e-Mobility vagyonkezelt részvénykosár

 

A Volkswagen ID széria csúcsot dönt

2021 áprilisában a plug-in elektromos autók értékesítése Európában évente körülbelül ötszörösére növekedett a nagyon gyenge 2020. áprilisi értékhez képest, amelyet a Covid-19 okozta lezárások befolyásoltak. Az új elektromos autó regisztrációinak teljes száma majdnem elérte a 160.000-et, ami a teljes piac 15%-a. Áprilisban a két legnépszerűbb modell a Volkswagen ID.4 és a Volkswagen ID.3 volt. Az ID.4 esetében ez az első hónap a csúcson, míg az ID.3 néhány lassabb hónap elteltével tért vissza ismét a dobogóra.

A Volkswagen részvényárfolyama ezen a héten 6,19%-ot emelkedett. A Volkswagen csoportnak az előrejelzések szerint 31 milliárd euró nettó készpénze lesz az év végén. A Volkswagen részvényeseinek valódi haszna a teljes szétválásból származna, vagyis a Porsche csoport várhatóan leválna a Volkswagentől. Porsche AG részvényeinek piaci árával 31%-os Volkswagen-részesedésük egy részét felcserélhetnék Alsó-Szászország Porsche AG-ben lévő részvényeinek egy részére vagy egészére.

 

Az Xpeng erőteljesen növekszik

Az Xpeng májusban 5686 járművet szállított ki, ezzel 24.173-re növelve az idei évben eladott járművek számát, ami 427%-os növekedést jelent 2020 első öt hónapjához képest. Az Xpeng és a Nio amerikai forgalomban lévő részvényei emelkedtek New Yorkban, miután a két kínai EV-gyártó beszámolt a májusi eladásokról. A cég számára az egyetlen nehézséget a globális processzor hiány jelenti.

Az Xpeng Inc. részvény árfolyama ezen a héten 15,5%-ot emelkedett. Az Xpeng két hete rekordösszegű, 2,95 milliárd RMB (450,4 millió USD) árbevételt jelentett az első negyedéves eredményeiben, ami több mint hatszorosára nőtt az egy évvel korábbihoz képest, meghaladva a FactSet által megkérdezett elemzők konszenzusos becslését.

 

A Taiwan S.M.Co új riválisra talált

A dél-koreai elektronikai óriás, a Samsung vállalta, hogy 2030-ig 150 milliárd dollárt fektet be chip-üzletébe. Az országban jelenleg egyeduralkodó a Taiwan S. M. Co. vállalat a szektorban. A Nikkei Asia beszámolója szerint egész Dél-Korea elkötelezte magát 510 billió dollár befektetése mellett a félvezetői szektorba, melynek csaknem felét a Taiwan birtokolja. A Samsung viszont 2030-ra szeretné ledönteni a vállalatot a trónról, melyhez további befektetéseket fog végrehajtani.

A Taiwan S.M. Co részvényárfolyama ezen a héten 2,08%-ot emelkedett. A tajvani félvezető cég egyre többet fektet be az arizonai chipgyárakba. A Zacks Investment Research április 17-én a Taiwan Semiconductor Manufacturing részvényeit „eladási” minősítésről „tartás” minősítésre emelte. A társaság árbevétele 12,92 milliárd dollár volt az elmúlt negyedév során.

 

 

 

Healthcare vagyonkezelt részvénykosár

 

Nem fogadták el a Johnson&Johnson fellebbezését

A Legfelsőbb Bíróság kétmilliárd dolláros ítéletet hagyott jóvá azoknak a nőknek a javára, akik bizonyították, hogy a talkum termékek használata miatt alakult ki náluk rák. Bár a Johnson&Johnson fellebbezéssel élt, a bíróság ezt elutasította.

A Johnson&Johnson részvényárfolyama ezen a héten 1,74%-ot korrigált. A Johnson&Johnson több üzleti egység erőssége elősegítheti a részvények emelkedését. A cég az elmúlt évben a Covid-19 vakcina kifejlesztésére fókuszált. Viszont Johnson&Johnson az elmúlt évben jelentősen alulteljesítette a piacot, így a Morgan Stanley elemzői hosszabbtávra vételre javasolják a vállalat részvényeit.

 

 

 

Telemédia vagyonkezelt részvénykosár

 

Tasmania digitalizálja a COVID-19 oltási folyamatot az Oracle segítségével

A Cloud platform kezeli az egész országra kiterjedő oltási programot, az időpontok ütemezésétől kezdve a digitális oltási nyilvántartás biztosításáig. A tasmán kormány az Oracle Health Management System-et használja az egész országra kiterjedő COVID-19 oltási programjának irányítására.

Az Oracle részvényárfolyama ezen a héten 4,44%-ot emelkedett. Az Oracle Cloud a múlt héten hivatalosan elindította a VM-alapú és a fémből készült számítási példányokhoz való sorozatfejlesztését, amelyek az Arm processzorokra épülnek. Januárban jelentette be az Oracle konvergens adatbázisának legújabb, Database 21c verzióját, amely megbízható blokklánctáblákkal, adatbázison belüli, automatizált gépi tanulással (ML) érkezik és tárolóként kezeli a nem felejtő (persistent) memóriát.

 

A Fiserv 5 csillagos munkáltatói díjat kapott a VETS-től

A VETS, egy veterán foglalkoztatás népszerűsítésével foglalkozó cég, bejelentette, hogy a Fiserv elnyerte az 5 csillagos munkaadói díjat a 2021-es díjátadóján. Ezzel elismerték a szervezet elkötelezettségét leszerelt katonák toborzásában, alkalmazásában és fejlesztésében. A Fiserv veterán programja révén karrierlehetőségekkel, oktatási erőforrásokkal és üzleti megoldásokkal bizonyítja a katonai közösség iránti elkötelezettségét.

A Fiserv részvényárfolyama ezen a héten 0,38%-ot korrigált. A Fiserv a legmodernebb technológiai megoldásokat kínálja bankoknak, biztosítótársaságoknak, pénzügyi vállalatoknak és hitelszövetkezeteknek. A NASDAQ-100 index és a Standard&Poor500 résztvevője, részvényével FISV.OQ néven a Nasdaq részvénytőzsdén kereskednek.

 

A Disney nyitja a szállodák kapuit

A Disney újra megnyitja a klubbokat a Walt Disney World Resort-ban, valamint megkezdte június 4-én a klubszobák és lakosztályok értékesítését. A társalgók továbbra is személyre szabott élményt nyújtanak a vendégeknek, beleértve az exkluzív étel- és italválasztékokat, valamint a különleges Disney-fogásokat minden korosztály számára.

A Walt Disney részvényárfolyama ezen a héten 0,82%-ot korrigált. Június egész hónapjában az Disneyand üdülőhely tervezi a Disney szereplők történeteinek reflektorfénybe helyezését. A Disney Springsen a vendégek megtalálhatják a büszkeség hónapját ünneplő falfestményeket, valamint egy új fotófalat. A Walt Disney részvényei több mint hétszeresére emelkedtek, mióta Bob Iger 2005 szeptemberében átvette a vezérigazgatói szerepet.

 

 

 

Kopernikus vagyonkezelt részvénykosár

 

Megszületett a Clorox Közegészségügyi Kutatási Alap

A COVID-19 járvány során a Clevelandi Klinika és a The Clorox Company szorosan együttműködött az egészségügyi és biztonsági intézkedések terén, hogy korlátozzák a vírus terjedését a mindennapi életben és a munkahelyen. Most a két szervezet egy lépéssel tovább erősíti ezt az elkötelezettséget, a Clorox Közegészségügyi Kutatási Alap létrehozásával. A Clorox egymillió dolláros adománya által támogatott alap elősegíti a Cleveland Clinic innovatív kutatási ötleteinek feltárását, új képzési és oktatási lehetőségeket, valamint ígéretes egészségügyi innovációkat indít el.

A Clorox részvényárfolyama ezen a héten 1,29%-ot emelkedett. A Clorox Company kaliforniai oaklandi székhelyű fogyasztói és professzionális termékek gyártója, amelynek piaci kapitalizációja jelenleg 21,9 milliárd dollár. Az LRT Capita Management szerint a vállalatok és a fogyasztók bíznak a Clorox márkában, amely a vállalat hatalmas versenyelőnyének forrása. A Clorox vállalat továbbra is erőteljes keresletet tapasztal, és az év hátralévő részére emelte értékesítési és EPS útmutatásait.

 

Az Unilever erdő projektje

Az Unilever tulajdonában lévő Dove márka bejelentette 8,5 millió eurós erdő restaurálás projektjének elindítását, amelynek célja az erdők védelme és helyreállítása, a veszélyeztetett fajok élőhelyeinek védelme és az észak-szumátrai lakosok megélhetésének javítása. A Dove elkötelezte magát az indonéziai Észak-Szumátra 20.000 hektárnyi erdőjének védelmét és helyreállítását. A zöldebb jövőre fókuszáló projekt a Conservation International partnerségével jött létre.

Az Unilever vállalat részvényárfolyama ezen a héten 1,52%-ot emelkedett. Az Unilever PLC részvényeit meglehetősen alul értékelik a GuruFocus Value számítása szerint. Az Unilever szerint a részvényesek többsége az éghajlati cselekvési tervet szeretné megvalósítani. Az Unilever részvényeseinek elsöprő többsége megszavazta azt a tervet, amely szerint az ellátási lánc egész területén az üvegházhatásúgáz-kibocsátás 2039-re nettó nullára csökkenthető.

 

A McDonald’s automata kiszolgálókat tesztel

A McDonald’s automatizált önkiszolgálókat tesztel 10 helyszínen Chicagoban. A rendszerek AI szoftvert használnak, melyek a cég két évvel ezelőtti Apprente felvásárlásának eredményeként kerültek be a vállalat felhozatalába. Chris Kempczinski, a McDonald’s vezérigazgatója a ne3ws outletnek elmondta, hogy ezen a ponton a rendszer hozzávetőlegesen 85%-os pontossággal rendelkezik, és az adott étterem megrendelésének körülbelül 80%-át képes kezelni.

A McDonald’s részvényárfolyama ezen a héten 0,22%-ot korrigált. A McDonald’s részvényesei az előzetes eredmények alapján két hete újraválasztották a társaság összes igazgatósági tagját, annak ellenére, hogy a korábbi vezérigazgatót, Steve Easterbrookot 2019-ben menesztették. A McDonald’s részvényei ebben az évben közel 9%-ot erősödtek, piaci értéke 179,88 milliárd dollárra emelkedett.

 

 

 

Best of Dividends vagyonkezelt részvénykosár

 

A Kellogg’s Origins program

A Kellogg Co. több, mint 440.000 gazdával működött együtt a Kellogg’s Origins programon keresztül, amely globális kezdeményezés a környezetvédelem, a társadalmi és pénzügyi rugalmasság elősegítésére. A program olyan akciókat tartalmaz, amelyek segítik a közösségeket a mezőgazdasági ökoszisztémák helyreállításában. Nem ez az első akciója a vállalatnak. A Kellogg 2016-ban kezdett együttműködni Mexikóban a Nemzetközi Kukorica és Búza Ellátási Központtal és a beszállítókkal egy olyan beszerzési program létrehozása érdekében, amely segíti a sinaloa és guanajuatoi gazdálkodókat az egészségesebb ételek elkészítésében.

A Kellogg részvényárfolyama ezen a héten 1,74%-ot emelkedett. A Kellogg a napokban bejelentette, hogy beárazta a 300 millió eurós 8 éves fenntarthatósági kötvényét, amelynek éves kamatszelvénye 0,50% lett. A Kellogg részvényenként 0,58 dollár készpénz osztalék kifizetését 2021. június 15-én szeretné kifizetni.

 

A Coca-Cola alkoholos itala megjelent a kínai piacon

A globális italóriás, a Coca-Cola az újonnan piacra dobta a Topo Chico Hard Seltzer-t, hogy tovább erősítse jelenlétét Kínában, az alkoholtartalmú italok szegmensében. A cég közölte, hogy a gluténmentes Topo Chico 4,7 százaléka alkoholt, cukrot, nulla zsírt és természetes gyümölcsös ízeket tartalmaz. A Cola szerint a termékek diverzifikációja mérvdó szerepet játszik a kínai piacon.

A Coca-Cola részvényárfolyama ezen a héten 1,72%-ot emelkedett. A Gurufocus elemzői szerint a Coca-Cola vállalat részvényei a következő három-öt évben évente 3,75%-kal fog növekedni. A Coca-Cola az Ocean Cleanup céggel szeretne együttműködni, így közösen azt vállalták, hogy 2022 végéig tizenöt folyón telepítenek hulladékgyűjtő rendszereket és azon fognak dolgozni, hogy világszerte felszámolják a hulladékszennyezést.

 

A General Mills szerkezetátalakításba kezd

A General Mills Inc. az egész vállalatra kiterjedő átalakítás részeként megszüntetne több munkahelyet a vállalati központjában és jelezte, hogy további elbocsátásokra lehet számítani. A Star Tribune jelentése szerint az egészséges ételeket forgalmazó társaság a múlt héten azt mondta az alkalmazottaknak, hogy a tervezett szerkezetátalakítás, amelyet az igazgatóság egy hónappal ezelőtt hagyott jóvá, elbocsátásokat is tartalmaz.

A General Mills részvényárfolyama ezen a héten 1,86%-ot emelkedett. A General Mills részvényei 39%-kal állnak alacsonyabb árfolyamon, mint amit belső értékük érhet. A Bloomberg szerint a vállalat jövőbeni cash flow-jait és diszkontálva azokat a jelenlegi értékükre egy jó lehetőség a befektetőknek. Ezzel a minősítéssel a Simply Wall St. elemzői is egyetértenek.

 

 

 

Egyedi részvények:

 

A Barrick Gold részvénye, avagy használjuk ki a réz és egyéb piaci nyersanyag hiányt

Tavaly augusztusban a világ egyik legismertebb és leggazdagabb befektetője, Warren Buffett aranybánya társaság részvényébe fektetett. A Berkshire Hathaway 20,9 millió darab részvényt vásárolt 563,6 millió dollár értékben a Barrick Goldban, amely a világ egyik legnagyobb bányacége. A Barrick részvényeinek árfolyama profitált az arany elmúlt időszakban látott meneteléséből. A Barrick Gold Corp. negyedévente 0,09 dolláros osztalékot fizet. A világ egyik legnagyobb aranykészítője, a Barrick Gold Corporation (ABX) 2021 első negyedévében magasabb nyereséget ért el, mint egy évvel ezelőtt, mivel az arany és a réz árának emelkedése növelte a bevételt. A Barrick Gold bevétele közel 2,96 milliárd dollárt tett ki a március 31-ével zárult negyedév végén, ami 8,8%-os növekedést jelentett az előző negyedévi 2,72 milliárd dollárhoz képest. A rézbányákból származó bevételek 31%-kal növekedtek a magasabb rézárak miatt. Eközben a profit 538 millió dollárra emelkedett (hígított részvényenként 0,30 dollár), szemben a 2020 első három havi 400 millió dollárral. A Barrick Gold többségi tulajdonosa és üzemeltetője a világ 10 legnagyobb aranybányája közül az 5 legnagyobbnak. A Barrick kevesebb aranyat termelt és értékesített az első negyedévben, mint egy évvel ezelőtt, de profitált az átlagos eladási ár 12%-os emelkedéséből. J.P. Michael Glick, a Morgan Stanley elemzője szerint idén 22%-os emelkedési potenciál lehet a Barrick Gold részvényárfolyamában.

A Barick Gold részvényárfolyama ezen a héten 2,57%-ot korrigált. Ebben a negyedévben az átlagos realizált rézár fontonként 4,12 dollár volt, ami 85%-kal magasabb az előző évinél. A Barrick Gold részvénye kiváló lehetőség, mivel rövidtávon több bányászati alapanyagból nyersanyaghiány alakult ki.

 

A Caterpillar esete

A nehézgép-óriás a piac egyik legérdekesebb részvénye. A Caterpillar árfolyama a mai napig mintegy 30%-kal emelkedett, elsősorban a gazdasági fellendülés következtében, amely ösztönzi az építőipari gépek iránti megnövekedett keresletet. A Caterpillar gépeinek kiskereskedelmi értékesítése az első negyedévben visszaállt az előző év azonos időszakára, amit az építőipari gépek növekvő értékesítése okozott. A Caterpillar befektetési lehetősége az erőforrás-ipar értékesítésének többéves javulásának lehetőségéből adódik, amelyet a bányászati nyersanyagárak emelkedése és az infrastruktúra-kiadások növekedése eredményez. A Caterpillar energia- és szállítási szegmensének kitettsége van az olaj- és földgázszektor beruházási költségeire és az abban szereplő vállalatok valószínűleg növelni szeretnék tőkekiadásaikat, ha a kőolaj ára tovább emelkedik. A Caterpillar jelentősen magasabb jövedelemre számíthat az elkövetkező években és a részvény értékes lehetőség a befektetők számára, akik aggódnak a nyersanyagárak növekedésének lehetősége miatt egy többéves időtartam alatt. Másrészt sokkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy a Caterpillar képes teljesíteni a végpiacain. 2019-ben a vállalat befektetői napján, a menedzsment körvonalazta a várakozásait. Így az FCF-t (szabad pénzáramlást) 4-8 milliárd dollárra várja a következő pár évre.

A Caterpillar részvénye ezen a héten 1,22%-ot emelkedett. A vállalati részvény tartomány csúcsa a jelenlegi 131 milliárd dolláros piaci felső határ 6,1%-át képviseli, míg a középpont 4,5%-ot jelent. Röviden a Caterpillar meglehetősen túlárazottnak tűnik, de több amerikai elemző gondolja, hogy a bányászati nyersanyagok árai tovább fognak emelkedni, ezért ezt a részvényt erős vételi pozíciónak tekintik.

 

Értékpapír vásárlás és vagyonkezelés Ausztrián keresztül a Partner Bank közreműködésével.  Vegye fel velünk a kapcsolatot → 

Szólj hozzá

Küldjön üzenetet!