Hírlevelek

11. heti gyorsjelentés- 43,3 milliárd dollárnyi friss tőke a részvényalapokban

By 2018.03.19. március 26th, 2020 No Comments

A hét ismételten sok munkával telt, de vártam a hétvégi hosszú pihenést. A kollégákkal elutaztunk egy továbbképzésre a linzi székhelyű Partner Bankba, a képzés után megismerkedhettünk a meseszép várossal. Pénteken viszont a családdal pihenhettem, illetve végre sikerült megnéznem a Pentagon titkai című filmet, Meryl Streep és Tom Hanks szereplésével. Szombat reggel viszont meg kellett szakítanom a pihenést, mivel 10.00-kor tárgyalásom volt Barbarával az Allee áruház Frei Kávézójában. Indulás előtt megnéztem a Reuters híreit. A hírek szerint a Caterpillar bezárja két létesítményét Texasban és Panamában, és azt mérlegeli, hogy leállítja a motorgyártó üzemét. Illetve megjelent egy hír, hogy az OMV új stratégiában gondolkozik, melyet be is mutatott a “Capital Markets Day” részeként Londonban, a cég ugyanis nagyobb és több gázlelőhelyet szeretne kiaknázni Ausztráliában.

A találkozón Barbara egy Comoi tejeskávét, míg én egy Guetamalai mogyorókávét kértem. Barbara ismét elmondta, hogy az ingatlanügynökségéből és a fordító irodájából származó 40 millió forint profitjának a 2/3 részét nemzetközi részvényekbe és vállalati kötvényekbe szeretné befektetni. Elmondta, hogy a 24 éves fia, Balázs is szeretne jövő héten velem találkozni: Balázs is az ingatlanszakmában dolgozik, viszont nem egyösszegű, hanem havi rendszeres befektetésben, vagyonkezelésben gondolkodik. Barbara a részvény és kötvényvásárlások előtt érdeklődött az amerikai gazdaságról.

Tájékoztattam, hogy a héten Donald Trump nem engedélyezte, sőt elnöki rendelettel meggátolta a Broadcom által kezdeményezett 142 milliárd dolláros Qualcomm felvásárlását. Azonban történtek politikai események is a tengerentúlon, például Donald Trump menesztette külügyminiszterét, Rex Tillersont, a volt Exxon Mobile vezérigazgatóját. A külügyminiszter leváltása Donald Trump politikájával kapcsolatos időről-időre felmerülő aggodalmakat erősítette. A hét nyertese a technikai szektor lett. A Walmart végre emelkedni tudott, de hatalmasat erősödött a Western Digital, a Micron Technology, illetve az Adobe. Megérkeztek a fogyasztói adatok a februári teljesítményről, a várakozások szerint alakulva 2,2%-kal emelkedett a fogyasztói árindex éves bázison Amerikában. A HSBC Bank szerint az Exxon Mobil képes megújulni, illetve 82,5 dollárt várnak tőle célárként a jelenlegi 75,12 dollárhoz képest. Ezért az Exxon Mobil papírja csütörtökön több, mint 1%-ot erősödött. A héten a Bank of America és a Merrill Lynch kimutatásból kiderült, hogy egy hét alatt 43,3 milliárd dollárnyi friss tőkét fektettek be a részvényalapokba, ezzel visszafordult az előző hetek negatív trendje. Amerikában a dollár a hétvégére 1,229 ponton zárt az euróval szemben. A nyersanyagpiacon a WTI kőolaj ára 1,12%-kal erősödött, míg a befektetési arany enyhe mínuszban zárt. Barbara a beszélgetés közben sokat kérdezett, így örömmel válaszoltam arra a kérdésére is, hogy mi újság a Starbucks háza táján. Elmondhattam, hogy a Starbucks az utolsó hónapban 4,46%-ot emelkedett, és a JP.Morgan szerint a vállalat a 2018-as évben kétszámjegyű százalékkal növeli nyereségét.

Barbarát kérésének megfelelően Európáról is tájékoztattam. Kiderült, hogy az IMF elnöke, Christine Lagarde, egy blog posztban támadta a kriptodevizákat, mivel szerinte ezek a pénzmosás és a terrorizmus-finanszírozás egy “új, jelentős platformjai”. A héten jelentett az Adidas, a jelentésből kiderült, hogy majdnem a várakozásnak megfelelően alakult a 21,2 milliárd eurós bevétel, a várt 21,3 milliárd euróhoz képest. Az Unilever londoni székhelyét feladja, egy részben a Brexit, másrészben a struktúra egyszerűsítése miatt, ezzel a lépéssel költséget is csökkent. Ezen a héten jelent meg a Lufthansa gyorsjelentése. A Lufthansa adózás előtti eredménye 70 százalékkal, rekordszintre 2,9 milliárd euróra javult, adózott eredménye pedig 33,1 százalékkal nőtt és 2,3 milliárd eurót tett ki a 2017-es pénzügyi évben. A héten a Lufthansa 4,85 %-ot, míg a most bővülő Wizz Air 1,66%-ot erősödött. Ázsiában a jen erősödött a dollárral szemben. Kitűnő hetet zártak az online értékesítéssel foglalkozó vállalatok, ugyanis nagyot erősödött az Alibaba és a Tencent részvénye. Kínában a héten arról számoltak be, hogy összevonják a bankfelügyeletet és a biztosításfelügyeletet, így egy erősebb hatalommal felruházott pénzügyi felügyelet jöhet létre.

Barbara megköszönve a tájékoztatást, a tőkéjét öt éves kamat adómentes Tartós Befektetési Számlán helyezi el. Megvásárolná az Exxon Mobil, az Alibaba, a Starbucks, a Lockheed Martin, illetve a Netflix részvényét. Ezen kívül befektetne az OMV 5,25-os, a Bombardier 6%-os vállalati kötvényébe, a Visa, a Samsung, a Wizz Air és a Stryker részvényeibe. A tárgyalás végén mindketten siettünk a családunkhoz, mivel mindkettőnket egy fantasztikus ebéddel vártak otthon.

Szólj hozzá

Küldjön üzenetet!