e-Mobility vagyonkezelt részvénykosár

 

A Geely díjat nyert

A Kínai Járműipari Mérnökök Társasága a díját a Geely Holding Groupnak ítélte a sokoldalú, hatékony, nagy teljesítményű hajtáslánc fejlesztéséért. A Geely erőátviteli rendszerét 170 másik, iparágat élénkítő újítás közül választották ki. Az utolsó egy hónap alatt 39,12%-ot emelkedett a Geely részvényárfolyama.

A Geely Automobily részvény árfolyama ezen a héten 11,85%-ot emelkedett. A Daimler és a Geely Automobility ezen a héten bejelentette, hogy közösen fejlesztenének ki következő generációs belső égésű motorokat hibrid járművekhez. A Geely negyedik generációs járművei fejlett moduláris architektúrákon alapulnak, amelyek lehetővé teszik a vezető szintű csatlakozást, intelligenciát és minőséget, amely szabványként tartalmazza a biztonságot is.

 

Az Nvidia bejelentése

Az Nvidia a napokban bemutatta az Nvidia Mellanox® 400G InfiniBand következő generációját, amely a mesterséges intelligencia fejlesztőinek és tudományos kutatóknak a lehető leggyorsabb hálózati teljesítményt nyújtja a világ legnagyobb kihívásaival szemben. Mivel a számítási igények továbbra is exponenciálisan nőnek az olyan területeken, mint a kábítószer-felfedezés, az éghajlat-kutatás és a genomika, az Nvidia Mellanox 400G InfiniBand használata felgyorsítja ezt a munkát a világ egyetlen, teljesen letölthető, hálózaton belüli számítási platformján kínált teljesítmény drámai ugrásával.

A Nvidia részvényének árfolyamgörbéje továbbra is emelkedő trendben van, bár az utóbbi hetekben inkább az oldalazás figyelhető meg. Az Nvidia részvényei ezen a héten 1,57%-ot korrigáltak. Az Nvidia kiváló számokról számolt be legutóbbi negyedéves jelentésében, a várható bevétele 4,73 milliárd dollár lett az előre jelzett 4,41 milliárd dollárral szemben. A cég bevétele 57%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest, ez jelenleg a cég egyik rekordja. Az Nvidia vezető chipgyártó, jelenleg processzorai és videókártyái magasabb áron elérhetőek, mint a versenytárs Intel és AMD által forgalmazott termékek, amelyeket folyamatosan fejleszt és bővít is.

 

A Volkswagen-csoport 73 milliárd euróra emeli a jövő technológiáiba történő beruházásait

A Volkswagen-csoport sürgeti átalakulását digitális mobilitási vállalattá. A Volkswagen csoport az elkövetkező öt évben mintegy 73 milliárd eurót költ villamosításra, hibrid hajtásláncokra és digitális technológiára. A digitalizációba történő beruházások az évtized közepére megduplázódnak 27 milliárd euróra. Körülbelül 35 milliárd eurót költenek akkumulátoros elektromos járművekre. További körülbelül 11 milliárd eurót különítettek el a meglévő modellek hibrid járműveinek fejlesztésére.

A Volkswagen részvényárfolyama 1,31%-ot emelkedett a múlt héten. A Volkswagen Szlovákiában egy egymilliárd eurós beruházást tervez. Az összesen egymilliárdos beruházás egyik eleme a Volkswagen Passat és a Skoda Superb gyártása, másik az elektromos autózáshoz köthető. A vállalat hosszútávon inkább az elektromos autóipari gyártásra és kereskedésre rendezkedett be, újítja és alakítja az autóit a piaci kereslethez, figyelembe véve a környezetvédelmi szempontokat is.

 

 

 

Healthcare vagyonkezelt részvénykosár

 

A Stryker befejezhette az akvizíciót

A Stryker bejelentette, hogy a napokban lezárta Wright Medical 4 milliárd dolláros akvizícióját, a Stryker 2019-ben jelentette be, hogy felvásárolja az ortopédiai céget. Ez tovább erősíti a Stryker pozícióját a piacon. Azonban az akvizíció elakadt, miután a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság kifejezte a monopóliumellenes törvényekkel kapcsolatos aggályait. De ez megváltozott, miután Stryker és Wright is megállapodtak abban, hogy eladják az ujjízületi implantátumokkal és a STAR teljes bokapótlásával kapcsolatos összes eszközüket.

A Stryker részvényárfolyama ezen a héten 0,38%-ot emelkedett. A Stryker-nél az elmúlt négy negyedévben a vállalat mindig túllépte a konszenzusi EPS becsléseket. Az utolsó negyedévben a vállalat 52,86%-os eredménytartalékot jelentett. A Stryker 3,74 milliárd dolláros bevételt ért el a 2020 szeptemberével zárult negyedévre. A Stryker jó megoldás, mert mind az implantátumok, mind a gerincgyógyászat és az ortopédia területén hatalmas sikereket ért el és a jövőben is ezek fejlesztésében, bővítésében tevékenykedik.

 

Az Ecolab terméke EPA besorolással gyarapodott

Az Ecolab, mely a víz- és higiéniamegoldások és szolgáltatások terén világelső vállalat, elsőként kapta meg az EPA termékjóváhagyását a szennyvízelvezetőkben található biofilmek fertőtlenítésére, a Virasept terméke számára. Az Ecolab a terméket speciálisan kórházak számára alakította ki, ahol a koronavírus miatt jelentős figyelmet követel a megfelelő higiénia. A Virasept egy szabadalmaztatott, savas keverék, használatra kész tisztítószer, szagtalanító és kórházi fertőtlenítőszer.

Az Ecolab vállalat részvényei ezen a héten 1,07%-ot emelkedtek, így elérték a 210, 67 dolláros árfolyamot. Az Ecolab megalakította Textilhigiéniai Üzletágát, mely kémiai termékeket és adagoló rendszereket ajánl a textillízing ipar és ipari mosodák számára. Az Ecolab a mosodai problémák széles és változatos skálájára teljes körű megoldást biztosít, amely az iparágban egyedülálló. Az Ecolab a Water.org céggel együttműködve javítja az indiai tiszta vízhez való hozzáférés lehetőségét, ezzel lehetőséget biztosít 100.000 szegénységben élő ember számára.

 

A WHO véleménye a Gilead gyógyszeréről

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azt javasolta, hogy a Gilead Sciences Inc. Remdesivír-jét ne alkalmazzák a kórházban fekvő Covid-19-es betegek kezelésében, miután az amerikai szabályozók gyorsan jóváhagyták a gyógyszert. A WHO szerint bár a tesztek alatt a készítmény pozitív eredményeket mutatott, mégis úgy gondolják, hogy ezeket még csak rövidtávú sikereknek lehet tekinteni. „Jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy A Gilead gyógyszere javítaná a túlélést”-mondta a WHO által összehívott szakértői testület.

A Gilead Sciences vállalat részvényei ezen a héten 0,68%-ot korrigáltak, így ezen részvények jóval alacsonyabb árfolyamon megvásárolhatóak, mint a februári mélypont volt. A Gilead Sciences nemrég bejelentette az Immunomedics felvásárlását is 21 milliárd dollárért. Ezzel az akvizícióval a Gilead felveszi onkológiai szektorába az Immunomedics Trodelvy kezeléseit, ezzel arra számít, hogy bevétele 2023-ig jelentősen növekedhet.

 

 

 

Telemédia vagyonkezelt kosár

 

A Facebook GDPR miatt indít pert

A Facebook újabb pert indított egy olyan szolgáltatóval szemben, amely a szolgáltatási feltételeinek megsértésével járt el. Ebben az esetben a cég beperelte Ensar Sahinturk török állampolgárt, aki az Instagram klónok oldalainak hálózatát működtette a bírósági beadványok szerint. A Facebook szerint Sahinturk automatizálási szoftver segítségével több mint 100.000 fiókból szivárogtatta ki engedély nélkül az Instagram-felhasználók nyilvános profiljait, fényképeit és videóit, és ezeket az adatokat ezután közzétették az internetes hálózaton.

A Facebook vállalat részvényei ezen a héten 2,62%-ot korrigáltak. Doug Anmuth, JP. Morgan elemzője szerint a Facebook birodalma hasznot húzhat a koronavírus időszakából, mivel az online reklám fellendült ebben az időszakban. Ezért a JP. Morgan elemzője szerint még mindig érdemes vásárolni a Facebook vállalat részvényét, mert szerinte akár 310 dollárra is felmehet a most 269,7 dolláron tartózkodó részvények árfolyama. A harmadik negyedévben a Facebook a negyedéves bevétele majdnem a tavalyi év teljes bevételét tette ki, így felülmúlva a 21,2 milliárd dolláros bevételt, ami 2% -os növekedést jelent az előző évhez képest.

 

Az Oracle márkabiztonságért felel

A Criteo bejelentette az Oracle Data Cloud integrációját a márkabiztonsági kínálatának megerősítése érdekében. A Criteo AI Engine, egy prediktív ajánlattételi eszköz, immár integrálva van az Oracle rendszerébe, hogy ezzel valós idejű tartalom ellenőrzést és előzetes ajánlatot biztosítson az ügyfelek számára. Az Oralce lépését megelőzi, hogy a Criteo rendszere többször is kritika alá került, mondván, hogy sok esetben nem megbízható tartalmat biztosít a vállalkozók számára. Az Interactive Advertising Bureau (IAB) nemrégiben készült tanulmánya szerint az ipari szakemberek több mint 77%-a 2020-ban kiemelt prioritásként említette a márka biztonságát.

Az Oracle vállalat részvényei ezen a héten 2,13%-ot korrigáltak. Az Oracle nagy szerepet vállal az informatikai szakemberképzésben is. Az Oracle vezetése fő stratégiai irányokat határozott meg: egyszerűbb adatkezelés, új számítástechnikai platformokhoz fejlesztett megoldások, és a rendszerek magasabb szintű együttműködése, amivel megoldható az adatok szinkronizálása, illetve migrációja. Az Oracle vezetője elmondta, hogy 3,82 millió részvény cserélt gazdát az elmúlt héten. Az Oracle Corporation legutóbb 9,37 milliárdos negyedéves árbevételt jelentett, ami 1,60% -os növekedést jelentett, viszont a cég részvénye alacsony árfolyamon tartózkodik, ami a Zacks elemzői szerint további ehetőség arra, hogy Oracle részvényt vásároljunk.

 

A Disney+ tovább terjeszkedik

A Walt Disney a héten bejelentette a Disney + szolgáltatásának jelentős bővítését, amely rengeteg rendkívül népszerű sorozatot és programot tesz így elérhetővé a karibi és latin-amerikai nézők számára. A Csillagok háborúja univerzumában játszódó The Mandalorian című sikersorozat a kínálat élén áll és a Disney szokásos felállásának 40 másik sorozata és programja is megjelenik induláskor vagy az elkövetkező hetekben.

A Walt Disney részvényei ezen a héten 1,96%-ot emelkedtek. A Walt Disney vezetősége a streaming szolgáltatásban bízik, illetve azt szeretné, hogy hosszabb távon is versenyben maradhasson a Netflixszel. A Walt Disney animációs rajzfilmek gyűjteménye forradalmasította a meseolvasást a képernyőn és mind a mai napig elvarázsolja a gyerekeket a világ minden táján. A Walt Disney részvényei 141,07 dolláron vásárolhatóak meg, ami azt jelenti, hogy hosszútávra ígéretes vásárlás lehet, a Deutsche Bank elemzői szerint.

 

 

 

Kopernikus vagyonkezelt részvénykosár

 

A Novartis új gyógyszerszektorba fektet

A Novartis bejelentette, hogy kizárólagos világméretű licenc- és együttműködési megállapodást kötött a Mesoblast-tal az Remestemcel-L kifejlesztésére, forgalmazására és gyártására az akut légzési distressz szindróma (ARDS) kezelésére. A partneri kapcsolat és ezzel a készítmény magában foglalja egy covid-19 elleni készítmény fejlesztését is. A felmérések alapján az ARDS szektor jelentősen egy kielégítetlen terület, megközelítőleg 40%-os halálozási rátával számol.

A Novartis vállalat részvényei ezen a héten 1,54%-ot emelkedtek. A Novartis nettó árbevétele a harmadik negyedévben 12,3 milliárd volt, ami 7%-os növekedésének volt köszönhető. A működési bevétel 2,4 milliárd dollár volt, elsősorban az alacsonyabb költekezés, a javult bruttó fedezet és a pénzügyi eszközök nyeresége miatt. A Novartis egyik legfontosabb leányvállalata, a Sandoz folyamatosan erősödik és aminek 2,4 milliárd dolláros árbevétele volt az elmúlt negyedévben.

A Novartis vállat egy stabil gyógyszergyártó és forgalmazó cég, amelynek részvényei nem hiányozhatnak egy jó portfolióból.

 

A McDonald’s a kávézókban látja a jövőt

Tizenegy évvel az első kínai McCafé megnyitása után a McDonald’s gyorsétterem-lánc azt tervezi, hogy 2023 végéig 4000 üzletben bővíti a kávézók számát az országban. A vállalat a héten jelentette be, hogy 2,5 milliárd jüant (381 millió dollárt) fektet be a következő három évben azzal a céllal, hogy kialakítson egy hatalmas McCafé infrastruktúrát Kína területén, főként a bevásárlóközpontokban. A kínai McDonald’s 3600 éttermének csak körülbelül egyharmada ad otthont McCafének.

A McDonald’s részvényei ezen a héten 0,38%-ot, míg ebben az évben 8,34%-ot erősödtek. A McDonald’s volt az egyik olyan nagyvállalat, amely a koronavírus időszakában gyorsan tért át a házhozszállításra és az online rendelésre. A McDonald’s vállalat nemrégiben felvette újra a versenyt a mexikói Chipotle Mexican Grill vállalattal, ahol elmondhatjuk azt, hogy ezen a héten a Chipotle lényegesen jobban teljesített. Viszont mindkét vállalat a legjobban használta ki az online rendeléseket és az éttermek bezárása miatt keletkezett űrt a házhoz szállítás gyorsaságában, minőségében és étapjuk változtatásában. A McDonald’s minőségi mutatója, azaz a P/E aránya jelenleg 33,96, így részvény vásárlása továbbra is jó vételi lehetőség.

 

Az Unilever egészségesebb életmódra vált

Az Unilever bejelentette, hogy a jövőben több figyelmet fog fordítani a hús-pótló termekéinek forgalmazására és fejlesztésére. A vállalat erre a célra 1 milliárd eurót fordít. Az Unilever célja, hogy egészségesebb életmódot tudjon biztosítani a vásárlók számára, illetve, hogy kielégítsék a növény alapú élelmiszerek növekvő piacát. 2022-re a vállalat szeretné elérni, hogy 85%-kal szorítsa vissza a só használatát, naponta 5 grammra, illetve 95%-kal szeretné visszaszorítani termékei cukormennyiségét. Ebbe beletartoznak a vállalat jégkréméi, melyek jövő évtől maximum 22g cukrot tartalmazhatnak. A gyermekeknek szánt termékek terén további káros anyag csökkentéseket tervez a vállalat.

Az Unilever vállalat részvényei ezen a héten 5,67% -ot korrigáltak. Az Unilever vezetőségénél ettől függetlenül pozitív hangulat uralkodik, az optimizmusra inkább az az előrejelzés ad okot, amely szerint erre az évre még így is nyereséget vár a cég az online termékek erősödő értékesítései miatt.

 

 

 

Best of Dividends vagyonkezelt részvénykosár

 

A Coca-Cola újít a csomagolásain

A Coca-Cola környezetvédelmi elkötelezettségének részeként bejelentette, hogy az összes dobozos csomagolást szeretné kicserélni az uniós piacokon, egy kartonos alternatív megoldással, azaz a KeelClip bevezetésével. A vállalat előrejelzése szerint évente több, mint 3000 tonna széndioxid palackkal és 2000 tonna műanyag palack elkészítésével lenne kevesebb. Az új megoldásra a Coca-Cola 15 millió eurós befektetést szán együttműködve a Graphic Packaging International-lel folytatott stratégiai partnerség keretében. A Coca-Cola Company szeretné a fenntartható fejlődését fokozni a szélesebb körű elkötelezettsége miatt. A vállalat bejelentette, hogy tovább folytatja a műanyagmentes csomagolószereinek fejlesztését, melyek a tervek szerint felére csökkenthetik a vállalat éves emissziós rátáját.

A Coca-Cola részvényei ezen a héten 1,46%-ot korrigáltak. A Coca-Cola egy olyan élelmiszeripari vállalat, ahol folyamatosan átalakítják a portfóliót, az italokban található cukortartalom csökkentésétől kezdve az innovatív új termékek piacra juttatásáig. Palackozó partnereivel együtt több, mint 700.000 embert foglalkoztatnak, ezzel világszerte gazdasági lehetőségeket nyújtanak a helyi közösségek számára is.

 

A 3M havi számai bíztatóak

A 3M Co. értékesítése októberben 3%-kal nőtt az egy évvel ezelőtti hónaphoz képest, mivel a vállalat egészségügyi tevékenységei jelentős javulást hoztak. A Maplewood székhelyű 3M ezen a héten tette közzé legfrissebb havi értékesítési jelentését. A vállalat nagyrészt áttért a havi számok bejelentésére a szokásos előrejelzések helyett, mivel a Covid-19 járvány sokkal nehezebbé tette a hosszú távú tervezést. A növekedés kissé lassabb, mint a harmadik negyedévben jelentett 4,3%-os árbevétel-növekedés. Az októberi értékesítés növekedését továbbra is a vállalat egészségügyi termékei biztosították, amelyek 12%-os értékesítési növekedést értek el. Fogyasztói üzletága 7%-kal emelkedett, míg a 3M biztonsági és ipari egysége 4%-kal növelte az értékesítést. A szállítás és az elektronika 4%-kal csökkent.

A 3M Company részvényárfolyama 172,89 dollár lett a hétvégére, ami 1,83%-os emelkedést jelent. A 3M vállalat jól ismert kutatási és fejlesztési laboratóriumáról és a vállalat számos termékkategóriában hasznosítja tudományát és technológiáját. 2019-től a 3M négy üzleti szegmenset tart fenn, ezek a biztonsági és ipari, szállítási és elektronikai, egészségügyi és fogyasztói szektorok. A társaság bevételeinek mintegy 60%-a az Egyesült Államok területén kívülről származik, a biztonsági és ipari szegmens adja a cég nettó árbevételének legnagyobb részét.

 

A Kellogg ismét felkerült a Dow Jones indexébe

A Kellogg vállalat a napokban bejelentette, hogy ismét a rangos Dow Jones Fenntarthatósági Világ és Észak-Amerika indexei (DJSI) közé került. Az index olyan vállalatokat jegyez, melyek előnyben részesítik a fenntartható fejlődést, illetve a környezetvédelmet. A Kellogg immáron harmadik alkalommal és ezzel harmadik éve került megválasztásra az index top résztvevői közé. A cég a harmadik helyet foglalta el az amerikai élelmiszeripari és mezőgazdasági vállalatok között és így a világ 10 legjobb minőségű élelmiszer- és mezőgazdasági vállalata közé sorolták.

A Kellogg vállalat részvényei ezen a héten 1,14%-ot korrigáltak. A Kellogg Company igazgatótanácsa a héten 0,57 dollár osztalékot hirdetett meg a társaság törzsrészvényeiből, amelyet 2020. december 15-én kell kifizetni a részvénytulajdonosoknak. A Kellogg részvény minőségi mutatója, azaz a P/E aránya 20,46, így 22 elemzőből 9 hosszútávra vásárlásra, míg 10 tartásra ajánlja a vállalat részvényeit.

 

 

Egyedi részvények

 

A Linde kiváló negyedévet tudhat magáénak

Ezen a héten a Linde és a Dalian Bingshan Group megállapodást írt alá egy új vegyes vállalat létrehozásáról a hidrogén utántöltő állomások gyártására a kínai Dalianban. Az ipari gázóriás vezetősége szerint a partnerség a következő években megháromszorozza a hidrogén-töltőállomások termelési kapacitását. Az is a héten került napvilágra, hogy a Linde a 18. egymást követő évben szerepel a Dow Jones Fenntarthatósági Világ Indexben. A Linde minden kritériumnak megfelel, ami a fenntarthatóság jegyében zajlik, számos kritérium mellett, beleértve a kockázatkezelést, a magatartási kódexeket, az éghajlatváltozási stratégiát, a vízzel kapcsolatos kockázatokat, az alkalmazottak fejlesztésére irányuló programokat és a filantróp tevékenységeket. Ráadásul most jelent meg a negyedéves jelentése a cégnek, ahol kiderült, hogy ismét erős negyedévet teljesített. Az üzemi eredményhányad 230 bázisponttal bővült, az EPS pedig 11%-kal nőtt, elérve a 2,15 dolláros rekordot. A Linde 2020 harmadik negyedévében a folyamatos működésből származó bevétel 699 millió dollár volt, a hígított részvények utáni eredmény pedig 1,32 dollár lett. Az ipari gázmennyiségek egymás után 6%-kal növekedtek, de részben ellensúlyozták a mérnöki értékesítés 3%-os csökkenését. A harmadik negyedév üzemi eredménye 969 millió dollár lett.

A Linde részvényeinek árfolyama ezen a héten 1,39%-ot korrigáltak, míg az utóbbi egy hónap alatt 9,31%-ot nőttek. A Linde vállalat vezetői a magasabb keresletnek köszönhetően, elsősorban Kínában és Indiában nagyobb bevételt várnak a következő negyedévben is. Azért is érdemes vásárolni a cég részvényét, mert a Linde PLC részvények osztalékhozama 1,46%. A Linde PLC éves átlagos EBITDA növekedése 6,20% volt az elmúlt tíz évben.

 

A Nestlé fejlesztései

Az Egyesült Királyság három legnagyobb kapszulás kávé gyártói összefogtak az ágazat első nemzeti újrafeldolgozási rendszerének létrehozásában, ezzel szembe mennének az egyszeri adagolású kapszulákkal, amelyek közül sok hulladéklerakóba kerül. A Nestlé, a Nespresso és a Nescafé Dolce Gusto tulajdonosa, valamint Jacobs Douwe szeretnék közösen piacra dobni azt a rendszert a fogyasztók számára, amiben a műanyagok újrafeldolgozásában vagy újra töltésében a kávé fogyasztó is figyelni tud környezetére.

A Nestlé Bulgaria, a Nestle svájci élelmiszer- és italfeldolgozó konglomerátum leányvállalata a héten közölte, hogy 11,8 millió eurót fektetett be szófiai gyárának kapacitásbővítésébe. A beruházás egy új KitKat gyártósor építése lenne, amely az ostya új fajtáit fogja gyártani, amely termékeknek megjelenése még idén piacra kerülhetnek. A gyár évente körülbelül 500 millió ostyarudat állít elő, amelyek 95%-át 35 piacra exportálják. Körülbelül 570 embert alkalmaznak jelenleg a szófiai gyárban. A Nestlé Bulgaria 137 millió euró árbevételt ért el 2019-ben.

A Nestle India Ltd. nettó árbevétele a kereslet javulása miatt nőtt ebben a negyedévében. A Nestle India bevétele 10%-kal, 3541,7 milliárdra növekedett a szeptember végi negyedévben. A Maggi levestermékek és a Kit Kat csokoládé gyártó bevétele, ugyanakkor éves szinten 1%-kal, 587 millió euróra csökkent. A társaság üzemi eredménye éves szinten 15%-kal, 883,5 milliárdra emelkedett.

A Nestlé részvényárfolyama ezen a héten 2,24%-ot korrigált. A Nestlé vállalat jó helyzetben van az egészségre és a táplálkozásra összpontosítva, valamint az innováció által vezérelt növekedésben. Az értékelés továbbra is ésszerű növekedési várakozásokon alapszik a CNBC elemzői szerint. Az élelmiszeripari vállalat az idei organikus értékesítés növekedésének irányát mintegy 3%-ra emelte.

 

Értékpapír vásárlás és vagyonkezelés Ausztrián keresztül a Partner Bank közreműködésével.  Vegye fel velünk a kapcsolatot → 

Szólj hozzá

Küldjön üzenetet!