e-Mobility vagyonkezelt részvénykosár

 

A Tesla vezérigazgatója mozgatja a kriptovaluta piacot?

Pár hónappal ezelőtt a Tesla bejelentette, hogy elfogadja a Bitcoin-t, mint fizetőeszköz a Tesla Model-ek vásárlása során. Elon Musk twitter bejegyzése után a kriptovaluta értéke 2021. áprilisában 64.000 dollár fölé ugrott, viszont, ahogy a CEO bejelentette, hogy nem lehet már fizetni a pénzzel, a Bitcoin árfolyama rögtön hatalmasat esett. A napokban ismételten tweetelt Elon Musk, miszerint újra gondolják a Bitcoin elfogadását, melynek értéke 40.000 dollár fölé emelkedett.

A Tesla részvényárfolyama ezen a héten 3,78%-ot emelkedett. A Tesla a Subaru autógyártó Autopilot vezetősegéd rendszerét szeretné a jövőben úgy alkalmazni, hogy a saját autóira fejlesztené. Egyes autonóm vezetési szakértők szerint az Autopilot bármilyen radar használatától való elmozdulása minőségi előrelépés lehetne a Tesla-nak. A Tesla márka elkötelezné magát a funky joke stílusú kormányberendezés mellett, amellyel a frissített luxusszedán debütált. A Tesla a jövőben több fejlesztést is szeretne véghez vinni a Modell 3 és az Y típusú autóin.

 

Az Alibaba adatszivárgást észlelt

A Bloomberg hozta nyilvánosságra, hogy a kínai Henan tartomány egyik kerületi bíróság által kiadott jelentése kimutatta, hogy egy marketing tanácsadó 2019 novemberétől kezdve saját fejlesztésű web-feltérképező szoftvert kezdett el használni Taobao-on és információkat gyűjtött, beleértve felhasználói azonosítókat, mobiltelefon-számokat és ügyfél neveket is. Az Alibaba később észrevette az adatszivárgást Taobao-ból. Az érintett tanácsadónak és munkáltatójának több, mint három év börtönbüntetést szabtak ki, összesen mintegy 70.260 dollár bírság mellett. A Taobao a vállalat egyik legsikeresebb alkalmazásának számít.

Az Alibaba részvényárfolyama 2,52%-ot emelkedett. Az Alibaba vezetősége 131 millió dollárt gyűjtött össze Kína úgynevezett új infrastruktúra-tervének előteremtése érdekében. Az Alibaba Group kínai technológiai óriás félvezető részlege ezen a héten jelentette be, hogy saját fejlesztésű Xuantie beágyazott központi processzora (CPU) technológiai áttöréseket tett és világszínvonalú teljesítményt ért el. Az Alibaba részvényébe a New York Times újságírói és a Seeking Alpha elemzői szerint jó beszállási lehetőség van.

 

Így alakul a kínai e-autó piac a NIO és a BYD szerint

Az új energiajárművek (akkumulátoros és hibrid autók) az eladások több, mint 10%-át tették ki Kínában márciusban, majd májusban 11,4%-ra nőtt ez a teljesítmény. Wang Chuanfu, a BYD alapítója szerint a penetrációs ráta 2030-ban meghaladja a 70%-ot. William Li, a Nio elektromos autókat gyártó cég alapítója és vezérigazgatója optimistább volt. Azt jósolta, hogy az úgynevezett intelligens elektromos autók 2030-ban az új autók értékesítésének 90% -át teszik ki majd.

A NIO részvényárfolyama ezen a héten 4,45%-ot, míg a BYD Co.10,62%-ot emelkedett. A NIO állományt globálisan folyamatosan befolyásolja a félvezetőhiány. A félvezetők elengedhetetlen részei az elektromos járművek gyártásának. 2021 május közepén a NIO részvényei fordulópontot értek el, amikor a részvények árfolyama megfordult. Részvényenként 31 dollárról a jelenlegi 45 dolláros szintre emelkedtek a cég részvényei. Az elmúlt időszakban a vállalat nőt, illetve vélhetően tovább növekszik, hiszen egy új gyár megnyitása van folyamatban.

 

 

Healthcare vagyonkezelt részvénykosár

 

Több millió Johnson&Johnson vakcina érkezhet

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala kedden mintegy 14 millióval több adagot engedélyezett a Johnson&Johnson Covid-19 vakcinájából, amelyet a Baltimore-gyárban állítottak elő. A vállalat vakcina gyártását a baltimore-i helyszínen az amerikai hatóságok áprilisban leállították, miután felfedezték, hogy az AstraZeneca Covid-19 vakcinájának összetevői, amelyeket akkoriban az üzemben is gyártottak, szennyezték a Johnson&Johnson oltások egy adagját.

A Johnson&Johnson részvényárfolyama ezen a héten 1,81%-ot korrigált. A vállalat életében az okozott kisebb visszaesést, hogy a Legfelsőbb Bíróság nemrégiben úgy döntött, hogy nem tárgyalja meg a vállalat fellebbezését az Ingham-ügyben hozott 2,1 milliárd dolláros talkum-ítélet ellen, amely már elmarad a kezdeti 4,7 milliárd dolláros ítélettől. Larry Biegelsen a Wells Fargo elemzője továbbra is optimista a Johnson&Johnson hosszú távú kilátásaival kapcsolatban.

 

 

Telemédia vagyonkezelt részvénykosár

 

Megszűnik a Microsoft Windows 10?

A Microsoft alig több, mint négy év múlva, 2025 októberében leállítja a Windows 10 támogatását. A Windows 10 támogatási életciklusát felvázoló dokumentumban található értesítés minden szakértőt meglepett, tekintve, hogy ez az első alkalom, hogy a Microsoft valaha leírta egy operációs rendszer támogatásának végét. A legtöbben úgy látják, hogy a Windows 11 közeli érkezése miatt döntött így a vállalat. Az új operációs rendszerről még keveset tudni, viszont biztosak vagyunk benne, hogy alkalmazkodni fog a kialakult helyzethez, melyben több millió munkavállaló online folytatja tevékenységeit.

A Microsoft részvényárfolyama ezen a héten 0,6%-ot emelkedett. A vállalat már 2019-ben jelentős mérföldkőhöz érkezett, elérve az 1 billió dolláros piaci felső határt. Ma a Microsoft 1964 milliárd dollár tőkével rendelkezik és a cég folyamatosan fejleszti a szoftverjeit és újabb technológiai cégekkel köt szerződést.

 

A Disneyland teljesen visszatér a régi kerékvágásba

Nem minden megy úgy, mint régen a Disney floridai vidámparkjában, mióta 11 hónappal ezelőtt újranyitotta azt a cég, de ez hamarosan megváltozik, mint ahogy a szállodák megnyitása. A Wall Disney nemrégiben hozta nyilvánosságra, hogy a foyamatok normalizálódnak a Disney Worldben, ezzel a vállalat bejelentette, hogy július 1-jétől folytatja az éjszakai tűzijátékokat a Magic Kingdom és az EPCOT rendezvényeken. Eközben a Disney+ sikere továbbra is töretlen.

A Walt Disney részvényárfolyama ezen a héten 2,8%-ot korrigált. A Walt Disney igyekszik megmutatni az erejét, amikor a következő negyedév bevételiét kell bemutatnia-hangzott e Zacks elemzőitől a napokban. Az egész évre vonatkozóan a Zacks Consensus elemzői részvényenkénti 2,28 dolláros nyereséget és 67,6 milliárd dolláros bevételt prognosztizálnak.

 

A Bechtle osztalékfizetést jelentett be

Tegnap a Bechtle AG közgyűlése aláírta a részvényenkénti 1,35 euró osztalékfizetést, ami 12,5% -os növekedést jelent az előző évhez képest. Ennek során a Bechtle megosztja kiváló eredményeit azon részvényeseivel, akik a 2000. évi tőzsdei bevezetés óta éves osztalékban részesültek. Ez zsinórban a 11. növekedés a cég számára, melyet a koronavírus sem tudott megrengetni.

A Bechtle részvényárfolyama ezen a héten 2,35%-ot korrigált. A Bechtle vállalatnál az osztalékot mind a profit, mind a cash flow fedezi, ezért közép és hosszútávra is érdemes vásárolni. A Bechtle vállalatnál hosszútávon folyamatos emelkedést és bővülést láthattunk és ez valószínűleg a jövőben is megmaradhat, hiszen a vállalat folyamatosan bővíti informatikai rendszerét.

 

 

Kopernikus vagyonkezelt részvénykosár

 

A Colgate felülmúlta a zöld előrejelzéseit

A Colgate-Palmolive elkötelezett az egészségesebb jövő újragondolása mellett a bolygónk védelme érdekében. Eme cél érdekében tett előre lepéseket a nemrégiben közzétett, 2020-as fenntarthatósági és társadalmi hatásjelentés vázolja fel, amely azt mutatja, hogy a 2020-ban piacra dobott új termékek 99%-ának javult a fenntarthatósági profilja. A Colgate így elérte (vagy meghaladta) energia-, üvegházhatásúgáz-kibocsátási, víz- és hulladékcsökkentési céljait, és több mint 100 millió fogyasztót ért el iktatóanyagaival.

A Colgate-Palmolive részvényárfolyama a héten 3,12%-ot korrigált. A Colgate-Palmolive 2021 Q1 negyedévében 3,61 milliárd euró nettó árbevételt jelentett be, ami 6%-os növekedést jelent az előző év Q1-es eredményeihez képest. Öt éves távon látható az, hogy potenciál van a Colgate-Palmolive-nél, illetve a vállalat referencia index jobban teljesít a rivális Procter&Gamble-hez képest.

 

A Stryker sportnapja

A Stryker a Minor League Baseball-lal kezdi játéknapjait a Nebraska, Omaha városában található Werner Park Stadionban. A vállalat a rendezvényen belül a Mako SmartRobotics legújabb verzióit mutatja meg a Storm Chasers rajongói számára. A cél, hogy erősítsék a bizalmat a cég által fejlesztett gépekben, melyeket a jövőben már precízebb műtétekre is használni fognak a tervek szerint. A játéknapi események mellett a helyi ortopéd sebészek oktatási szemináriumot rendeznek a parkban, hogy a megjelentekkel beszéljenek az ízületek egészségéről, a rendelkezésre álló legújabb technológiákról, valamint a műtéti vagy nem sebészeti lehetőségekről.

A Stryker részvényárfolyama 0,34%-t korrigált a héten. A Stryker 95,9 billió dolláros kapitalizációs tőkével rendelkezik. Az intézményi befektetők a vállalat több mint 50%-át birtokolják, az adatok szerint a Vanguard Group Inc. a legnagyobb részvényes, a forgalomban lévő részvények 7,5%-ával.

 

A McDonlad’s mindenképp növényi pogácsában gondolkozik

A McDonald’s jelenlegi vezérigazgatója, Christopher Kempczinski a CNBC Evolve Global Summit-nak adott interjújában kifejtette, hogy miért is lesz jövedelmező mindenki számára a növényi alapú termékek integrálása a vállalat életébe. A McDonald’s még mindig a növényi menük fejlesztésének korai szakaszában van. A gyorsétterem az év elején stratégiai partnerségbe kezdett a Beyond Meat, Inc. céggel a növényi alapú menük közös fejlesztése érdekében.

A McDonald’s részvényárfolyama a héten 3,09%-ot korrigált. A McDonald’s gyorséttermi óriás erős hazai üzleti tevékenysége és a tengerentúlon növekvő lehetőségei egyre erősebbek lehetnek az oltó anyagok beadása után. A McDonald’s vezetői ismét kijelentették, hogy 2024-ig óránként 15 dollárra emelik a béreket a vállalati szegmensben.

 

 

Best of Dividends vagyonkezelt részvénykosár

 

A Shell zöldebb erőművet épít

A Shell összefogott a norvég közszolgáltatókkal, a BKK-val és a Lyse-zel az északi ország első, jövőre várható tengeri szélerőművének megépítése érdekében. A Shell több évtizede tevékenykedik az olaj- és gázkitermelési iparban a norvég területeken, viszont hasonlóan sok társához, a szélerőművek beépítését tekinti a legjobb alternatív megoldásnak. Az ország egyedülálló Európában a zöld energiát tekintve, illetve Norvégia területén már az elektromos autók is átvették a piacon a vezető szerepet.

A Royal Dutch Shell „A” részvényárfolyama ezen a héten 0,78%-ot korrigált. A Shell olaj- és gáztermelése a vállalat által üzemeltetett és nem üzemeltetett fúrótornyokból átlagosan napi 193.000 hordó olajegyenértéket tett ki 2020-ban. A Shell szerint a világnak néhány évig jelentős új olaj- és gázberuházásokra lesz szüksége ahhoz, hogy kielégítse a motor üzemanyagok és vegyszerek iránti keresletet.

 

4 milliárd dollárt esett a Cola értéke Ronaldo miatt

A keddi EURO 2020-as sajtótájékoztatón Cristiano Ronaldo, a portugál futballválogatott csatára és napjaink egyik legjobban fizetett focistája, látványosan félre rakta az elé rakott két Coca-Cola üveget, majd annyit mondott a nézők számára, hogy igyanak inkább vizet. A világklasszisról tudni kell, hogy sokáig szerepelt a márka reklámjaiban, viszont az utóbbi években teljesen átállt az egészséges étkezésre, melybe már nem fér bele a szénsavas üdítőital. Ronaldo megnyilvánulása után a Coca-Cola piaci értéke 4 milliárd dollárt esett, 242-ről 238 milliárd dollárra. Az UEFA a napokban megtiltotta a játékosoknak, hogy eltegyék az üdítőket maguk elől.

A Coca-Cola részvényárfolyama ezen a héten 4,26%-ot korrigált. A Coca-Cola 61 fedezeti alap portfóliójában szerepelt 2021 első negyedévének végén. A fedezeti alapok a Coca-Cola-t, a magas osztalékért, a jó cash flowért, illetve a kiváló hosszútávú vállalati teljesítményért vásárolják.

 

Az IBM AI rendszerekben látja a jövőt

Az IBM a mai napon bejelentette, hogy befejezte a Turbonomic, Inc., egy alkalmazás-erőforrás-kezelő és hálózati teljesítmény-kezelő szoftverszolgáltató felvásárlását. Az akvizíció lezárása kiegészíti az IBM nemrégiben megszerzett Instana alkalmazást, valamint az IBM Cloud Pak for Watson AI rendszer bevezetését az informatikai műveletekbe. Az IBM ügyfelei számára AI-alapú automatizálási lehetőségeket szeretne kínálni, melyek megkönnyítik az ügyintézéseket. A felmérések szerint rohamosan nő az online ügyfelek száma, így kritikus vált egy új AI rendszer bevonása.

Az IBM részvényárfolyama 5,39%-ot esett a héten. Az IBM nagy lépést tett 2019-ben a Red Hat szoftvercég 34 milliárd dolláros felvásárlásával. A felvásárlás megerősítette az IBM hibrid felhőalapú számítástechnikai üzletágát, amely a vállalat növekedési stratégiájának alapja. Az IBM a hibrid felhőt 1 billió dolláros lehetőségnek tekinti, a Red Hat OpenShift hibrid felhőplatformja pedig piacvezető.

 

 

Egyedi részvények:

 

Vételi minősítést kapott az American States Water

Az American States Water készlete jelentősen, 12%-kal nőtt az elmúlt három hónapban. Az American States Water tisztességes, 9,0%-os növekedést tudott elérni az elmúlt öt évben. Az American States Water állományával 5 elemzőcég foglalkozik és a konszenzus szerint a „vételi” minősítést javasolják. A magas célár és az alacsony célár közötti tartomány 94 USD és 60 USD között van, viszont a cég részvényenkénti átlagos célára 79,2 dollár. A társaság piaci kapitalizációja 3043 millió dollár. Az American States Water Company leányvállalatai révén víz- és villamosenergia-szolgáltatásokat nyújt lakossági, kereskedelmi, ipari és egyéb ügyfeleknek az Egyesült Államokban. A vállalat vizet vásárol, állít elő, forgalmaz és értékesít, valamint áramot oszt meg nemcsak Amerikában. Az American States Water részvénye 2,72%-ot korrigált ezen a héten. A Simply WallSt. elemzői összehasonították az American States Water nettó jövedelmének növekedését az iparral és meglepődve tapasztalták, hogy a vállalat növekedési értéke magasabb, mint az iparágé, amelynek növekedési üteme 7,0% volt ugyanabban az időszakban. Az American States Water legalább tíz éven keresztül osztalékot fizetett, ami azt jelenti, hogy a társaság elég komolyan gondolja a nyereség megosztását a részvényesekkel.

 

A Waste Management-nél fokozott tudatosság a hulladékkezelésben

A társaság részvényei jelentős, több mint 20%-os részvényáremelkedést mutattak az elmúlt néhány hónapban a New-York-i tőzsdén. A Waste Management alacsony bétaverzióval rendelkezik, ami azt sugallja, hogy árfolyama kevésbé ingatag, mint a szélesebb piac. A hulladékgazdálkodás meghaladja az első negyedévi bevételeket és bevételi becsléseket, derült ki ez a napokban. A Waste Management 2021 első negyedévének erős eredményeiről számolt be, amelyekben a vállalat eredményei és bevételei meghaladták a Zacks Consensus becslését. Az egy részvényre jutó korrigált 1,06 dolláros nyereség 6%-kal verte a Zacks Consensus becslést és 13,9%-kal emelkedett évről évre. A 4,11 milliárd dollár összbevétel 1,8%-kal lett magasabb a konszenzus várakozásánál és 10,3%-kal nőtt évről évre. A jelentett negyedévben a társaság 292 millió dolláros bevételt ért el az Advanced Disposal felvásárlásából és 93 millió dolláros bevételt a növekedéséből.

A Waste Management részvényárfolyama ezen a héten 2,03%-ot korrigált. Elmondhatjuk azt is, hogy a Waste Management folyamatosan figyel a környezetvédelemre, a negyedéves újrahasznosítás szegmensének bevételei 34,7%-kal, 342 millió dollárra nőttek. Az egyéb vállalkozások bevételei 477 millió dollárt tettek ki, ami 10,9%-os növekedést jelent az előző évhez képest. A Waste Management részvényeit a Fidelity és az Erste, OTP, illetve az Aberdeen alapkezelő is folyamatosan vásárolja portfoliójába, hiszen a vállalat a klímaválság ellen folyamatosan jelentősen tevékenykedik.

Szólj hozzá

Küldjön üzenetet!