e-Mobility vagyonkezelt részvénykosár

 

Újévi fejlesztés az Nvidia-nál

Az újév beköszöntével az Nvidia vállalat az Nvidia AI Enterprise szoftvercsomag legújabb kiadásával világszerte segíti a vállalatokat a főszerverek bővítésénél. Az Nvidia AI Enterprise 1.1 már általánosan elérhető. Az Nvidia által optimalizált, tanúsított és támogatott szoftvercsomag legújabb verziója új frissítéseket tartalmaz, beleértve a mesterséges intelligencia gyártási támogatását az Nvidia szoftverrel a VMware vSphere with Tanzu rendszeren, amely korábban csak próbaidőszakban volt elérhető.

Az Nvidia vállalat részvényárfolyama ezen a héten 13,47%-ot esett, a befektetők pánikszerű eladásai miatt. Viszont a Wall Street előrejelzése szerint az Nvidia bevételei a következő öt évben több mint kétszeresére, 60 milliárd dollár közelébe emelkedhetnek, a működési nyeresége pedig több mint háromszorosára nőhet. Bár jelenleg 233 dollár körül kereskednek részvényenként, az elemzők konszenzusos árcélja 330 dollár, ami 27%-os emelkedést jelenthet a következő egy éven belül.

 

A BYD újabb rekordhónapja

A múlt hónapban a kínai gyártónak 92.823 darab plug-in autót sikerült eladnia, majdnem Kína teljes területén, ami 236%-kal több, mint egy évvel ezelőtt. Ez az eredmény a hetedik egymást követő havi rekord. A múlt hónapban a teljesen elektromos autók szerepeltek a legjobban a sales táblázatban, de a konnektorról tölthető (plug-in) hibridek számának növekedése is páratlan. A plug-in elektromos autók mellett a BYD 5167 db nem plug-in típusú autót is eladott, de ezek jelenleg a cég forgalmának mindössze 5%-át teszik ki.

A BYD részvényárfolyama 3,03%-ot korrigált ezen a héten. A kínai média szerint a BYD és a FAW egy 45 GWh éves kapacitású, elektromos autók akkumulátorainak gyártására szolgáló üzemet tervez Kína északkeleti részén. A jelek szerint már megalakult a közös vállalat, de a hivatalos megerősítés még várat magára.

 

 

Telemédia vagyonkezelt részvénykosár

 

Walt Disney idei tervei

Annak érdekében, hogy a látogatóknak segítsenek maximalizálni a Walt Disney Worldben eltöltött idejüket, a témaparkok bevezettek egy viszonylag új szolgáltatást, a Genie+ nevű szolgáltatást. Az alkalmazás felváltja a FastPass rendszer fogalmát, mostantól Villámsávok néven emlegetik őket, amelyeket a nap folyamán lefoglalhatunk (a My Disney alkalmazáson keresztül), és egy kiválasztott időpontban elérhetik az adott szolgáltatást. Ezen kívül a Walt Disney idén is erős alkotásokkal jön ki, köztük a Pixar Luca című filméjével. Enrico Casarosa nagyjátékfilmes rendezői debütál az olaszországi Genovában töltött gyermekkora által ihletett coming-of-age történettel. A Walt Disney Studios másik nagy esélyese az Encanto, amely tavaly év végén jelent meg.

A Walt Disney részvényárfolyama ezen a héten 9.05%-ot esett. A visszaesések mögött az inflációtól és a restriktív monetáris politikától való félelem volt a fő mozgatóerő. Az előfizetők száma a következő negyedévekben javulhat, ahogy a szolgáltatás új piacokon elindul, és ahogy a világjárvány miatt elhalasztott eredeti tartalmak is bekerülnek a szolgáltatásba.

 

 

Healthcare vagyonkezelt részvénykosár

 

A BB Biotech 2021-ben jobban teljesített

A svájci BB Biotech befektetési társaság részvényei 84 dolláros áron zárta a 2021-es évet, ami 8,3%-os emelkedést jelent az előző évhez képest. A részvények árfolyama meglehetősen ingadozó volt az utóbbi időben, ami a jelenlegi tőzsdei viszonyokat tükrözi. A BB Biotech részvényei jelentős, jelenleg 29%-os felárat képviselnek a nettó értékesítési volumenhez képest. A biotechnológiai alap nettó eszközértéke több mint 14%-kal csökkent az év során.

A BB Biotech részvényárfolyama ezen a héten 5,66%-ot esett. A svájci tőzsdén jegyzett BB Biotech befektetési társaság szerint a biotechnológiai ágazat nehéz évet tudhat maga mögött, még akkor is, ha svájci frankban 8,3%-os részvényhozamot ért el, viszont hosszabbtávon sikereket vár.

 

 

Kopernikus vagyonkezelt részvénykosár

 

A Microsoft felvásárolja az Activision-Blizzard-ot

A Microsoft felvásárolná a Call of Duty, a Diablo és a World of Warcraft kiadóját, az Activision Blizzardot, így történelmi pillanatnak nézünk elébe, és nem csak a videojátékosok örülhetnek a frissen bejelentett akvizíciónak. A Microsoft, mely az Xbox sikerkonzol forgalmazója, bejelentette, hogy egy majdnem 70 milliárd dolláros akvizíció fejében felvásárolja a híres járékfejelsztő stúdiót, az Activision-Blizzard-ot. A cég több kiemelkedő videójátékkal rendelkezik. A Blizzard által birtokolt World of Warcraft csaknem 8 milliárd dolláros bevételt szerzett a 2020-as évben, az Activision Blizzard „főterméke”, a Call of Duty pedig 5.2 millió dollár napi bevételt hozott eddig.

A Microsoft részvényárfolyama ezen a héten 4,05%-ot korrigált. A Microsoft kiváló pozícióban van ahhoz, hogy minden képesség a rendelkezésére álljon, ami ma egy metaverzum-platform létrehozásához szükséges.

 

 

Best of Dividens vagyonkezelt részvénykosár

 

BHP Group bányavállalati pozíciója

A BHP Group akkumulátoros-elektromos mozdonyokat rendelne a Wabtec-től. Ez a harmadik megrendelés, amelyet egy ausztrál árufuvarozó vállalat ad le akkumulátoros-elektromos mozdonyokra. A BHP leányvállalata, a Western Australia Iron Ore két FLXdrive akkumulátoros-elektromos egységet rendelt a Wabtec-től, amelyek szállítása 2023-ra várható. Illetve most jelent meg az a hír, hogy ha a BHP Group ausztráliai és brit részvényeinek egyesítése létrejön az ausztrál értéktőzsdén történő elsődleges tőzsdei bevezetésekor, az megszilárdítaná a bányavállalat pozícióját az ország legnagyobb tőzsdén jegyzett vállalataként és növelné a helyi részvénypiac vasérc kitettségét.

A BHP Group részvényárfolyama ezen a héten 1,3%-ot emelkedett. A BHP profitja 42%-kal 11,30 milliárd dollárra emelkedett 2021 első felében, amit a Pilbara bányáinak vasércén elért 64%-os rekord árrésnek köszönhet.

 

IBM értékesíti egyik üzletágát

Az IBM eladja a Watson Health egységének egészségügyi adatelemző üzletágát egy magántőke társaságnak, közölte a héten a vállalat szóvivője, a jelentések szerint 1 milliárd dollár feletti áron. A Francisco Partners-nek történő eladás a legújabb lépés az IBM részéről, hogy alaptevékenységét a felhő köré összpontosítsa újra. A bejelentés közvetlenül a gyorsjelentés előtt történt meg, amitől a vállalat január 24-én számol be. A Watson Health eladása az IBM menedzselt infrastruktúra-üzletágának 19 milliárd dolláros leválását eredményezi.

Az IBM részvényárfolyama ezen a héten 3,62%-ot korrigáltak. Az IBM anyavállalat hatékonyabb üzletágnak bizonyulhat, köszönhetően annak, hogy a felhőszoftverekre és az AI-szolgáltatásokra koncentráltabban összpontosít.

 

 

Best of Innovations vagyonkezelt részvénykosár

 

A Meta mindent monitorozni akar

A Facebook anyavállalata, a Meta Platforms által birtokolt új szabadalmak teljesen kiszámítható bepillantást engednek a cég számára, hogy kategorizálni tudják a VR eszközöket használó ügyfeleket. A koncepció szerint a Horizon Worlds a virtuális terében a teljes potenciált elérte, a felhasználók arckifejezésének és egyéb biológiai folyamatainak nyomon követésében. A Meta szerint ez a lépés a reklámozás hatékonyabb kivitelezését eredményezi. A szakértők nem vártak kevesebbet egy olyan cégtől, amelynek fő terméke lényegében az elme kontrolálása, befolyásolása.

A Meta Platforms részvényárfolyama ezen a héten 8,66%-ot esett, a technológiai vállalatok részvényeinek nagyfokú eladása miatt. A vállalat harmadik negyedéves működési eredményei alapján a harmadik negyedévben 2,91 milliárd havi aktív felhasználó látogatta meg a Facebookot, további 670 millió egyedi felhasználó pedig havonta az Instagram és/vagy a WhatsApp felé vette az irányt. Összesítve tehát 3,58 milliárd emberről, vagyis a világ felnőtt lakosságának több mint feléről beszélünk, akik havonta interakcióba lépnek valamelyik Meta tulajdonában lévő eszközzel.

 

 

Egyedi részvények:

 

Baidu is Metaverzumot építene

A kínai technológiai óriás, a Baidu december 28-án, tette meg első lépéseit a metaversum iparágában egy virtuális valóság alkalmazás elindításával. A pekingi székhelyű vállalat olyan márkákhoz csatlakozik, mint a Nike és a Ferrari, valamint a divat- és sminkmárkák, amelyek a virtuális termékekkel való kísérletezésre sietnek, miközben a jóslatok szerint a metaversum a valós világ digitális reprodukciója egy napon megelőzheti és felválthatja a mai webet. A kínai Google-nek becézett cég konferenciát tartott új alkalmazásuk, a XiRang (ami annyit tesz: „a remény földje”) virtuális világában. Az oldal okostelefonról, számítógépről vagy virtuális valóság szemüveggel is elérhető.

A Baidu részvényárfolyama ezen a héten 3,56%-ot emelkedett. Robin Li, a Baidu vezérigazgatója szerint a Baidu leányvállalata a Jidu Auto 2023-ban kezdi meg az első önvezető autó-„robot” elektromos járművek sorozatgyártását.

 

Tencent változtatásai

Az Ázsiai Olimpiai Tanács partnerségi megállapodást írt alá a Tencent kínai internetes és technológiai konglomerátummal, hogy elősegítse az e-sportok fejlődését az egész kontinensen. A szeptember 10. és 25. között Hangcsouban megrendezésre kerülő, az OCA által szervezett 19. Ázsiai Játékok sportprogramjában szerepel az e-sport. A Tencent ezen kívül 16 milliárd dollárnyit értékesített a JD.com kínai e-kereskedelmi óriáscég részesedéseiből. Emellett jelezte, hogy portfólió vállalatain keresztül folytathatja a részesedések eladását. A Financial Timesnak több kockázati tőkebefektető is elmondta, hogy a Tencent nemrégiben azt kérte, hogy a nevét hagyják ki a sajtóközleményekből, amelyeket a startupok adnak ki.

A Tencent Holdings részvényárfolyama 0,47%-ot emelkedett. Az elmúlt hetekben a Tencent növelte részesedését a Supercell nevű finn mobiljáték-vállalatban, és befektetett a Monzo nevű brit online bankba. A Tencent agresszívan toboroz Szingapúrban, hogy meglovagolja a délkelet-ázsiai technológiai hullámot. A legnagyobb részvényese, a Prosus a múlt héten 5,25 milliárd dollárnyi új adósságot vett fel „többek között felvásárlások és befektetések” céljára.

 

 

Értékpapír vásárlás és vagyonkezelés Ausztrián keresztül a Partner Bank közreműködésével. Vegye fel velünk a kapcsolatot → 

Szólj hozzá