A pénzügyi világban egyébként mind az arany, mind a dollár „biztonságos menedéknek” számít, bár az utóbbi egyértelműen keresettebb volt idén a befektetők körében.

Miközben a dollárindex júliusban több mint 20 éve a legmagasabb szintre emelkedett, a sárga nemesfém 16 hónapja a legalacsonyabb értéket érte el, időnként 1700 dollár alatt. Ez a következő okokra vezethető vissza. Az amerikai monetáris politika korai változása mindenekelőtt erősítette a dollárt és cserébe gyengítette az arany árát. Az Amerikai Jegybank például az első félévben már háromszor emelte az irányadó kamatlábakat, összesen 150 bázisponttal, és ezen a héten a legtöbb tőkepiaci szakértő már biztosra veszi az újabb kamatemelést. Ehhez képest az Európai Központi Bank csak a múlt héten váltott az ultra-expozitívról a korlátozó üzemmódra az 50 bázispontos kamatemeléssel.

Mivel a tízéves futamidejű amerikai államkötvények lényegesen magasabb, évi 2,88 százalékos hozamot kínálnak, mint német (1,22 százalék), francia (1,8 százalék) vagy akár görög (1,75 százalék) társaik, a dollár az euróhoz viszonyított nagyobb vonzereje miatt meggyőző. Második oka, hogy Oroszország Ukrajna elleni háborúja szintén a dollárnak az euróval és az arannyal szembeni teljesítményét növeli. A háború más európai országokra való átterjedésének még mindig megoldatlan veszélye mellett a kemény gazdasági tények is a dollár mellett szólnak. Míg az USA csak az olaj és a gáz árának emelkedésétől szenved, addig az európaiakat, különösen télen hatalmas ellátási problémák fenyegetik. Harmadszor, mivel az arany nem fizet sem kamatot, sem osztalékot, sőt, biztonságos tárolásakor még költségekkel is jár, a sárga nemesfém szenved az e jövedelemről való lemondás megnövekedett alternatívaköltségeitől. Egy dolgot jelenleg nem lehet elvetni, a több mint 40 éve legmagasabb ponton tartó infláció ellenére sem. A „biztonságos menedék” érv jelenleg sokkal vonzóbb a zöldhasú számára, mint a jól bevált inflációs fedezeti eszköz.

Hosszú távon azonban a befektetőknek nem szabad megkérdőjelezniük az arany védelmi funkcióját. Például csak 2019-ben és 2020-ban az arany ára következetesen többszörösen felülmúlta mind az amerikai, mind a német inflációs rátát, erős éves teljesítményével (évi 18,9, illetve 24,6 százalék). Az európai aranytulajdonosok pedig egyáltalán nem panaszkodhatnak az arany teljesítményére, elvégre a dollár feltűnő erejének köszönhetően mind 2021 óta euró alapon 2,9, illetve öt százalék feletti értéknövekedést értek el. A héten további tényezők is hozzájárultak az arany árfolyamának emelkedéséhez, mindenekelőtt az USA recessziójáról szóló hírek. Az arany árfolyama ezen a héten 2,4%-ot emelkedett. Az amerikai gazdaság a várakozásokkal ellentétben a második negyedévben zsugorodott. Ez enyhítheti a következő hónapokban az Egyesült Államokban várható további kamatemelések súlyosságát. Várható, hogy a közelgő kamatemelés után a kamatlábak nem emelkednek 25-50 bázispontnál nagyobb mértékben, ami végül azt eredményezné, hogy az arany jó nyereséget adna.

Értékpapír vásárlás és vagyonkezelés Ausztrián keresztül a Partner Bank közreműködésével. Vegye fel velünk a kapcsolatot → 

 

Szólj hozzá

Küldjön üzenetet!