E-mobility vagyonkezelt részvénykosár

 

A Lucid Group új szolgáltatást indít

A Lucid Motors bejelentette a Lucid Financial Services nevű új digitális finanszírozási platformot, amely lízing- és hitelfelvételi és finanszírozási lehetőségeket kínál az Egyesült Államokban élő Air EV-ügyfeleknek. A finanszírozási lehetőségeket a Lucid Group és a Bank of America közötti stratégiai kapcsolat biztosítja. Noha az ellátási lánc korlátai miatt a 2022-re kitűzött kezdeti gyártási célokat már nehezen teljesítette, a Lucid néhány visszahívás ellenére is dicséretet kapott az Air szedánért.

A Lucid Group részvényárfolyama ezen a héten 3,48%-ot esett. A Lucid Motors 61%-a a szaúd-arábiai állami befektetési alap tulajdonában van. Szaúd-Arábia zöld energia átalakítása lehetőséget biztosít a Lucid Motors számára, hogy a Közel-Keletet elektromos luxusjárművekkel lássa el, és felgyorsítsa a vállalat nemzetközi terjeszkedését.

 

Az Amphenol fenntartható termékeket támogat

Az Amphenol együttműködött az Eaxtron USA-val, a kaliforniai Woodland Hillsben található akkumulátor csatlakozókat gyártó céggel, hogy segítsen neki értékesíteni Effortless&Arcless UL csatlakozóit és kábelszerelvényeit. Ezek a csatlakozók alacsonyabb fenntartási költségeket kínálnak. Nem ez az első alkalom, mikor az Amphenol innovatív járműmegoldásokat támogat.  

Az Amphenol részvényárfolyama ezen a héten 4,3%-ot esett. A részvényárfolyam visszaesése az EKB kamatöntő gyűlésen elhangzó szigorodó politika miatt volt, illetve amiatt, hogy Amerikában a vártnál gyorsabb havi infláció miatt az éves infláció a várt 8,3% helyett 8,6%-ra emelkedett. Az Amphenolegy jól diverzifikált vállalat, gyorsan növekvő osztalékkal.

 

Healthcare vagyonkezelt részvénykosár

 

A Medtronic kihívásokkal küzd

A Medtronic cukorbetegség elleni készítményei számos visszaesést szenvedtek el az elmúlt néhány negyedévben. A vállalat szeretné, hogy a jövőben ezen szektor tenné ki profitja jelentős részét, viszont a jelenlegi szabályozások visszaszorítják a térnyerést a piacon. Az üzletág kihívásai a múlt negyedévben is fokozódtak, mivel a Medtronic jelentése szerint az egység bevétele 8%-kal, 597 millió dollárra csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

A Medtronic részvényárfolyama ezen a héten 2,87%-ot esett. Kevés vállalatnak van olyan pozitív hatása a globális egészségügyre, mint a tisztán orvosi eszközöket gyártó Medtronicnak. Ennek oka, hogy a vállalat számtalan orvosi eszköze tavaly világszerte 75 millió beteg életét javította.

 

Telemedia vagyonkezelt részvénykosár

 

Az Alibaba Kínán kívül terjeszkedik

Az Alibaba felhőalapú üzleti és pénzügyi szolgáltatásokkal foglalkozó leányvállalata, az Ant Group tovább terjeszkedett Kínából. A vállalat két adatközpontot nyitott Szaúd-Arábiában és egy digitális nagykereskedelmi bankot Szingapúrban. Az Alibaba Cloud és a Saudi Telecom Company két felhőszolgáltatást nyitott Rijádban, amelyek regionális központként szolgálnak majd a Saudi Cloud Computing Company nevű vegyesvállalat részeként.

Az Alibaba részvényárfolyama ezen a héten 17,84%-ot emelkedett. Az e-kereskedelmi óriás Alibaba Group felhőalapú számítástechnikai részlege új szolgáltatásokat indított a Kínán kívüli NFT platformok számára. Az Alibaba Cloud szolgáltatásai közé tartozik a webtárhely, a digitális marketing és a tartalomszolgáltatás. Az Alibaba Cloud megpróbál utat törni egy olyan nemzetközi piacra, amelyet az Amazon Web Services erősen ural. A kontinensen azonban az Alibaba Cloud a 27,4 milliárd dolláros kínai felhőinfrastruktúra-szolgáltatási ágazatban 37%-os piaci részesedéssel rendelkezik.

 

Kopernikus vagyonkezelt részvénykosár

 

A L’Oréal 10.000 tonna műanyagot takarított meg

A L’Oréal Paris termékfejlesztési és csomagolási csapatai a kisebb és könnyebb csomagolások tervezésére összpontosítanak, több újrahasznosított anyagot integrálva a folyamatba. A márka csomagolásának optimalizálásával felgyorsítja a körforgásos gazdaságra való átállást. A prioritás a műanyag használatának csökkentése, hogy 2030-ra megszabaduljon a márka csomagolásában lévő műanyagoktól.

A L’Oreal részvényárfolyama ezen a héten 2,8%-ot korrigált. Az Elvive termékcsalád csomagolásában újrahasznosított műanyagok felhasználásával a L’Oréal Paris 10.400 tonna műanyagot takarított meg az elmúlt időszakban. A nemzetközi szépségipari nagyvállalat, a L’Oréal a héten bemutatta első olyan szűrési technológiáját, amely védi a bőrt az ultra hosszú UVA-sugarak ellen.

 

Best of Dividends vagyonkezelt részvénykosár

 

A Coca Cola termékeinek 100%-os újrahasznosítását reméli

A Coca-Cola tájékoztatása szerint 2020-ban az indiai piacon forgalmazott termékeik csomagolásának 36%-át hasznosították újra. A „World Without Waste” globális kezdeményezés keretében várhatóan 2-3 éven belül ez az arány eléri a 100%-ot is. A Coca-Cola komolyan veszi a fenntarthatóságot és a környezetvédelmet, a termékek csomagolásainak újrahasznosítása egy a vállalat három fő környezetvédelmi prioritásai közül. A vállalat emellett nagy figyelmet fordít a fenntarthatósági innovációkra is, céljuk a hulladékmenedzsment optimalizálása és a keletkezett hulladék csökkentése is.

A Coca-Cola részvényárfolyama ezen a héten 2,48%-ot korrigált. A Coca-Cola Europacific partners nyilvánosságra hozta, hogy várhatóan évente 29.000 tonna „új”, nem újrahasznosított műanyagot távolít el a nagy-britanniai üzemekben.

 

Best of Innovations vagyonkezelt részvénykosár

Kinevezték a Meta első információbiztonsági igazgatóját

A Meta első információbiztonsági igazgatója a 2013-tól a cégnél lévő alelnök, Guy Rosen lett. A cég a lépéstől a biztonsági intézkedések javulását és a vezetőség megerősítését reméli. Az új igazgató feladatai közé tartozik majd a termékek, infrastruktúra, céginformációk és a platform biztonságának fenntartása is. A Meta ezzel azt is mutatja a külvilág felé, hogy kiemelten ügyel a tulajdonában lévő platformok és felhasználói információinak biztonságára, ami igencsak esedékes volt már az elmúlt évek információbiztonsági botrányainak fényében.

A Meta Platform részvényárfolyama ezen a héten 3,07%-ot emelkedett. Két évtizeddel az után, hogy Zuckerberg a Harvard kollégiumi szobájában létrehozta a Facebookot, a Meta Platforms uralja a globális közösségi média iparágat. A névváltoztatás a Facebookról Meta-ra előrevetíti a vállalat legújabb célpontját, a metaversumot. A Citigroup elemzője, Andre Lin szerint a metaversusra fordított kiadások összértéke 2030-ra 8-13 billió dollárra tehető.

 

Smart and Green vagyonkezelt részvénykosár

 

A First Solar nem tágít a zöld energiától

A napelemes megoldásokat szolgáltató First Solar részvényei az év során 15%-kal estek, viszont így is felülmúlták a Nasdaq elemzői prognózisokat. A napelem modulokat gyártó cég bevételei jelentős visszaesést tapasztaltak az eladott modulok és az átlagos eladási ár csökkenése, valamint az alacsonyabb japán projektbevételek miatt. A piaci hangulat igen volatilis az inflációs nyomás, a geopolitikai problémák, az ellátási lánc zavarai és a lassú gazdasági növekedés miatt.

A First Solar részvényárfolyama ezen a héten 9,25%-ot esett. A First Solar profitálhat a Biden-kormánynak az amerikai napenergia-iparral kapcsolatos nagyszabású terveiből, amely becslések szerint 2035-re az ország energiaellátásának 40%-a napenergiából származhat.

 

Egyedi részvények:

A Costco Wholasale, mint a világ ötödik legnagyobb kiskereskedője

A Numerator piackutató cég szerint az ázsiaiak az USA lakosságának mintegy 7%-át teszik ki, de a Costco vásárlóinak 11,9%-át. Az ázsiai amerikaiak a leggyorsabban növekvő demográfiai csoport az Egyesült Államokban. A NielsenIQ szerint az ázsiai-amerikai fogyasztók kiaknázatlan értékesítési potenciálja 13 milliárd dollárra rúg. A Costco Wholesale Co. 52 heti mélypontja 377,12 dollár, míg az 52 heti csúcspontja pedig 612,27 dollár volt. A vállalat jelenlegi mutatója 1,04, gyors mutatója 0,48 és az adósság/saját tőke aránya 0,32 lett. A cég piaci kapitalizációja 207,29 milliárd dollár, a PE arány 37,15, a P/E/G arány 3,97 és a béta értéke 0,71 lett. Az üzletág ötven napos mozgóátlagára 524,32 dollár, kétszáz napos mozgóátlagára pedig 528,78 dollár volt. Az amerikai kiskereskedelmi óriáscég, a Costco Wellingtonban és Christchurchben szeretne terjeszkedni, valamint egy második aucklandi áruházzal is bővülni.

A Costco Wholesale Corporation részvényárfolyama a héten 0,73%-ot korrigált. A Costco Wholesale egy amerikai multinacionális vállalat, amely kizárólag tagsággal rendelkező nagyáruházak (warehouse club) láncát üzemelteti. 2020-ban a Costco volt a világ ötödik legnagyobb kiskereskedője, 2016-ban pedig a világ legnagyobb válogatott és prémium marhahús, bioélelmiszerek, grillcsirke és bor kiskereskedője. 2021-ben a Costco a 10. helyen szerepelt az Egyesült Államok legnagyobb vállalatainak Fortune 500-as rangsorában az összes bevétel alapján.

 

Nutrien jó helyzetben van, hogy betöltse az ellátási hiányosságokat

A világ legnagyobb műtrágyagyártó vállalata, a Nutrien hónapok óta tartó ellátási zavarok, valamint az egekbe szökő nyersanyag- és élelmiszerárak után növelni fogja a termelést. A Nutrien Ltd. 2025-re 18 millió tonnára növeli a káliumtermelő kapacitást, ami 40 százalékos növekedés 2020-hoz képest-közölte a vállalat csütörtöki közleményében, hivatkozva „a globális energia-, mezőgazdasági és műtrágyapiacok strukturális változásaira.”A bejelentésre akkor kerül sor, amikor a műtrágyaárak az oroszok ukrajnai inváziója után az egekbe szöktek. Oroszország minden fontosabb növényi tápanyagtípus fontos exportőre. A piaci szereplők aggódtak amiatt, hogy mennyi kínálat jut ki az országból, és hogyan változhatnak meg a globális ellátási láncok az eseményt követően. Az árak némelyike elmaradt a rekordoktól, de még mindig magasak. Ken Seitz, a Nutrien ideiglenes elnök vezérigazgatója szerint a Nutrien jó helyzetben lesz ahhoz, hogy betöltse az ellátási hiányosságokat. A kanadai vállalat szerint a régióból érkező új kálium-kapacitások késedelme is fennállhat, amelyeknek a következő öt évben az új kínálat 60 százalékát kellett volna biztosítaniuk. Kanada a világ legnagyobb káliumtermelője, őt követi Oroszország, majd Fehéroroszország. Fehéroroszország a globális kínálat mintegy ötödét adja, de januárban Litvánia az országgal szemben 2021-ben bevezetett amerikai szankciók közepette elvágta a tápanyagok egyik kulcsfontosságú tranzitútvonalát. Ez szűkítette a piacot.

A Nutrien részvényárfolyama 5,66%-ot korrigált. A Nutrien lépése segíthet kiszolgálni a növekvő hiányt, mivel a magas nyersanyagárak arra ösztönzik a gazdákat, hogy műtrágyát vásároljanak, hogy több terményt termeljenek, és az európai konfliktus veszélyezteti az ellátást-mondta Jason Miner, a Bloomberg Intelligence elemzője jegyzetében. A Nutrien 2021-ben 94 dolláron tartotta a kálium tonnánkénti költségét, ugyanakkor az építési és bérinfláció egyre nagyobb kihívást jelent a bővítési projektek számára a vegyiparban.

 

Egyedi kötvények:

 

Qualcomm 15/25 kötvénye már 3,61% dolláros kamatot fizet

A Qualcomm Inc. kötvény 3,45%-os kamatszelvényt kínál, 2025.05.20. napi lejárattal. A kupont félévente 2,0 alkalommal, november 20-án fizetik ki. A jelenlegi 98,94 dolláros árfolyamon ez a lejáratig 3,61%-os átlagos éves hozamot eredményez a befektetőinek. A Qualcomm Inc. kötvényét 2015. május 20-án bocsátották ki 2 milliárd dollár értékben. A Qualcomm kötvényére a Moody’s Rating hitelminősítő cég A2, azaz kiváló minősítést adott. A Qaulcomm 2021 novemberében bejelentette, hogy tovább bővíti chipkészlet-üzletágát, hogy megfeleljen a technológiája számára kínálkozó növekvő lehetőségeknek. A vállalat várakozásai szerint a vállalat által megcélozható lehetőség a körülbelül 100 milliárd dollárról 700 milliárd dollárra nő a következő évtizedben, ahogy egyre több eszköz válik intelligensen összekapcsolttá. A Qualcomm a világvezető vezeték nélküli technológiai innovátora és az 5G fejlesztése, bevezetése és elterjesztése mögött álló hajtóerő. A Qualcomm Technologies Inc. a Qualcomm Incorporated leányvállalata, amely leányvállalataival együtt lényegében az összes mérnöki, kutatási és fejlesztési funkciót, valamint lényegében az összes termék és szolgáltatási üzletágat működteti, beleértve a QCT félvezető üzletágakat is.

 

Arany:

 

Magas infláció és az arany, mint menekülő valuta

A magas infláció, az ukrajnai háború és a gyengülő világgazdaság ellenére az arany ára az utóbbi időben kisebb csalódást okozott a befektetőknek. Egy felmérés azonban azt mutatja, hogy a nemesfém rajongói jelenleg optimistábbak, mint egy évvel ezelőtt. A befektetők számára gyakran „biztonságos menedékként” emlegetett nemesfém ára az ukrajnai háború kitörése után azonnal felszökött és áprilisban elérte az unciánkénti 2050 dollár körüli rekordértéket. Azóta azonban az árfolyam gyengült, annak ellenére, hogy a pénzügyi piac és a világgazdaság bizonytalanságai nem csökkentek, hanem inkább nőttek. Az arannyal jelenleg 1872,42 dolláron kereskednek unciánként, ami most a rekordszint alatt van. Az, hogy a közeljövőben hogyan alakul az arany ára, valószínűleg nagyban függ a központi bankok magatartásától.

Az arany árfolyama ezen a héten 1,17%-ot emelkedett. A magas inflációs rátákra tekintettel az amerikai FED már hetekkel ezelőtt megkezdte a kamatemelést és további lépéseket helyezett kilátásba. Az Európai Központi Bank (EKB) nagy nyilvánosságot kapó ülésén bejelentette monetáris politikájának irányváltását. Az euró 50 bázispontos kamatemelése valószínűleg felértékeli az eurót az amerikai dollárral szemben. Ez pozitív hatással lehet a nemzetközi aranyárra. Az arany árfolyamának alakulása szempontjából valószínűleg az lesz a döntő, hogy a központi bankok mennyire emelik a kamatlábakat és sikerül-e kordában tartaniuk az egekbe szökő inflációt. A magasabb kamatszintet általában tehernek tekintik az arany árára nézve, mivel a kamatozó befektetések befektetési alternatívaként vonzóbbá válnak.

Értékpapír vásárlás és vagyonkezelés Ausztrián keresztül a Partner Bank közreműködésével. Vegye fel velünk a kapcsolatot → 

Borítókép forrása: www.ulmaarchitectural.com

Szólj hozzá

Küldjön üzenetet!