Egyedi kötvények

2025-ben jár le a Goldman Sachs Bank 5,1%-os kötvénye

By 2020.01.06. július 3rd, 2020 No Comments
A Goldman Sachs-t 1869-ben alapították, székhelye a Manhattan alsó részén, a West Street Street-en található.

A Goldman Sachs a világ egyik legnagyobb befektetési bankja, amit Marcus Goldman alapított. A bank 1896-ban csatlakozott a New York-i tőzsdéhez. A társaság 1928-ban zártvégű alapként indította el a Goldman Sachs Trading Corp-t, de a következő évben kudarcot vallott az 1929-es részvénypiac összeomlásakor. Első nemzetközi fiókjukat 1970-ben nyitották meg Londonban. 1986-ban a cég belépett a londoni és tokiói tőzsdére is. 1986-ban létrehozta a Goldman Sachs Asset Management-et, egy olyan társaságot, amely jelenleg befektetési és fedezeti alapokat bocsát ki és kezel. 1999-ben nyilvános részvénytársasággá alakult a cég.

A 2000-es évek egyik legnagyobb jelzálog specialistája lett a Bank. Majd ezek értékpapírosításban való részvétel eredményeként a másodlagos jelzálogkölcsön-válság során a Goldman Sachs 2007–2008-ban is aktívan részt vett. Emiatt 2009-től a Goldman Sachs Bank is a pénzügyi válság miatt szenvedett, holott nemcsak szenvedője volt, hanem valamilyen szinten alakítója is. Már 2007 év végén közel 10 milliárd dolláros beruházást kapott az Egyesült Államok Kincstárától bajba jutott eszköz-segélyprogram keretében. 2008-ban az évi rendkívüli gazdasági stabilizációs törvény által létrehozott pénzügyi támogatás keretében újabb nagyobb összeghez jutottak hozzá, amit csak később tudtak visszafizetni. 2009-ben a cég volt alkalmazottai kormányzati pozíciókat kaptak és ott töltöttek el jó pár évet. Ide tartozik a jelenlegi amerikai pénzügyminiszter is Steven Mnuchin, de az EKB elnöke Mario Draghi is, illetve korábbi tanácsadó Gary Cohn és Ausztrália miniszterelnöke, Malcolm Turnbull. Ezen túlmenően a Goldman Sachs volt alkalmazottai vezetik a New York-i értéktőzsdét, a Világbankot, a Citigroup társaságot és a Merril Lynch társaságot (amely már a Bank Of America leányvállalata) is.

A befektetési banki üzletág 2015-ben a társaság összes bevételének 21%-át tette ki.

2015-ben az intézményi ügyfelek adták a legnagyobb százalékos bevételt, 45%-ot, azóta azonban 2017-től ez a szám 18%-ra esett vissza. 2006 óta Lloyd Blankfein a Goldman Sachs jelenlegi egyik vezérigazgatója és elnöke. Az igazgató 1982-ben csatlakozott a társasághoz, amikor a vállalat megvásárolta a J. Aron&Co nyersanyag-kereskedelemmel foglalkozó céget, ahol nemesfém-értékesítőként dolgozott. Viszont a másik vezető David M. Solomon, aki ráadásul a Goldman Sachs elnöke és vezérigazgatója. Solomon 1999-ben került a céghez és 2016-ban lett vezérigazgató, miután elődjét, Gary Cohn-t kinevezték a Trump elnök tanácsadójának. Viszont szeptember végén látott napvilágot, hogy Európában is elindította a tőzsdén kereskedett alapjainak (ETF) forgalmazását a Goldman Sachs alapkezelője. Az amerikai pénzügyi intézet nagyobb szeletét hasítana ki a passzív befektetési termékek gyorsan növekvő piacán. 2010-ben a Goldman Sachs igazgatói azt látták, hogy a válság eszkalálódása miatt kötvényeket kell kibocsátani, így 14 éves távlatra kibocsájtottak egy 5,1%-os éves kamatozású kötvényt. Ez a kötvény jelenleg is kapható, ráadásul minősítése még mindig „A” kategóriájú. A kötvény a mai napig elérhető a Partner Bankon keresztül minimum 1000 dolláros címletekben, de természetesen minimum 2500 eurótól.

Jelenleg a Goldman Sachs kötvény nettó árfolyamhozama 3,04%-ot jelent a befektetőknek dollárban.

 

Értékpapír vásárlás és vagyonkezelés Ausztrián keresztül a Partner Bank közreműködésével.  Vegye fel velünk a kapcsolatot → 

Szólj hozzá