Hírlevelek

44. heti gyorsjelentés – Eseménydús hét volt…

By november 2, 2015 No Comments

Wikileaks legyen a talpán, aki meg tudja mondani, mikor emeli a FED az alapkamatot. Snowden úrra nem számíthatunk, ezért kénytelenek vagyunk számba venni a különbözõ spekulációkat. A tõzsdék mindenesetre ugrásra készen állnak: hektikus viselkedésük jórészt ennek tudható be.

Wikileaks legyen a talpán, aki meg tudja mondani, mikor emeli a FED az alapkamatot. Snowden úrra nem számíthatunk, ezért kénytelenek vagyunk számba venni a különbözõ spekulációkat.

a./ Az idei utolsó decemberi ülésen megtörténik, aminek történnie kell,

b./ Majd jövõre.

A tõzsdék mindenesetre ugrásra készen állnak: hektikus viselkedésük jórészt ennek tudható be.

Ha Ázsiára gondolok, végigfut hátamon a hideg. A hidegrázás fõ oka persze Kína. Bíztató jel lehet, hogy a kínai jegybank 25 bázisponttal csökkentette az irányadó kamatszintet. Nem elég, hogy lassul a gazdasági növekedés, de egyes gyanú szerint kozmetikázzák a statisztikát. Az ausztrálok is kínlódnak. Még szerencse, hogy Japán kezd talpra állni.

Úgy tûnik Moszkva még mindig nem hisz a könnyeknek. Az ukrán kaland „jutalma” – a különféle szankciók – megtette hatását. A pénzügyi tartalékok a felükre olvadtak. Ami maradt, becslés szerint még egy évre elegendõ. Ha az olajár marad a jelenlegi szinten, amire komoly esély van, jövõre még nagyobb bajba kerül az orosz gazdaság. A Putyin-Medvegyev vetésforgó páros mindenesetre most egy szíriai kalanddal próbálkozik belépve az ottani konfliktusba Aszad oldalán, tovább fokozva a káoszt. Ottani fellépésük kiváló alkalom bemutatni új fegyvereiket, hátha beesik egy új piac.

Itthon a menekültek felett aratott „gyõzelem”, az állami termõföldek egy részének eladása, és az amerikai nagykövet Corvinus Egyetemen elmondott beszéde tematizálta a közbeszédet. A jegybank kinyilvánította abbéli szándékát, hogy amennyiben a körülmények úgy alakulnak akár 1%-ra is hajlandó lecsökkenteni az irányadó kamatlábat. A Franklin Templeton, az ország egyik legnagyobb hitelezõje további állampapír csomagtól vált meg. Romlott az üzleti szféra hangulata, kiváltképp az építõipar „fázik” a közelgõ télben. A Magyar Európai Üzleti Tanács közzétette éves elemzését a magyar gazdaság helyzetérõl, amiben konkrét javaslatokat is tett.

Az állam kiszállt az OTP-bõl, diszkont áron értékesítette részvénypakettjét. Kapkodják a 10 éves lejáratú államkötvényeket. 144.000 a nem teljesítõ jelzáloghitelek száma. 6,4% a munkanélküliségi ráta, közmunkások nélkül ez a szám 11,4% lenne. Az öreg kontinens sem alszik. Az EKB eheti nyilatkozata nem hagy kétséget afelõl, hogy fel kívánja pörgetni az inflációt bármi áron. A német harmonizált fogyasztói árak 0,2%-kal emelkedtek. 0,3%-t csökkent a német IFO index.

Európában is beköszöntött a gyorsjelentési szezon. A teljesség igénye nélkül néhány mazsola. Jó negyedévet zárt a Philips, az Air France-KLM, az Airbus. A vártnál gyengébben sikerült a BASF, a Volkswagen, L’Oreal, negyedéve. Csalódást okozott a harmadik negyedéves amerikai GDP adat. Az elemzõi 1,6% helyett csak 1,5%-os volt az emelkedés. Az októberrel beköszöntött az idei 3. gyorsjelentési szezon. Kiváló negyedévet zárt a First Solar, a LinkedIn, az Exxon Mobil, az Alibaba, az Apple. Betlizett a SolarCity, a Twitter. A Brent ára 1,9%-t emelkedett, az arany 0,5%-t csökkent a héten.  

Szólj hozzá

Küldjön üzenetet!