e-Mobility vagyonkezelt részvénykosár

 

A BYD ismét magyar rendelést kapott

A BYD újabb elektromos buszmegrendelést kapott Magyarország legnagyobb tömegközlekedési szolgáltatójától, a Volánbusz Zrt.-től. 2022. április 1-jén adták le a 48 darab, 12 méteres BYD alacsony padlójú e-buszra vonatkozó megrendelést Palkovics László innovációs és technológiai miniszter hivatalos aláírási ceremóniájának keretében. Vigh László miniszteri biztos, országgyűlési képviselő; Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere, Dr. Pafféri Zoltán, a Volánbusz elnök-vezérigazgatója, valamint számos további VIP vendég és Javier Contijoch, a BYD Europe eBus értékesítési alelnöke is részt vett az ünnepélyen.

A BYD részvényárfolyama a héten 0,31%-ot emelkedett. A BYD a hírek szerint egy új gyártóüzem felállítására készül Thaiföldön, ahol elektromos autókat fog gyártani a jobbkormányos piacokra, többek között az Egyesült Királyságba és Ausztráliába. Az elektromos járművek iránti kereslet Ausztráliában az elmúlt években évente megháromszorozódott, 2021-ben valamivel több, mint 20.000 darabot adtak el.

 

A NIO/NVIDIA együttműködés

A NIO megkezdte a régóta várt ET7 teljesen elektromos jármű szállítását a kínai Hefeiben. A nagyméretű luxus limuzin az első sorozatgyártású jármű, amely a NIO Adam szuperszámítógépre épül, és négy darab NVIDIA DRIVE Orin rendszerrel működik. Az ET7, több mint 1000 km-es akkumulátor-hatótávval és lenyűgöző 0-100 km/órára történő 4 másodperces gyorsulással rendelkezik a NIO elmondása szerint. 2021-ben az elektromos autógyártó 91.429 járművet szállított le, ami több mint négyszeresére növelte az eladásokat 2019-hez képest.

A NIO részvényárfolyama ezen a héten 1,75%-ot korrigált. A NIO közölte, hogy márciusban 9.985 járművet szállított ki, ami 62,8%-kal több, mint februárban. A vállalat 2022 első negyedévében 25 768 járművet szállított ki, ami 28,5%-os növekedést jelent éves szinten.

 

Healthcare vagyonkezelt részvénykosár

 

A Colgate 3D vitamint szeretne

A Colgate-Palmolive partnerségbe lépett a Nourished-el, egy étrend-kiegészítőkre szakosodott céggel, hogy megalkossa a Nutristacks-t, egy vitamin-kiegészítőszolgáltatást. A Nourished-nél meg kell említeni, hogy a cég 3D technológia segítségével készíti el termékeit. Egyelőre csak az Egyesült Királyságban vásárolható meg a Nutristacks, mely a táplálék-kiegészítők piacán egyedülállónak tűnő formában jelenik meg. Látható rétegei vannak az egyes vitaminanyagokból, amelyeket 3D nyomtató pakol össze egyetlen vegán, cukormentes gumicukorra.

A Colgate-Palmolive részvényárfolyama 0,86%-ot emelkedett. A Colgate-Palmolive (India) Limited a krikettjátékos R. Ashwint hívta segítségül, hogy az Egészség Világnapján a cukorbetegek számára készült szájápolási termékével kapcsolatos tudatosságot növelje. A vállalat egy kutatásra hivatkozva elmondta, hogy a cukorbetegek háromszor nagyobb valószínűséggel kapnak ínygyulladást, mint a nem cukorbetegek, ezért a vállalat egy cukorbetegeknek szánt fogkrémet dobott piacra.

Telemedia vagyonkezelt részvénykosár

 

Az Alibaba átalakítja a vezetőséget

Az Alibaba Group Holding felhőalapú számítástechnikai egysége, az Alibaba Cloud átalakításon megy keresztül a legfrissebb jelentések szerint. A részlegben főként a felsővezetésben fog történni változás. Ren Geng, az Alibaba Cloud China elnöke lemondott, és a hírek szerint az Alibaba Cloud jelenlegi alelnöke, Huang Haiqing veszi át a pozíciót. Mielőtt csatlakozott volna az Alibabához, Huang a Dellnek, az Oracle-nek és a Tencent Cloudnak dolgozott.

Az Alibaba Group részvényárfolyama 7,77%-ot esett ismét ezen a héten. A kínai felhőszolgáltatási ágazat gyorsan növekszik, és ezzel együtt a verseny is erősödik. A piac a negyedik negyedévben 33 százalékkal nőtt az előző évhez képest a Canalys szerint. A piackutató cég szerint az Alibaba Cloud megőrizte első számú pozícióját az év során, amelyet a Huawei Cloud és a Tencent Cloud követett. Az Alibaba azonban továbbra is ellenszéllel néz szembe a 2020 végén kezdődött szabályozási vizsgálatok közepette, amelyek miatt részvényeinek árfolyama a másfél évvel ezelőtti csúcsértékének mintegy harmadára zuhant.

 

Kopernikus vagyonkezelt részvénykosár

 

A Novartis létszámcsökkentést tervez

A Novartis megerősítette, hogy létszámcsökkentést tervez a múlt héten bejelentett szerkezetátalakítási kezdeményezés részeként, de nem kívánt számot adni a leépítésről, mivel ez több ezer állást érinthet világszerte. A svájci gyógyszeripari csoport szerint „korai” a munkahelyek megszűnéséről tárgyalni mindaddig, amíg további előrelépés nem történik az átszervezéssel, amelynek célja, hogy a következő két évben egymilliárd dollárt lefaragjon a Novartis költségeiből.

A Novartis részvényárfolyama ezen a héten 0,01%-os mínuszban zárt. A Novartis Sandoz bővíti szemgyógyszer-kínálatát, ezúttal az AbbVie-hez tartozó Allergan népszerű szemészeti magas vérnyomás elleni gyógyszerét veszi célba. A Sandoz bevezette az Egyesült Államokban az AbbVie Combigan nevű kombinált szemcseppjének generikus változatát, amelyet az emelkedett szemnyomás kezelésére használnak. A legtöbbet forgalmazott márkás kombinált glaukómagyógyszer, az eredeti készítmény tavaly 373 millió dolláros amerikai forgalmat bonyolított le.

 

Best of Dividends vagyonkezelt részvénykosár

 

A Coca-Cola részvényeire pozitívak a kilátások

A Coca-Cola számára 66,00 dolláros célárat jelöltek ki a Credit Suisse Group befektetési elemzői egy kedden kiadott kutatási jelentésben. A Credit Suisse Group árcélja a Coca-Cola vállalat jelenlegi árához képest 1,96%-os potenciális lehetőséget jelez. Más részvénykutatási elemzők is nemrégiben adtak ki kutatási jelentéseket a cégről. Az Evercore ISI 63,00 dollárról 70,00 dollárra emelte a Coca-Cola célárfolyamát és a február 15-i jelentésben „vételi” minősítést adott a részvényeknek.

A Coca-Cola részvényárfolyama ezen a héten 1,86%-ot emelkedett. A múlt hónapban a Coca-Cola egy új, limitált kiadású italt jelentett be: Coca-Cola Starlight, az ikonikus üdítő piros változata, amelynek ízét „az űr ihlette”. A Coca-Cola egy osztalékarisztokrata, amely 2022-től kezdve az elmúlt 60 egymást követő évben kifizetés emeléseket hajtott végre. A menedzsment előrejelzése szerint a Coca-Cola idén is kiemelkedő szabad cash flow-termelő maradhat.

 

Best of Innovations vagyonkezelt részvénykosár

 

Az Apple ismét ellátási zavarokkal küzd

Az új koronavírus variáns felbukkanása Kína területén arra késztette a vállalaotokat, hogy csökkentsék kiáltásaikat az idei évre. Ez főként az ellátási láncban okozott zavarok miatt keletkezett, melyhez szervesen hozzájárul az új variáns. Emiatt az Apple a Foxconn után három másik összeszerelő bérgyártójával is nehézségekbe ütközött, mivel a Pegatron, a Compal és a Quanta jelentős hányadát fedik le a kínai kapacitásaiknak. A Pegatron Corporation körülbelül a jelenlegi iPhone-termelés 20-30 százalékát adja, melynek egésze a most bezárt sanghaji és kunshai üzemekben készül.

Az Apple részvényárfolyama ezen a héten 2,82%-ot korrigált. Az Apple folyamatosan együttműködik globális beszállítói láncával, hogy felgyorsítsa és támogassa a tiszta energiára való átállást. A mai napig a vállalat 213 fő gyártó partnere vállalta, hogy az Apple teljes termelését megújuló villamos energiával látja el 25 országban. A most bejelentett több tucatnyi új kötelezettségvállalás felgyorsítja az Apple 2030-ra kitűzött céljának elérését, hogy a teljes beszállítói lánc szén-dioxid-semlegessé váljon.

 

Smart and Green vagyonkezelt részvénykosár

 

A Linde bővítést tervez

A Linde bejelentette, hogy kibővíti, a La Porte-ban található texasi üzemét, ami gyakorlatilag megkétszerezi a létesítmény kereskedelmi folyadéktermelési kapacitását. A 2024-ben induló megnövekedett kapacitás segíteni fogja a Linde-t abban, hogy kielégítse a petrolkémiai, a tiszta energia, a gyártás, az élelmiszeripar és a repülőgépipar növekvő keresletét az Egyesült Államok Öböl-partján.

A Linde részvényárfolyama ezen a héten 0,41%-ot emelkedett. A Linde plc részvényei „vételi” konszenzusos ajánlást kaptak a huszonegy elemzőtől, akik jelenleg a céget figyelik, a Marketbeat.com jelentése szerint. A Linde vállalat kulcsrakész feldolgozóüzemeket is tervez és épít, például olefin-, földgáz-, levegőleválasztó, hidrogén- és szintézisgáz-, valamint egyéb üzemeket.

 

Egyedi részvények

 

Merk&Co a gyógyszeripar nagy lehetősége

Jelenleg a Merck tűnik a legjobb vételi lehetőségnek az amerikai nagy gyógyszeripari szektorban. A részvények árfolyama az elmúlt 12 hónapban mindössze 12%-kal emelkedett, annak ellenére, hogy a 21. pénzügyi év kedvező eredményei 17%-kal nőttek az előző évhez képest. A 2022-es bevételi előrejelzések szerint a Molnupiravir COVID antivirális szer 5 milliárd dolláros hozzájárulása mellett további 17%-os növekedést várnak. A Keytruda gyógyszer továbbra is a Merck legjobb gyógyszere, hiszen 17,2 milliárd dolláros bevételt hozott a 21. pénzügyi évben, ami 20%-os növekedést jelent éves szinten.

A befektetési erősség legtöbb mérőszáma alapján a Merck átmegy a teszten, és a részvényárfolyama Bloomberg véleménye szerint 15-20%-ot emelkedhet.

A Merck&Co részvényárfolyama 0,88%-ot korrigált ezen a héten. A Merck egyik következő generációs pneumococcus elleni vakcinája áttörést jelentő terápiás státuszt kapott az FDA-tól. A V116,a Merck&Co három pneumococcus elleni vakcina egyike egy olyan típusokat céloz meg, amelyek az USA-ban a 65 éves és idősebb személyek körében előforduló invazív pneumococcus (baktérium) megbetegedések 85%-át okozzák. A vállalat arra számít, hogy még ebben az évben megkezdődnek a 3. fázisú vizsgálatok.

Estée Lauder-be több befektetési alapkezelő fektetett

A Wall Street elemzői azt jósolják, hogy a The Estée Lauder Companies Inc.a Zacks Investment Research szerint 1,64 dolláros részvényenkénti nyereséget fog jelenteni a folyó pénzügyi negyedévre. Kilenc elemző készített becslést az Estée Lauder Companies eredményére vonatkozóan, ebből 5 vételi pozícióra javasolja a vállalatot. A legalacsonyabb várható EPS becslés 1,29 dollár, a legmagasabb pedig 1,76 dollár. Az Estée Lauder Companies a tavalyi év azonos negyedévében 1,62 dolláros részvényenkénti nyereségről számolt be, ami éves szinten 1,2%-os pozitív növekedést jelent Több nagybefektető is változtatott a közelmúltban a vállalatban lévő pozícióin. A Nordea Investment Management AB az első negyedévben 7,4%-kal növelte részesedését az Estée Lauder Companies részvényeiben. A Nordea Investment Management AB most 635.400 részvényt birtokol a vállalat részvényeiből 176.184.000 dollár értékben, miután az elmúlt negyedévben további 43.810 részvényt vásárolt. A Deltec Asset Management LLC az első negyedévben új részesedést vásárolt az Estée Lauder Companies részvényeiben, mintegy 504 000 dollár értékben.

Az Estée Lauder Companies részvényárfolyama 1,04%-ot korrigált ezen a héten. Estée Lauder az összes kínai kiskereskedelmi csatornán való jelenlét növelésére készül. A szépségipari nagyvállalat, az Estée Lauder Companies azt mondja, hogy idén minden csatornán növeli lefedettségét Kínában, hogy kihasználja a szépségipari piac növekedési potenciálját.

 

Arany

 

Arany árfolyami kilátások

Az arany határidős jegyzései hét elején már a harmadik egymást követő héten emelkedtek, mivel a befektetők a kincstári hozamok folyamatos emelkedésétől eltekintve az inflációra koncentráltak. „A világ az inflációra és az ellátási lánc normalizálódására összpontosít”- mondta Chintan Karnani, az Insignia Consultants kutatási igazgatója a MarketWatchnak. „Az arany és a nemesfémek az egyetlen fedezetet jelentik az inflációval, és még inkább az élelmiszer-inflációval szemben.” A befektetők a legfrissebb amerikai gazdasági adatokra figyelnek azért, hogy az aranykilátásaival kapcsolatban támpontokat kapjanak, mivel az amerikai infláció közel 40 éve a legmagasabb szintre emelkedhet. A probléma az, hogy még ha az infláció lassul is, az egy évvel ezelőttihez képest még mindig több mint 8%-os. A vártnál erősebb inflációs adatok miatt, viszont az arany továbbra is keresett, mivel az árak átlépték az unciánkénti 1.980 dolláros szintet. Az arany árfolyamának emelkedése „köszönhető annak”, az, hogy az egy évvel korábbihoz képest 8,5%-os infláció jelent meg Amerikában. Ráadásul az amerikai termelői árindex (PPI) márciusban 11,2%-kal haladta meg az egy évvel korábbit, újabb rekordot felállítva.

Az arany árfolyama a héten 1,35%-ot emelkedett. Az arany árfolyama már csak azért is emelkedhet, mert a Federal Reserve közelgő minőségi lazítása is csak azután indul be, hogy a jegybank mérlegét 9 billió dollárra engedték bővíteni. A 2008-as pénzügyi válságot követően a világ ismét példátlan gazdasági bizonytalansággal néz szembe a globális Covid-19 járvány és az Orosz-Ukrán háború miatt.

Értékpapír vásárlás és vagyonkezelés Ausztrián keresztül a Partner Bank közreműködésével. Vegye fel velünk a kapcsolatot → 

 

Szólj hozzá