2022 év első két hónapjában arany esetében a központi banki eladók között volt Kazahsztán, amely a januári 17 tonnás eladást követően februárban további 5 tonnát adott el.

Katar 6 tonna aranyat adott el februárban, Mongólia egy tonnát, Németország pedig egy tonnát. A jelentés szerint a vételi oldalon Törökország uralta a piacot, amely februárban 25 tonnával növelte aranytartalékát. A World Gold Council (Az Arany Világtanács az aranyipar piacfejlesztő szervezete) szerint Törökország idén eddig 35 tonnával növelte aranytartalékát, ami a teljes tartalékok 27%-át jelenti. Ugyanakkor India februárban 2,6 tonna aranyat vásárolt, így teljes aranykészlete 758 tonnára emelkedett. Eközben Írország, az egyetlen aktív fejlett piaci vásárló, egy tonna aranyat tett hozzá tartalékaihoz. Bár a központi bankok 2022 első két hónapjában nettó aranyeladók voltak, a WGC elemzői szerint arra számítanak, hogy a központi bankok végül nettó aranyvásárlók lesznek.

Számos közgazdász és piaci elemző szerint a központi banki tartalékokra új hangsúlyt fektetnek. Oroszország Ukrajnával folytatott háborúja jelentős geopolitikai bizonytalanságot okozott, ami miatt egyes nemzetek megkérdőjelezik az amerikai dollárnak a világ tartalékvalutájaként betöltött szerepét.

Az arany árfolyama ezen a héten 1,10 %-ot emelkedett. Számos elemző szerint a hosszú távú arany továbbra is vonzó eszköz a központi bankok számára, amelyek diverzifikálni kívánnak az amerikai dollártól. Egyes közgazdászok szerint azonban évtizedekbe fog telni, amíg az amerikai dollár elveszíti domináns státuszát, mivel jelenleg a globális tartalékok mintegy 60%-át teszi ki.

Értékpapír vásárlás és vagyonkezelés Ausztrián keresztül a Partner Bank közreműködésével. Vegye fel velünk a kapcsolatot → 

 

Szólj hozzá

Küldjön üzenetet!