Egyedi részvények

A General Mills 3,6%-os osztalékhozamot fizet éves szinten

By szeptember 16, 2019 július 2nd, 2020 No Comments
A General Mills Inc. a világ vezető élelmiszeripari konszernjei közé tartozik. Az amerikai egyesült államokbeli vállalat fogyasztásra kész gabonapelyheket, süteményeket, készételeket, snack-féléket, tejtermékeket és fitness kukoricapelyheket gyárt.

A General Mills története 1856-ban kezdődött, ekkor még “Minneapolis Milling Company” néven. 1928-ban vették fel a General Mills nevet, amikor James Ford Bell üzletember 28 malmot és a Washburn-Crosby-t egyesítette. A cég televíziós sorozatokat is szponzorált 1941-től 1961-ig, többek között a “The Lone Ranger” sorozatot, a Rocky és Bakacsin kalandjai rajzfilmsorozatot, illetve a “The Life and Legend of Wyatt Earp” című western sorozatot.

1965-ben vették meg a Play-Doh-t gyártó “Rainbow Crafts” céget. 1970-ben jelent meg első “Monster” gabonapelyhük, amelyet a mai napig is forgalmaznak Halloween-kor az Egyesült Államokban. Legismertebb márkái között találjuk a Big G Cereals, a Häagen Dazs, a Pillsbury, a Green Giant, vagy az Old El Paso brandeket. De ide soroljuk a Betty Crockert is.

Március 26-án lezárult a Blue Buffalo Pet Products állateledel gyártó 7,8 milliárd dolláros akvizíciója.

A március óta tapasztalt árfolyamveszteségek egyik oka a vállalat átvételének finanszírozása, de az árfolyamveszteségben közrejátszik a kismértékben növekvő nyereségek melletti forgalom visszaesés, továbbá a 2018-as nyereségre vonatkozó redukált előrejelzések is. A futó évre részvényenként csak 1%-os emelkedés várható. Mindezt az Egyesült Államok gazdasági virágzása okozta, illetve az alacsony nyereség okozója volt még magas nyersanyagár és a megnövekedett szállítási költség is. A General Mills nagyobb figyelmet kíván fordítani a költség oldalra is és tovább optimalizálják az értékesítési logisztikát is. A nyereség növelése érdekében néhány termék árát és a marzsot is emelni kívánják, vélhetően a csomagolások méretét megváltoztatják, szem előtt tartva a költség csökkentést. A sikeres és hosszútávra tervező befektetőknek, akik magas minőségű részvényeket keresnek, a General Mills ígéretes befektetést jelenthet.

Az éves nettó árbevétel valójában a 2018. pénzügyi évben 10,1 milliárd dollárjáról 9,9 milliárd dollárra csökkent. A gabonapelyhek értékesítése a vállalatnak nemcsak a legnagyobb a szegmense, hanem a leginkább működőképes területe is. A General Mills osztalékot fizetett az elmúlt 30 évben 2:1 arányban. Jelenlegi éves osztalék kifizetése részvényenként eléri az 1,96 dollárt, 3,6%-os éves osztalék kifizetés mellett. Ez elég vonzó kifizetés, de az osztaléknövekedés üteme az utóbbi 10 évben lassult. A 2019. pénzügyi évében a társaság közel 1,2 milliárd dollárt fizetett osztalékként ki a befektetőinek. Ezen a szinten a kifizetési arány körülbelül 66%-a a vállalat teljes nyereségének A társaság meglehetősen erős tőkeáttétellel dolgozik.

A Blue Buffalo akvizíció lezajlott 2019-ben, 6 milliárd dollárral növelte az adósságterhelést, és a nettó EBIDTA adóssághányadot az 4,7 szeresre növelte, amely ebben a negyedévben már 3,9-szeresre csökkent.

A General Mills jelenleg a S&P500 vállalat tagja, idén 20,70%-ot erősödött a részvényárfolyama és részvényenkénti osztaléka negyedévente eléri a 0,44 eurót.

 

Értékpapír vásárlás és vagyonkezelés Ausztrián keresztül a Partner Bank közreműködésével. Vegye fel velünk a kapcsolatot →

Szólj hozzá

Küldjön üzenetet!