e-Mobility vagyonkezelt részvénykosár

 

A Tesla rekordnyeresége túlszárnyalja a becsléseket

A Tesla ismét rekord nyereséget könyvelhetett el, még a magas ellátási lánc problémái mellett is. A vállalat azonban figyelmeztette a befektetőket, hogy továbbra is vannak problémák az ellátással, amelyek korlátozzák a gyárak teljes kapacitással való működtetését és ez a helyzet valószínűleg 2022 hátralévő részében is fennáll majd. A közelmúltban Kínában felerősödött Covid-járvány és a karantén szabályok arra kényszerítették a céget, hogy a hónap elején ideiglenesen bezárja sanghaji gyárát.

A Tesla részvényárfolyama a héten 2,04%-ot emelkedett. A Tesla első negyedéves bevétele 18,8 milliárd dollár volt, 17,8 milliárd dollár előrejelzéshez képest. Ez egyébként 81%-kal több mint a tavalyi év azonos időszakában.

 

A Lucid bemutatta az új, 1050 lóerős Lucid Air Grand Touring modellt

A Lucid Group új mércét állít fel a piac legnagyobb hatótávolságú, leggyorsabban tölthető elektromos autójával. A cég nemrég bejelentette, hogy megkezdte a Lucid Air Grand Touring vásárlói kiszállítását. A Lucid Air Grand Touringhoz hamarosan csatlakozik az Air izgalmas új verziója, a Lucid Air Grand Touring Performance. 1050 lóerős teljesítményével a kétmotoros modell a jelenleg elérhető legerősebb elektromos jármű Észak-Amerikában.

A Lucid Group részvényárfolyama ezen a héten 9,04%-ot esett, ellátási gondok, chip és lítium hiány, a megváltozott gazdasági piaci környezet és a háborús helyzet miatt. A Mootley Fool elemzői szerint a Lucid Motors 2030-ra 500 milliárd dolláros vállalattá válhat, de az 1 billió dolláros értékelés elérése irreális lenne. Lucid tervezi a tengerentúli terjeszkedést.

 

Healthcare vagyonkezelt részvénykosár

 

A Novo Nordisk kiemelkedő adománya

A Novo Nordisk Alapítványa 25 millió dán koronát (körülbelül 3,4 millió eurót) adományozott a WHO számára, melyet ukrán menekülteket befogadó országokban fognak szétosztani. A dániai székhelyű alapítvány által odaítélt pénzeszközök teljes mértékben rugalmasak, és ezért gyorsan felhasználhatók a WHO sürgős szükségleteinek fedezésére. Az összeget főként egészségügyi és higiéniás termékekre fogják felhasználni a beszámolók szerint.

A Novo-Nordisk részvényárfolyama a héten 7,83%-ot esett. A Novo-Nordisk részvénye az elmúlt 12 hónapban 61,08%-kal emelkedett és a Wall Street-i elemzők átlagos értékelése „tartás”. Az elhízás elleni gyógyszereknek és a GLP-1 termékek miatt pedig arra számíthatnak, hogy a Novo Nordisk továbbra is magas növekedési ütemben fog növekedni.

 

Telemedia vagyonkezelt részvénykosár

 

Az Apple újrahasznosít

Az Apple új részleteket tett közzé az újrahasznosított tartalom fokozott használatáról termékeiben. A vállalat először vezette be a tanúsított újrahasznosított aranyat, és több, mint kétszeresére növelte az újrahasznosított wolfram, ritkaföldfém elemek és kobalt felhasználását. 2021-ben az Apple termékekben felhasznált összes anyag közel 20 százalékát újrahasznosították, ami az újrahasznosított tartalom valaha volt legmagasabb felhasználása. Az újrahasznosítás mellett az Apple igyekszik minden téren zöldebb útra térni, még az e-mobilitás világába is belép a jelek szerint egy saját járművel.

Az Apple részvények árfolyama a FED által előre beígért 50-75 bázispontos amerikai kamatemelések miatt 2,72%-ot korrigált. A Deutsche Bank elemzői arra számítanak, hogy az Apple legalább 70 milliárd dolláros részvény-visszavásárlási engedélyt jelent be. Emellett az Apple valószínűleg 5%-kal megemeli az osztalékot.

 

Kopernikus vagyonkezelt részvénykosár

 

30 év után az SAP is kivonul Oroszországból

Több más vállalat mellett, az SAP is úgy döntött, hogy a kialakult konfliktushelyzet miatt kivonul Oroszország területéről. Fő versenytársa, az Oraclemár visszavonta minden tevékenységét Oroszországban és Fehéroroszországban, beleértve a támogatási szolgáltatásokat is. A Reuters szerint az SAPoroszországi, fehéroroszországi és ukrajnai üzletei a teljes bevétel mintegy 1,5%-át teszik ki.

Az SAP részvényárfolyama 0,42%-ot emelkedett a héten. Az SAP 2022 első három hónapjában 7,1 milliárd eurós összbevétel mellett 1,7 milliárd eurós (1,8 milliárd dollár) korrigált működési eredményt jelentett, ami 1,00 eurós egy részvényre jutó eredményt (EPS) eredményezett.

 

Best of Dividends vagyonkezelt részvénykosár

 

A Pfizer covid elleni készítményére visszaesett a kereslet

A Pfizer szájon át bevehető COVID-19 vírusellenes Paxlovid-kezelése iránti kereslet világszerte váratlanul lecsökkent a bonyolult alkalmassági követelmények, a kevesebb tesztelés és a mellékhatások miatt. A keresletet az is gátolta, hogy az Omicron fertőzés nem olyan súlyos. A Paxlovid-tól azt várták, hogy a COVID elleni küzdelem egyik fő eszköze lesz, miután egy klinikai vizsgálat során körülbelül 90%-kal csökkentette a magas kockázatú betegek kórházi kezelését vagy halálozását. A cég vakcináira viszont továbbra is nagy a kereslet.

A Pfizer részvényárfolyama ezen a héten 9,39%-ot esett, miután a FED elnöke megerősítette, hogy készek nagyobb lépésben a kamatok emelésére és nem zárta ki az 50 bázispontos emelés lehetőségét a májusi ülésen. A Pfizer újabb nagy év elé néz, amelyet a Covid injekció, a Comirnaty és a Paxlovid nevű vírusellenes kezelés eladásai hajtanak. A Pfizer szerint ezek együttesen 98-102 milliárd dolláros egész éves forgalmat generálnak.

 

Best of Innovations vagyonkezelt részvénykosár

 

A JD.com-nál ismét átalakítás történt

A JD.com milliárdos alapítója, Richard Liu lemondott a kínai e-kereskedelmi óriás vezérigazgatói posztjáról,mert Peking folytatja a hazai technológiai szektor szabályozásának szigorítását és a vállalatok üzleti gyakorlatának ellenőrzését. Xu Lei, a JD.com elnöke veszi át a vezérigazgatói posztot és csatlakozik a cég igazgatótanácsához.

A JD.com részvényárfolyama a héten 9,1%-ot esett. A kínai részvények az elmúlt napokban lefelé húzták a kínai részvényeket. A Reuters pénteken arról számolt be, hogy a Nomura elemzője szerint a múlt héten még 45 kínai városban volt teljes lezárás, ami a kínai bruttó hazai termék mintegy 40%-át teszi ki. A JD.com részvényt jelenleg csak hosszútávra ajánlják.

 

Smart&Green vagyonkezelt részvénykosár

 

Az Ecolab kiváló osztalékot fizet

Az Ecolab a tervek szerint április 26-án, a piacnyitás előtt közzéteszi negyedéves eredményét. Az elemzők arra számítanak, hogy az Ecolabrészvényenként 0,82 dolláros nyereséget könyvelhet el a negyedévben. A cég nemrég közzétett egy negyedéves osztalékjelentést is, amelyet április 15-én fizettek ki. A rekord részvényesek március 15-én részvényenként 0,51 dollár osztalékot fizettek ki. Ez 2,04 dollár éves osztalékot és 1,17%-os osztalékhozamot jelent.

Az Ecolab víztisztító vállalat részvényárfolyama a héten 0,79%-ot korrigált. Az Ecolab a negyedik negyedévre vonatkozó februári eredmény beszámolóján megerősítette, hogy a vízágazat továbbra is erős lendületet mutat. A növekvő vízhiánnyal kapcsolatos problémák, a nettó szén-dioxid- és vízkibocsátás nullára való törekvés, valamint a vezetőség azon meggyőződése, hogy a vízzel kapcsolatos kevesebb problémával kell szembenéznie és ezzel egyidejűleg magas árrés mellett csökkentheti szén-dioxid-kibocsátását, valószínűleg fenntartja a lendületet.

 

Egyedi részvények

 

Nestlé áremelkedései

Nestlé, a KitKat, a Häagen-Dazs és a Felix macskaeledel tulajdonosa az idei év első három hónapjában 5,2%-kal emelte árait, és közölte, hogy a növekvő költségek hamarosan újabb emelést kényszerítenek ki. A Nestlé a legutóbbi nagy márkatulajdonos, amely figyelmeztetést adott ki a nyersanyagárak emelkedésének hatása miatt, amelyhez a magasabb energia-, üzemanyag-, munkaerő- és szállítási költségek társulnak. A Greggs pékség, a fogyasztási cikkeket gyártó Unilever és a Next divatlánc is azok közé tartozik, akik szerint további infláció várható.

A Nestlé részvényárfolyama ezen a héten 1,35%-ot korrigált. A YES Securities szerint a Nestle India alapkategóriáinak növekedési lehetőségei erősek, tekintettel a penetráció növelésének lehetőségére, és az agresszív innovációk is hozzájárulnak a növekedéshez.

 

Egyedi kötvények

 

Harley-Davidson, mint fix kamatfizető

A Harley Davidson vállalat 2015-ben bocsájtotta ki 450 millió dollár értékben kötvényét fix 3,5%-ra, ami most éves szinten a kötvényárfolyamok emelkedése miatt a cikk írásakor 4,32%-os hozamot ad befektetőinek. A vállalat szóvivője 2015-ben a kötvény kibocsájtása után pár hónappal ezt nyilatkozta „a vállalat el tudta érni a nemzetközi értékesítésre vonatkozó célkitűzéseit, és konszolidált bevételei a decemberi negyedévben először a recesszió utáni időszakban átlépte a 6 milliárd dolláros határt”. Viszont ebben az évben elmondható, hogy a Harley-részvények felülmúlták a szélesebb piacot, 2022. január eleje óta nagyjából szinten maradtak, szemben az S&P 500-zal, amely továbbra is mintegy 7%-kal csökkent. A Harley-Davidson2022-ben több mint 10%-kal, 2023-ban pedig 7%-kal szeretné növelni bevételeit.

A Harley-Davidson kötvénye dollárban dominált. A dollár-euró keresztárfolyam 1,08%-on van jelenleg.Több nemzetközi alapkezelő elemzője idén a dolláros befektetéseket preferálja, ajánlja. A Harley-Davidson kötvény 2025.07.24-ig fizeti fix kamatait befektetőinek.

 

Arany és Petropavlovszk összefüggése

Az arany és az ezüst még mindig emelkedő trendben mozognak. A két fő nemesfém, az arany és az ezüst a közelmúltbeli csökkenés ellenére még mindig jó megoldásnak látszik a Die Welt német napilap szerint is. Az ukrajnai háború kiszámíthatatlan eseményei mellett egy ideje ismét a stagflációtól való félelem kering. Az infláció még mindig rendkívül magas és a központi bankok egy elhúzódó ukrajnai háború esetén kevésbé gyorsan emelhetnék a kamatokat. A két legfontosabb nemesfém a fontos irány megtalálásának küszöbén áll. Mindkettő váll-fej-váll alakzatot alkotott az elmúlt napokban. Az osztrák bankárok a napokban hívták ismét fel arra a figyelmet, hogy a lakosságnak ismét az arany befektetés felé is kell kisebb összegekkel fordulni. Akár grammonként kezdjenek megtakarítani egy tartós inflációs helyzet miatt. Ausztriában kis összegeket is aranyérmékbe lehet befektetni. Egy uncia 31,1 grammnak felel meg. Az arany vásárlásakor fontos szerepet játszik a tisztasági fok. Azt jelzi, hogy mennyi aranyat tartalmaz egy rúd vagy érme. A 999-ös tisztasági fokozat például 99,9 százalékos aranytartalomnak felel meg.

Az arany árfolyama a héten 1,94%-ot korrigált. Most derült ki, a héten, hogy a bajba jutott Petropavlovszk 2022 első negyedévében az ukrajnai inváziót követően Oroszországgal szemben bevezetett szankciók ellenére növelte aranytermelését. A londoni székhelyű, de nagyrészt Oroszországban működő bányavállalat 103 ezer uncia arany termeléséről számolt be a március végéig tartó három hónapban, ami 8 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest. Ennek ellenére a csoport a teljes évre vonatkozó előrejelzését a korábbi 380.000-420.000 uncia aranyról 375.000-405.000 unciára csökkentette, az ellátási láncában várható zavarok miatt.

Értékpapír vásárlás és vagyonkezelés Ausztrián keresztül a Partner Bank közreműködésével. Vegye fel velünk a kapcsolatot → 

 

Szólj hozzá