e-Mobility vagyonkezelt részvénykosár

 

A Volkswagen-csoport bejelentése

A német autóipari csoport fő iránya, hogy az akkumulátoros elektromos járművek (BEV) részesedését a teljes értékesítésből 2025-re 20%-ra, 2030-ban 50%-ra és 2040-re közel 100%-ra növelje. A Volkswagen elektromos járműveinek értékesítése 2020-ban 3% volt, míg 2021-ben 6% körüli. A vállalat bejelentette, hogy hagyományos tevékenységei háttérbe fognak szorulni (mint pl. a belsőégésű motorok gyártása), valószínűleg 2030-ig több, mint 20%-kal. Az ID széria szakértők szerint többszörös piacvezető is lehet.

A Vokswagen részvényárfolyama ezen a héten 0,39%-ot korrigált. A vállalat a közelmúltban tette közzé az amerikai értékesítési volumenadatokat, amelyben 1973 óta a legjobb negyedéves értékesítési összesítést könyvelhette el. A vállalat 120 ezer darabot értékesített 2021 második negyedévében, ami 46%-os növekedést jelent az előző év azonos negyedévéhez képest.

 

Az XPeng járműve kiváló minősítést kapott

Az XPeng, mely immáron vezető kínai intelligens elektromos járműgyártó vállalatként van jegyezve, a héten bejelentette, hogy az XPeng P7 elektromos sportkocsi elsőként kapta meg az 5 csillagos minősítés az i-VISTA intelligens járművizsgálati platformon Kínában. A P7 négy “kiváló” minősítést ért el az i-VISTA-tól az intelligens vezetés, az intelligens biztonság, az intelligens interakció és az intelligens energiahatékonyság terén.

Az XPeng részvényárfolyama ezen a héten 2,23%-ot korrigált. Az XPeng nemrég jelentette be az idei Sanghaji Autószalonon a P5 nevű új szedánmodell előrendelését. Az elektromos járműveken kívül az XPeng az XPeng Huitian nevű, százszázalékos tulajdonú vállalatán keresztül a repülő autós technológiákban is próbálkozott.

 

A Softbank innovatív utazási cégbe fektet

A SoftBank mintegy 1,7 milliárd dollárt fektet be a Yanolja Co.-ba, amely jelenleg Dél-Korea legnagyobb utazási alkalmazása. A bank így elsőként biztosít tőkét a cég számára, még az első nyilvános ajánlattételek előtt. A startup cég szóvivője elmondta, hogy a pénzt földrajzi terjeszkedésre tervezi felhasználni és erőfeszítéseket tesz a digitális technológiák vendéglátóiparba történő bevezetésére. Az elmúlt időszakban több nagyobb befektetése is volt a vállalatnak.

A SoftBank részvényárfolyama 1,97%-ot korrigált. A SoftBank 800 millió dollárral beszállt az elmúlt időszakban Revolut Ltd. fintech szolgáltatóba. Az új pénzből a londoni székhelyű Revolut új termékekkel jelenne meg a piacokon, köztük az Egyesült Államokban és Indiában történő terjeszkedését finanszírozná.

 

 

Healthcare vagyonkezelt részvénykosár

 

Az FDA figyelmeztette az Amgen-t

Az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) figyelmeztetést adott ki az amerikai Amgen biotechnológiai óriásnak, a Neulasta injekciónak téves gyártása miatt. Az FDA szerint a cég hamis vagy félrevezető promóciós kommunikációval élt vissza a termék értékesítése során. Az Amgen közzétett egy promóciós közleményt, amely hamis vagy félrevezető állításokat és reprezentációkat fogalmazott meg a Neulasta előnyeiről.

Az Amgen részvényárfolyama ezen a héten 1,80%-ot emelkedett. A Seeking Alpha szerint az Amgen kissé alulértékelt, így ezt az értékpapírt érdemes szem előtt tartani. A vállalat következetes szabad pénzáramlást generál. A jelenlegi árfolyamokon az Amgen átlagon felüli hozamot kínál.

 

 

Telemédia vagyonkezelt részvénykosár

 

Az Apple már az iskolára készül

Az Apple nyári konferenciája után elindította az éves Vissza az iskolába promóció befejező részét, amelynek keretében a vállalat legújabb termékei már elérhetőek a piacon. A felsőoktatásban résztvevő hallgatók és oktatók egy sor ingyenes AirPod-ot kaphatnak az új szériás Mac-ek, telefonok és iPad-ek megvásárlásával.

Az Apple részvényárfolyama ezen a héten 1,19%-ot emelkedett. Az emelkedés egybeesett azokkal a jelentésekkel, amelyek szerint az Apple növelte az iPhone-ok gyártási ütemét és utasította a gyártókat, hogy idén 90 millió iPhone-t gyártsanak, ami 20%-os növekedést jelent a tavalyi 75 millió darabhoz képest.

 

Az Oracle és az Everest közös rendszert fejleszt

Az Oracle Financial Services Software, az Oracle Corp egysége, összefogott az Everest pénzügyi technológiai szolgáltatóval, hogy egy blokkláncot alakítson ki világszerte a bankokhoz, javítva ezáltal a termékkínálatát és biztonsági rendszereket. Az Oracle Financial szoftverét a lakossági és vállalati bankok, valamint a biztosítási szektorban használják. Az Everest elmondta, hogy nemrégiben együtt dolgozott az Ázsiai Fejlesztési Bankkal, a Szamoa Központi Bank szabályozási megfelelőségi platformján. Az Everest emellett kriptovaluták engedélyezett letétkezelője is.

Az Oracle részvényárfolyama a héten 0,08%-ot, míg 3 hónap alatt 12,42%-ot emelkedett. Az Oracle 243,1 milliárd dolláron tartózkodik kapitalizációs tőkéje szerint, amely meghaladja az SAP 175,7 milliárd dollárját. Az Oracle elnöke, Larry Ellison és vezérigazgatója, Safra Catz egyértelműen beváltotta gyakran hangoztatott állításait, miszerint az Oracle felhőüzletága az áttörés küszöbén áll.

 

A Walt Disney terjeszkedik Floridában

A parkok újranyitása után a Walt Disney bejelentette, hogy mintegy 2000 dolgozóját tervezi áttelepíteni Dél-Kaliforniából egy új létesítménybe, Florida középső részén. A szórakoztató ipar egyik legnagyobb óriása szerint ez megszilárdítja a tevékenységet és elősegíti az alkalmazottak közötti együttműködést szerte az országban.

A Walt Disney részvényárfolyama ezen a héten 1,80%-ot emelkedett. A Walt Disney csoport elmúlt évek stratégiai döntései (beleértve a 21st Century Fox felvásárlását) azt mutatják, hogy a jövőben más területre helyeződik a hangsúly. Külön említést érdemelnek a vállalat saját streaming szolgáltatásai (Disney+, Hulu, ESPN+), amelyekkel már jó ideje sikeresen tevékenykedik a piacon. Az első félévben a csoportnak összesen 159 millió előfizetése volt (ebből a Disney+ 103,6 millió), 116%-kal több, mint egy évvel ezelőtt, amikor alig 74 millió szerződéssel rendelkezett. A Disney kitűzött célja 2024-ig, hogy 300-350 millió előfizetéssel rendelkezzen, amely a Morgan Stanley szerint reálisnak tűnik.

 

 

 

Kopernikus vagyonkezelt részvénykosár

 

A Clorox termékeire való kereslet visszaesett

A Clorox a Covid alatt kialakult gazdasági helyzet egyik legnagyobb haszonélvezője volt, mivel rendkívül megnőtt a kereslet a fehérítőkre, törlőkendőkre és más fertőtlenítő kellékekre. A cég törlőkendői az egyik legkeresetteb termékek voltak az USA területén. Viszont mivel már 155 millió amerikai be van oltva, a járvány is csökkenő tendenciát mutat, így jelentősen visszaesett a cég értékesítési volumene. A Clorox még idén áprilisban közölte, hogy negyedéves árbevétele jelentősen alacsonyabb volt az egy évvel korábbihoz képest és a kiigazított keresetek közel 15%-kal csökkentek.

A Clorox részvényárfolyama ezen a héten 3,78%-ot emelkedett. A Clorox ezen a héten aláírta az ENSZ Globális megállapodását és az Ellen MacArthur Alapítvány Új Műanyaggazdaság globális kötelezettségvállalását.

 

Az Unilever ismét zöldebb terméket mutatott be

Az Unilever REN Clean Skincare márkája és csomagolási partnere, a Tubex innovatív újrahasznosítható mintacsomagot hozott létre, amely teljes egészében újrahasznosított alumíniumból készült, beleértve a kupakot is. A csomagolást kiemelkedőnek tartják a luxus szépségiparban. Minden alkatrész 100%-ban újrahasznosított alumíniumból készül, mely újra hasznosítási rátája így is sokkal magasabb, mint a hagyományos műanyagé. Az új csomagolások, mind környezettudatosság, mind gazdaság szempontjából is jobb, mint az eddig használt anyagok.

Az Unilever részvényárfolyama ezen a héten 1,73%-ot emelkedett. Az Unilever élelmiszer és frissítő szegmensében közel 10%-os forgalomnövekedés volt tapasztalható és a menedzsment optimista a kilátásokat illetően. Alan Jope vezérigazgató szerint az évkezdet „jól” sikerült és 2021-re összességében 3-5% közötti értékesítési növekedést prognosztizál.

 

 

Best of Dividends vagyonkezelt részvénykosár

 

Az Emerson Texas első rakétájának építésében segít

Az Emerson Electric a napokban bejelentette, hogy jelentős technológiai felszerelésekkel támogatja a texasi űrkutatási laboratóriumot az austini Texasi Egyetem Cockrell Mérnöki Iskolában. Az Emerson TESCOMTM szabályozókat szeretne adományozni, amelyeket a kutatólaboratórium hallgatói felhasználnának a Texas első Halcyon rakétájának gyártásához. Az Emerson a Halcyon számára a TESCOM szabályozók adományozásával a rakéta folyadékrendszereihez szükséges kritikus anyagokat biztosítja. Az Emerson több új projektbe is belekezdett az idei évben.

Az Emerson Electric részvényárfolyama ezen a héten 0,3%-ot korrigált. Megjelent ezen a héten a cég gyorsjelentése. Az Emerson Electric részvényenként 0,90 dolláros eredményt várt, de ehelyett 0,97 dolláros eredményt jelentett, ami 7,78%-os meglepetést jelent. Az előző negyedévre vonatkozóan a konszenzusos becslés 0,68 dollár/részvény volt, míg valójában 0,83 dollár/részvény lett, ami 22,06%-os meglepetést jelent.

 

A Sanofi megválik egyes gyógyszerrészlegeitől

A Sanofi vezetősége azon dolgozik, hogy fokozatosan leépítse egyes fogyasztói egészségügyi üzletágait, ezzel csökkentve a költségeket és összpontosítva a növekedés főbb mozgatórugóira. Brazília legnagyobb gyógyszeripari vállalata a hatékonyabb költségcsökkentés érdekében részt vesz az M&A akcióban, ahol a vállalat az általa fejlesztett gyógyszereket kívánja más cégeknek eladni. A Sanofi a héten bejelentette nyolc vény nélküli és négy vényköteles termékének eladását a brazil Hypera-nak, amely 190,3 millió dollárt költött az akvizícióra. Valószínűsíthető, hogy esetleg a génterápia szektor is átalakításon mehet keresztül a jövőben.

A Sanofi részvényárfolyama 0,62%-ot nőtt a héten. A Sanofi igazgatótanácsának elnöke a héten bejelentette, hogy a Sanofi a Párizs 2024-es olimpiai és paralimpiai játékok prémium partnere lesz.

 

A Scotiabank app-ja a legbiztonságosabb a piacon

A Scotiabank továbbra is jelentős beruházásokat hajt végre digitális banki területeken. Ennek megfelelően a cég saját alkalmazása, a Scotia Caribbean Mobile App nemrégiben temérdek új funkciókkal bővült. A Scotia Caribbean Mobile App lehetővé teszi a biometrikus bejelentkezést az ujjlenyomat-felismerése révén és jelenleg az egyetlen banki alkalmazás a piacon, amely fokozott biztonsági lehetőségként támogatja az arcfelismerést. Egyéb biztonsági funkciók közé tartozik az adatok titkosítása az ügyfelek pénzügyi adatainak biztonsága érdekében. A vállalat emellett kiemelkedő munkahelynek számít.

A Bank of Nova Scotia részvényei ezen a héten 1,72%-ot korrigáltak. John Aiken, a Barclays elemzője szerint a kanadai gazdaság szép, többéves bővülésre készül, ami kedvezhet a Scotiabanknak is. Ennek megfelelően Mr. Aiken felminősítette a Scotiabankot és a célárat 82 dollárról 87 dollárra emelte.

 

 

Best of Innovations vagyonkezelt kosár

 

A Zillow AI rendszere szinte páratlan

A Zillow kiemelkedő név jelenleg is az online ingatlan piacon. A platformon több, mint 135 millió lakás szerepel és naponta több millió felhasználó látogatja meg az oldalt. A társaság új rendszere is kedvezett eme eredményeknek, mivel a Zillow egyszerűsítette az ingatlanügylet folyamatait a lakáshitelek, a tulajdonjogok és a vásárlások között. A cég azt állítja, hogy az AI rendszere a siker középpontjában állt a testreszabott keresési funkciók, termékkínálatok és a pontos házértékelések biztosításában. A Zillow alig 2%-os hibahatárt állapított meg az AI működése során, így továbbra is igen nagy reményeket fűznek hozzá a jövőben.

A Zillow részvényárfolyama ezen a héten 9,69%-ot esett, viszont egy év alatt 67,47%-ot emelkedett. A Zillow NPS-je és ingatlankereső oldala elég erős. Az értékelési elemzés azt mutatja, hogy a vállalat az elkövetkező években erős kétszámjegyű hozamot hozhat.

 

A Salesforce egyetlen alkalmazásba összpontosítja rendszereit

A világ egyik legnagyobb online CRM rendszerét fejlesztő vállalat, a Salesforce elindította legújabb Media Cloud reklámértékesítés-menedzsmentjét, egy ágazatspecifikus alkalmazást a platformok közötti hirdetések kezelésére. Az Advertising Sales Management lehetővé teszi a kiadók számára, hogy egyetlen alkalmazásban különböző formátumokban és platformokon tervezzenek és kövessenek kampányokat anélkül, hogy más rendszerek között kellene váltaniuk.

A Salesforce.com részvényárfolyama 2,71%-ot emelkedett. A Wall Street a következő eredményjelentési időponthoz közeledve a Salesforce CRM-től pozitívumokat vár. Ebben a jelentésben az elemzők arra számítanak, hogy a Salesforce 0,91 dolláros részvényenkénti eredményt fog elérni.

 

 

Egyedi részvények

 

Home Depot, mint a barkácsolás magasiskolája

A Home Depot és a Lowe’s legnagyobb üzleti lehetősége az elkövetkező negyedévekben az otthoni szakemberek eladásai lesznek, jelentette ki a JP.Morgan. A vásárlók a járvány idején barkácsmunkákat végeztek, most azonban újra szakembereket hívnak az otthonukba és a szakmunkák elvégzése helyett inkább vacsorázással töltik az idejüket. Mindkét kiskereskedő igyekezett szolgáltatásokkal a szakemberek kedvében járni (pl.: szerszámkölcsönzés). A Home Depot létesítménye, amely körülbelül 14 profi futballpálya méretű, segít a vállalatnak felgyorsítani a boltok polcainak feltöltését, és eljuttatni a vásárlásokat a vásárlók ajtajáig. A vállalatok szerint a Home Depot teljes forgalmának mintegy 45%-a származik a szakmunkásoktól, míg a Lowe’s-nál ez az arány 20-25%. A Home Depot üzletágának profi oldalának növekedése egy év alatt először haladta meg a barkácsoldalét a május 2-án véget ért első negyedévben. A Home Depot nemrégiben bővítette profi üzletágát a HD Supply, egy nagy háztartási gépek, vízvezeték- és elektromos berendezések forgalmazójának a felvásárlásával, mintegy 8 milliárd dollár értékben.

A Home Depot részvényárfolyama ezen a héten 0,17%-ot korrigált. Ted Decker elnök-vezérigazgató szerint a Home Depot arra számít, hogy a következő negyedévekben a legnagyobb éves növekedést fogják elérni, különösen egy olyan év után, amikor az építkezések leálltak, a fogyasztók elhalasztották az átalakításokat és a barkácsolási projektek megugrottak.

 

Erős negyedévről számolt be a Geberit

A 2020-as pénzügyi év stagnálása után a Geberit 2021 első negyedévében ismét kétszámjegyű növekedést könyvelhet el. A Geberit egy olyan fürdőszobai berendezéseket készítő és értékesítő vállalkozás, amely szilárd mérleggel és jó cash-flow-val rendelkezik. A 2021-es pénzügyi év első negyedévében a Geberit 910 millió CHF nettó árbevételről számolt be a 2020-as pénzügyi évhez képest, ez 14,0%-os növekedést jelent. Az üzemi eredmény (EBIT) 276 millió CHF volt a 2021-es pénzügyi év első negyedévében, ez 23,6%-os növekedést jelent. Emellett a Geberit a működési árrést is növelte, a tavalyi 28,0%-ról ebben a negyedévben 30,4%-ra. A különböző termékköröket vizsgálva kétszámjegyű növekedést mutatott a cég, a fürdőszobai rendszerek 17,9%-kal, a csőrendszerek pedig „csak” 10,5%-kal nőttek. A legutóbbi negyedéves eredmények magas növekedési ütemet mutattak és a 2020-as pénzügyi évre vonatkozó eredményeket tekintve stabil teljesítményt látunk a COVID-19 válság ellenére, amely a Geberitet több hónapig elég keményen érintette.

A Geberit részvényárfolyama 0,3%-ot emelkedett ezen a héten. A Geberit a 2020-as pénzügyi évre vonatkozóan ismét megemelte az osztalékját az előző évi 11,30 svájci frankról 11,40 svájci frankra, igaz ez csak enyhe, 0,9%-os növekedést jelentett. Viszont a vállalat 2010 óta minden egyes évben emelte az osztalékot és a legutóbbi osztalékemeléssel, bár csak kis mértékben, a vállalat folytatja az osztalékemelések sorozatát.

 

Értékpapír vásárlás és vagyonkezelés Ausztrián keresztül a Partner Bank közreműködésével.  Vegye fel velünk a kapcsolatot → 

Szólj hozzá

Küldjön üzenetet!