e-Mobility vagyonkezelt részvénykosár

 

A Tesla első negyedéves bevétele

A Tesla bejelentette, hogy 2021-es pénzügyi év első negyedévének összes bevétele elérte a 10,4 milliárd dollárt, amivel ismét felülmúlta az előrejelzéseket. Az autóipar összesített bevétele 2021 első három hónapjában 9 milliárd dollárt tett ki, ami az előző év azonos időszakához képest 75%-os növekedést jelent, míg a nettó jövedelem éves szinten 2638%-kal, 438 millió dollárra nőtt. A hígított részvényenkénti eredmény (EPS) éves alapon 1850%-kal volt magasabb és elérte a 0,39 dollárt. Az év első három hónapjában a Tesla 180.338 db járművet gyártott, ami 76%-kal haladja meg az egy évvel korábbit, míg 184.877-at értékesített, ami 109%-os éves növekedést jelent.

A Tesla részvényárfolyam ezen a héten 2,74%-ot korrigált. A Teslának korlátozott ideje van ahhoz, hogy piaci részesedést szerezzen Kínában, mielőtt a kormány intézkedik-állítják szakértők. A Tesla az üzleti élet egyik legjobbja az elektromos autók gyártásában, illetve rengeteg technológiával és új elektromos műszaki adottságokkal büszkélkedhet. A Tesla minden autójára nyolc év garancia vonatkozik.

 

Az Amazon jó eredményeket vár

Az Amazon a napokban úgy nyilatkozott, hogy az első negyedévben 100–106 milliárd dolláros bevételre számítanak, működési bevétel 3–6,5 milliárd dollár között mozog és körülbelül 2 milliárd dollár költséggel jár a Covid-19 okozta károk kezelése. A Wall Street-i konszenzus 104,5 milliárd dolláros bevételre számít, részvényenként 9,54 dolláros nyereséggel. A Wall Street elemzői kiemelték az online áruházak sikerét, ahol csaknem 51,5 milliárd dolláros bevételre számítanak. Ez 41%-kal több, mint egy évvel ezelőtt.

Az Amazon részvényárfolyama ezen a héten 3,79%-ot emelkedett. Az Amazon részvényei hónapok óta folyamatosan tartották árfolyamszintjüket, mint a legtöbb nagy technológiai cég részvényei. Az Amazon részvények azonban ebből a tartományból 3345 dolláron tudtak kitörni a hónap elején.

 

A Taiwan SMC felkerült a Titánok listájára

A Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) felkerült a Time magazin „100 legbefolyásosabb vállalat” alapító listájába, ahol is a „Titan” kategóriába sorolták. A Time új listája magába foglalja „a rendkívüli hatást gyakorló vállalkozásokat” és a „jövőt formáló cégeket”-mondta a magazin. A Time szerint a TSMC gyártja azokat a chipeket, amelyek „összekötnek minket”, mivel a cég vezető beszállítónak számít laptopokhoz, okostelefonokhoz és más eszközökhöz, amelyeket az Apple és a Sony gyárt.

A Taiwan Semiconductor Manufacturing Company részvényárfolyama ezen a héten 1,6%-ot korrigált. A TMSC a múlt héten jelentős 30 milliárd dolláros kiadási tervet jelentett be. A TMSC arra építi vállalkozását, hogy az elektronikus alkatrészek iránti kereslet tartós növekedési szakaszba léphet, mivel egyre többen közvetítenek tartalmat az interneten, illetve a vállalatok otthoni munkavégzést tesznek lehetővé és az ötödik generációs mobil eszközök és hálózatok is bevezetésre kerülnek.

 

 

 

Healthcare vagyonkezelt részvénykosár

 

A Novozymes jó kezdi az évet

A Novozymes az első negyedévben 3%-os organikus értékesítés-növekedést ért el. A devizaárfolyamok és a vírushelyzettel kapcsolatos negatív hatások ellenére a Novozymes 29,6%-os emelkedést tudott produkálni. A háztartási termékek értékesítésétnek javulását a feltörekvő piacok növekedése és a Freshness technológia (új csomagolás) Európában történő elterjesztése ösztönözte.

A Novozymes vállalat részvényei ezen a héten 6,49%-ot emelkedtek. A Novozymes vállalat ipari enzimeket és mikroorganizmusokat gyárt és értékesít. A Zacks Investment Research pénteki jelentésében a Novozymes részvényeire tartást javasol hosszabb távra. A Novozymes vállalat piaci kapitalizációs tőkéje jelenleg 16,59 milliárd dollár és részvényeinek P/E aránya 43,74.

 

 

 

Telemédia vagyonkezelt részvénykosár

 

Az Apple Kínában is nyereséges

Az iPhone értékesítések javulása, különösen Kínában, megduplázta a profitot az Apple-nél. A Facebook viszont korántsem örül az új Apple termékek rohamos terjedésének, mivel a tech cég intézkedéseket tett az alkalmazásokban megjelenő hirdetésekkel kapcsolatban. A két vállalat közt azóta többször is nézeteltérés alakult ki.

Az Apple részvényárfolyama ezen a héten 2,13%-ot korrigált. Az Apple értékesítése Kínában csaknem megduplázódott, ami az idei év első három hónapjában 89,6 milliárd dollár bevételt eredményezett, ami több mint 50%-kal haladja meg az egy évvel korábbit. A nyereség 23,6 milliárd dollár volt, szemben az előző év azonos időszakának 11,3 milliárd dollárjával.

 

Az SAP kormányok számára készít speciális programot

Az SAP elindította legújabb felhőszolgáltatását, amely azt ígéri, hogy az adatokat digitális felületén biztonságos állapotban tartja. Az SAP Critical Data Cloud az ausztrál és új-zélandi szigorúan szabályozott iparágak és kormányok számára készült és támogatja a szövetségi kormány „Érzékeny és védett információit”. Damien Bueno, az SAP Ausztrália és Új-Zéland elnök-ügyvezető igazgatója szerint az SAP olyan szolgáltatást nyújt, amely rendelkezik a kormányok számára elengedhetetlen felhő és a biztonsági jellemzőkkel.

Az SAP részvényárfolyama ezen a héten 2,23%-os mínuszban zárt. A Mirador Capital Partners LP 15,3%-kal növelte részesedését az SAP-ban a 4. negyedévben. A CIBC World Markets Inc. 74,4%-kal emelte részesedését az SAP részvényeiből a 4. negyedév során. A Societe Generale április 9-én, egyik jelentésében megerősítette az SAP részvényeinek „vételi” minősítését.

 

A Fiserv és a PayPal

A Fiserv a napokban hozta nyilvánosságra, hogy partneri szerződést kötött a PayPal Holding-gal, ezzel integrálja a vállalat sikeres és nagy népszerűségnek örvendő rendszerét a sajátjába. A Fiserv lépésének oka, hogy a járványhelyzet alatt radikálisan megnőtt az online fizetések száma, így a kis- és nagykereskedők számára is kritikus minden fizetési módszer beiktatása. A Fiserv emellett lehetővé teszi a PayPal és a Venmo fizetését QR-kódon keresztül az Egyesült Államokban.

A Fiserv részvényárfolyama ezen a héten 4,68%-ot esett, míg a PayPal részvénye 1,41%-ot korrigált. A Fiserv a napokban bejelentette, hogy a társaság 5.000.000 darab részvényét visszavásárolja. A Fiserv készpénzzel kívánja finanszírozni a részvények visszavásárlását. A Fiserv negyedéves nyeresége részvényenként 1,17 dollár lett, ezzel felülmúlta a részvényenként 1,13 dolláros Zacks-konszenzus becslést.

 

 

 

Kopernikus vagyonkezelt részvénykosár

 

A Microsoft figyelemre méltó kezdeményezése

A Microsoft bejelentette, hogy legújabb kezdeményezésében a fogyatékkal élők számára szeretne kialakítani megfelelő munkahelyet. A vállalat jelentős összeget fog fordítani minden aspektus digitalizálására az irodáiban, illetve a mozgássérültek számára is biztosítja a közlekedésüket segítő járműveket, mint például elektromos kismotorokat. Az irodán kívül a Microsoft minden látássérült számára is új lehetőségeket fog felajánlani termékeiben, például személyre szabható kontraszt módot.

A Microsoft részvényeinek ára ezen a héten 3,43%-ot korrigáltak. A Microsoft MSFT hét elején jelentette be, hogy 15,46 milliárd dollár, azaz részvényenként 2,03 dolláros pénzügyi eredményt ért el a harmadik negyedévben, szemben az egy évvel ezelőtti 1,40 dollárral. A negyedév bevétele 41,7 milliárd dollár volt, szemben az előző év azonos negyedévi 33,06 milliárd dollárhoz képest.

 

A Nike a Sony-val kötött együttműködést

A Nike márkakapcsolataiból származó cipők a vállalat legsikeresebb darabjai közé tartoznak. Ennek ékes bizonyítéka a Travis Scott rapperrel folytatott együttműködésből is kiderült, akinek legújabb Jordan 6 cipője percek alatt elfogyott. A napokban a vállalat új márkát jelentette be cipőszériái között, méghozzá a Sony-t, akinek konzoljai mai napig vezetik az eladási listákat. A Sony PlayStation 5 nevű tornacipők még a nyáron forgalomba kerülhetnek, nagyjából 110 dolláros áron.

A Nike részvényárfolyama ezen a héten 1,87%-ot emelkedett, míg a Sony papírja 7,51%-ot estek. A Nike egyike azoknak a nyugati vállalatoknak, akiknek bojkott kihívásokkal kell szembenézniük, miután számos nemzet szankciókat vezetett be Kínával szemben állítólagos emberi jogi visszaélések miatt Xinjiang gyapottermelő régiójában. Paul Lejueza a Citigroup elemzője továbbra is bízik a Nike vállalat hosszú távú növekedési kilátásaiban, viszont aggódik a kínai helyzet miatt.

 

A Mastercard kripto kártyába fektet

A Gemini, egy kriptopénz-platform, a héten bejelentette az első kriptovaluta hitelkártyájának részleteit és ezzel együtt partneri szerződését a Mastercard-dal és a WebBank-kal. Az első 2021 eleji bevezetése óta a Gemini hitelkártya több mint 140.000 felhasználót ért el, viszont a projekt még csak várólistákat jegyez, forgalomban lévő kártyákat nem. A Gemini és Mastercard kapcsolata számos exkluzív funkciót kínál a cég számára. Például a kártyának nincs éves díja.

A Mastercard részvényárfolyama ezen a héten 1,29%-ot korrigált. A Mastercard negyedéves nyeresége részvényenként 1,74 dollár lett. A most megjelenő számok felülmúlták a részvényenkénti 1,55 dolláros Zacks Consensus becslést is. A MasterCard 4,16 milliárd dolláros bevételt könyvelhetett el a 2021. márciusban véget ért negyedévben. A vezető globális fizetési vállalat, humanitárius okokból 8,9 millió dollárt ajánlott fel egy New York-i székhelyű nonprofit szervezetnek, az American India Foundation-nek 2000 db hordozható ágy telepítéséhez Indiában, hogy segítsen az ott zajló Covid-19 kezelésben.

 

 

 

Best of Dividends vagyonkezelt részvénykosár

 

A BASF Ázsiában terjeszkedik tovább

A német vegyi anyag gyártó vállalat, a BASF bejelentette, hogy elérte Sanghaji Innovációs Campus építésének harmadik szakaszát. A projekt során a német székhelyű vállalat egy kutatási és fejlesztési létesítményt épít és üzemeltet a kínai városban. Dr. Jeffrey Lou, a BASF Advanced Materials&Systems Research elnöke szerint a cég újításai egyedülállóak lesznek a vegyipar területén. A cég szeretné növelni K+F jelenlétét Ázsiában, hírek szerint még az e-mobility világába is részt venne több fejlesztésével.

A BASF részvényárfolyama 4,74%-ot korrigált. A BASF 2021-es üzleti évének jó kezdetéről számolt be, mivel a társaság 2,6 milliárd euróval növelte az árbevételt 2020 első negyedévéhez képest, 19,4 milliárd euróra. A BASF megnövekedett értékesítése elsősorban a magasabb áraknak és a volumen növekedésének volt köszönhető. A befektetők az elkövetkezendő évben nagyobb árbevételt és akár magasabb osztalékokat láthatnak dr. Martin Brudermüller, a BASF ügyvezető igazgatótanácsának elnöke szerint.

 

Az Emerson Electric első negyedéve

A Zack Consensus elemzői arra számítanak, hogy az Emerson Electric a magasabb bevételek mellett éves szinten növeli a jövedelmét. A vállalat a május 5-én fogja bejelenteni a 2021 márciusában véget ért negyedéves eredményeket. A bevételek várhatóan 4,36 milliárd dollár körül lesznek, ami 4,7%-kal több, mint az előző év azonos negyedévében. Az utolsó jelentett negyedévben a vállalat 0,83 dolláros részvényenkénti nyereséget termelt, ami 22,06%-os emelkedést eredményezett. A cég az osztalékfizetés emelésén gondolkodik.

Az Emerson Electric részvényárfolyama ezen a héten 2,13%-ot korrigált. Az Emerson Electric Co. tervez és gyárt technológiai és mérnöki termékeket ipari, kereskedelmi és fogyasztói piacok számára világszerte. Az elemzői konszenzus szerint a „vásárlás” minősítésre mutat. A célár 85 és 107 között mozog az Emerson Electric árfolyama, a Morgan Stanley elemzői szerint rövid időn belül 7,2% potenciális emelkedés várható.

 

A Scotiabank legjobb munkahely díjat nyert

A Bank of Nova Scotia több munkahelyét 2021-ben a Karib-térség és Közép-Amerika egyik legjobb munkahelyének ismerte el. A Great Place to Work díjat a vállalat Trinidad és Tobago-ban található irodái kapták meg. Az idei díjakat azok a cégek kapták, akik képesek voltak fenntartani a biztonságos környezetet, valamint megalapozott gyakorlatokat folytattak a COVID-19 járvány okozta kihívások leküzdésére. Nem ez az első alkalom, hogy ilyen elismerésben részesítették a vállalatot.

A Bank of Nova Scotia részvényárfolyama ezen a héten 1,87%-ot emelkedett. A Bank of Nova Scotia globális vagyongazdálkodása 1390 millió dolláros bevételt hozott az elmúlt negyedévben. Az egy évvel korábbihoz képest ez 20,1%-os növekedést jelent. A nettó jövedelem szintén 309 millióról 421 millió dollárra nőhet-ami 36,2%-os növekedést jelent. A saját tőke megtérülése szintén 13,2%-ról 17,6%-ra javult.

 

 

 

Egyedi részvények:

 

Online rendelés és a dobozkirály Mayr-Melnhof

Mayr-Melnhof Group részvényeit 1994 áprilisa óta jegyzik a bécsi tőzsdén. A társaság 80 millió euró alaptőkéje 20 millió bemutatóra szóló részvényre oszlik. A bécsi tőzsdén történő tőzsdén kívül van egy szponzorált 1. szintű ADR program a Bank of New York Mellon-nál. A Mayr-Melnhof Karton várható osztalékja 3,20 euró részvényenként, amit május 13-án fizet ki. A tavalyi bevételkimutatás azt mutatja, hogy a Mayr-Melnhof Karton mögöttes hozama 2,6% a jelenlegi 125,4 eurós részvényárfolyamhoz képest. Tudni kell, hogy a Mayr-Melnhof Group keresete 34%-át fizeti ki osztalékként.

A Mayr-Melnhof részvényárfolyama ezen a héten 3,36%-ot korrigált, míg egy év alatt 37,64%-ot emelkedett. A Mayr-Melnhof stratégiai akvizíciókkal tovább bővítette versenyhelyzetét. Nem utolsósorban az Amazon és a DHL jóvoltából a kartoncsomagolások hosszú távú keresleti trendje érintetlen maradt, hiszen az online keresetek növekedtek. A cég részvénye jó lehetőség, mert a társaság egészséges mérleggel rendelkezik, és eddig képes volt lemondani az állami támogatásokról. A forgóeszközök 120%-kal meghaladják a rövid lejáratú kötelezettségeket. A teljes adósság a saját tőke mindössze 14%-ának felel meg.

 

A NextEra Energy jelentése szerint az első negyedéves bevételek növekednek

A floridai székhelyű közüzemi szolgáltató és a megújuló energiaforrásokkal foglalkozó NextEra Energy társaság nettó bevétele 1,67 milliárd dollár, azaz 0,84 dollár volt részvényenként az idei első negyedévben, ez növekedés az egy évvel korábbi 421 millió dollárhoz képest. Korrigált alapon a cég nyeresége a negyedévben 1,33 milliárd dollár, azaz részvényenként 0,67 dollár lett, szemben az előző év első negyedévében elért 1,17 milliárd dollárral. A társaság 3,73 milliárd dolláros bevételt ért el a negyedévben, szemben az egy évvel korábbi 4,61 milliárd dollárral. A társaság floridai villamosenergia- és könnyű üzletágának nettó jövedelme 720 millió dollárra nőtt a negyedévben. Megújuló energiával foglalkozó üzletága, a NextEra Energy Resources 598 millió dolláros korrigált nyereséget ért el a negyedévben, szemben a tavalyi első negyedévi 529 millió dollárral.

A Nextera Energy Inc. részvényárfolyama ezen a héten 0,93%-ot korrigált. A környezetvédő befektetőknek közép és hosszútávon is jó lehetőség a cég részvénye, mert leányvállalatai révén a NextEra Energy tiszta, károsanyag-kibocsátás nélküli villamos energiát termel hét kereskedelmi atomerőműben Floridában, New Hampshire-ben és Wisconsinban.

 

Értékpapír vásárlás és vagyonkezelés Ausztrián keresztül a Partner Bank közreműködésével.  Vegye fel velünk a kapcsolatot → 

Szólj hozzá

Küldjön üzenetet!