e-mobility vagyonkezelt részvénykosár

Újra dübörög a Tesla Európában

A Tesla ismét elkezdte felvenni a Model S és Model X megrendeléseit Európában, miután tavaly lezárta a rendeléseket a vártnál lassabb gyártási ütem miatt. Az autógyártó még 2021 januárjában állította le a két Model gyártását, viszont továbbra is fogadta a rendeléseket. A Model szériákra továbbra is hatalmas a kereslet a régióban.

A Tesla részvényárfolyama ezen a héten 3,02%-ot esett vissza. A cég hivatalosan is bejelentette a részvények három az egyhez arányú felosztását, ami azt jelenti, hogy a vállalat részvényeinek ára, amely egy éve 600 és 1000 dollár között ingadozik, hamarosan megfizethetőbbé válik a befektetők számára. A részvények augusztus 25-én kezdik meg a splithez igazított kereskedést.

 

A Geely több járművet is visszahívott üzemeibe

Júliusban a márka több, mint 386.100 járművet hívott vissza Kínában, amelyek között számos népszerű autómodell is volt. A rendelkezésre álló statisztikák szerint 10 márka és 14 autógyártó cég is a Kínai Állami Piacszabályozási Hivatalhoz fordult a hónapban a Geely járműveivel kapcsolatban. Az eddigi beszámolók szerint csaknem 42 autómodellt érintett a visszahívás.

A Geely Automobile részvényárfolyama ezen a héten 14,16%-ot emelkedett. A Geely bemutatta az FX11 SUV-t, amelyet a Geely és a Volvo közösen fejlesztett ki. A Geely FX11 várhatóan az augusztus 26-i Chengdu Motor Show-n debütál a nyilvánosság előtt, és még idén forgalomba kerül.

 

Healthcare vagyonkezelt részvénykosár

Tárgyalás az UnitedHealth ellen

A héten megkezdődött egy tárgyalási sorozat az Egyesült Államok Kolumbiai Kerületi Bíróságán, melynek célja, hogy megakadályozzák az UnitedHealth Group-ot abban, hogy megvásárolja a Change Healthcare-t. Az Igazságügyi Minisztérium idén megtámadta a tervezett egyesülést, azt állítva, hogy a 13 milliárd dolláros tranzakció sértené a versenyt a kereskedelmi egészségbiztosítási piacokon. Bár az UnitedHealth hajlik a megállapodás felé, az akvizíciót nem kívánja teljes mértékben megszüntetni.

Az UnitedHealth Group részvényárfolyama ezen a héten 1,34%-ot korrigált. A cég részvénye a Zacks.com látogatói által az utóbbi időben leginkább figyelt részvények közé tartozik. Ennek a legnagyobb amerikai egészségügyi biztosítónak a papírjai az elmúlt hónapban +5,9%-os hozamot értek el, és az UnitedHealth várhatóan 5,47 dolláros részvényenkénti eredményt fog elérni a folyó negyedévben, ami +21%-os változást jelent éves összehasonlításban.

Telemédia vagyonkezelt részvénykosár

Apple Car projekt: az iparág újabb nagyágyúja csatlakozott az Apple-höz

20 év után maga mögött hagyja a Lamborghinit Luigi Taraborelli és az Apple-nél folytatja tovább a munkát, mint az almás cég saját autójának tervező csapatának vezetője. Az Apple igyekszik az egyre inkább az elektronikus autógyártásban élre törő autómárkáktól olyan szakembereket magáénak tudni, akik segítségével megvalósíthatja a saját márkás, szintén elektromos járművét.

Az Apple részvényárfolyama ezen a héten 1,75%-ot emelkedett. A márka Kínában kezdi meg a legújabb iPhone gyártását. Ming-Chi Kuo, az Apple elemzője azt jósolja, hogy a cupertinói székhelyű technológiai nagyvállalat az iPhone 14 gyártását Indiában ugyanabban az időben kezdi meg, mint Kínában.

Kopernikusz vagyonkezelt részvénykosár

Nőtt a McDonald’s globális értékesítése a második negyedévben

Az elemzői várakozásokat meghaladva nőtt a McDonald’s bevétele és negyedéves profitja is, nem kis részben az online kereslet és az áremelés hatására. Árnyalja a képet, hogy a teljes bevétel három százalékkal csökkent, a nettó bevétel pedig lefeleződött, igaz ehhez hozzájárult az orosz piacról való kivonulás is. Az infláció hatására a brit McDonald’s 14 év után először emelte a sajtburger árán.

A McDonald’s részvényárfolyama ezen a héten 1,57%-ot emelkedett. Az étteremlánc második negyedéves eredménye felülmúlta a becsléseket, de a bevételek elmaradtak a várakozásoktól. A nettó árbevétel 3%-kal csökkent, amit részben a McDonald’s orosz és ukrán éttermeinek bezárása okozott. A globális azonos üzletek forgalma 9,7%-kal nőtt a negyedévben, amit az erős nemzetközi növekedés táplált.

 

Best of Dividends vagyonkezelt részvénykosár

A Coca-Cola pozitív jövőképe

Az inflációtól és a recessziótól való félelmek miatt sok vállalat csökkenti vagy akár vissza is vonhatja az egész éves tervezést, a Coca-Cola viszont továbbra is ragaszkodik az 5–6%-os növekedéshez részvényeinél. Ami a bevételt illeti, a Coca-Cola immár lenyűgöző, 12–13%-os szerves bevételnövekedést mutat a következő negyedévre, ami igen nagy ugrás az előző negyedévhez mért 7–8%-hoz képest. Hozzá kell tenni, hogy a NASDAQ100 indexe rosszabb hozamokat produkált, ami még inkább kiemeli a Coca-Cola erős teljesítményét. Emellett a vállalat továbbra sem adta fel környezetbarátabb jövőképét.

A Coca-Cola részvényárfolyama ezen a héten 1,23%-ot korrigált. A Cola Creations együttműködött a Grammy-díjra jelölt zenei producerrel, Marshmelloval egy limitált kiadású íz megalkotásában. A Coca-Cola vállalat első, egy előadóval közösen készített italában Marshmello kedvenc ízei, az eper és a görögdinnye keverednek a megszokott Cola ízzel.

 

Best of Innovations vagyonkezelt részvénykosár

A Föld legboldogabb helye, egyben a legdrágább is

A Disney World és a Disneyland vidámparkok belépőjegyeinek ára több mint 3871%-ot ugrott az elmúlt 50 évben. Szakértők kiemelték, hogy a látogatók saját jövedelme, a bérleti díjak és a benzinköltségek sem emelkedett ilyen mértékben. Ez főként annak köszönhető, hogy a Disney bezárta parkjait a járvány csúcspontján, így szükséges volt az árak emelése a veszteségek egy részének csökkentésére. A vidámpark jegyárai 1971 óta folyamatosan emelkednek, az 1973-as olajválságtól a 2008-as pénzügyi válságig, a világjárványig tartó különféle pénzügyi katasztrófák miatt.

A Walt Disney részvényárfolyama ezen a héten 0,5%-ot emelkedett. A Walt Disney Company a napokban számol be a 2022-es pénzügyi év harmadik negyedévének pénzügyi eredményeiről. A befektetőknek különösen a streaminget kell figyelniük, de a vállalat más fontos részeire is érdemes odafigyelni. Ez egy fontos negyedév lehet annak megállapítása szempontjából, hogy a cég mennyire jól jön ki a világjárványból.

 

Smart&Green vagyonkezelt részvénykosár

Az American Water drónokkal védi a vízkészletét

Az American Water, az ország legnagyobb tőzsdén jegyzett víz- és szennyvízszolgáltató vállalata büszkén jelenti be, hogy jelentős mérföldkövet ért el a pilóta nélküli légi rendszer (UAS) programjában. Az American Water felmentést kapott a Szövetségi Légiközlekedési Hivataltól (FAA), ezzel lehetőséget kapott, hogy drónokat vethessen be a vízkészletek feltérképezésére. A cég fő célja továbbra is az, hogy megóvja az amerikai vízkészleteket a további külső hatásoktól.

Az American Water Works részvényárfolyama ezen a héten 0,13%-ot emelkedett. Az AWW két hete 218 millió dolláros második negyedéves eredményről számolt be. A részvényenkénti alapon a camdeni, New Jersey-i székhelyű vállalat 1,20 dolláros nyereséget jelentett. Az American Water Works az egész éves eredményt részvényenként 4,39-4,49 dollárra várja.

 

Egyedi részvények:

Nutrien, mint műtrágyakirály várakozása

A Nutrien Ltd. szerint nettó profitja 224 százalékkal, 3,6 milliárd dollárra nőtt a második negyedévben, mivel az ukrajnai háború továbbra is nyomást gyakorol a globális mezőgazdasági piacokra. A saskatooni székhelyű műtrágyagyártó, amely amerikai dollárban számol el, azt mondja, hogy a június 30-án zárult három hónapra vonatkozó nettó eredményét befolyásolta a foszfátokkal kapcsolatos nem készpénzes értékvesztés 450 millió dolláros visszaírása.

Azt mondja, hogy a negyedéves profitja hígított részvényenként 6,51 dollárt tesz ki, szemben a 2021-es év azonos három hónapjában elért 1,94 dollárral. A Nutrien árbevétele a második negyedévben 14,5 milliárd dollár volt, ami 49 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest. A vállalat szerint a káliumértékesítés volumene 3,7 millió tonna volt, ami rekordot jelent a második negyedévben. A Nutrien a nitrogén alacsonyabb árazása és a magasabb földgázköltségek miatt 14 és 15,5 milliárd dollár közötti összegre módosította a 2022-es egész évre vonatkozó eredményre vonatkozó előrejelzését a korábban prognosztizált 14,5 és 16,5 milliárd dollár közötti összegről.

A Nutrien részvényárfolyama ezen a héten 1,22%-ot korrigált. A vállalat részvényét 18 elemző egyöntetűen vásárlásra alkalmasnak minősített. A nagy műtrágya gyártók részvényeinek, mint a CF-nek, a Mosaic-nak vagy a Nutrien-nek egyelőre jót tett az áremelkedés. A Nutrien a legutóbbi olyan vállalat, amely a világ második és harmadik legnagyobb műtrágyaszállítóját, Oroszországot és Fehéroroszországot sújtó szankciókat követően erős negyedéves nyereséget ért el.

 

Walmart átalakít egy két szegmenst

A Walmart a héten megerősítette, hogy megkezdte a vállalati alkalmazottak elbocsátását. A hír körülbelül egy héttel azután érkezett, hogy a vállalat csökkentette profitkilátásait és figyelmeztetett, hogy a fogyasztók az infláció miatt visszavettek a szabad felhasználású kiadásokból. A CNBCnek egy, az ügyet ismerő személy elmondta, hogy mintegy 200 munkahelyet szüntettek meg. A Walmart az ország legnagyobb munkáltatója, közel 1,6 millió munkavállalóval az Egyesült Államokban.

A vállalat, amelyet az ország gazdaságának előrejelzőjeként tartanak számon, július 25-én megijesztette a befektetőket, amikor csökkentette a negyedéves és az egész éves profitra vonatkozó előrejelzését. Ez a figyelmeztetés dermesztő hatással volt a kiskereskedelmi ágazatra, magával rántotta a Macy’s és az Amazon részvényeit. A Walmart akkor azt mondta, hogy mivel a vásárlók többet költenek a szükséges dolgokra, például élelmiszerekre és üzemanyagra, kihagyják a magas árrésű árucikkeket, köztük a ruházati cikkeket.

Azt mondta, hogy csökkentenie kell az árakat, hogy többet adhasson el ezekből a cikkekből, különösen, mivel az áruházaiban és a versenytársak, például a Target és a Bed Bath&Beyond áruházaiban felhalmozódott a készlet. Még ugyanazon a héten a Best Buy csökkentette nyereség és értékesítési előrejelzését, mondván, hogy a fogyasztói elektronika iránti kereslet lanyhulását tapasztalja a nagy értékű, diszkrecionális vásárlások, amelyeket egyes vásárlók elhalaszthatnak.

A Walmart részvényárfolyama ezen a héten 3,75%-ot esett vissza. A Walmart a Getaway egészségügyi és wellness-vendéglátóipari vállalattal „mini kiskereskedelmi” szolgáltatásokat indítana, hogy kis vegyesboltokat hozzon létre országszerte. A Walmart nemrégiben bejelentette, hogy a ruházati cikkek árainak csökkentését tervezi, hogy megpróbálja eltüntetni a felesleges készleteket.

Egyedi kötvények

A GoodYear éves szinten 5,48%-ot fizet.

A GoodYear Tire&Rubber Company a világ egyik legnagyobb gumiabroncs gyártója. A GoodYear vállalat 2016. májusában úgy döntött, hogy 900 millió dollár értékben kötvényt dob a piacra, mert hitelre volt szüksége. Ebben az időszakban volt, hogy vetélytársa a Bridgestone a Speedy France autószerviz- és gumiabroncs-kiskereskedelmi hálózat 100 százalékának megvásárlását tervezte. Ma a GoodYear a világ egyik legnagyobb gumiabroncsgyártó vállalata,  aki mintegy 72.000 embert foglalkoztat és termékeit a világ 23 országában, 57 üzemben gyártja.

Két innovációs központja az ohiói Akronban és a luxemburgi Colmar-Bergben arra törekszik, hogy olyan korszerű termékeket és szolgáltatásokat fejlesszen ki, amelyek meghatározzák az iparág technológiai és teljesítménybeli színvonalát. A GoodYear kötvénye 2016 óta is a másodlagos piacon van, mivel 10 évre bocsájtották ki így 2026.05.31-én jár le és fix 5%-ot fizet dollárban. Jelenleg az árfolyama kibocsátás alatti (98,47%), így éves szinten 5,48%-ot fizet befektetőinek. 3000 USD vagy annak megfelelő forinttal (kb. 1.162.000 forint) megvásárolható a kötvény.

 

Arany árfolyamának várakozása egy wall-streeti elemzőtől

A meglepően erős amerikai foglalkoztatási helyzet miatt a Federal Reserve szeptemberben vélhetően nem fog elfordulni az agresszív szigorítási ciklusától, ami az elemzők szerint rövid távon ártani fog az aranynak. A jövő héten a hangsúly a várva várt inflációs adatokon lesz. Az arany 1%-ot veszített arra reagálva, hogy az amerikai gazdaság júliusban 528 ezer új munkahelyet teremtett, ami jelentősen meghaladta a 250 ezres várakozást. Még a múlt héten nagy volt a bizalom a piacon, hogy a FED a lassuló gazdaság miatt hamarabb elfordulhat a túlméretezett kamatemelésektől.

Mindez azonban a héten megváltozott, különösen az erős foglalkoztatási jelentéssel, mondta Edward Moya, az OANDA vezető piaci elemzője. Rámutatott, hogy a piacok a FED várakozásait a jelentősebb kamatemelések irányába árazzák át, ami kihívást jelent az arany számára. Ez különösen igaz azután, hogy az arany a héten megpróbált 1800 dollár fölé emelkedni, de nem sikerült. Ugyanakkor az arany kismértékű visszalépése nem jelent jelentős eladást vissza az unciánkénti 1.700 dollárig -tette hozzá. „Az 1750-1770 dolláros zóna jó támaszszint az arany számára”-mondta Moya.

A jövő héten a legtöbb figyelmet az USA júliusi inflációs jelentése kapja, a közgazdászok előrejelzése szerint az éves fogyasztói árindex 8,7% lesz, miután júniusban 9,1%-ra gyorsult. A várakozásokat meghaladó bármilyen meglepetés negatívan hatna az aranyra. Elemzők arra figyelmeztettek, hogy ha az infláció a vártnál magasabb lesz, akkor a piacok 75 bázispontos emelésre számítanak szeptemberben, sőt 100 bázispontos lépést is elkezdenek beárazni. Viszont hosszabbtávon emelkedésre számít az elemző. Az arany árfolyama szerinte 2023 év végére ismét 2000 dollár felett is lehet.

Az arany árfolyama ezen a héten 1773,8 dolláron zárt. Viszont az arany mellett szól az a hír is, hogy India az évek során több milliárd dollárnyi devizát szeretne megtakarítani, mivel a világ legnagyobb aranyvásárlója évente jelentős mennyiségű aranyat importál egy külön erre a célra létrehozott aranyrúd tőzsdén keresztül, amely Narendra Modi miniszterelnök szerint segíthet abban, hogy az ország a fém passzív árfelvevőjéből a fém jogos piacszerzőjévé váljon. A JP Morgan előrejelzése szerint az arany az idei harmadik negyedévben 1800 dollár/uncia közelében marad.

Értékpapír vásárlás és vagyonkezelés Ausztrián keresztül a Partner Bank közreműködésével. Vegye fel velünk a kapcsolatot → 

 

Szólj hozzá

Küldjön üzenetet!