadságom kellemes pihenéssel és feltöltődéssel járt a Balaton parton és a Velencei tónál. A nyaralásom ellenére mindennap olvastam a tőzsdei híreket, így láthattam, hogy a hétvégére az amerikai tőzsde indexek magasan zártak. Pénteken este kissé meglepődve fogadtam azt a tényt, hogy a Dow Jones 21830 ponton zárt. A Dow Jones 30 vezető részvénye kezdetben pénteken esett, de egy kis támogatásra talált a 21.750-es szinten. Összességében egy bull trendben vagyunk. Így persze én is azt tapasztalhattam péntek estére, amit a befektetők nagy része, hogy az amerikai részvénypiacok továbbra is hasznot húznak a héten zajlott Federal Reserve (FED) kamatdöntő ülésén elhangzott mondatokból: ahol kijelentették, hogy „viszonylag hamar” elkezdődik majd a 4500 milliárd dollárosra duzzasztott eszközállomány leépítése. A közleményből az is kiderült, hogy a Fed az 1-1,25%-os sávban hagyta az alapkamatot. A vártnak megfelelő döntés ellenére a 2 és az 5 éves amerikai állampapírok is hozamemelkedéssel reagáltak. Ennek oka, hogy a 2 éves amerikai állampapírokra 10 éve nem látott short pozíció épült fel. Az is jó hír volt, hogy a többi index is követte az irányt, hiszen a Nasdaq100 már csütörtökön 0,2%-ot emelkedett, míg pénteken 5908,02 ponton zárt. Pénteken a velencei tóról hazaérve olvastam a hírt a Businessinsider üzleti oldalán, hogy a Tesla átadta az első 30 vásárlónak az új Tesla Model 3 elektromos autót, amely sokkal kényelmesebb lett belülről, mint tervezték. Az autóátadási ceremóniát Elon Musk a twitter oldalán ezzel a kijelentéssel zárta: „A Tesla Model 3 itt van, megérkezett, és ez a század legfontosabb eszköze.” A hírre 335,07 dolláron zárt a Tesla árfolyama.

A szabadságom végeztével vidékre utaztunk a lányommal, hogy a nagyszülőkkel is együtt töltsünk egy kis időt. A szomszéd városban, Monoron a Kult Pince étteremben találkoztam egy rendezvényen két régi ismerőssel, Franciskával és Gézával, akik Úriban a helyi művelődési központot vezetik. Franciskáék elmesélték, hogy összegyűjtöttek 10 év alatt egy nagyobb összeget (7 és fél millió forintot), amit közép vagy hosszabb távra fektetnének be külföldön. Egy bécsi kapuciner mellett tájékoztattam őket arról, hogy ha egy megbízónként megosztva külön-külön helyezik el a pénzt, akkor már lehetőség van Ausztriában – szintén csak a Partner Banknál – Tartós Befektetési Számlát kötni három devizában (forint, euró és dollár), így a profitot öt év múlva akár kamatadó mentesen is élvezhetik. Géza elmesélte, hogy a 28 éves lányuk fél éve Németországban pincérként dolgozik, egy megnövekedett svájci frank hitel miatt, így a 10 év múlva bekövetkező nyugdíjas korukra nem szeretnének a lányukra támaszkodni. Gézával és Franciskával átbeszéltük a saját kockázattűrő képességüket és hozam elvárásaikat, majd tájékoztatást kértek a héten megjelent amerikai vállalati negyedéves adatokról és a heti gazdasági eseményekről.

A héten Donald Trump nagy örömére a képviselőház megszavazta a jövő évi katonai büdzsét, az amerikai elnök kérésnek megfelelően, sőt túlszárnyalva, 658,1 milliárd dollár lett az előirányzat, Észak–Korea és ezen belül legfőképp Phenjan fenyegetése miatt. A szenátus zöld utat adott az Oroszország, Irán elleni szankció törvénycsomagnak, illetve megszavazta a kongresszus a 68 milliárd dolláros Mexikó fal építésének kezdeti költségét. Ahogy eddig is sejtettük, a szenátus zárószavazásán elbukott az előző, demokrata kormány által kiépített egészségbiztosítási rendszer, az Obamacare.

A héten nagyon sok amerikai cég megjelentette a negyedéves eredményét. Többek közt jelentett a UPS, a világ egyik legnagyobb csomagszállítója. Az Unites Parcel Service a második negyedévben 15,75 milliárd árbevételt ért el, ami 7,5%-kal lett több mint a 2016-os év második negyedévében. Csalódást keltő számok jelentek meg a Twitter negyedéves számaiban, hiszen a havi felhasználók száma elmaradt a várakozástól, a reklámbevételei is csökkentek a szolgáltatónak. Az idei második negyedéves árbevétel 574 millió dollár volt, ami igaz, hogy meghaladja az 537 millió dollár elemzői várakozást, de öt százalékkal elmaradt a tavalyi év hasonló időszakához. A McDonald’s 6,05 milliárd dolláros árbevételen, 1,7 dolláros részvényenkénti eredményt ért el. Mindkettő felülmúlta a piaci konszenzust. Árbevétel tekintetében a várakozás 5,96 milliárd dollár, EPS tekintetében 1,62 dollár volt. Az elmúlt időszak csökkenését sikerült megállítani. Ennek oka a kedvezőbb italajánlatok, az egész napos reggeli lehetőségének kiterjesztése volt. A Biogen cégnek a hét közepén jelentek meg a negyedéves számai, kiderült, hogy kitűnő gyógyszereket fejlesztett ki a szklerózis multiplex betegségre, ezért rekordmagasságú bevételre tett szert. A Caterpillar kiugróan jó számokat közölt, így a részvényesek örülhetnek, mivel a Caterpillar bevétele a második negyedévben 5 százalékkal haladta meg az elemzői várakozásokat. A héten látott napvilágot a Ford Motor második negyedéves jelentése is, ebből kiderült, hogy a Ford vállalat részvényenkénti eredménye 2,89 dollár lett, tisztított EPS-e viszont a 2,3 dolláros konszenzushoz képest a 2,5 dolláros szintet is meghaladta. A Boeing sem maradhatott ki a sorból, hiszen szerdai nap vezetésével erősödtek az amerikai részvénypiacok, miután a repülőgépgyártó a vártnál erősebb második negyedéves számokat tett közzé. 9,8%-os szárnyalást mutatott a repülőgépgyártó szerdán, de még pénteken is folytatta az emelkedést az árfolyama, így hétvégére 241,7 dolláron zárt. Nem utolsó sorban örülhettek a fogyasztási szektor befektetői, hiszen a Procter&Gamble (héten+2 %) várakozásokat meghaladó negyedéves számokat közölt. A Coca-Cola is beállt a „repülőrajtba”, hiszen közzétette várakozásokat kiugróan felülmúló második negyedéves gyorsjelentését. A svájci frank árfolyama kezdi megközelíteni a 2015 január 15 előtti szintet, amikor a svájci jegybank eltörölte a frank euróval szemben védett árfolyamküszöbét.

A beszélgetés közben Géza hozott nekem a svédasztalról egy limonádét. Elmeséltem nekik, hogy az egyik ügyfelem alig hitte el, hogy több mit 5%-ot erősödött az Adidas a jó negyedéves eredményének köszönhetően. A limonádé kortyolgatása közben Franciska Európára és Ázsiára kérdezett rá.

Európában a Nestlé befektetői csalódtak, hiszen a svájci cég eladásai a január-júniusi időszakban éves szinten 0,3 százalékkal csökkentek, 43,0 milliárd frankra. Az idei év első hat hónapjában az organikus növekedés 2,3 százalék volt, amely elmaradt a vállalat várakozásaitól. Elemzők előzetesen 2,8 százalékkal számoltak. A bankszektorban vegyes teljesítmény volt, a héten a francia BNP Paribas–nak volt nagy szerencséje, mivel 2,4 milliárd eurós adózott eredményről számolt be, messze felülmúlva az 1,9 milliárd eurós várakozást. Az OTP Bank felvásárolta a régóta nem jól teljesítő román Banka Romanesca nevű bankot. Erős eredménye, számai voltak a Deutsche Banknak és a Credit Suicce csoportnak is. A hétvégére a DAX 30 indexe teljesen fordítva reagált, mint a tengerentúli társa, folyamatosan lefele mozdult el, így péntekre 12162,7 ponton zárt. Meglepő, hogy a gyenge adatok miatt is erősödött az euró, és az amerikai dollárhoz képest euró –dollár 1,175 kurzuson zárt. Az arany árfolyama kisebb oldalazás után a hét közepétől emelkedett, majd péntekre 1273,02 dolláron zárt. Ázsiában a Huawei Technologies közzétette első féléves üzleti eredményeit. Idén az első hat hónapban a vállalat bevétele 15 százalékkal, 283.1 milliárd kínai jüanra (41,83 milliárd dollárra) nőtt. A hong-kongi Hang Seng elég magas eredménnyel, 270074 ponton zárt. A héten folyamatosan esett a jüan a dollárhoz képest.

Miután Gézával és Franciskával átbeszéltük a gazdasági helyzeteket és elfogyasztottunk mégegy alkoholmentes koktélt, illetve együtt örültünk a jó eredményeknek, hazasiettem a szüleimhez, hiszen a gyerekemnek ígértem egy nagyon jó Solo kártyapartit.

Szólj hozzá